NiesamowitySzymi Posted January 27 Share Posted January 27 Witam, czy ktoś z was kończył, lub zna kogoś, kto skończył studia z psychologii i może powiedzieć, czy są trudne? Ja w swoim "środowisku", nie chcę nic wypytywać - chcę być koko-loko-inko-gnito Od marca zaczyna, mam transfer ocen, zostanie mi do ukończenia, 7 semestrów - więc było by spoko. Praktycznie wszystko online- cieszę się bardzo. Ale wiem, że tam są przedmioty typu statystyka, czy lądując obecnie na drugim semestrze drugiego roku, mnie to ominie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted January 27 Share Posted January 27 Zależy dla kogo trudne Są ludzie, którzy wolą bardziej w stronę przedmiotów ścisłych, a są ludzie, którzy są bardziej humanistyczni. Mam 3 koleżanki z profilu humanistycznego w liceum, które bez problemu skończyły psychologię na jednym z największych i renomowanych Uniwersytetów w Polsce. Jeśli się interesujesz takimi tematami, to powinno pójść dobrze. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adams Posted January 27 Share Posted January 27 (edited) 3 godziny temu, NiesamowitySzymi napisał(a): są przedmioty typu statystyka, czy lądując obecnie na drugim semestrze drugiego roku, mnie to ominie? Raczej nie. Lądujesz na drugim roku, ale możesz zostać zobowiązany do wyrównania różnic programowych. Generalnie, statystyka nie jest jakaś koszmarnie trudna, jednak na studiach ekonomicznych jest to zwykle jeden z najtrudniejszych przedmiotów (przynajmniej tak było za mojej kadencji na UW). Prowadziła to u mnie ta sama osoba, co na Wydziale Psychologii, więc spodziewam się, że zakres jest podobny. Piątek było jak na lekarstwo, ale zdawalność ogólna była przyzwoita (szacuję, że jakieś 80%). W odróżnieniu od tego, co pamiętam z polibudy, gdzie jeden z egzaminów na 1 roku zdały w pierwszym terminie 3 osoby, a w drugim 6 czy 7. A było nas na roku 300. Poszukaj podręczników Grażyny Wieczorkowskiej (może być razem z Jerzym Wierzbińskim) - są dobre. A jak będziesz miał problem, to dawaj znaka, ogarniemy temat. A tak w ogóle to znak parę osób po psychologii. Żadna nie twierdzi, że to trudne studia. Edited January 27 by Adams 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiesamowitySzymi Posted January 27 Author Share Posted January 27 2 godziny temu, Maurycy napisał(a): Jeśli się interesujesz takimi tematami, to powinno pójść dobrze. Interesuje sie psychologią, szczególnie ewolucyjną hehe. @Adams Dzięki, uspokoiłeś mnie. Nasz guru wspominał, w audycjach, że skończł pierwszy rok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted January 27 Share Posted January 27 Na jakim uniwersytecie będziesz studiował psychologię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted January 27 Share Posted January 27 @NiesamowitySzymi jak się boisz tej statystki to się nie bój. W najgorszym przypadku kupisz sobie kurs eTrapez ze statystki i spokojnie zdasz. Ja na studiach nie rozumiałem praktycznie nic z wykładów odnośnie matematyki, jechałem na kursach eTrapez i pozdawałem wszystko na 4 lub 5, w tym statystykę A miałem tych przedmiotów matematycznych ponad 10. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiesamowitySzymi Posted January 27 Author Share Posted January 27 Godzinę temu, Perun napisał(a): Na jakim uniwersytecie będziesz studiował psychologię? https://www.wsb-nlu.edu.pl - coś takiego, podobny jeden zjazd na pół roku, a reszta online. Wszędzie oprócz SWPS psychologia jest stacjonarna i trwa 5 lat. Straszne uziemnienie, jeśli chodzi o życie. Ja się tematem bardzo interesuje, relacje, uzależnienia, ipt, a siedząc na zjazdach jeszcze bym się zniechęcił, bo prowadzenie zajęć było by nudne. Więc tak szukałem, byłem też zdecydowany trochę na SWPS dla licencjatów, ale to już 3,5 roku, gdzie nawet po trzy zjazdy w miesiącu. 53 minuty temu, Maurycy napisał(a): statystki to się nie bój. W najgorszym przypadku kupisz sobie kurs eTrapez ze statystki i spokojnie zdasz Trzymam za słowo Myślę, że jakoś mi prześlą wyrównanie programu, w marcu. Poczynię posta niebawem, czy warto by było jakoś się promować poprzez kanał you tube, czy to ma sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maliniak Posted January 28 Share Posted January 28 20 hours ago, NiesamowitySzymi said: Od marca zaczyna, A po co chcesz studiowac psychologie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiesamowitySzymi Posted January 29 Author Share Posted January 29 W dniu 28.01.2025 o 07:59, Maliniak napisał(a): A po co chcesz studiowac psychologie? Rozważam pracę w tym zawodzie, z chęcią dalszego rozwoju, po uzyskaniu tytułu mgr. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adams Posted January 29 Share Posted January 29 2 godziny temu, NiesamowitySzymi napisał(a): Rozważam pracę w tym zawodzie A konkretnie to co chcesz robić? Kandydatów do policji badać czy może chcesz iść potem do szkoły psychoterapii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiesamowitySzymi Posted January 29 Author Share Posted January 29 8 minut temu, Adams napisał(a): A konkretnie to co chcesz robić? Kandydatów do policji badać czy może chcesz iść potem do szkoły psychoterapii? Praca dla psychologa w policji, jest już dawno obsadzona, już czyjaś córka skończyła studia. Ja bym szedł w stronę psychoteriapi, uważam że to ciekawe narzędzie, sam jestem po takowej. Mimo, że mam do niej (terapii) parę zastrzeżeń ( wolałbym mężczyzne - chociaż wiadomo, jak by był kukiem, to też lipa hehe). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted January 29 Share Posted January 29 @NiesamowitySzymi Statystyka Statystyka - zastosowanie w psychologii Metodologia badań w naukach społecznych Metodologia badań w psychologii Psychometria (2 semestry najczęściej) I jeszcze diagnoza psychologiczna, diagnoza kliniczna (tu też spory związek z powyższymi). To wyżej masz wymienione co jest mocno związane z matematyką i statystyką. Do tego dochodzą ci spore klocki z biologii, dużo nauki na pamięć jak na medycynie np. neuropsychologia, neurofizjologia, biologiczne mechanizmy zachowania. Jak myślisz o psychoterapii to albo specjalizacja kliniczna albo szkoła psychoterapii, ta pierwsza państwowa, kolejne 4 lata nauki niezależnie od wybranej opcji. No i pieniądze jak myśli o szkole psychoterapii, superwizje, kursy, szkolenia, wyjazdy i wiele innych, wydasz na to przez 4 lata około 200 tysięcy cebulionów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alejandro Sosa Posted January 29 Share Posted January 29 Jeśli to prawdziwa pasja i powołanie to bym się niczego nie lękał i wjeżdżał jak stado mokebe'ów w p0lki. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maliniak Posted January 29 Share Posted January 29 4 hours ago, NiesamowitySzymi said: Rozważam pracę w tym zawodzie, z chęcią dalszego rozwoju, po uzyskaniu tytułu mgr. Jak masz zaplecze finansowe w postaci rodziców na pierwsze parę lat, to dobry pomysł. Odnośnie kariery zawodowej, to wszystko napisali Ci inni. Jak masz zamiar zarabiać godne pieniądze w jakimś rozsądnym okresie po studiach mgr. i nie mieszkasz w jednym z największym 5 Polskim miast, to się zastanów. Obawiam się że jak skończysz te swoje studia psychologiczne, jeszcze zanim zaczniesz mgr. to zapytasz na forum jaki kurs spawacza lub elektryka poleca forum. Jeśli nie znasz ludzi pracujących w branży, i nie masz zielonego pojęcia jak naprawdę wygląda praca psychologa to po drugim roku licencjatu, kiedy już troszeczkę wejdziesz w branżę, będziesz się rozglądał za czymś innym. Nie staram się Ciebie zniechęcić, zadaję tylko trudne pytania. Pozdrawiam, Maliniak Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiesamowitySzymi Posted January 29 Author Share Posted January 29 @Mosze Red Właśnie przerwałeś mi lekturę Zimbarda: "Psychologia i życie", tam wspomina o psychometrii. 1 godzinę temu, Mosze Red napisał(a): Do tego dochodzą ci spore klocki z biologii, dużo nauki na pamięć jak na medycynie np. neuropsychologia, neurofizjologia, biologiczne mechanizmy zachowania. Tutaj, najmniejszy problem uważam regularnie uczę się języków i piosenek, w ramach hobby. 2 godziny temu, Mosze Red napisał(a): Jak myślisz o psychoterapii to albo specjalizacja kliniczna albo szkoła psychoterapii, ta pierwsza państwowa, kolejne 4 lata nauki niezależnie od wybranej opcji. No i pieniądze jak myśli o szkole psychoterapii, superwizje, kursy, szkolenia, wyjazdy i wiele innych, wydasz na to przez 4 lata około 200 tysięcy cebulionów. Poznawczo-behwawioralna jest organizowana, w ramach studiów podyplomowych - a te mam w ramach dofinansowania, jako osoba z orzeczeniem o niepełnosprawnośći. Innymi słowy: za darmo. Np na SWPS są zjazdy raz w miesiącu (nie jest to obciążające nawet, jakby ktoś miał przylatywać z zagranicy, trzeba mieć jakieś udokumentowane "zaangażowanie w tematykę" i tu mam kurs wolontariatu, własna udokumentowana terapia ( są też szkoły gdzie to "udokumentowanie" nie może być starsze niż dwa lata, ale biorąc pod uwagę wzrost cen czesnego na każdych studiach, oraz że ubyło studentów ze względu na niechęć młodych, [ gdzieś mi się obeszło, że z w ciągu 10 lat, z 2mln studentów zostało 1,2mln, również], to "jakąś" znajdę. Są szkoły terapi gdzie wymagają stricte wykształcenia mgr psychologii, a nie np magistra filozofi, czy po resocjalizaci (wiemy, że po studiach humanistycznych również można odbyć szkolenie psychoterapeutyczne). Ogołnie oprócz wysiłku mentalnego, ten finasowy oraz logistyczny wysiłek wychodzi na niewielki. 51 minut temu, Maliniak napisał(a): i nie mieszkasz w jednym z największym 5 Polskim miast, to się zastanów. W jednym z takowych mam mały domek. 52 minuty temu, Maliniak napisał(a): Obawiam się że jak skończysz te swoje studia psychologiczne, jeszcze zanim zaczniesz mgr. to zapytasz na forum jaki kurs spawacza lub elektryka poleca forum Mam dupochron, w postaci "zawodu" w razie W, ale też "inwestycja myślę, że aż tak mnie nie obciąży". Inwestycja, też nie obejmuje kupna/leasingu maszyn, zatrudnienia ludzi, coraz bardziej są popularne wizyty "online", firmy w ramach pakietów medycznych uruchamiają możliwość konsultacji, terapii w ramach zdrowia psychicznego pracowników. Np. Mieszkać w kraju, gdzie jest ciepło, dobry internet i ..... mogę być tani Możesz mi wyrwać kupon na loterię, ale nie zabieraj prawa do marzeń. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted January 29 Share Posted January 29 7 minut temu, NiesamowitySzymi napisał(a): Poznawczo-behwawioralna jest organizowana, w ramach studiów podyplomowych Zapytaj dokładnie o dodatkowe koszty, które musisz ponieść i dodatkowe warunki, które musisz spełnić żeby uzyskać certyfikat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiesamowitySzymi Posted January 29 Author Share Posted January 29 4 minuty temu, Mosze Red napisał(a): Zapytaj dokładnie o dodatkowe koszty, które musisz ponieść i dodatkowe warunki, które musisz spełnić żeby uzyskać certyfikat. Nie brzmi to pozytwnie. Dowiem się i dopiszę to, czego się dowiedziałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
icman Posted January 29 Share Posted January 29 (edited) W dniu 27.01.2025 o 11:17, NiesamowitySzymi napisał(a): Witam, czy ktoś z was kończył, lub zna kogoś, kto skończył studia z psychologii i może powiedzieć, czy są trudne? Znajoma robiła całkowicie online, w Lublinie bodajże, pojechała tylko raz na obronę pracy magisterskiej, obstawiam, że dasz sobie spokojnie radę na czymś takim. Z mojej perspektywy tylko dziennie na uniwerku (najlepiej wrocławskim) jeżeli masz możliwości. Znajoma znajomej wchodziła parę lat temu na rynek, dzisiejszy jej miesięczny przychód z sesji to jakieś 5-7 tysięcy. Edited January 29 by icman 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiesamowitySzymi Posted January 29 Author Share Posted January 29 6 minut temu, icman napisał(a): Z mojej perspektywy tylko dziennie na uniwerku (najlepiej wrocławskim) jeżeli masz możliwości Nie dam rady już czegoś takiego, będę miał studia z transferem ocen i przeskokiem na wyższy rok. 5 lat stacjonarnie bym odpuścił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
icman Posted January 29 Share Posted January 29 Pieprzyć transfer ocen. Ty decydujesz, ja piszę co myślę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henryk Posted January 29 Share Posted January 29 Co konkretnie oczekujesz kończąc psychologię? Bo jeśli uważasz że to cię interesuje, to również możesz z ciekawości skończyć szkołę gotowania. Jeśli chciałbyś pomagać ludziom to dobrym pomysłem będzie zostać terapeutą bo jedno i drugie niby podobne a jednak inne. Sam siedzę w zawodzie terapeuty, skupiłem się na uzależnieniach . No i oczywiście te studia nie mało kosztują. Przede wszystkim musisz być człowiekiem silnym emocjonalnie bo to dobra szkoła perswazji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maliniak Posted January 30 Share Posted January 30 9 hours ago, NiesamowitySzymi said: Możesz mi wyrwać kupon na loterię, ale nie zabieraj prawa do marzeń. Jak napisałem wcześniej, 10 hours ago, Maliniak said: Nie staram się Ciebie zniechęcić, zadaję tylko trudne pytania. Jeśli masz takie zaplecze to pewnie, ja mam syna prawdopodobnie w Twoim wieku i jemu także zadaje podobne pytania. Na szczęście wiedzie mu się dobrze, moim głównym celem jest otwieranie oczu a nie podcinane skrzydeł. Trzymam kciuki, na pewno się uda. Pozdrawiam, Maliniak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts