Rnext Posted September 20 Share Posted September 20 Ktoś coś słyszał? Ktoś coś wie? Jakaś ich zbiórka internetowa? A może jadą masowo pomagać? Bo akurat taką mają rzadką okazję odwdzięczenia się za przygarnięcie milionów z nich pod nasze dachy, do naszych stołów, opiekę państwa i lepsze traktowanie przez aparat państwowy niż, jak mawia red. Michalkiewicz - "mniej wartościowy naród tubylczy". Mnóstwo Polaków wskutek powodzi znalazło się w realnym obliczu tragedii życiowej, wielu potraciło życie a nie tylko jego dorobek. Co trudno powiedzieć o migrujących Ukraińcach, którzy po prostu uruchomili wbudowane genetycznie cwaniactwo i w poszukiwaniu żywiciela, zakleszczyli się na nim... no właśnie, niczym klasyczny pasożyt. Przyjechali głównie ze spokojnych i niespecjalnie zagrożonych terenów. Trudno mówić o ich choćby próbach asymilacji i symbiozie, skoro żyją w Polsce we własnym, krętaczym stylu, próbując mimowolnie zaimplementować swoje barbarzyńskie stosunki społeczne na naszym gruncie. Osobiście mam o ich kacapskiej "cywilizacji" (żeby nie napisać - syfilizacji) jak najgorszą opinię i szczerze - nie spodziewam się z ich strony jakiejkolwiek pomocy dla powodzian. Chyba że w postaci dobijania podtapianych. Zresztą najlepszym obrazem ich postawy, jest uosobienie "boskości", Wladymir "dej, dej" Zełeński. Ale to, że się nie spodziewam (bo znam i rozumiem "kacapię" na ile Polak może ją rozumieć) nie oznacza, że miło by było, poczuć się przyjemnie zaskoczonym Również mnie nie dziwią sekowane i wyciszane relacje powodzian, jakoby wśród szabrowników, prym wiodły grupy "obcojęzyczne". Nie wiem czy to prawda, ale jeśli tak, jest to jeszcze bardziej haniebne dla tego, już i tak zhańbionego nie tylko Wołyniem narodu. Jestem ciekaw co o tym sądzicie a szczególnie "forumowicze-ukrofile" mówiąc w skrócie. 13 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted September 20 Share Posted September 20 3 godziny temu, Rnext napisał(a): Jakaś ich zbiórka internetowa? Przecież mają wojnę ? Połowę kraju rozwaloną ? Po kija ? No chyba, że wolontariusze, albo bogaci, którzy kupią dary, albo kryminaliści odbywający odsiadkę do sprzątania. Nie rozumiem do końca twojej sentencji. 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca1980 Posted September 20 Share Posted September 20 4 godziny temu, Rnext napisał(a): Jestem ciekaw co o tym sądzicie a szczególnie "forumowicze-ukrofile" mówiąc w skrócie. Ostatnio gdzieś zniknęli :). Co do tematu. Mają własne problemy. Mnie by bardziej interesowało czy zasoby które tam wysłaliśmy np. agregaty prądotwórcze zostały odtworzone ? Czy teraz się okazało że jednak magazyny są puste :). 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Redbad Posted September 20 Share Posted September 20 Pytanie w zasadzie retoryczne... Nie spodziewałem się stricte pomocy, ale może chociaż jakieś objawy solidarności jak to masowo czynili Polacy po wybuchu wojny na Ukrainie? A gdzie tam! Za to można poczytać o swiezutkich zadymach dyplomatycznych z Ukraińcami. Ale tak szczerze - przecież tytułujemy się slugą narodu, tak też postępujemy, więc czego oczekiwać??? 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted September 20 Share Posted September 20 @Rnext masz, onuco, oto zbiórka: https://x.com/antynazista/status/1836422205585912316?t=BmZNjsn77a7BV58xH3qxgQ&s=19 2 1 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magos Dominus Posted September 20 Share Posted September 20 Na panów ze wschodu to raczej nie ma co liczyć. W ogóle na kogokolwiek nie ma co liczyć. Nasi strażacy często wyjeżdżali za granicę czy to do wielkich pożarów czy pomagać po trzęsieniu ziemi. Jakoś nie słyszałem, żeby gdzieś za granicą ktoś się organizował, żeby pomóc Polakom. 