Bumber Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 Witajcie bracia. Potrzebuję informacji ( jedni piszą że tak inni że nie) czy mogę zacząć dawać białko dla 13- latka. Trenuję siatkówkę 4 razy w tygodniu dodatkowo chodzi raz w tygodniu na sporty walki. Zastanawiam się czy go nie zacząć suplementować białkiem bo mocno mi ostatnio podskoczył a jego dieta też pozostawia wiele do życzenia. Ja tak szczerze na tym się nie znam, siłownia jakoś nigdy nie była moją pasją a wiem że tutaj są pozytywne świry na tym punkcie. Magnez już mu daje od dłuższego czasu. Jeśli coś jeszcze miałbym mu dorzucić będę wdzięczny za info Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atanda Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 Po co go suplementować chemią, jak można zmienić dietę? 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 Jajka niech codziennie wsuwa. Jedno z najlepszych źródeł białka. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pejo Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 Dieta bogata w białko powinna wystarczyć. Jaja, piersi z kurczaka, twarogi + zdrowe tłuszcze, a organizm sam sobie poradzi . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bumber Posted October 29, 2024 Author Share Posted October 29, 2024 Codziennie je na śniadanie 3 jajka to luzik. Ogólnie jego dieta szału nie robi za żadne skarby nie ruszy warzyw i owoców. Do szkoły 2 kanapki z wędliną a po szkole widzę na wyciągu z konta że i hot dog ze stacji nieraz wchodzi. Próbowałem już groźbą, prośbą, przekupywałem i nic. Ostatnio mu robiłem badania w medycynie sportowej to i lekarz go zjechał za dietę ale koło chu.a mu to lata. Boje się po prostu że przy takim wysiłku zaraz się zajedzie a widzę że na jedno i drugie złapał zajawkę to niech się rusza. Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pocztowy Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 Tak naprawdę w treningu powinno zgadzać się wszystko, a nie tylko białko. Ja od siebie mogę rzucić kilka posiłków. Opcja z odżywką białkową: Płatki owsiane – 30 g Jajka (2 sztuki, rozmiar M) Peanut Butter Go Active – 10 g Odżywka białkowa (czekoladowa) – 25 g Banan – 30 g Łącznie: 30 g białka Alternatywna opcja z jogurtem: Mały jogurt naturalny Odżywka białkowa – 30 g Banan – 40 g Wafle ryżowe – 55 g Łącznie: 35 g białka Przykładowy posiłek bez odżywki białkowej Spaghetti z kurczakiem: 250 g kurczaka i 130 g makaronu Łącznie: ponad 60 g białka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Król Jarosław I Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 Po co dzieciakowi białko o_O Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 (edited) 21 minut temu, Król Jarosław I napisał(a): Po co dzieciakowi białko o_O Jak mozna mu podac tescia . 🙃 Przypomina mi sie ojciec kolegi ( luzne skojarzenie ) ktory chcial na sile zrobic z niego drugiego Paganiniego . Terroryzowal go non stop ta gra na skrzypkach .Chlop skonczyl na odwyku w monarze i do dzisiaj mentalnie nie moze sie pozbierac . Nie pisze ze to tylko i wylacznie przez ojca bo matke mial rownie piertholnieta . Edited October 29, 2024 by thyr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Król Jarosław I Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 @thyr pierwszy mój pomysł na komentarz w tym temacie był " 10 strzałów z omy i odblok" ale sobie odpuściłem 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hipolit Skalski Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 No pewnie, że tak. Białko to nie są żadne ciężkie sterydy tylko podstawa naszego odżywiania, z tym że tutaj serwujesz je w formie proszku. Ja je uwielbiam, bo daje dużą elastyczność w kontekście przygotowywania posiłków np. 1. Szejk - mleko + banan + białko + miód + wiórki kokosowe. 2. Omlety - miksujesz płatki owsiane + białko + banan, smażysz i podajesz z owocami/nutellą/co tam chcesz. 3. Owsianka - zalewasz płatki owsiane wrzątkiem, czekasz aż woda wsiąknie i potem wsypujesz tam białko, mieszasz, dodajesz banana, masło orzechowe i wiórki kokosowe. To takie pierwsze przykłady z głowy, bo je najczęściej przygotowuję, ale na internecie znajdziesz od chuja przepisów więc droga wolna. Do tego magnez + wit b6 + wit d3 i będzie dobrze. Jeżeli chodzi zmianę mindsetu dotyczącego jedzenia to u takiego młodego chłopaka dużą rolę może odegrać jakiś wzór/idol. Nie wiem czy on śledzi jakichś sportowców, ale ja pamiętam jak za nastolatka namiętnie śledziłem kulturystów mr Olympia i z czasem dla mnie stało się normalne, że gdzie bym nie wyszedł to miałem swoje pudełka z żarciem i w chuju miałem dziwne komentarze moich kolegów. Na koniec pamiętaj, że najpotężniejszym sterydem w jego i w sumie każdym wieku jest sen, bez tego reszta się rozpadnie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmpireState Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 Jeżeli chłopak podchodzi do tego profesjonalnie to jak najbardziej warto go zachęcać. Wbrew pozorom to jest kluczowy moment i odpowiedni budulec jest ważny. Nie musisz mu dawać odżywki codzienne. Niech na początek złapie nawyk brania proteinowych jogurtów na trening/po treningu.Dodatkowk niech doda sobie wymiennie jedną/2 porcję białka powiedzmy 3 razy w tyg. Metoda małych kroków, kształtowanie nawyku i świadomośći. Wbrew pozorom obecnie dzieci szybciej sie rozwijają i warto powoli to wdrożyć. Jestem czynnym sportowcem i widzę jak dzieci mające właśnie 14/18 lat, mądrze prowadzone, posiadające świadomość osiągają lepsze wyniki od osób co sobie nie mają wiedzy. Największy problem ludzi to to, że nie posiadają sportowego nawyku i bez niego próbują zacząć dobrze sie odżywiać czy uprawiać sport. Kluczowa jest metoda wdrożenia właśnie za dzieciaka, kształtowanie świadomości. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kogut Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 (edited) Ja powiem tak. Jeśli nie robi tego wyczynowo to po prosto to olej. Białko owszem jest istotne w diecie, ale pamiętajmy, że nie liczy tylko i wyłącznie białko zwierzęce, ale również roślinne, choć to pierwsze ma lepsze aminokwasy. Ja dziś uzupełniam dietę o białko w proszku, ale tylko w momencie jak brakuje mi go z żarcia. Jednak od młodego przez 14 lat trenowałem piłkę nożną. Myślisz, że ktokolwiek wówczas zwracał uwagę na makro i mikroskładniki? Nie, po prostu byłem głodny to jadłem. Chleb z szynką, pasztetem, jajkiem, pomidorem, ogórkiem. Co było pod ręką i w lodówce. A wyniki miałem całkiem dobre. Także nie ma co przeceniać roli dodatkowego białka w diecie. Przy klasycznym żarciu spokojnie powinien swoje zapotrzebowanie zabezpieczyć. A czym bardziej będziesz cisnąć tym większy opór napotkasz. Taki wiek. Edited October 29, 2024 by Kogut 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZy Posted October 29, 2024 Share Posted October 29, 2024 Serwatka białkowa białkowa jest dodawana do posiłków dla niemowląt, więc nastolatkowi nie zaszkodzi. Przy jego wieku (rośnie) i aktywności zakładam, że sama dieta to 3000+ kcal. Białka nie powinno być za mało o ile je standardowo. Policz na przykładzie jednego dnia i wtedy się zastanawiajcie czy warto suplementować białko z proszku. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts