PredatorPony Posted August 7 Share Posted August 7 Hej czy jest tu jakiś prawnik? Jeżeli tak to mam pytanie. Muszę zmodernizować rurę kanalizacyjna w piwnicy z 75fi na 100fi. Pod spodem gość ma piwnice w której zrobił sobie mały składzik z płytkami. Chciał o dennie kasę za udostępnienie ale okazało się że piwnica jest częścią wspólną. Ale teraz robi problemy pod pretekstem płytek że zagraniczne i drogie. I teraz pytanie czy on powinien to wynieść jeżeli to są rzeczy znaczenie wartości i kruche i tym samym uniemożliwiają przeprowadzenie remontu? Generalnie gość jest śliski. Wspólnota puki co będzie gadać z prawnikiem ale im też nie do końca ufam bo wcześniej kazali mi się z nim kilka razy dogadywać mimo że sygnalizowałem problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted August 7 Share Posted August 7 2 godziny temu, PredatorPony napisał(a): okazało się że piwnica jest częścią wspólną To chyba wszystko wyjaśnia. 2 godziny temu, PredatorPony napisał(a): pod pretekstem płytek że zagraniczne i drogie XD w piwnicy zagraniczne drogie płytki położył w nieswoim pomieszczeniu? To chyba jakiś starszy gościu, wiem że wielu ma takie fantazje, że potrafią sobie przywłaszczyć komórkę w piwnicy czy miejsce parkingowe. Oczywiście bezprawnie, bezpodstawnie. Po mojemu to tak: - kwestie bezpieczeństwa i przeciwpożarowe, czy on tam nie trzyma jakiś dziwnych rzeczy które mogłyby przyczynić się do zagrożenia pożarowego? - jeśli część wspólna, a gość nie ma umowy na użyczenie/wynajmu, to powinien płacić (jeśli sam korzysta) i mieć stosowną umowę, a jeśli nie to wspólnota kieruje do niego pismo z informacją o remoncie i terminach do kiedy ma wywalić rzeczy, oraz powinna tam być adnotacja, że skoro to część wspólna - to wszyscy mają do niej dostęp. Jeśli wspólnota chce, to może mu to wynająć i gość płaci jakimś tam czynsz od m2 Z tego co kojarzę, to wspólnota takie decyzje o remoncie ustala podczas zebrania i głosowania (jakaś stosowna uchwała), bo pewnie $ idzie z funduszu remontowego. 🙈 2 godziny temu, PredatorPony napisał(a): puki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted August 7 Share Posted August 7 A na jakich zasadach, on używa tej części wspólnej? Ma umowę? Może być tak, że gość założył sobie kłódkę lata temu i uważa, że to jego. Żeby się nie zdziwił jak jeszcze ten swój mały "skarbiec" straci. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted August 7 Share Posted August 7 6 minut temu, Piter_1982 napisał(a): Żeby się nie zdziwił jak jeszcze ten swój mały "skarbiec" straci. Znam takich ancymonów, bezumownie i za darmo korzystali wiele lat, a później płacz i krzyki 😉 Prawo jest prawo, a jeszcze jak gość robi jakieś problemy to już w ogóle. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts