Jump to content

Inwestowanie

elogejter

Recommended Posts

Cześć bracia, czy jest sens pchać się w kolejną nieruchomość? W tym momencie siedzę za granicą, zarobki dość dobre, myślę że miesięcznie jakbym przycisnął mógłbym oszczędzać +\- 10k

w Polsce aktualnie swoje mieszkanie wynajmuje z niego mam w skali roku jakiś plus minus 15k jak się nic nie wyjebie po drodze.

raczej nie chce na stałe mieszkać w uk, chociaż coraz bardziej mi się tu zaczęło podobać, myślę żeby pozapierdalac maksymalnie do 30 2.5 roku do 30 mi zostało tylko w co te pieniądze wlozyc

- własny biznes w PL, myślę że mógłbym spróbować otworzyć małą pizzerię - jestem przekonany że wypaliło by to ale na ile - nie mam pojęcia.

- drugie mieszkanie pod wynajem 

-remont mieszkania które aktualnie wynajmuje (50k około myślę) jak wrócę i będę tam mieszkał, muszę je wyremontować.

-działka? Budowa domu w przyszłości? ( czy jest sens się pchać w tym momencie w coś takiego czy to jeszcze jest za wcześnie?

aktualnie coś tam oszczędzam, ale dużo podróżuje - co miesiąc gdzieś latam tak naprawdę, muszę obrać sobie cel żeby od razu przelewać daną część pieniędzy na konto oszczędnościowe i cisnąć

• Like 1

Musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz inwestować "pod siebie", czy po to, żeby ta inwestycja przynosiła zyski. 

Jeśli chodzi o nieruchomości pod siebie (czy to mieszkanie, czy dom, czy działka) - to warto. Jeśli chodzi o wynajem, to nie byłbym tego taki pewien. Ceny nieruchomości mocno wzrosły, a ceny najmu nie aż tak bardzo, więc podobno się nie opłaca. 

Przykład: mieszkanie we Warszawie 19k za mkw, za 52 metry musisz zapłacić milion złotych, do tego dolicz koszty remontu lub wykończenia. I teraz - za ile realnie wynajmiesz takie mieszkanie 52 metry? Załóżmy, że za 4k miesięcznie. Od tego odlicz podatki, koszty potencjalnych remontów itp.

Realnie takie mieszkanie będzie się zwracać około 25-lat, czyli bardzo długo. 

• Like 1

@Maurycy

racja u mnie w mieście plus minus 100k mieszkańców mieszkania 300-400k coś się znajdzie. Wynajem takiego kwadratu to od 1.5k do 2k myślę. Skala zwrotu mała z jednego ale kusi mieć w przyszłości kilka kwadratów na wynajem żeby zysk był miesięcznie z 5-8k z wszystkiego

tylko jak do tego dojść…

Nieruchomość swoją mam, ale czy tam chce mieszkać całe życie, raczej nie. Może wybuduje się w przyszłości jak poznam jakąś sensowną partnerkę, a ten kwadrat pójdzie pod wynajem.

Cześć. Ja mam podobne rozkminy i doszedłem do wniosku że pieniądze włożę we własne mieszkanie.

Napisałeś, że masz mieszkanie, swój kwadrat - ale nie chcesz tam mieszkać. Rezonuje to ze mną w tym sensie, że trzeba znaleźć swoje miejsce na ziemi.

Może trochę rozwinę, nawet Warren Buffet powtarza, że najlepsza inwestycja to inwestycja w siebie. 

Musisz, moim zdaniem rozkminić czego chcesz. 

Edited by ElPopo

To jest właśnie to o co mi chodziło - piszesz domek to jak będe miał LTR. A dlaczego nie teraz? Chcesz grilla z kumplami w domku? zapraszać znajomych? Just do it, jak z reklamy. Laska do LTR się sama znajdzie, trust me. 

Wymyślasz problemy, a podstawą inwestowania w siebie jest robienie to czego potrzebujesz. 

Możesz też sprzedać swoje mieszkanie i kupić domek, którego potrzebujesz. 

Edited by ElPopo

W sensie może źle napisałem - na domek przyjdzie jeszcze czas - bardziej mi chodzi jak dysponować hajsem żeby go mnożyć, teraz mam 27 lat, raczej nie jestem z osób żeby zarobić i kupić sobie wypasiony samochód żeby się polansować, chce dobrze inwestować kapitał. W wieku 27 lat czy tam 30 nie potrzebuje mieć od razu domu, mieszkanie jest dosyć duże, ale w przyszłości koło 35, jak będę może i miał dziecko czy coś to wtedy chciałbym 

Tylko weź pod uwagę również to, że za 8 lat, jak będziesz miał 35 lat na karku, koszty gruntów, materiałów i robocizny znacznie wzrosną. Jeśli faktycznie marzysz o tym, żeby mieć dom to przynajmniej zainwestuj już teraz w jakąś fajną działkę. 

• Like 1

• 1 month later...

@elogejter pozwól że zapytam. Sam jestem 1996 rocznik jak ty to robisz ze podróżujesz , wynajmujesz odkładasz tyle pieniędzy ? Patrząc wstecz na swoje życie to niczego nie przeżyłem, niczego się nie dorobiłem. Ogółem tragedia xD

3 godziny temu, TommyGun napisał(a):

@elogejter pozwól że zapytam. Sam jestem 1996 rocznik jak ty to robisz ze podróżujesz , wynajmujesz odkładasz tyle pieniędzy ? Patrząc wstecz na swoje życie to niczego nie przeżyłem, niczego się nie dorobiłem. Ogółem tragedia xD

Chłopie weź się za robotę. Tak to się właśnie robi. Ja w wieku 32 lat zacząłem od zera po chorobie, gdzie dwa lata patrzyłem w sufit. Bez auta, bez mieszkania, nawet bez miejsca do spania, bez kasy, wszystko poszło na leczenie i bieżące koszty.

Dziś od tego czasu minęło 3 lata i jestem w zupełnie gdzie indziej i to nie jest przystanek końcowy, do niego jest daleko, Ale trzeba…

za

pier

da

lac

Żeby wyjść z gowna musisz coś zaryzykować i coś poświęcić, czas, energię, relacje, czasem rodzinę, znajomych itd. Jak nie podejmiesz kroków to możesz zejście tu pisać przez następne 5 lat i chuja się zmieni.

• Like 4
  • Thanks 2

@TommyGun Każdy z nas ma inne karty. Jedni rodzą się zdrowi, drudzy chorzy, trzeci mają bogatych rodziców a czwarci są z zwykłych szarych domów..

Gramy kartami jakimi otrzymaliśmy, co nie znaczy że mając słabe karty nic nie ugrasz... Ja pochodzę z kochającej się

rodziny wielodzietnej, ale nie zamożnej nie była tacie i mamie lekko. Uczyłem się, zapierdalałem, oszczędzałem i teraz mam wydaje mi się łatwiej niż  osoby co za dzieciaka miały lepiej ale leserowały. 

Przypomina mi się obraz pewnej koleżanki z szkoły licealnej ( ja się dobrze uczyłem, ale nie byłem zajebisty jak ona- dragi, faje, karki za chlopaków dużo starszych wtedy od nas )

Pewnego razu idąc przez fabrykę jako juz osoba na dobrym stanowisku widziałem jak ona pracuje na produkcji ( jak mnie zobaczyła spuściła wzrok ) - żeby nie było nikomu nie ujmuję ( też pracowałem na producji ) ale popatrz na wybory, wszystko ma swoje konsekwencję.

Kiedy ja płakałem i jebałem sie z pkm czy innymi projektami na politechnice ona jarała blanty i śmiała się z takich jak ja. 

Dziś jestem finansowo niezależny, mam gdzie mieszkać, jestem zdrowy, ciało coraz lepsze a ona? Bąbelek z jakimś co pewnie nie pamięta, praca nie dająca sadysfakcji i powrót do szarości po zmianie 8godzinnej.

Inny przykład wyborów. Bylem na pogrzebie kolegi z podstawówki ( gość po 30 ) przy grobie stoi jego brat zakuty w kajdany na rękach i nogach .. Kurwa masakra ja się z nimi bawiłem .. Tam też były dragi i chęć łatwego życia... takiego nie ma.

Też nie jestem mega szczęśliwy ale mam świadomość swoich wyborów i tego że dużo mogę zmienić na lepsze i wiem że to zmienie, chociaż to wymaga dużo pracy i silnej głowy.

Edited by Dzingolo
  • Like 7
  • Thanks 1

W dniu 3.01.2025 o 19:03, TommyGun napisał(a):

Nie zarabiam w Polsce takich pieniędzy, wyjechałem za granicę zapierdalam to tu to tam i się zbiera powoli, jak miałem 20 lat mordo wszyscy imprezowali a ja zapierdalalem przez 3 lata i kupiłem swój kwadrat za gotówkę.

• Like 3
  • Thanks 1

I to jest podejście.

Zrobiłem podobnie.

Znałem natomiast ludzi myślących odwrotnie.

Kredyt to tak jak czynsz, mogę go płacić 30 lat.

I tylko żal, że taki gość nie umie policzyć ile wziął a ile odda.

Za tę odsetkową kasę mógły 10 razy być na Filipinach.

• Like 2

Buduj dom. Widzę, że jesteśmy w podobnym wieku, no ja może rok starszy.

W 2022 działka za gotówkę, 2023 stan surowy zamknięty za gotówkę własnymi siłami w 2024 stan deweloperski. 

Teraz zbieram na wykończenie. Do 30 urodzin chce się wprowadzić.  

• Like 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.