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmr Posted September 20 Share Posted September 20 Godzinę temu, Druid napisał(a): Przecież mają wojnę ? Połowę kraju rozwaloną ? Po kija ? No chyba, że wolontariusze, albo bogaci, którzy kupią dary, albo kryminaliści odbywający odsiadkę do sprzątania. Nie rozumiem do końca twojej sentencji. Nie połowe. Po kija - realizując zapisy umowy z 2016 r. kto- te kilkaset tys.przebywających tutaj. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted September 20 Share Posted September 20 Zaoferowali, że wyślą 100 ratowników. Sami sobie kuku zrobiliśmy pomagając im w takiej formie i ilości. Dobrze, że chociaż refleksja naszła naszych. Ukraińców po hotelach kwaterowali, dla Polaków są łóżka polowe. Jakoś wreszcie chyba zaczęło co do niektórych docierać. Chociaż jak w TVN jakaś babka (powodzianka) próbowała temat wywołać, to redaktor szybko zaczął ją uciszać, że nie ma co wyciągać. Wiadomo "to nie dobre jest". 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted September 20 Share Posted September 20 Polscy mężczyźni to najbardziej romantyczni ludzie świata. Polscy mężczyźni oddadzą życie za idę. Polacy mężczyźni rzucą się w ogień jeśli taka będzie potrzeba. Za to kocham polskich mężczyzn. Kiedyś przemierza li pół świata tylko po to by spuścić wypierdol niemieckiemu żołnierzowi. Jesteśmy romantykami i mamy przez to przejebane od wszystkich. 8 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted September 20 Share Posted September 20 42 minuty temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a): @Rnext masz, onuco, oto zbiórka: https://x.com/antynazista/status/1836422205585912316?t=BmZNjsn77a7BV58xH3qxgQ&s=19 Nawet jedno 800+ sie nie zwrocilo . Msw powinno wplacic duza banke aby im zrobic dobry pr ale nawet o tym nie pomysleli . 🙃 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husquarna Posted September 20 Share Posted September 20 Jest miętkie serce, a nie ma twardego dupska to się nie ma co dziwić, że jedyne do czego się nadajemy to je nadstawiać do każdego kto chce sobie poużywać bez szacunku i robią sobie co chcą tak jak niepiśmienny mokebe z lokalnym julczyskiem 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted September 20 Share Posted September 20 3 godziny temu, tmr napisał(a): Nie połowe. Po kija - realizując zapisy umowy z 2016 r. kto- te kilkaset tys.przebywających tutaj. Niech będzie 20% albo 22,5%, jakie to ma znaczenie jak przeciętny Ukrainiec jest biedniejszy od przeciętnego Polaka, jedynie bogaci są nieliczni, klasa średnia ? Także argument nietrafiony. Co to za umowa z 2016 roku ? Oświeć mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Kotoński Posted September 20 Share Posted September 20 Nie tylko nie odwdzięczają się i nie pomagają, ale ponoć odwiedzają i.... niedobra o tym mówić, można iść do aresztu. Ludzie im własne mieszkania oddawali, a Polacy z powodzi muszą pilnować dobytku i na zimnie spać w ruinie. Jak ktoś swojego kraju nie chce bronić, pomóc, to będzie pomagać Polakom? Ciekawe ilu z nich głosowało na Donka i uśmiech, nowoczesność... 9 5 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted September 20 Share Posted September 20 4 godziny temu, Redbad napisał(a): jakieś objawy solidarności Ta klęska dotyczy dwóch województw a tutaj masz pełnoskalową wojnę, gdzie zginie dziesiątki tysięcy ludzi, setki tysięcy zostanie kalekami, miliony okaleczeni psychicznie, materialnie. Także równasz izbę lordów z izbą wyrzeźwień. Nie zmienia faktu, że to jest potworna tragedia dla tych ludzi, co stracili dobytek w powodzi. 1 minutę temu, Marek Kotoński napisał(a): ak ktoś swojego kraju nie chce bronić, pomóc, to będzie pomagać Polakom? Kto wybrał uśmiechniętych do sejmu ? Widać za dobrze było. 2 minuty temu, Marek Kotoński napisał(a): Ciekawe ilu z nich głosowało na Donka i uśmiech, nowoczesność... Trzeba sprawdzić wyniki wyborów z terenów powodziowych, 3 godziny temu, Dowódca plutonu napisał(a): Kiedyś przemierza li pół świata tylko po to by spuścić wypierdol niemieckiemu żołnierzowi. Nie obrażaj Polskiego żołnierza, który marzył o powrocie do domu, gdybyś ty był na jego miejscu tak samo byś myślał. Problemem są politycy, których Polacy wybrali, albo patafiany którzy doprowadzili do tragedii swój naród tak jak minister Beck czy Rydz Śmigły. 4 godziny temu, Piter_1982 napisał(a): Sami sobie kuku zrobiliśmy pomagając im w takiej formie i ilości. Dobrze, że chociaż refleksja naszła naszych. Odwróć kota ogonem, gdybyśmy nie pomogli, wojna skończyła by się po miesiącu, wraz z tymi rezerwami, co by Rosja dalej zrobiła ? 4 godziny temu, Redbad napisał(a): swiezutkich zadymach dyplomatycznych z Ukraińcami. To już jest dno i kompromitacja, Wołynia nie wspominając. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lxdead Posted September 20 Share Posted September 20 4 godziny temu, Magos Dominus napisał(a): Na panów ze wschodu to raczej nie ma co liczyć. W ogóle na kogokolwiek nie ma co liczyć. Nasi strażacy często wyjeżdżali za granicę czy to do wielkich pożarów czy pomagać po trzęsieniu ziemi. Jakoś nie słyszałem, żeby gdzieś za granicą ktoś się organizował, żeby pomóc Polakom. ”Nie oglądajmy się na wszystkie strony, nie chciejmy zbawić całego świata. Nie chciejmy ratować wszystkich. Chciejmy patrzeć w ziemię ojczysta na której wspieramy się patrząc ku niebu. Chciejmy pomagać naszym braciom, żywic polskie dzieci, służyć teraz i tutaj przede wszystkim wypełniać swoje zadania, aby nie ulec pokusie zbawienia świata kosztem własnej ojczyzny. Nieszczęściem jest zajmowanie się całym światem kosztem własnej ojczyzny” ~Stanisław Dziwisz 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
doler Posted September 20 Share Posted September 20 Jak świat światem tak Polak i ukrainiec nie będzie bratem 5 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted September 20 Share Posted September 20 22 minuty temu, lxdead napisał(a): Nieszczęściem jest zajmowanie się całym światem kosztem własnej ojczyzny” ~Stanisław Dziwisz Zapamietaj to sobie raz a dobrze . Jego ojczyzna jest vat-ykan. 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chcni Posted September 20 Share Posted September 20 (edited) Całe szczęście, że kończy się ten banderamok i ludzie przeglądają na oczy. Chociaż już i tak jest za późno, frajerstwo p0laków i ich wyżej wspomniany romantyzm, przyjmowanie ich pod swoje dachy i oddawanie wszystkiego, wręcz chęć zrobienia im laski z połykiem będzie nam się długo odbijał czkawką. 9 godzin temu, Rnext napisał(a): Osobiście mam o ich kacapskiej "cywilizacji" (żeby nie napisać - syfilizacji) jak najgorszą opinię Ja miałem swego czasu w pracy zbyt wiele do czynienia z banderowskim bydłem i uważam jedno. Oni szanują tylko siłę i dopóki jej nie odczują na własnej skórze (a do nich dociera tylko język przemocy i tylko w ten sposób ją rozumieją) nie będą szanować drugiego narodu/człowieka. Edited September 20 by Chcni 7 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmr Posted September 20 Share Posted September 20 42 minuty temu, Druid napisał(a): Niech będzie 20% albo 22,5%, jakie to ma znaczenie jak przeciętny Ukrainiec jest biedniejszy od przeciętnego Polaka, jedynie bogaci są nieliczni, klasa średnia ? Także argument nietrafiony. Co to za umowa z 2016 roku ? Oświeć mnie. Na podstawie tej umowy oddajemy ukrom za darmo wszystko co mamy 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tornado Posted September 20 Share Posted September 20 Rowy meljoracyjne pełne śmieci. Teraz woda po piwnicach leci. Na łąkach pasą się dwie owieczki. Teraz woda wymywa z centrum ławeczki. Stara tama stoi jak stała. Teraz woda wał ZIEMI rozbebrała. Nie BYŁO retencyjnego wyświetlenia. Teraz woda PA PA, domki płyną, do widzenia. .....nie raz DS odwiedziłem brak jakichkolwiek przygotowań widziałem. TERAZ sprawdziła stolik woda. Pass. O la Boga. Las Palmas.....Las Glonos.... mokre meble wypierdolos. Płyną płyną cegły kłodzką krainą, omineły Wrocław, dopiero tydzień minął. La kukaracza, pływa GÓWNO podwórkiem ze sracza. 💩 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted September 20 Share Posted September 20 Teraz, tmr napisał(a): Na podstawie tej umowy oddajemy ukrom za darmo wszystko co mamy Jeśli to jest prawda to nie jest umowa tylko frajerstwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted September 20 Share Posted September 20 (edited) 15 minut temu, Druid napisał(a): Jeśli to jest prawda to nie jest umowa tylko frajerstwo. Zapomniales kolego ze polin to mocarstwo humanitarne .Kto warszafce zabroni rozdawac nie swoje pieniadze ? Edited September 20 by thyr 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Redbad Posted September 20 Share Posted September 20 Godzinę temu, Druid napisał(a): Ta klęska dotyczy dwóch województw a tutaj masz pełnoskalową wojnę, gdzie zginie dziesiątki tysięcy ludzi, setki tysięcy zostanie kalekami, miliony okaleczeni psychicznie, materialnie Nie no, nie przesadzajmy z tą pelnoskalowa wojną. Filmy z dyskotek Kijowa czy riwiery Odessy to nie jest jakaś święta tajemnica wiary. Owszem Donbass to arena działań wojennych w pełnej odsłonie, ale reszta? Kiedy rzeka przepływa ci przez środek mieszkania/domu zabierając w kilka minut cały dobytek, to nie licytowałbym się za mocno na ile pocisk rakietowy rozwalający ścianę jest bardziej straszny. Godzinę temu, doler napisał(a): Jak świat światem tak Polak i ukrainiec nie będzie bratem Najgorsze tylko, że grupy interesów próbują na siłę tworzyć takie tandemy narodowościowe. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krugerrand Posted September 20 Share Posted September 20 (edited) Mnie osobiście bardziej chyba interesuje postawa inżynierów z Afryki lub Bliskiego Wschodu. W końcu po coś tych fachowców UE sprowadza. Nie tylko, aby ubogacać nas kulturowo, ale także intelektualnie. Jest to pole do popisu dla wszelkiej maści hydrologów o specjalizacji rzecznej i jej regulacji. Wcześniej mieliśmy już do czynienia ze specjalistą od jezior i stawów: Edited September 20 by Krugerrand 3 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iceman84PL Posted September 20 Share Posted September 20 Na pomoc ze strony Ukraińców nie mamy co liczyć. Zebrane przez nich 738 zł to kpina i naplucie w twarz powodzianom. Każdy z Ukraińców, który dostaje świadczenia powinien w geście solidarności oddać 800+, które dostają od polskich podatników, gdzie żaden Polak nie został nawet zapytany czy wyrażamy zgodę na utrzymywanie obcego nam narodu w zamian nie dostając nic. Dostali od nas wszystko a nawet więcej i nie potrafią czterech liter ruszyć by pomagać. Niewdzięczny naród, który nas nie szanuje, ludzie nareszcie przejrzą na oczy z kim mają do czynienia. My świadomi już dawno to zobaczyliśmy i nie mieliśmy złudzeń co do nich. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał oni znają i respektują tylko siłę. To co zrobili polskojęzyczni rządzący, gdzie powariowali do reszty stwarzając cieplarniane warunki obcym przechodzi ludzkie pojęcie a poziom abstrakcji tej całej sytuacji wybił już dawno poza skalę. Osobiście nie słyszałem by Ukraińcy kwapili się do pomagania, oni nawet się nie asymilują z Polakami. Za to słyszałem o niemieckich i tureckich terytorialsach, gdzie zastanawia mnie to obce wojsko na polskim terenie, mówi się również o strażakach ze Szwecji jednak nie wiem czy jest to potwierdzone🤔? 7 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts