Jump to content

Co wybrać:Siłownia czy boks

Recommended Posts

Witam Panowie:-)

Mam pytanie. 

Otóż posiadam przepuchlina pachwiny i czekam na opinie chirurga-po tym stwierdzą pewnie kiedy będę miał zabieg.

Od miesiąca już nie chodzę na siłownię,basen,rower itp. Tylko spacery.

Wiem że mogę przytyć przez ten okres do zabiegu i po zabiegu-nie cierpię tluszczu na swoim ciele🤣

Chciałbym się Was zapytać  co wybrać siłownię czy boks czy inne sztuki walki po operacji-poniewaz silownia mi się już znudziła i się już chyba na niej wypaliłem. A uwielbiam sport-chcialbym coś nowego zacząć po operacji ale boję się czy można w te "walki" po zabiegu wchodzić czy znów nie będę miał tej przepuchliny itp.

Miał ktoś z Was coś takiego?

Dziękuję za pomoc.

Ciagle siedzi mi to w głowie i mam takiego dola że szkoda gadać...

• Sad 1

Nie wiem, jakie ma/miałoby to przełożenie na Twoje uwarunkowania zdrowotne, ale z własnego doświadczenia, na pytanie siłownia czy boks, polecam każdemu boks. Genialny sposób na wylanie litrów potu 😀Jest ciekawie, dynamicznie, wymagająco 🥊 No i nie jest jakoś szczególnie kontuzjogenny, z własnych obserwacji. No może na sparingach można trochę oberwać, ale bez tego elementu da się fajnie trenować dla własnej sprawności 😉

• Like 1

• 4 months later...

Pytanie w jakim wieku jestes?

Trzeba pomyslec o sportach calego zycia. Silownia i Nordic Walking sa na cale zycie. Polecam to drugie - naprawde daje w kosc jesli ogarnie sie technike.

Box nie jest sportem calego zycia tj. wiekszosc sportow dynamicznych. Poza tym w naszej bulandzie, wiekszosc fight-club'ow szuka darmowych workow treningowych, odradzam.

56 minut temu, odysean napisał(a):

Pytanie w jakim wieku jestes?

Trzeba pomyslec o sportach calego zycia. Silownia i Nordic Walking sa na cale zycie. Polecam to drugie - naprawde daje w kosc jesli ogarnie sie technike.

Box nie jest sportem calego zycia tj. wiekszosc sportow dynamicznych. Poza tym w naszej bulandzie, wiekszosc fight-club'ow szuka darmowych workow treningowych, odradzam.

Można mieć siłownię jako bazę i do tego aktywność towarzyszącą, podczas której robi się zupełnie coś innego niż w czasie klasycznego treningu siłowego.

Co do boksu to nie jest on aż tak wymagający fizycznie, jak choćby tajski, o MMA już nie wspominając. Sam po kontuzji kolana przeniosłem się z muay thai oraz kickboxingu na boks i pod względem obciążeń dolnych kończyn i pleców na treningu, to różnica jest bardzo duża na korzyść boksu, jest o wiele mniej wymagający dla ciała. Kwestia jest taka, żeby trenować z rozsądnymi ludźmi, jeśli nie chce się startować w zawodach, to najlepiej na sekcji typowo rekreacyjnej, żeby nie obijać sobie niepotrzebnie głowy.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.