Jump to content

Czy naprawdę jest tak źle jak mówi M. Budzisz?

Recommended Posts

On 1/3/2025 at 1:32 PM, Dowódca plutonu said:

Budzisza już nie słucham od dawna bo swoją narracją strachu tylko sobie fejm nabija. 

Chyba nie tak do końca, przynajmniej w tej audycji.

Wszystkie jego tezy podpare są raportami oficjalnymi i to raczej szanowanych instytucji ze świata.

On 1/3/2025 at 4:40 PM, Hubertius said:

Ja tylko przypomnę, że w 2022 Budzisz był propagatorem unii polsko-ukraińskiej

Moim zdaniem tak samo jak Piłsudski na początku 20 wieku.

Myślisz, że Piłsudski i jego doradzcy byli idiotami? Problem Polski to geografia i bliskość Rosji. (Nie mam ochoty się na ten temat rozpisywać.)

On 1/3/2025 at 1:34 PM, Obliteraror said:

Mam dosyć ambiwalentne odczucia co do Marka Budzisza, ale moim zdaniem jak najbardziej.

@Obliteraror dzięki za odpowiedz, więc nie tylko ja to tak widzę, jestem przerażony. Jesteś w bardzo małej grupie osób który widział material i napisał coś "na temat", reszta standardowo, uidzielili odpowiedzi na pytanie którego nie słyszeli, a na końcu "dali sobie po mordzie" bo jeden za PIS a drugi za PO. Po przeczytaniu dyskusji około 20 osób na dowolny temat mamy klarowny obraz jakim jesteśmy społeczeństwem.

Jeszcze raz dzięki,

Maliniak

• Like 3

8 godzin temu, Hubertius napisał(a):

Jak bym Cię nie znał to tak bym zareagował pewnie za pierwszym razem ponownie:

No fajnie, ale chciałbym zobaczyć od ciebie logiczne wytłumaczenie czemu to jest złe z punktu widzenia strategicznego długoterminowego zamiast "łee oni są skorumpowani" (no są) albo "nie bo nie" (w praktyce).

Jest tylko kilka ścieżek:
1. Polska będzie pod okupacją rosyjską;

2. Sojusz lokalnych państw (Ukrainy, Szwecji, Turcji itd.)
3. Sojusz NATO z potencjałem na federalizację Europy.

4. Ultramobilizacja społeczeństwa by zrobić masę dzieci, by chłopy pracowały 80 godzin tygodniowo, a kobiety siedziały w domach i wtedy w 20 lat bylibyśmy mocarstwem (niemożliwe).

Wyśmiewając wszystkie opcje poza 1 realnie wybierasz 1.

Masz, posłuchaj:

3 godziny temu, Maliniak napisał(a):

Moim zdaniem tak samo jak Piłsudski na początku 20 wieku.

Myślisz, że Piłsudski i jego doradzcy byli idiotami? Problem Polski to geografia i bliskość Rosji. (Nie mam ochoty się na ten temat rozpisywać.)

O widzisz, ty potrafisz zrozumieć ideę piłsudczykowską, a ja w innym wątku tłumaczę od prawie 2 lat. xD

@Maliniak, @Obliteraror gość zakłada, że incydent w Przewodowie to w 100% rosyjska sprawka. Co takie pewne nie jest.

Jeśli USA idzie na Pacyfik to w jakim celu robią i finansują wojnę w Europie na Ukrainie? Wystarczyłaby im linia granic NATO.

Czyli co innego oficjalnie się mówi, a być może co innego się planuje i robi w zaciszach gabinetach.

Więc nie możemy założyć, że dany scenariusz faktycznie się potwierdzi.

Sama "oś zła" konkuruje ze sobą w Azji Środkowej z aktualną przewagą Chin.

Po zestrzeleniu samolotu Rosja może stracić na dobre Kaukaz.

Nie wiadomo jak z rosyjskimi wpływami i bazami po zmianie rządu w Syrii.

Zgodzę się, że mimo sporych wydatków na zbrojenia nie mamy stosownej siły militarnej.

Jednakowoż jeśli dla USA będziemy potrzebni jako mocny sojusznik to zrobią z naszej armii coś podobnego jak na Ukrainie czyli podniosą naszą zdolność.

Zgodzę się, że nasz rząd oraz stara generalicja guno robią.

Ma rację, że PL nie dba o interes narodu i naród nie będzie dobrowolnie bronił tego rządu. Ale to jest w dużej mierze narzucone przez UE. Więc tu jest albo wyjść z UE i narzucanych przepisów, albo co? Być jak Mołdawia?

Sprawczości i nowej klasy politycznej nie będzie bo rządzi scheda ubecko-komunistyczna i nie pozwoli odebrać sobie władzy. Chyba, że w rolę seryjnych samobójców wcielą się "inne służby"  zamiast obecnych i wyeliminują fizycznie obecne elity.

Zgadzam się, że obecne partie są zajęte wojną między sobą, a nie widzą problemów społeczeństwa którym rządzą gdyż nie czują nacisku społecznego.

Do tego jak wspomniałem wyeliminują każdego kto stanie im na drodze co widać w ilości dziwnych wypadków i samobójstw.

Edited by Brat Jan

@Maliniak masz się bać, masz sie tym interesować i kupować książki. :)

Budzisz zaraził się od Bartosiaka, który pojechał do Stanów i tam zachwycił się amerykańską strategią, jak on to mówi sprawczością.

Przerobił sobie to na naszą mityczną politykę jagiellońską. Snują różne wizje o uniach, pomostach. Zachwycają się Miedzymorzem. A gdzieś czytałem, że to był wymysł Amerykanów, żeby w tej cześci świata przyblokować Chińczyków.

Jakby to nie brzmiało śmiesznie, Polska jest w NATO i w UE - ma sie tego trzymać, bo o podobnej sytuacji jest kilka krajów np. Szwedzi, Finowie, Rumuni, czy Bałtowie. Ma dbać o własny rozwój. Tu kłania sie np. mocny przemysł zbrojeniowy, energetyczny, transportowy, zrobić coś z finansami i giełdą, bo to jest śmiech i taki Inpost musiał iść na giełdę w Amterdamie, żeby miec dostęp do finansowania. Mamy jakieś tam osiągnięcia odnośnie infrastruktury drogowej, trzeba dopracowac kolejową i zrobić CPK. 

Strategie i sprawczości zostawmy wielkim, działajmy tam gdzie coś możemy załatwić z innymi, czyli NATO i UE i to tyle. 

Budzisze i Bartosiaki niech się zajmują sprawczościami i polityka jagiellońską, bo z tego całkiem nieźle żyją.  

Posted (edited)
On 1/5/2025 at 2:46 AM, Brat Jan said:

Jeśli USA idzie na Pacyfik to w jakim celu robią i finansują wojnę w Europie na Ukrainie?

Wojna na Ukrainie jest poto żeby zająć nią Rosję. Rosja osłabiona wysiłkiem militarnym na Ukrainie nie będzie mogła ewentualnie pomagać Chiną na Pacyfiku jeśli już do czegoś tam dojdzie. A jeśli zaangażowanie na Ukrainie nie będzie wystarczająco obciążające dla Rosji to można będzie jeszcze gdzieś "rozpalić następne wolno palące sie ognisko".

On 1/5/2025 at 3:52 AM, balin said:

działajmy tam gdzie coś możemy załatwić z innymi, czyli NATO i UE i to tyle.

W zasadzie to poco my mamy robić cokolwiek jako Polska, po co budować lotnisko, lotniska są w DE. Po co się martwić o naszych obywateli i ich bezpieczeństwo, mamy od tego UE i NATO. Oni mają strategię i wszystko zrobią dla nas, tylko poto żeby żyło nam się dostatio. W zasadzie to oddajmy Polskę w ajęcją Niemcom albo Amerykanon albo komukolwiek kto nam powie, że o nas za jakąś tak małą składkę o nas zadba.

Poco?

Pozdrawiam,

Maliniak

edit: poprawiałem błedy "Polski to trudna języka".

Edited by Maliniak

9 godzin temu, Maliniak napisał(a):

Wojna na Ukrainie jest poto żeby zająć nią Rosję. Rosja osłabiona wysiłkiem militarnym na Ukrainie nie będzie mogła ewentualnie pomagać Chiną na Pacyfiku jeśli już do czegoś tam dojdzie.

Ale to bez sensu, przy słabej Rosji rosną wpływy Chin w Azji przez co stają się co raz silniejsze. W konsekwencji Rosja stanie po stronie USA lub będzie neutralna w obawie przed zdominowaniem przez Chiny.

Obecnie Rosja współpracuje z Chinami bo musi, gdyż jest odcięta sankcjami od rynków.

Edited by Brat Jan

W dniu 4.01.2025 o 16:23, rarek2 napisał(a):

ył finansowany przez BND i w reklamówkach przywożono gotówkę na powstanie jego partii KLD. 

Jeden z tatusiów założycieli PO o tym mówił.

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/793511,niemcy-finansowali-kld-partie-donalda-tuska.html

Jedni przywozili hajs z Moskwy, drudzy z Berlina a jeszcze inni z Waszyngtonu...

Dzisiaj takie rewelacje przechodzą bez echa

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/40-mln-dolarow-dla-solidarnosci-jak-cia-wspomagala-polska-opozycje/vpej2f4

W dniu 4.01.2025 o 16:23, rarek2 napisał(a):

jest prowadzony przez BND - kto tak chętnie podpisał zielony ład i do KPO wprowadził kamienie milowe od których włosy stają dęba na głowie.

Sugar Brown kiedyś mówił o układzie wrocławskim (do którego pewnie też należy). Stasi, te sprawy...

5 hours ago, Brat Jan said:

Ale to bez sensu, przy słabej Rosji

Może masz rację, powtarzam to co gdzieś tam przeczytalem i ma to dla mnie sens, ale ja to się za mało na tym znam, żeby sie spierać.

Pozdrawiam,

Maliniak

W dniu 7.01.2025 o 06:38, Maliniak napisał(a):

W zasadzie to poco my mamy robić cokolwiek jako Polska, po co budować lotnisko, lotniska są w DE. Po co się martwić o naszych obywateli i ich bezpieczeństwo, mamy od tego UE i NATO. Oni mają strategię i wszystko zrobią dla nas, tylko poto żeby żyło nam się dostatio. W zasadzie to oddajmy Polskę w ajęcją Niemcom albo Amerykanon albo komukolwiek kto nam powie, że o nas za jakąś tak małą składkę o nas zadba.

Poco?

Ale logika :D Czesi i Słowacy będąc w UE mają elektrownie atomowe. Czesi nawet dokładają nowe reaktory. Rumuni kombinują jak swoją elektrownie wykorzystywać lepiej. To mniejsze kraje od nas. A my? Tylko nas blokują w rozwoju? :) Korea Płd wyrosła pod kuratelą USA. Czy ktoś wyrósł pod kuratelą Putlera? Nawet Niemcy się przejechały na tanim gazie z Rosji. Chińczycy ruskim nie ufają i jakoś nie rzucili się na tani ruski gaz, tylko biorą z różnych kierunków, a sami stawiają głównie na wiatraki, fotowoltaikę i elektrownie atomowe. :) 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.