elogejter Posted November 10, 2024 Share Posted November 10, 2024 Cześć bracia, czy jest sens pchać się w kolejną nieruchomość? W tym momencie siedzę za granicą, zarobki dość dobre, myślę że miesięcznie jakbym przycisnął mógłbym oszczędzać +\- 10k w Polsce aktualnie swoje mieszkanie wynajmuje z niego mam w skali roku jakiś plus minus 15k jak się nic nie wyjebie po drodze. raczej nie chce na stałe mieszkać w uk, chociaż coraz bardziej mi się tu zaczęło podobać, myślę żeby pozapierdalac maksymalnie do 30 2.5 roku do 30 mi zostało tylko w co te pieniądze wlozyc - własny biznes w PL, myślę że mógłbym spróbować otworzyć małą pizzerię - jestem przekonany że wypaliło by to ale na ile - nie mam pojęcia. - drugie mieszkanie pod wynajem -remont mieszkania które aktualnie wynajmuje (50k około myślę) jak wrócę i będę tam mieszkał, muszę je wyremontować. -działka? Budowa domu w przyszłości? ( czy jest sens się pchać w tym momencie w coś takiego czy to jeszcze jest za wcześnie? aktualnie coś tam oszczędzam, ale dużo podróżuje - co miesiąc gdzieś latam tak naprawdę, muszę obrać sobie cel żeby od razu przelewać daną część pieniędzy na konto oszczędnościowe i cisnąć 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted November 10, 2024 Share Posted November 10, 2024 Musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz inwestować "pod siebie", czy po to, żeby ta inwestycja przynosiła zyski. Jeśli chodzi o nieruchomości pod siebie (czy to mieszkanie, czy dom, czy działka) - to warto. Jeśli chodzi o wynajem, to nie byłbym tego taki pewien. Ceny nieruchomości mocno wzrosły, a ceny najmu nie aż tak bardzo, więc podobno się nie opłaca. Przykład: mieszkanie we Warszawie 19k za mkw, za 52 metry musisz zapłacić milion złotych, do tego dolicz koszty remontu lub wykończenia. I teraz - za ile realnie wynajmiesz takie mieszkanie 52 metry? Załóżmy, że za 4k miesięcznie. Od tego odlicz podatki, koszty potencjalnych remontów itp. Realnie takie mieszkanie będzie się zwracać około 25-lat, czyli bardzo długo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted November 10, 2024 Author Share Posted November 10, 2024 @Maurycy racja u mnie w mieście plus minus 100k mieszkańców mieszkania 300-400k coś się znajdzie. Wynajem takiego kwadratu to od 1.5k do 2k myślę. Skala zwrotu mała z jednego ale kusi mieć w przyszłości kilka kwadratów na wynajem żeby zysk był miesięcznie z 5-8k z wszystkiego tylko jak do tego dojść… Nieruchomość swoją mam, ale czy tam chce mieszkać całe życie, raczej nie. Może wybuduje się w przyszłości jak poznam jakąś sensowną partnerkę, a ten kwadrat pójdzie pod wynajem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElPopo Posted November 10, 2024 Share Posted November 10, 2024 (edited) Cześć. Ja mam podobne rozkminy i doszedłem do wniosku że pieniądze włożę we własne mieszkanie. Napisałeś, że masz mieszkanie, swój kwadrat - ale nie chcesz tam mieszkać. Rezonuje to ze mną w tym sensie, że trzeba znaleźć swoje miejsce na ziemi. Może trochę rozwinę, nawet Warren Buffet powtarza, że najlepsza inwestycja to inwestycja w siebie. Musisz, moim zdaniem rozkminić czego chcesz. Edited November 10, 2024 by ElPopo Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted November 10, 2024 Author Share Posted November 10, 2024 @ElPopo szczerze uwielbiam to mieszkanie, jest w samym centrum, zajebiste imprezy tam były, mam dobre wspomnienia, ale w przyszłości po prostu jak chyba każdy chciałbym mieć domek. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElPopo Posted November 10, 2024 Share Posted November 10, 2024 (edited) no i masz odpowiedź, mam nadzieję, że pomogłem (czyli oszczędzaj na domek) Edited November 10, 2024 by ElPopo Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted November 10, 2024 Author Share Posted November 10, 2024 Nie no domek to raczej wtedy kiedy będę miał jakieś sensowne ltr, muszę w jakiś sposób pomnażać pieniądze nie chce mi się jebac na etacie pół zycia 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElPopo Posted November 10, 2024 Share Posted November 10, 2024 (edited) To jest właśnie to o co mi chodziło - piszesz domek to jak będe miał LTR. A dlaczego nie teraz? Chcesz grilla z kumplami w domku? zapraszać znajomych? Just do it, jak z reklamy. Laska do LTR się sama znajdzie, trust me. Wymyślasz problemy, a podstawą inwestowania w siebie jest robienie to czego potrzebujesz. Możesz też sprzedać swoje mieszkanie i kupić domek, którego potrzebujesz. Edited November 10, 2024 by ElPopo Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted November 10, 2024 Author Share Posted November 10, 2024 W sensie może źle napisałem - na domek przyjdzie jeszcze czas - bardziej mi chodzi jak dysponować hajsem żeby go mnożyć, teraz mam 27 lat, raczej nie jestem z osób żeby zarobić i kupić sobie wypasiony samochód żeby się polansować, chce dobrze inwestować kapitał. W wieku 27 lat czy tam 30 nie potrzebuje mieć od razu domu, mieszkanie jest dosyć duże, ale w przyszłości koło 35, jak będę może i miał dziecko czy coś to wtedy chciałbym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted November 10, 2024 Share Posted November 10, 2024 Tylko weź pod uwagę również to, że za 8 lat, jak będziesz miał 35 lat na karku, koszty gruntów, materiałów i robocizny znacznie wzrosną. Jeśli faktycznie marzysz o tym, żeby mieć dom to przynajmniej zainwestuj już teraz w jakąś fajną działkę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted November 11, 2024 Author Share Posted November 11, 2024 Mieszkania odpuszczam , zbyt drogie są, odkładam siano i inwestuje w siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
