Skocz do zawartości

Dżem ze świni :)


Mosze Red

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirował mnie jak zwykle Marek i jego ukruszony ząb (poniżej instrukcja jak zrobić dżemik nie niszczący uzębienia, nie można dać śwince szansy na zemstę z za grobu :P),  więc postanowiłem zamieścić swój własny przepis na dżemik z prosiaczka.

 

1,5 kg słoninki <- wybieramy cienką słoninkę, z niezbyt utuczonej sztuki

3x - duże cbule

1/2 - główki czosnku

1x - jabłko

1x - laska kiełbasy podsuszanej (+/- 250g)

Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, majeranek

 

Żeby smalczyk był ze skwarkami, ale skwarki były małe i delikatne (czyli nie kruszące podle zębów), bierzemy maszynkę do mielenia, średnie sito. Słoninkę kroimy w paski i przepuszczamy przez maszynkę. Po takiej obróbce w smalcu dalej będziemy mieli skwarki lecz będą drobne i delikatne, ma to ten dodatkowy plus iż taki smalczyk lepiej się rozsmarowuje.

 

Zmieloną słoninkę wrzucamy do garnka i na małym ogniu topimy bez pośpiechu, mieszając od czasu do czasu.

 

W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę, siekamy drobno czosnek i delikatnie go solimy, kroimy kiełbasę w drobną kostkę, kroimy jabłko w drobną kostkę.

 

Jak już cała słoninka się rozpuści dodajemy cebulę, kiełbaskę i jabłko, dalej trzymamy na ogniu do momentu aż cebulka będzie dobrze rumiana.

 

Na koniec dodajemy przyprawy: szczypta pieprzu, łyżeczkę pieprzu ziołowego, łyżeczkę słodkiej papryki i całe opakowanie majeranku (majeranek rozetrzeć w dłoniach aby uwolnić aromat) i dodajemy posiekany i osolony wcześniej czosnek.

 

Po doprawieniu trzymamy jeszcze około 5 minut na ogniu, przed przelaniem smalcu do pojemników dokładnie i energicznie mieszamy.

 

Przelewamy płynny smalczyk do słoików (preferuję 0,5 l). Słoiki zakręcamy i odwracamy nakrętką do dołu, w ten sposób cała dobroć (skwarki i kiełbaska) będą w górnej części słoika, a tak naprawdę to i tak dodatki są praktycznie w całym słoiku, taki czysty smalec bez dodatków zostaje na dnie słoika, może 2 centymetry.

 

 

Dżemik ze świnki najlepiej smakuje na chlebku z domowego wypieku i ogórkami kiszonymi :)

 

Jajecznica smażona na takim dżemie też jest przepyszna :)

 

 

 

 

  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszkam w muzulmanskiej dzielnicy, ktos mi wyjebal szybe w oknie jak to czytalem i podpalil drzwi wejsciowej jak robilem w kuchni, ale przepis zacny... Golonka, smalec i kielbasa to jest to co mi sie z polska kojarzy;). Od strony kuchni oczywiscie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, Farbowana Kita niehabilito napisał:

Jesteście wszyscy obrzydliwi :)))))

 

To ty się zamieniasz w ohydnego wegana, pewnie Sławek włamał się do rozlewni ginu i jakieś świństwo dodaje, które tak na ciebie działa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziwisz się Marek?Akurat ty powinieneś wiedzieć jak działa ego.Jeżeli ktoś czuje ,że jedzenie mięsa jest nie w porządku ale nie jest to uświadomione to zaczyna atakować osoby które tego mięsa nie jedzą lub chcą się zmienić.I nie chodzi tu tylko o mięso ,dzieje się tak na wszystkich płaszczyznach życia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.