Jump to content

Zakup samochodu. Proszę o poradę

T_Shelby

Recommended Posts

Witam.

Niestety muszę pożegnać się z moim dotychczasowym wozidłem. Pomijam szczegóły - są nieistotne. A więc myślę sobie o następnym - automat, xenony, może jakieś skórzane fotele, benzyna, przyjemnie jeździło mi się moim 150-konnym wozidełkiem więc nie specjalnie chciałbym schodzić w dół z mocą. Budżet? - maksymalnie 70k. A może to i tak za dużo? Może powinienem kupić coś do 30k pln. A jakbym tak dał te +-70k to może bym pojeździł jednym samochodem 6-8 lat? Nie wiem. Milion myśli. Wchodzę na otomoto.

Bardzo proszę o jakieś komentarze co do modeli i sztuk, które wymieniłem. Sam uważam, że trochę się napaliłem na to Volvo S60 T5, no bardzo mi się podoba. Trochę mnie zastanawia czy nie jest zbyt mocny samochód. 
Również proszę jeśli ktoś może ma jakieś propozycje innych samochodów, tańszych też. Może mi przejdzie drogie auto z czasem, nie mam parcia, że muszę szukać na wczoraj. 

Ostatnio był temat aut-gruzów. Od razu powiem, że ja odrzucam taką opcję. Nie mam czasu oraz nie potrafię sam "dłubać" przy autach. Potrzebuje mieć samochód, który jest sprawny i pewny. 

Dziękuje!

• Like 1

@Marek Kotoński masz może jakąś wiedzę nt Volvo, o którym wspominałem?

Co do Hyundaia, patrzyłem teraz na otomoto, czy to Tucson czy Kona nie bardzo mi pasują ze względu na to, że są to SUVy. Z tym samym silnikiem - 1.6t - są jeszcze Kijanki Ceed ale musiałbym przekroczyć 70k PLN a nie za bardzo mam na to ochotę. 

W dniu 1.10.2024 o 23:37, T_Shelby napisał(a):

Bardzo proszę o jakieś komentarze co do modeli

Volvo, zdecydowanie.

Jeździ fajnie, zbiera się poprawnie.

Nie porównuj do A3 ani Peugeot. 

One tak nie jeżdżą.

Owszem, nie prowadzi się jak BMW 3

ale przyjemność z jazdy jest.

• Like 1

Potrzebuje mieć samochód, który jest sprawny i pewny. 

Dojeżdżasz daleko do pracy i potrzebujesz auto, żeby dojeżdżać ?

@GriTo 245km i zbiera się tylko poprawnie? Markę BMW odrzuciłem. Fajne samochody i tak dalej ale jakoś czuję, że to nie dla mnie. 

@Dziwny_typ Masz może wiedzę o jednostce T5 245KM? Wspomniane przez Ciebie T5 2.5l odrzuciłem przez m. in. spalanie oraz pewnie koszty utrzymania. 

@Druid Pracuję zdalnie. Mieszkam jednak w takim miejscu gdzie nie posiadanie sprawnego i pewnego samochodu eliminuje mnie tak na prawdę z życia. To miejsce typu 3 PeKaeSy na dzień, sam sklep spożywczy najbliższy jest oddalony o około 3km. Nie chcę już mi się tłumaczyć jak daleko są przychodnie, urzędy, rodzina, miejsca w których ja uprawiam sport(nie chcę podawać szczegółów jaki bo nie jest to siłownia i można by mnie rozpoznać). Moje życie prywatne odbywa się 15-20km od mojego miejsca zamieszkania. Dlatego napisałem, że potrzebuje samochód sprawny i pewny. Zimą lubię trzasnąć sobie trasę dłuższą(50-200km) w miejsce, które mnie interesuje (w celach sportowo-rekreacyjnych). 

• Like 1

• Patton changed the title to Zakup samochodu. Proszę o poradę

Z furami ze stanów jest ten plus, że wystarczy wrzucić vin w wyszukiwarkę i pokazuje ci zdjęcia z aukcji, przykład to pierwsze volvo. Każdy ze stanów będzie po naprawie.
https://bid.cars/pl/lot/1-53093904/2016-Volvo-S60-YV126MFK0G2414301
Ja bym szedł w kierunku peżocika, nie da takiego komfortu jak pozostałe, ale francuzy w sporcie dają inne wrażenia z jazdy, mimo że gt nie jest topową wersja.

• Like 1

Tylko MZK lub MPK! 

1 godzinę temu, T_Shelby napisał(a):

To miejsce typu 3 PeKaeSy na dzień, sam sklep spożywczy najbliższy jest oddalony o około 3km

👍 na pieszo podziękuję Ci serce ♥️

• Like 1

Honda szybsza niż wygląda moim zdaniem top z zewnątrz i jeżeli chodzi o bezawaryjność silnika i podzespołów żyleta Japońce robią bardzo trwałe konstrukcje silnikowe i blachę poprawili zawsze można się pokusić o zabezpieczenie antykorozyjne. Na środku oszczędzono faktycznie szału nie ma ale w skórze wygląda zajebiście . Ja bym brał hondę

Na Volvo musisz uważać i sprawdzać jak auto wyglądało przed naprawą bo uszkodzenia konstrukcyjne przekreślają całkowicie bezpieczeństwo i sens zakupu.

Jeszcze jedno części nie są tak tanie jak kiedyś i koszty trzeba liczyć jak do marek premium.

Piżo sam śmigam komfort na + tanie części  i miękkie zawieszenie mam małe auto typowe miejskie praktycznie bezawaryjne 2012 grzane dupy wszystko działa elektronika się poprawiła od lat 2010 mi się nie podobają osobiście  chyba że te 508 tylko że za duża.

Widzę że tak jak mnie interesują cię kompakty maksymalnie 10 letnie do obejrzenia jeszcze 

Mazda 3 

Seat Leon 

Hyundai i30 

7 godzin temu, T_Shelby napisał(a):

@HeadBolt a jesteś w stanie coś powiedzieć o tym silniku 1.6 puretech? Czy tym autem pojeżdżę przez 6-8 lat, średnio 15000-20000km rocznie?

Dalej musisz sam szukać, ja się zatrzymałem na etapie wolnossaków po 100 koni z litra.
Masz jeszcze bliźniaka 308, detale, stylizacja kwestia gustu ale jakiś wybór jest
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/renault-megane-salon-polska-bezwypadkowy-4-control-fv-23-ID6GMW6K.html

13 godzin temu, T_Shelby napisał(a):

@Dziwny_typ Masz może wiedzę o jednostce T5 245KM? Wspomniane przez Ciebie T5 2.5l odrzuciłem przez m. in. spalanie oraz pewnie koszty utrzymania. 

Koszty utrzymania 2,5 i 2,0 zbliżone, spalanie faktycznie może być trochę wyższe. Jeździłem kilka razy 2,0 t5, bardzo dynamiczne auto, jak dla mnie sztos. Sam silnik też ma dobre opinie.

• Like 1

Potrzebuje mieć samochód, który jest sprawny i pewny. 

Wrzucam tak na wszelki wypadek...

• Volvo S60 T5 245km - czy aby to na pewno dobry kierunek? Jeździłem już kiedyś Volvo i wspominam z nostalgią te fotele i komfort. Czy nie za mocne? Nie jeżdżę po mieście, raczej po drogach gminno-powiatowo-wojewódzkich, spali 8-9l? 

Bardzo proszę o jakieś komentarze co do modeli i sztuk, które wymieniłem. Sam uważam, że trochę się napaliłem na to Volvo S60 T5, no bardzo mi się podoba. Trochę mnie zastanawia czy nie jest zbyt mocny samochód. 
Również proszę jeśli ktoś może ma jakieś propozycje innych samochodów, tańszych też. Może mi przejdzie drogie auto z czasem, nie mam parcia, że muszę szukać na wczoraj. 

Fajny samochód, acz od siebie polecam starsze modele z 2.5l pod maską. Dobrze znoszą LPG, mają jeszcze wtrysk pośredni i dużo dostępnych części zamiennych (wspólnych z Fordem i Mazdą, zanim chińczycy wykupili markę). Mam C30 T5 w LPG i pali średnio 14, benzyny pewnie paliłby z 12.5 w cyklu mieszanym. Uważać na tuleje (nie katować na zimnym i zwrócić uwagę na stan przy zakupie i powinno pojeździć). Duża moc na przód więc półosie potrafią też wysiąść. Mi na szczęście nie sprawia problemów. Pod LPG by obniżyć koszty szedłbym więc w 2.5. Jak jesteś przeciwnikiem to celowałbym w te 2.0. Sam korzystam z lpg pod daily i przełączam na benzynę jak chcę się pobawić ;).