TommyGun Posted January 3 Share Posted January 3 @elogejter pozwól że zapytam. Sam jestem 1996 rocznik jak ty to robisz ze podróżujesz , wynajmujesz odkładasz tyle pieniędzy ? Patrząc wstecz na swoje życie to niczego nie przeżyłem, niczego się nie dorobiłem. Ogółem tragedia xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgen Svensson Posted January 3 Share Posted January 3 3 godziny temu, TommyGun napisał(a): @elogejter pozwól że zapytam. Sam jestem 1996 rocznik jak ty to robisz ze podróżujesz , wynajmujesz odkładasz tyle pieniędzy ? Patrząc wstecz na swoje życie to niczego nie przeżyłem, niczego się nie dorobiłem. Ogółem tragedia xD Chłopie weź się za robotę. Tak to się właśnie robi. Ja w wieku 32 lat zacząłem od zera po chorobie, gdzie dwa lata patrzyłem w sufit. Bez auta, bez mieszkania, nawet bez miejsca do spania, bez kasy, wszystko poszło na leczenie i bieżące koszty. Dziś od tego czasu minęło 3 lata i jestem w zupełnie gdzie indziej i to nie jest przystanek końcowy, do niego jest daleko, Ale trzeba… za pier da lac Żeby wyjść z gowna musisz coś zaryzykować i coś poświęcić, czas, energię, relacje, czasem rodzinę, znajomych itd. Jak nie podejmiesz kroków to możesz zejście tu pisać przez następne 5 lat i chuja się zmieni. 4 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted January 4 Share Posted January 4 (edited) @TommyGun Każdy z nas ma inne karty. Jedni rodzą się zdrowi, drudzy chorzy, trzeci mają bogatych rodziców a czwarci są z zwykłych szarych domów.. Gramy kartami jakimi otrzymaliśmy, co nie znaczy że mając słabe karty nic nie ugrasz... Ja pochodzę z kochającej się rodziny wielodzietnej, ale nie zamożnej nie była tacie i mamie lekko. Uczyłem się, zapierdalałem, oszczędzałem i teraz mam wydaje mi się łatwiej niż osoby co za dzieciaka miały lepiej ale leserowały. Przypomina mi się obraz pewnej koleżanki z szkoły licealnej ( ja się dobrze uczyłem, ale nie byłem zajebisty jak ona- dragi, faje, karki za chlopaków dużo starszych wtedy od nas ) Pewnego razu idąc przez fabrykę jako juz osoba na dobrym stanowisku widziałem jak ona pracuje na produkcji ( jak mnie zobaczyła spuściła wzrok ) - żeby nie było nikomu nie ujmuję ( też pracowałem na producji ) ale popatrz na wybory, wszystko ma swoje konsekwencję. Kiedy ja płakałem i jebałem sie z pkm czy innymi projektami na politechnice ona jarała blanty i śmiała się z takich jak ja. Dziś jestem finansowo niezależny, mam gdzie mieszkać, jestem zdrowy, ciało coraz lepsze a ona? Bąbelek z jakimś co pewnie nie pamięta, praca nie dająca sadysfakcji i powrót do szarości po zmianie 8godzinnej. Inny przykład wyborów. Bylem na pogrzebie kolegi z podstawówki ( gość po 30 ) przy grobie stoi jego brat zakuty w kajdany na rękach i nogach .. Kurwa masakra ja się z nimi bawiłem .. Tam też były dragi i chęć łatwego życia... takiego nie ma. Też nie jestem mega szczęśliwy ale mam świadomość swoich wyborów i tego że dużo mogę zmienić na lepsze i wiem że to zmienie, chociaż to wymaga dużo pracy i silnej głowy. Edited January 4 by Dzingolo 7 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted January 4 Author Share Posted January 4 W dniu 3.01.2025 o 19:03, TommyGun napisał(a): @elogejter pozwól że zapytam. Sam jestem 1996 rocznik jak ty to robisz ze podróżujesz , wynajmujesz odkładasz tyle pieniędzy ? Patrząc wstecz na swoje życie to niczego nie przeżyłem, niczego się nie dorobiłem. Ogółem tragedia xD Nie zarabiam w Polsce takich pieniędzy, wyjechałem za granicę zapierdalam to tu to tam i się zbiera powoli, jak miałem 20 lat mordo wszyscy imprezowali a ja zapierdalalem przez 3 lata i kupiłem swój kwadrat za gotówkę. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoeBlue Posted January 5 Share Posted January 5 I to jest podejście. Zrobiłem podobnie. Znałem natomiast ludzi myślących odwrotnie. Kredyt to tak jak czynsz, mogę go płacić 30 lat. I tylko żal, że taki gość nie umie policzyć ile wziął a ile odda. Za tę odsetkową kasę mógły 10 razy być na Filipinach. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rapke Posted January 11 Share Posted January 11 Buduj dom. Widzę, że jesteśmy w podobnym wieku, no ja może rok starszy. W 2022 działka za gotówkę, 2023 stan surowy zamknięty za gotówkę własnymi siłami w 2024 stan deweloperski. Teraz zbieram na wykończenie. Do 30 urodzin chce się wprowadzić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts