BRK275 Posted October 30 Share Posted October 30 Witam technologicznych użytkowników. Zakupiłem ostatnio nowy, mobilny laptop do surfowania po bezkresach internetu. Dodatkowo myślę, że czytanie PDFów, zarządzanie plikami, skrzynka pocztowa, video full wypas, takie też prowadzenie biznesu (arkusz kalkulacji) będę na tym sprzęcie działał. Bazowy system operacyjny wraz z zakupem to wiadomo - Windows 11. No... po prostu chce mnie się rzygać jak odpalam pulpit. Kompletnie nie podoba mi się jakość i wizualizacja tego systemu. Ten system przechodzi obecnie jakiś transgenderyzm. Dlatego postanowiłem nie marnować swojego czasu na próbie "dostosowania się do trans-nowości" a przesiąść się na tego słynnego linuxa. Czytając opinie, najprostszy dla zwykłego zjadacza chleba jest linux Mint. Wstępnie podjąłem decyzję, jednak chciałbym się jeszcze dopytać czy ktoś już wcześniej korzystał i był sumarycznie zadowolony. Nawet ogólnie z linuxa. Jak wygląda codzienna funkcjonalność takiego systemu operacyjnego? Na przykład instalacja sterowników do drukarki, do monitora, zgrywanie plików z usb itp. Wprowadziłem też ankietę z ciekawości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted October 30 Share Posted October 30 Na początek polecam Ubuntu. Nie nauczysz się jak nie będziesz używał. Jak z jazda na rowerze. Łatwo nie jest na start, ale idzie ogarnąć. Teraz nie trzeba praktycznie nic konfigurować + masz bardzo dobre spolszczenia. Niestety jest trochę programów, które wymagają Windowsa. Jeśli nie masz tego problemu to nawet się nie zastanawiaj i nie włączaj Windowsa. Myślę, że maksymalnie miesiąc, a prędzej tydzień jak zaczniesz łapać o co chodzi. ps. każda dystrybucja ma swoje wady i zalety. Trzeba się zdecydować i zacząć używać. Najlepiej gdybyś miał w najbliższym otoczeniu kogoś, kto w razie problemów podpowie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted October 30 Share Posted October 30 (edited) Żaden tam mint, srubuntu czy inne jak potrzebujesz do internetu, poczty i czytania. wez usb i uruchom sobie to: https://elementary.io instalacja jest prosta i wszystko powinno śmigać. Możesz sobie uruchomić system z USB i go całkowicie potestować. Elementary jest szybki, intuicyjny i wygląda ładnie. Żeby go pobrać za darmo wybierz „inna kwota” i wpisz 0. wiekszosc nowoczesnych dystrybucji da się uruchomić z USB - możesz sobie uruchomić system i go całkowicie przetestować bez instalacji. W ten sposób możesz sprawdzić ubuntu, mint, elementary i wiele innych. Edited October 30 by Roman Ungern von Sternberg 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperMario Posted October 30 Share Posted October 30 Z takich powodów chcesz się pozbyć Windowsa? Nie szkoda Ci czasu? Z tego co piszesz użytkujesz system tak jak zapewne 95% innych użytkowników, nawet nie zbliżysz się do granicy jego możliwości, po cholerę się dłubać i uczyć czegoś odnowa żeby odpalić tam YT albo pocztę 🤷♂️ Nie ma sensu bić kredensu imho 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrotycz Posted October 31 Share Posted October 31 O pierwsze Linux nie jest dla każdego. Wypróbuj, owszem ale nie spodziewaj się drugiego, lepszego Łindołsa, bo się rozczarujesz. To nie Łindołs. To inna bajka. Po drugie uruchom sobie, jak polecał @Roman Ungern von Sternberg jakiegoś "mainstreamowego" Linuksa z usb i zobacz jak się z nim czujesz, i czy się przyzwyczaisz. Po trzecie, jak chcesz instalować, to powinieneś podzielić dysk, pomniejszyć partycję systemową, ogólnie wygospodarować miejsce na partycję dla Linuksa, i tam go zainstalować. Jak Ci się spodoba to zawsze możesz później usunąć partycję z windowsem i zrobić sobie miejsce na dane, choć wciąż bym odradzał, bo możesz tam trzymać programy, które są tylko pod Windowsem i odpalać przez Wine. Puki czwarte, choć może powinno być wyżej, jak nie chcesz się uczyć, jesteś normikiem, zinstytucjonalizowanym konsumentem, to nie jest system dla Ciebie, bo będziesz musiał się trochę nauczyć, przynajmniej co to plik i katalog, i będziesz musiał dokonywać wyborów, co nie każdemu pasuje - niektórzy, znaczy większość, woli żyć jak im powiedziano żeby żyć. No i po piąte, są techniczne aspekty, które utrudniają bądź uniemożliwiają pracę pod Linuksem, choć z Twojego opisu żaden z nich nie wynika. Tak czy siak trzeba mieć tego świadomość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted Thursday at 02:09 AM Share Posted Thursday at 02:09 AM Na Ubuntu przesiedziałem ze 20 lat i niczego mi nie brakowało. Najlepszy system dla mnie. Można grać, wszystko tam zrobić. Instalacja większości rzeczy bezproblemowa lub z pomocą prostych poradników. Steam działa z większością gierek, co tam tylko chcesz. Przesiadaj się i testuj. Ja na windowsie siedzę tylko z pewnego przymusu, ale na laptopie mam zawsze ubuntu. To jest system, którego nie trzeba nawet formatować. Wine, jako nakładka w Ubuntu rozwiązuje większość, jeżeli nie wszystkie problemy typowego użytkownika. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patton Posted Thursday at 04:10 AM Share Posted Thursday at 04:10 AM Jak bym najpierw użył tego, i przed przesiadką pobawil się linuxem. https://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/jak-korzystac-z-virtualbox-uruchamiamy-pierwsza-maszyne-wirtualna/v2tqzq7 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted Thursday at 06:37 AM Share Posted Thursday at 06:37 AM 8 godzin temu, SuperMario napisał(a): Z takich powodów chcesz się pozbyć Windowsa? Nie szkoda Ci czasu? Z tego co piszesz użytkujesz system tak jak zapewne 95% innych użytkowników, nawet nie zbliżysz się do granicy jego możliwości, po cholerę się dłubać i uczyć czegoś odnowa żeby odpalić tam YT albo pocztę 🤷♂️ Nie ma sensu bić kredensu imho Próbowałeś Windowsa 11. To idzie naprawdę w złym kierunku. U mnie przyszedł na nowym laptopie, na szczęście była opcja powrotu do 10. Czasami u klientów instaluje oprogramowanie na 11, to jest dramat. Do tego inwigilacja poziom wyżej niż 10. Link to comment Share on other sites More sharing options...
J. Horsie Posted Thursday at 07:21 AM Share Posted Thursday at 07:21 AM Tego posta piszę z Lubuntu (Ubuntu z lekkim środowiskiem graficznym LXQT). Wygląda trochę jak Windows 98 (proste menu, lekkość działania) a dalej masz wszystkie możliwości Ubuntu, tylko że to działa szybciej. Na stronie https://lubuntu.me/ są oficjalne obrazy. Próbowałem Minta, próbowałem zwykłego Ubuntu, Manjaro, Red Hata, Slackware nawet kiedyś, ale Lubuntu działa najbardziej bezproblemowo. Jest jeszcze sposób na Win 11 gdybyś chciał: Atlas OS, czyli ogólnie pisząc skrypt wywalający niepotrzebne rzeczy z Windowsa. Nie korzystałem, ale z ciekawości wypróbuję, bo mam licencję na Win 10 na jednym laptopie. FIlmik z naszego, polskiego podwórka: Strona projektu: https://atlasos.net/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted Thursday at 07:34 AM Share Posted Thursday at 07:34 AM Windows do grania. Ubuntu do pracy i codziennego użytkowania. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarek2 Posted Thursday at 08:21 AM Share Posted Thursday at 08:21 AM Osobiście bardzo długo miałem MINTA na laptopie DELL Latitude 6410. 8GB RAM SSD, i7 640M. Laptop tylko do internetu i YT na delegacjach w hotelu ponieważ na służbowym nie chciałem robić prywatnych rzeczy. Miałem tam Minta ze względu na dużo niższe wymagania sprzetowe - na tym laptopie Mint działał bardzo szybko. W sumie jak się nie gra, i się zaakceptuje LibreOffice zamiast MSOffice - to Linux jest naprawdę ok. Jak już inni wcześniej wspomnieli - ja mam MINTA zawsze na pendrajwie USB jako system awaryjny jak by windows padł. Dodatkowo Mint ma Gparted - program radzący sobie z partycjonowaniem dysków i usuwaniem wszystkich partycji z jakimi nie rodzi sobie Windows - po prostu dysk jest pod całkowitą kontrolą. Chyba jedną z najpoważniejszych wad Linuxów jest obsługa drukarek lokalnych przez USB. Sieciowych nie wiem bo nie korzystałem. Korporacyjnie - windows i MS ma zintegrowaną ofertę dla korporacji taki ekosystem i w sumie wygodny. Po latach przyzwyczajania się do Linuksa - mam na wszystkich swoich laptopach i stacjonarkach tylko Windowsa i zasadniczo nie mam problemów. Jednak niedługo MS ukatrupi Win10 przez brak wsparcia i jednoczesnie WIn11 normalnie nie zainstaluje się na sprzecie ponieżej 8 gen intela. A mam taki jestm MINI PC na i7 6700 i tam wejdzie docelowo MINT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OdważnyZdobywca Posted Thursday at 09:27 AM Share Posted Thursday at 09:27 AM Tylko Windows 10 - z jednej strony ma uniwersalność, nie wkurzam się, że coś nie działa. Nie jest ani za stary, ani za nowy. Najmniej problemów. Dużo opcji konfiguracji (również wyglądu zewnętrznymi programami). Można zainstalować starszą odchudzoną wersje 10, która nie ma tylu procesów w tle co nowsze wydania. System najlepszy z tego co do wyboru. W 11 są ciągle problemy. Windows 7 już za stary. Ubuntu i podobne to dla małego % użytkowników (problemy typu coś jest na Windows, a na Linuxie nie, albo trzeba się pobawić żeby było - to nie dla gro użytkowników). Link to comment Share on other sites More sharing options...
T_Shelby Posted Thursday at 10:03 AM Share Posted Thursday at 10:03 AM Może coś z MacOS? Wiadomo koszt wyższy za emblemat na obudowie. Ja szukałem stacjonarki, nie-windowsa ponieważ brzydzę się tym system (XD). Koniec końców padło na MacMini (https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-apple-mac-mini-mmfj3ze-a-m2-c8-8gb-256gb-osx?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIx5C1kq24iQMVMBeiAx0PiAkPEAQYASABEgIP0_D_BwE). Nie do zajechania dla normalnego użytkownika. Ja sam używam do nauki często aplikacji, które zjadają masę CPU i pamięci - nie byłem w stanie sprawić żeby dostał zwiechy. Jedyny minus to gierki ale ja nie gram. Jest możliwość pobrania GeForce Now i Steam'a ale to już zależy czego Ty chcesz. Taka o to alternatywa. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted Thursday at 12:22 PM Share Posted Thursday at 12:22 PM Chłopaki, to będzie rok Linuxa! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrotycz Posted Thursday at 01:06 PM Share Posted Thursday at 01:06 PM 11 hours ago, wrotycz said: uruchom sobie, Linuksa z usb Zapomniałem o wirtualnej maszynie, jak VirtualBox, QEMU, itp. Do zabawy, testowania może być wygodniejsze niż USB, acz nie spodziewałbym się wygody, w sensie szybkości pij tym rozwiązaniu - na pewno będzie wolniej. To śmigania po sieci pewnie nie do zauważenia ale wirtualizacja kosztuje, więc też trzeba mieć tego świadomość. 8 hours ago, Patton said: Jak bym najpierw użył tego, i przed przesiadką pobawil się linuxem. Jw. -- 2 hours ago, T_Shelby said: Może coś z MacOS? Wiadomo koszt wyższy za emblemat na obudowie. I za nienaprawialny błąd w procesorze. Dziękuję, postoję. -- 15 hours ago, Piter_1982 said: Na początek polecam Ubuntu. 10 hours ago, mac said: Na Ubuntu vs 4 hours ago, rarek2 said: Osobiście bardzo długo miałem MINTA Mint to Ubuntu, tylko lepiej, zrobiony, bardziej stabilny i przystępny; Ubuntu to trochę (więcej niż trochę) bleeding edge. -- 3 hours ago, OdważnyZdobywca said: Tylko Windows 10 To wciąż szpiegula, mniejsza niż 11, szybsza, i mniej wymagająca, ale szpiegula. 14 hours ago, SuperMario said: Z takich powodów chcesz się pozbyć Windowsa? Nie szkoda Ci czasu? Szczerze to jest już mem, który jest oparty na fałszywych założeniach i przesłankach. Dawny znajomy zainstalował i skonfigurował Linuksa swojemu wujkowi, który o komputerach nie miał pojęcia. Wszystko mu działa - przeglądarka. office, drukarka, filmy i muzyka. Reszty nie potrzebuje. Tak naprawdę, on (wujek) nawet nie wie, że używa Linuksa. Poza tą instalacją nie spędził przy nim ani minuty. Jego wujek też nie (w sensie niczego jeszcze nie musiał naprawiać). ---- W każdym razie to już się ujawnia powiem trend - co użytkownik (Linuksa) to inna dystrybucja. Wystarczy takich trzech, czterech, żeby zniechęcić niektórych do wyboru. A wybór jest prosty - uruchomić z usb lub wirualnej maszyny) dystrybucję dla początkujących, jest ich parę, i popracować na tym trochę. Trochę dłużej niż dzień, a nawet dłużej niż tydzień. Paradoksalnie, Im dłuższy staż na Windowsie, tym dłużej to może potrwać. Dopiero jak ktoś zasmakuje jednego i drugiego bezie mógł stwierdzić czy mu się podoba czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted Thursday at 01:17 PM Share Posted Thursday at 01:17 PM 54 minuty temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a): Chłopaki, to będzie rok Linuxa! Co roku jest rok Linuxa, tylko później okazuje się, że dekada była Windowsa xD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted Thursday at 02:13 PM Share Posted Thursday at 02:13 PM @Mosze Red a nawet Windows Millenium XD Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrotycz Posted Saturday at 09:29 AM Share Posted Saturday at 09:29 AM On 10/31/2024 at 2:17 PM, Mosze Red said: Co roku jest rok Linuxa, tylko później okazuje się, że dekada była Windowsa xD Tym lepiej dla mnie. Dopóki system jest niszowy nie ma na niego wirusów i wszelkiego rodzaju malware'u nie tyko dlatego, że napisanie go jest trudniejsze, bo dziś już nie jest, ale że względu na mała liczbę użytkowników nie opłaca się tego robić. Do tego użytkownicy Linuksa są trochę bardziej ogarnięci i nie klikają byle czego więc jest tym trudniej im wcisnąć robactwo. O mnie, za mnie, może tak zostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adams Posted Saturday at 10:18 AM Share Posted Saturday at 10:18 AM W dniu 31.10.2024 o 09:21, rarek2 napisał(a): LibreOffice zamiast MSOffice - to Linux jest naprawdę ok. To jest do zaakceptowania, jeżeli korzystasz tylko z najbardziej podstawowych funkcji. Jak korzystasz z makr VBA czy formularzy w Excelu, to Libre wymięka. Robiłem parę przymiarek do Linuxa jakiś czas temu. To, co mnie najbardziej zniechęciło, to wieczne łatanie (bo brak jakiejś czcionki, jakiegoś codec-a, bo nie działa USB i tak w kółko) i problemy z instalacją mniej popularnego softu. Jak jest dedykowana paczka instalacyjna dla danej dystrybucji, to zwykle jest ok, choć niekiedy wyskoczy błąd i chuj bombki strzelił. Jak nie ma dedykowanej dla danego distro paczki, to zazwyczaj jest błąd. Pomocy znikąd, bo na forach większość odpowiedzi brzmi: nie ten dział, poczytaj najpierw jak działa jądro linuxa, zobacz jak masz skonfigurowany cybergulator xy.2.0-4, pewnie masz coś nie tak z czuczłabuhlem jednoszela - sprawdź... itp. Dałem sobie spokój, nie mam czasu ani siły walczyć z systemem, który jest zwyczajnie niedopracowany. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted Saturday at 04:38 PM Share Posted Saturday at 04:38 PM @Adams dokładnie tak jest. Jak chcesz mieć spokój to MacOS lub Windows. Niestety, ceną za wygodę jest to, że obie firmy zaglądają użytkownikowi do d…y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legionista Posted Sunday at 06:28 PM Share Posted Sunday at 06:28 PM Windowsa 11 da się z czasem opanować i płynie pracować. Trzeba tylko się przyzwyczaić. Chociaż na początku jak odpaliłem to dostałem lekkiego szoku i zdenerwowania. Win 11 jest dobrym systemem. Nowa szata graficzna jest do przeprocesowania ale wolę jednak WIN 10. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted Sunday at 06:44 PM Share Posted Sunday at 06:44 PM Miałem kilka lat temu epizod, w którym przesiadłem się na Ubuntu, ale krótko to trwało. Wróciłem do Windowsa. W chwili obecnej mam Windowsa 11, który działa na laptopie Microsoft Surface. Kupiłem go jakiś rok temu, jestem bardzo zadowolony jeśli chodzi o działanie i optymalizacje Windowsa na tym laptopie. Według mnie, działa on lepiej niż na poprzednich laptopach. Wiadome, ten Windows jest nowszy niż 10, laptop ma więcej RAMu, lepszy procesor, szybszy dysk, ale narzekać na pewno nie mogę. Wydaje mi się też, że sprzęt od Microsoftu jest po prostu lepiej sprzętowo zoptymalizowany pod Windowsa. Do Linuxa nie wrócę, na Maca się nie przesiądę. Na pewno zostanę przy Windowsie, jak będę zmieniał laptopa w przyszłości to również na tego z Microsoftu, bo jakość wykonania i optymalizacja sprzętowa to jest bajka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrotycz Posted Monday at 08:39 AM Share Posted Monday at 08:39 AM On 11/2/2024 at 11:18 AM, Adams said: , co mnie najbardziej zniechęciło, to wieczne łatanie (bo brak jakiejś czcionki, jakiegoś codec-a, bo nie działa USB i tak w kółko) i problemy z instalacją mniej popularnego softu. Śmiem w to wątpić. Gdyby ci nie działałoUSB to od samego początku, w co też wątpię, bo co jak co, ale złącza i napędy USB są standardowe do bólu i działają wszystkie i zawsze. Albo coś jest kompatybilne ze standardem USB albo nie. Analogicznie jest z czcionkami. Masz czcionki przy instalacji i wszystko działa a jak chcesz jakieś wodotryski to instalujesz zewnętrzne. Jakoś w Windowsie nie narzekasz, że musisz zainstalować czcionkę dla grafików, krytej normalnie w systemie nie ma. W żadnym systemie. Co do wiecznego łatania, to mam jak najgorsze wspomnienia z instalowania sterowników pod Windows - nie dość, że trzeba resetować komputer, Bóg wie jak często, to jeszcze wcale nie jest powiedziane, że będą działać. U mnie nie działają jak należy i nic się z tym nie da zrobić - na najnowsze dostępne. W skrócie: dowód anegdotyczny, w dodatku naciągany. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts