Jump to content

Czy naprawdę jest tak źle jak mówi M. Budzisz?

Recommended Posts

Wysłuchałem długiegi progrm u redaktora Igora Janke na YT, gościem był Marek Budzisz specjalista od geopolityki, głównie znawca spraw wschodnich.

Czy myślicie, że naprawdę jest aż tak źle, jeśli chodzi o Polskę i jej miejsce w Europie. Czy naprawdę Polska może być "przehandlowana" za "dobrobyt" większych i silniejszych?

Od bardzo dawna mieszkan na końcu świata i o Polsce wiem mało, a w zasadzie tylko tyle ile uda mi sie przecztać w internetach.

Jestem głęboko przerażony tym co usłyszałem od Budzisza, wygląda to bardzo źle.

Proszę, jak ktoś ma czas i ochotę, a najlepiej i wiedzę, o napisanie jakiejś opinii na temat co mówi Marek Budzisz w tym programie.

Słuchałem Budzisza w innych programach i podoba mi się co mówi jeśli chodzi o sprawy międzynarodowe, ale tutaj to co mówi jest straszne i wygląda to bardzo źle, albo to ja mam mętlik w głowie.

Pozdrawiam,

Maliniak.

• Like 1

17 godzin temu, Maliniak napisał(a):

Polskę i jej miejsce w Europie.

Deficyt budżetowy 200-300 miliardów złotych, jakieś szaleństwo.

17 godzin temu, Maliniak napisał(a):

albo to ja mam mętlik w głowie.

Zobacz co znaczy Europa w świecie, z każdym rokiem coraz mniej, stoi w miejscu, świat się rozwija, my się zwijamy, co z tego, że Polska gospodarka od roku 1990 do teraz urosła 10x krotnie, skoro wiele kluczowych Polskich firm zostało wyprzedanych za bezcen, zlikwidowanych jak np. Optimus przez urząd skarbowy, porównajmy się na tym tle do Chin, czy innych azjatyckich tygrysów, jak wspierali, wspierają swoją gospodarkę, jak bronią własnych przedsiębiorców, wspierają, jakie są rozwiązania podatkowe dla rodzimych firm, wtedy zrozumiesz jak bardzo w wielu sprawach jesteśmy w dupie.

• Like 4

16 godzin temu, Maliniak napisał(a):

Jestem głęboko przerażony tym co usłyszałem od Budzisza, wygląda to bardzo źle.

Jestem głęboko przerażony tym co się dzieje w Niemczech, Francji, Angli. 

Istny armagedon i upadek tych zachodnich państw.

Jestem na prawdę wstrzasniety. 

Ataki nożowników. Jakieś samochody rozjeżdżające ludzi na jarmarkach. 

Brak kontroli policji w pewnych dzielnicach opanowanych przez inżynierów z południa.. 

Kiedy to upadnie? 

PS. Nie słuchaj tego pierdolenia. 

Budzisza już nie słucham od dawna bo swoją narracją strachu tylko sobie fejm nabija. 

• Like 3

16 godzin temu, Maliniak napisał(a):

Czy naprawdę Polska może być "przehandlowana" za "dobrobyt" większych i silniejszych?

Mam dosyć ambiwalentne odczucia co do Marka Budzisza, ale moim zdaniem jak najbardziej. Tez widziałem ten materiał. Igranie niepodległością Polski, dobrze to Budisz u Jankego ujął.

Po prostu wróci prędzej niż później  business as usual Zachodu z FR, a Polacy zostaną finalnie z gołym chujem w garści, za przeproszeniem ;) Z przypietą łatką rozemocjonowanych rusofobów, naiwnych jak dzieci wobec (tym razem) hegemona zza Wielkiej Wody, z którymi nie da się normalnie prowadzić polityki.

No, nie tylko z tym zostaną. Rownież z mniejszością ukraińską, z coraz mniejszym poczuciem bezpieczeństwa w dawniej monoetnicznym kraju - ale to już w bonusie.

• Like 7
  • Thanks 2

10 minut temu, Druid napisał(a):

Ile będzie w tym roku podwyżek podatków ?

Polecam śledzić podobne wątki na forum.

Bo unia eurokołchozowa narzuca te podatki bo im się budżet nie spina. 

A będzie więcej i więcej. 

Szczególnie gdy teraz donek będzie przewodniczył razem z tymi uśmiechniętym hipokrytami

3 minuty temu, Dowódca plutonu napisał(a):

Bo unia eurokołchozowa narzuca te podatki bo im się budżet nie spina. 

I nie będzie się spinał, jak narzucają, to trzeba odrzucać te dyrektywy, módl się, żeby Trzaskowski nie wygrał, wówczas będzie przyklepywał wszystko co PO czy UE każe.

• Like 1

11 minut temu, Druid napisał(a):

żeby Trzaskowski nie wygrał, wówczas będzie przyklepywał wszystko co PO czy UE każe.

To wtedy będziesz miało p.o. prezydenta Hołownię by Rysiu Kalisz.

I on też wszystko przyklepie.

images?q=tbn:ANd9GcSlQAAVZveusTg7cYioEX2

• Like 1

13 minut temu, Druid napisał(a):

I nie będzie się spinał, jak narzucają, to trzeba odrzucać te dyrektywy, módl się, żeby Trzaskowski nie wygrał, wówczas będzie przyklepywał wszystko co PO czy UE każe

Tak myślę, że to nie ma znaczenia kto będzie na stanowisku prezydenta. 

Jeśli Eu nie zmieni narracji co do zielonego ładu i innych tego typu spraw to nie ma znaczenia kto będzie prezydentem w Polsce. 

Polski rząd i prezydent będzie stosował się do dyrektywy unijnych /niemieckich. 

Więc ja liczę na to, że eurokołchoz wprowadzi jakąś reformę. Bo innaczej czeka nas tragedia. 

• Like 2

4 minuty temu, BumTrarara napisał(a):

Hołownię

Mentzen ma wyższe poparcie w sondażach.

1 minutę temu, Dowódca plutonu napisał(a):

że to nie ma znaczenia kto będzie na stanowisku prezydenta. 

Ma znaczenie i to kolosalne

14 minut temu, BumTrarara napisał(a):

Ale Mentzen nie jest marszałkiem Sejmu. ;)

Jest za to bardzo dobrym merytorycznym oraczem swoich oponentów politycznych.

Na razie jest straszenie i teatr dla gojów.

Polskojęzyczni u władzy w PL na usługach swoich mocodawców z Berlina, Brukseli i Waszyngtonu,

chcą przekonać Polaków poprzez narrację wojenną, wywołanie strachu, paniki, byśmy wyrazili zgodę

na wejście w konflikt z Rosją. Oni pilnują obcych interesów a nas chcą wykorzystać jako naiwne mięso

armatnie, które kolejny raz w historii ma się poświęcić. 

Pytam w imię czego, skoro nie mamy z tego żadnych zysków, korzyści tylko same straty.

Jak dotąd społeczeństwo polskie ma na tyle jeszcze rozumu, że bodajże większość jest za pokojem.

Tu chodzi o podmiankę narodu, o zrobienie miejsca dla nowych obywateli.

Biały człowiek, zwłaszcza świadomy mężczyzna, jest niebezpieczny dla systemu.

Co do naszego poletka, to drożyzna, bieda, wzrastająca przestępczość, imigranci, coraz większy deficyt budżetowy, 

długi, które kilka pokoleń nie zdoła spłacić. Społeczeństwo otumanione propagandą mediów głównego ścieku,

zatomizowane, napuszczone na siebie, zniszczony rynek matrymonialny, nienawiść kobiet do mężczyzn, współczynnik

dzietności poniżej 1,2, upadek firm, zamykanie polskich zakładów, przemysłu, galopująca inflacja, służby, instytucje,

organy nastawione przeciwko Polakom, karanie na każdym kroku, przymuszanie do chorych pomysłów UE z zielonym

wałem na czele. Coraz więcej podatków, danin, podwyżek, patodeweloperka, wykorzystywanie do granic niemożliwości.

Ktoś się bardzo postarał by zniszczyć państwo od środka.

Polak we własnym kraju jest człowiekiem gorszej kategorii, bez praw, wolności czy swobód.

Politycy dodatkowo na smyczy okupantów, oddają wszystko jak leci bez naszej zgody, obcy lud tubylczy ma lepiej w Polsce niż Polacy.

Ten kraj to skansen, absurd goni absurd, dyletanci u władzy działają na szkodę Polski i Polaków. W Polsce nic nie działa poprawnie.

Na koniec ku pokrzepieniu serc wystąpienie Wojtusia, posłuchajcie uważnie a zrozumiecie co nam tu szykują polskojęzyczni zdrajcy u sterów.

• Like 3
  • Thanks 6

Moda na sukces odcinek <wstaw dowolnie wysoką liczbę>. Wałkowane w kółko jedno i to samo - Polska się kończy, Europa się kończy, Ameryka się kończy. Tymczasem do tego zgniłego zachodu gdzie wszystko się rozpada nadal chcą migrować ludzie z całego świata. Po co oni to robią skoro mają tak dobrze u siebie, głupi jacyś? Może trzeba im wytłumaczy logicznie, że jednak mają lepiej, a po prostu zbyt dużo narzekają?

Na wschodzie druga armia świata nie jest w stanie pokonać jednego małego kraju mimo full trybu wojennego. Jednak wielcy znawcy geopolityki już snują wielkie wizje i straszą, że zaraz tamci zrobią wjazd na chatę i rozwalą cały pakt północny w jeden księżyc. Na dokładkę prezydent kraju tzw. Środka stojący na tle propagandowym czerwonych barw i Wielkiego Muru nie dawno straszył oraz prężył muskuły. Teraz kiedy gospodarka im się sypie, zachodnie inwestycje odpływają na południe, bańka długów pęka, kryzys demograficzny na horyzoncie to znowu potulny jak baranek.

Tyle z tej ich całej perspektywy długoterminowej kiedy domino już się posypało. Pycha kroczy przed upadkiem. Jak na złość Wujek Sam nie chce im upaść. W dodatku mimo licznych problemów wewnętrznych wciąż trzyma się lepiej, niż ten cały sojusz anty, który łączy głównie obawa przed "Demokracją". Do tego chęć kontroli samych siebie nawzajem. W autorytaryzmach liczy się kult siły i zastraszania pt. kto wygryzie słabszego, zamiast zorganizowanej współpracy.

Na Sybirze podobno Władek sporo czasu spędza w swoim luksusowym bunkrze i nie wychodzi żyjąc w paranoicznej obawie... W dobie globalizacji gospodarki każdego kraju są mocno ze sobą połączone. Dlatego prędzej zobaczymy globalnego Mad Maxa, niż upadek samego Zachodu.

• Like 1

9 minut temu, Ksanti napisał(a):

nadal chcą migrować ludzie z całego świata.

Pomijając to żyje się o wiele lepiej niż w większościach części świata na razie.

43 minuty temu, Druid napisał(a):

Jest za to bardzo dobrym merytorycznym oraczem swoich oponentów politycznych.

I nic z tego nie wynika poza donejtami na tubkach.

No i jak chcesz orać ludzi którzy jednego dnia mówią "kaine grenzen" a za tydzień, że to "bandyci". ;)  Oni się sami orają jak tylko otwierają usta... i ciągle mają po 30% poparcia.

13 minut temu, Ksanti napisał(a):

Na wschodzie druga armia świata nie jest w stanie pokonać jednego małego kraju

Na papierze 2, mały kraj, który dostał gigantyczne wsparcie, gdyby nie dostał wojna by się w miesiąc skończyła.

3 minuty temu, BumTrarara napisał(a):

30% poparcia.

Bo 70% woli tych samych i oczekuje innych rezultatów, albo głosują też młodzi ludzie, którzy nie znają życia, nie interesują się polityką, historią.

13 minut temu, Ksanti napisał(a):

na chatę i rozwalą cały pakt północny w jeden księżyc.

Mogą zrzucić bombę atomową, tylko po co ?

Mogą wjechać, kto im zabroni ? Myślisz, że jakby wjechali do Finlandii, państw Bałtyckich, Polski to by Niemcy kiwnęły, chciały się bić za wolną Polskę, Finlandię ?

USA ma na Pacyfiku bardzo poważne problemy.

14 minut temu, Ksanti napisał(a):

Na Sybirze

Ruscy przyzwyczajeni są do biedy, mogą jeść latami suchy chleb ze smalcem, myślisz, że taki Niemiec, Włoch chciałby tak żyć, prędzej by zaprzedał swojego "sojusznika" w imię własnego interesu. Politycy zachodu jak przyjdzie taka potrzeba to pchną nas w paszczę Niedźwiedzia, po to tylko, żeby ratować własną skórę, każdy myśli o sobie.

Edited by Druid

Godzinę temu, Druid napisał(a):

Na papierze 2, mały kraj, który dostał gigantyczne wsparcie, gdyby nie dostał wojna by się w miesiąc skończyła.

No, a miała się w tydzień skończyć według tych geniuszy z Moskwy, ale to i lepiej dla nas, bo przy realnym starciu z NATO to i może sama Rosja by była spacyfikowana.

Mogą wjechać, kto im zabroni ? Myślisz, że jakby wjechali do Finlandii, państw Bałtyckich, Polski to by Niemcy kiwnęły, chciały się bić za wolną Polskę, Finlandię ?

USA ma na Pacyfiku bardzo poważne problemy.

NATO nawet bez USA nie musi wysyłać liczebnych wojsk lądowych, wystarczy, że podniesie swoje samoloty i Rosja bez nuków to nawet na remis nie będzie mogła liczyć. Przewaga w powietrzu jest miażdżąca, a tym wygrywa się teraz wojnę pełnoskalową o czym przekonali się Niemcy czy Japonia. Ruscy są tak posrani ze strachu przed Zachodem, że jakiekolwiek ruchy wojsk amerykańskich w Polsce i już chcą odpowiadać symetrycznymi manewrami mimo, że z Ukrainą jeszcze sobie nie poradzili i mają masę sprzętu rozstawione na granicy.

Ukraina to tylko wojna partyzancka ze starym ograniczonym sprzętem, ale przedsmak tego co by było w przypadku napaści na sojusz. Już teraz na Bałtyku stacjonują potężne statki bojowe, które są niczym samobieżne fortece ziemia-powietrze zdolne skasować całe bataliony na strzała. Pamiętam rok 2014 już wtedy straszyli, że zaraz będziemy w stanie wojny, a młodzi będą mobilizowani do wojska. Kolejny konflikt na wschodzie i znowu te hieny medialne żerują na strachu i sianiu paniki. Duża część to niestety robota rosyjskiej propagandy. Wojna informacyjna skierowana w cywilów to jedyna jaką Rosja jest w stanie wygrać.

Ruscy przyzwyczajeni są do biedy, mogą jeść latami suchy chleb ze smalcem, myślisz, że taki Niemiec, Włoch chciałby tak żyć, prędzej by zaprzedał swojego "sojusznika" w imię własnego interesu. Politycy zachodu jak przyjdzie taka potrzeba to pchną nas w paszczę Niedźwiedzia, po to tylko, żeby ratować własną skórę, każdy myśli o sobie.

Czy tak jest czy nie to inna sprawa, ale Rosji zależy na tym by każdy myślał w ten sposób. Powielasz tutaj niestety element propagandy rosyjskiej, że zostaniemy sami i nie warto na nikogo liczyć. Bierze się to też z mitu jakoby zachód nas sprzedał podczas IIWŚ, a raz, że sami padli to dwa Polska nie wybroniła się nawet tygodnia. Współcześnie mamy kompletnie inną sytuację, a wojska są w pełni profesjonalne. To nie jest tak, że ktoś sobie powie na Zachodzie, że nie będzie umierał za Warszawę. Po prostu wysyłają wojsko albo kara za dezercję, sankcje na kraj i tyle. Jakoś na Bliski Wschód kraje sojuszu bez oporu wysyłali wojska, ale dziwnym trafem na Rosję by się nie dało. No tak, na Bliskim Wschodzie nie potrafią tak dobrze w wojnę dezinformacyjną jak Rosja.

Co do Chin to jest oligarchia, a nie kapitalizm jak niektóre szury z Konfederacji twierdziły. Może płotkom nikt sobie nie zaprząta głowy, ale duże korporacje są pod ścisłą kontrolą partii. Popatrz co się stało z Alibabą jak szoruje po dnie, bo właściciel podpadł chińskiej linii ideologicznej:

https://forsal.pl/swiat/chiny/artykuly/8069203,jack-ma-zarzuty-tworca-alibaba-postepowanie-antymonopolowe.html

Ja tylko przypomnę, że w 2022 Budzisz był propagatorem unii polsko-ukraińskiej (tak, chciał łączyć nasz kraj z Ukrainą, najbardziej po Rosji skorumpowanym i rozwalonym krajem na świecie).

Nie bez powodu dorobił się pseudonimu "Bredzisz".

• Like 3
  • Haha 1

12 godzin temu, Ksanti napisał(a):

Co do Chin to jest oligarchia, a nie kapitalizm jak niektóre szury z Konfederacji twierdziły. Może płotkom nikt sobie nie zaprząta głowy, ale duże korporacje są pod ścisłą kontrolą partii. Popatrz co się stało z Alibabą jak szoruje po dnie, bo właściciel podpadł chińskiej linii ideologicznej:

https://forsal.pl/swiat/chiny/artykuly/8069203,jack-ma-zarzuty-tworca-alibaba-postepowanie-antymonopolowe.html

Jakby się brał tylko za biznes, a nie politykę ;) to by miał kapitalizm.

Ale nawet w artykule masz, że krytykował zarządzeni partii. No to czego się spodziewać?

edit:

W EU masz niby inaczej?

Zacznij krytykować jako korpo np. LPG+ i zobaczymy jak długo pojedziesz. ;)

Edited by BumTrarara

17 godzin temu, Dowódca plutonu napisał(a):

Szczególnie gdy teraz donek będzie przewodniczył razem z tymi uśmiechniętym hipokrytami

KonDonek - przypomnę jego przydomek z czasów jego poprzednich rządów - PREMIER POLSKIEJ BIEDY.  Nic się nie zmieni KonDonek jaki był taki bedzie albo jeszcze gorszy. To menda niszcząca polskę wraz z ekipą resortowych dzieci i SBecji, której obiecał przywrócenie przywilejów emerytalnych

Plotki chodzą, że KonDonek był finansowany przez BND i w reklamówkach przywożono gotówkę na powstanie jego partii KLD. 

Również plotki chodzą, że i Morawiecki jest prowadzony przez BND - kto tak chętnie podpisał zielony ład i do KPO wprowadził kamienie milowe od których włosy stają dęba na głowie.

Także sami widzicie - nie ma znaczenia kto rządzi, czy KonDonek czy PISlam. To są dwie strony tej samej monety.

Z tym, że z obserwacji wynika, że KonDonek jest podległy Niemcom. Z kolei ekipa PIS podlega bardziej amerykanom/żydom. Chanuka w sejmie PL?

Wszystko to ma swoje źródło w historycznych aspektach - SOLIDARNOŚĆ, Radio Wolna Europa, itd - wszystkie te organizacje były wprost i jawnie finansowane przez CIA i BND.

Finansowanie SOLIDARNOŚCI przez CIA i BND - to moim zdaniem była podstawowa przyczyna zwalczania jej przez władze PRL. I to była podstawowa przyczyna dlaczego na te tematy jest w PL cicho.... bo wszyscy są umoczeni.

Morawiecki po historii - jak się dostał na prezesa banku WBK? Chyba bardziej ekonomista jest potrzebny na tym stanowisku.

A na końcu przewodu pokarmowego my pospolici polacy, waleni w 4 litery przez wszystkich.

Ktoś mnie kiedyś spytał - no kogo głosować. Po namyśle odpowiedziałem - na tego, za rządów ktorego lepiej ci się żyło. Jedynie pod takim kątem możemy na to patrzeć.

• Like 2

18 godzin temu, Dowódca plutonu napisał(a):

Przecież to nic nie znaczy. Przed nami były Węgry i co? I nic, w Unii po zielonemu. 

Generalnie jest źle, a większość czynników jest od nas niezależna. Unia raczej kursu nie zmieni, pokoju na Ukrainie nie będziemy negocjować. Kto będzie u władzy to kosmetyka, bo to Morawiecki wszystko podpisywał jak leci. 

22 godziny temu, Hubertius napisał(a):

Ja tylko przypomnę, że w 2022 Budzisz był propagatorem unii polsko-ukraińskiej (tak, chciał łączyć nasz kraj z Ukrainą, najbardziej po Rosji skorumpowanym i rozwalonym krajem na świecie).

Nie bez powodu dorobił się pseudonimu "Bredzisz".

Wad nie stwierdzono.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.