Jump to content

Sprężone powietrze

dejmien69

Recommended Posts

Witam. 

Otóż używam sprężonego powietrza do czyszczenia np:laptopa - konsola itp. Ale w postaci tych "puszek" co można kupić np w marketach za tam 10zl.

Niedawno zauważyłem że takie sprężone powietrze można kupić ale "elektrycznie" chodzi mi że taka 'mała maszynka co podlaczasz do prądu i masz te powietrze"-i jak myślicie lepiej kupić taki gadżet czy co jakiś czas te "powietrze w puszcze"? Jak myślicie - raz zainwestowac i mieć na kilka raz niż co chwilę kupywac? 

Jak tylko dla siebie, nie jest to jakaś większa działalność (nie chodzi o duży przerób, ale nawet po znajomych) to moim zdaniem nie warto. Dobrą dmuchawę najtańsza kupisz za okolice 200 zł. Jedną puszką za 20 zł przedmuchasz kilka laptopów. Jak na bieżąco nie używasz to zawsze się okaże, że akurat nie masz akumulatorka, albo zostawiłeś w innym miejscu niż akurat chcesz użyć. 

Niektórzy piszą, że używają małych kompresorów, ale ostrożnie bo w ich zbiornikach zbiera się woda (Wytrąca się przy sprężaniu i rozprężaniu, z powietrza, instalacja pneumatyczna z osuszaniem to znaczny koszt. W puszcze masz już suche powietrze). Co innego przedmuchać gaźnik, a potem umyć go naftą co innego elektronikę. 

Edited by Piter_1982
  • Like 2

2 hours ago, dejmien69 said:

taka 'mała maszynka co podlaczasz do prądu i masz te powietrze"

Jeśli masz samochód albo rower, możliwe, że już masz pompkę elektryczną do kół. Wkładasz do takiej igłę do nadmuchiwania piłki, i masz gotowy "wihajster do przedmuchiwania". Tylko trzeba uważać by nie przegrzać zbyt długą pracą. W mojej osobistej opinii, działa lepiej niż puszka (tylko uwaga, bo igły do piłek są metalowe - dotkniesz elektroniki pod prądem przypadkowo, może być zwarcie).

Jak lubisz majsterkować, na Youtubie masz filmiki, jak w pustej puszce po powietrzu, zamontować wentyl samochodowy, i zamienić puszkę w wielorazówkę, napełnianą pompką do opon.

• Like 1
  • Thanks 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.