• Like 1

W dniu 3.10.2024 o 09:03, T_Shelby napisał(a):

Zimą lubię trzasnąć sobie trasę dłuższą(50-200km) w miejsce, które mnie interesuje (w celach sportowo-rekreacyjnych). 

Kupuj Japońce i Koreańce w benzynie, auta niezawodne, jak się coś zepsuje to nie płacisz jak za zborze, oczywiście poczytaj o niezawodzonym silniku 1.4 benzyna zastosowanym w tych pojazdach.

To są moje propozycje, jak chcesz auto niezawodne. tylko i wyłącznie benzyna, żaden Diesel z jakimiś dziwactwami.

Jeszcze jedno pytanie Panowie.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-seria-1-jak-nowe-niski-przebieg-automat-full-m-pakiet-ID6GzIRE.html - dlaczego 5 letnie auto, dobrze wyposażone z rzekomym przebiegiem 17000km kosztuje zaledwie(XD) 83000PLN? Czy 3-drzwiowy hatchback tak drastycznie wpływa na cenę? Dodatkowo na zdjęciu widać, że zdjęcia samochodu były robione w czerwcu i taka "okazja" i nikt nie kupił? Czy dzisiaj już nikt za te pieniądze nie kupuje hatchbacka, jeszcze 3-drzwiowego. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-seria-1-bmw-120i-m-pakiet-bogate-wyposazenie-ID6GcHeX.html - ten sam samochód tylko 5-drzwiowe i 130000km przebiegu i cena w ogłoszeniu 85900PLN
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-seria-1-faktura-vat-pierwszy-wlasciciel-184km-2-0-benzyna-automat-ID6GKdoK.html -ten sam samochód tylko 5-drzwiowe i 110000km przebiegu i cena w ogłoszeniu 92000PLN

@T_Shelby Nie widzę nigdzie wzmianki, że pojazd jest bezwypadkowy. To sugeruje jakąś przygodę w przeszłości. Skala tej przygody i rzetelność naprawy po tym zdarzeniu to czynniki kluczowe. Zacznij od ustalenia, co to było. Kup raport Carvertical czy jakiś inny, zobaczysz zdjęcia itp. Jak już będziesz wiedział, co było rozjebane, to będziesz mógł zdecydować, czy ten samochód w ogóle Cię interesuje.

W dniu 9.10.2024 o 09:24, T_Shelby napisał(a):

Jeszcze jedno pytanie Panowie.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-seria-1-jak-nowe-niski-przebieg-automat-full-m-pakiet-ID6GzIRE.html - dlaczego 5 letnie auto, dobrze wyposażone z rzekomym przebiegiem 17000km kosztuje zaledwie(XD) 83000PLN? Czy 3-drzwiowy hatchback tak drastycznie wpływa na cenę? 

BMW 1 nie są tak drogie bo wszyscy chcą limuzyny 3 albo 5 a te kompakty w BMW wyglądają jak gówno nie ukrywajmy.

Tył to tragedia ale wujas jeździ 1 z 2016 roku już parę lat i nic się nie psuje ściągnięte od dziadygi Niemieckiego też na bogato wyposażenie skóry zmienne tryby jazdy automat kamery grzane dupy.

• 4 weeks later...

Kończąc wątek, dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Kupiłem azjatycką benzynę w bardzo dobrym stanie, z pewną historią, świeżą sztukę. Niestety wyjechałem poza budżet bo z +/- 70k zrobiło sie +/- 80k, a jeszcze trzeba doliczyć AC i jakieś koła na zimę. Z drugiej strony jestem bardzo zadowolony z samej sztuki, wyposażenia, stanu technicznego, pewnej historii. 
Stare auto sprzedam za kilkanaście tysięcy więc coś się zwróci.

Pozdrawiam. 

• Like 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.