Jump to content

Wybory prezydenckie 2025 - czy idę głosować i jeśli tak na kogo?

Wybory prezydenckie 2025  

168 members have voted

1. 1. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo zagłosuję w I turze - wybór pozytywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      1
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      40
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      1
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      75
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      11
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      0
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      6
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      0
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      5
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      4
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      4
    • Nie idę na wybory
      20
  2. 2. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo na pewno nie (!!!) zagłosuję w I turze - wybór negatywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      18
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      5
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      9
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      3
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      13
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      5
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      0
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      1
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      91
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      3
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      1
    • Nie idę na wybory
      18
  3. 3. Zakładając, iż w drugiej turze dojdzie do wyboru pomiędzy R. Trzaskowskim a K. Nawrockim to...

• Zagłosuję na K. Nawrockiego
      82
    • Zagłosuję na R. Trzaskowskiego
      15
    • Nie pójdę na II turę choć pójdę na I
      51
    • Nie pójdę na II turę bo nie byłem też na I
      20

Recommended Posts

55 minut temu, Strusprawa1 napisał(a):

I Braun trafił w sam środek c/py w poglądy ludzi, którzy przedawkowali filmiki z żółtymi napisami, zamkniętych w swoim światku, najczęściej bez większych sukcesów życiowych wszędzie widzących spiski i szukających ludzi, których można oskarżyć o własne niepowodzenia. 

XDD serio? Ja wiem, że duopol kocha cripple fight-y, podobnie jak grę na potężnych kompleksach swoich wyborców, szczególnie tych inteligentów w pierwszym pokoleniu, którym się już wydaje, że są inteligentami, ale bez przesady ;)

GrTCngoWIAAJmZp?format=jpg&name=large

GrQZ_D-W8AERkW8?format=jpg&name=small

• Like 7
  • Haha 5

W mojej gminie, w trakcie tej kampanii dało się odczuć rosnące poparcie dla Mentzena. Na wielu ogrodzeniach gdzie zawsze wisiał PiS, były banery Sławka. W trakcie rozmów, wiele osób, które wcześniej opowiadały się za PiSem, przyznawały, że mają dość duopolu, że słowa Sławka, iż pora rozwalić ten system trafiają już do nich, ze pora na zmiany. Dziś rano odpalam sobie stronę, żeby sprawdzić wyniki. I wyglądały następująco:

Braun 8%

Trzaskowski 10%

Mentzen 18%

Nawrocki 45%

W sobotę byłem u rodzinki. Wujek, wcześniej zatwardziały PiSior, podczas ostatniego roku otwarcie mówił, że już ma powyżej uszu PO/PiSowej wojny. Że na emeryturze pora zmienić stronę. I miał głosować na Mentzena. W sobotę stwierdził, że po tej akcji z mieszkaniem, musi zagłosować na Nawrockiego żeby ten jak zostanie prezydentem odgryzł się Tuskowi. A po drugie Mentznen nie ma szans wejść do drugiej tury, to głos na niego będzie stracony.

A Nawrocki był u Trumpa i dużo dobrego dla Polski załatwił. Co prawda nie był w stanie powiedzieć czego dobrego, ale w Republice mówili, że załatwił.

Czyli na ostatniej prostej człowiek wrócił do sprawdzonego złodzieja. I wujek nie pamiętał okresu covidowego, jak PiS rypał nas równo.

Mimo wszelkich oznak na niebie i ziemi, że coś się zmieni, u mnie dalej 55% chce duopolu.

Kurtyna.

Emerytom należy odebrać prawa wyborcze.

• Like 7

Syndrom sztokholmski to macie w Lądku-Zdroju i Stroniu Ślaskim, gdzie do tej pory rząd rękami specjalnego pełnomocnika Kierwy nic wiele dla powodzian nie zrobił. W obu Trzaskowski wygrał.

A, i sprawdźcie sobie wyniki z obwodów zamkniętych, z więzień i aresztów. Trzaskowski średnio 70% głosów.

• Like 7
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Sad 1

11 minut temu, niemlodyjoda napisał(a):

Jeżeli rząd Tuska padnie, a pewnie tak się stanie jak Nawrocki wygra, to po kolejnych wyborach masz koalicję PiS - Konfa i to o czym piszesz. Po to właśnie był Mentzen u Dudy żeby to "przyklepać" i ostatecznie się zblatować z solidaruchami.

Gdyby na szybko przełożyć te wyniki na partie to PiS 30 plus Konfa 15 nie daje w Sejmie większości. Dałby ją tylko Braun.

Dużo mógłbym z tobą pisać różne argumenty, warianty itp. Czasu by brakło więc sprowadzę to do jednego prostego argumentu.

https://europapnews.pap.pl/parlament-europejski-uchylil-immunitet-europosla-grzegorza-brauna

Sprawa się ślimaczyła ale ruszyła. Immunitet zabrany.

https://tuwroclaw.com/artykul/braunowi-grozi-wiezienie-n1543081

Tutaj wypisane konkretnie ile może dostać.

Braun przekraczając próg % jest dla PO niebezpieczny, wchodzi do Sejmu. Papiery na niego są. Wystarczy tylko teraz działać. Powiem więcej nawet nie mam pewności że prezydentura Nawrockiego może go uratować ale daje szansę. To masz jeden prosty argument co zrobić w w turze.

A jak nie to OK, najwyżej wygra Trzaskowski, scena zabetonowana, mogą z chłopem zrobić co chcą, Korona przy okazji zaorana, baaa nawet mogą ją w majestacie prawa zdelegalizować.

Zrobisz jak uważasz, demokracja, tylko może potem być zdziwienie. Jakby Braun został zamknięty tylko dlatego że jego wyborcy nie poszli do urn i wygrał Trzaskowski to platfusy mogą wam wódkę stawiać. A juz nawet nie pisze o skrajnym przypadku że pójdą na Rafałka.

Zawsze też wariant my Ci umorzymy sprawy ale na 2 turę masz zrobić tak avtak, wchodzisz w to Grzegorzu? Platfusa walczą o życie, wszystkie chwyty dozwolone.

• Like 3

12 minut temu, b4ry napisał(a):

W mojej gminie, w trakcie tej kampanii dało się odczuć rosnące poparcie dla Mentzena.

W mojej wyglądało to tak.

Frekwencja 68,09%

Nawrocki - 36,34%, Trzaskowski - 22,33%, a Mentzen - 20,51%. 

32 minuty temu, ronnie napisał(a):

Syndrom sztokholmski to macie w Lądku-Zdroju i Stroniu Ślaskim, gdzie do tej pory rząd rękami specjalnego pełnomocnika Kierwy nic wiele dla powodzian nie zrobił. W obu Trzaskowski wygrał.

A, i sprawdźcie sobie wyniki z obwodów zamkniętych, z więzień i aresztów. Trzaskowski średnio 70% głosów.

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wybory-prezydenckie-2025/news-w-ubieglym-roku-zalala-ich-wielka-woda-tak-glosowali-w-wybor,nId,7967823

W ubiegłym roku zalała ich wielka woda, w tym roku poszli do urn, oddając głos w pierwszej turze wyborów prezydenckich. Mieszkańcy powiatu kłodzkiego na Dolnym Śląsku opowiedzieli się za Rafałem Trzaskowskim. Wyniki różnią się jednak w poszczególnych gminach.

Jak głosowano w Stroniu Śląskim i Lądku-Zdroju?

W dolnośląskich gminach najbardziej dotkniętych przez ubiegłoroczną powódź - Stroniu Śląskim i Lądku-Zdroju - w pierwszej turze wyborów prezydenckich zwyciężył Rafał Trzaskowski.

W Stroniu Śląskim na kandydata Koalicji Obywatelskiej zagłosowało 39,82 proc. wyborców, a na jego rywala popieranego przez Prawo i Sprawiedliwość - 24,98 proc. wyborców. Trzeci wynik zanotował Sławomir Mentzen (11,98 proc.).

Podobnie sympatie wyborcze rozłożyły się w Lądku-Zdroju. Rafała Trzaskowskiego poparło tam 37,21 proc. wyborców, a Karola Nawrockiego - 28,73 proc. Tu trzeci również był kandydat Konfederacji z poparciem na poziomie 12,29 proc.

Jak głosowano w Kłodzku?

W gminie Kłodzko - kolejnej mocno dotkniętej przez ubiegłoroczną powódź - triumfował Karol Nawrocki, zdobywając 32,66 proc. głosów. Drugie miejsce zajął Rafał Trzaskowski (27,82 proc.), a trzecie - Sławomir Mentzen (17,49 proc.).

Co ciekawe, w samym Kłodzku triumfował kandydat KO, zdobywając 41,93 proc. głosów, wyprzedzając swojego głównego rywala, który otrzymał 25,88 proc. wyborców. Trzeci był kandydat Konfederacji, na którego głos oddało 11,93 proc. wyborców.

W skali całego powiatu również wygrał Trzaskowski, zdobywając ponad 37 proc. głosów, przed Nawrockim, na którego zagłosowało ponad 28 proc. wyborców.

• Thanks 1
  • Haha 3
  • Sad 1

54 minuty temu, ronnie napisał(a):

Krąży po sieci to wrzucam, Włocławek chyba rekordowo poszedł.

https://wybory.gov.pl/prezydent2025/pl/obkw/1/1434391

https://x.com/PiotrWiel/status/1924417686349504629 prosta ocena sytuacji.

• Like 1

Pomijając tak ważne aspekty jak aborcja i LGBT będzie to wybór między wysyłającym na wojnę Polaków, a wysyłającym na wojnę Polaków. Między zwolennikiem szczepień, a zwolennikiem szczepień. Wybór między poddanym chazarskim bankstersom, a poddanym chazarskim bankstersom. To jest pat, jesteśmy w kleszczach braku wyboru :rolleyes:

Mossad działa, a Polski dawno nie ma

• Like 2
  • Thanks 3

Na wyborach nie byłem, bo i tak zaraz wydupcam z tego kraju i nie zamierzam nikomu życia psuć.

Generalnie ciężko znaleźć jakiegoś normalnego polityka, zauważcie że większość z tych ludzi jest w pewien sposób pokrzywiona. 
Mentzen to jeden z nielicznych posłów który ma jakiekolwiek realne doświadczenie w tworzeniu "struktur" (w sensie biznes) i zarządzaniu, a i tak jest śliski i skrajnie niepewny. Nieraz załamywał się pod presją i większym stresem. Osobiście uważam, że Bosak osiągnąłby lepszy od niego wynik, bo wydaje się dojrzalszy.
Jedynym kandydatem z kręgosłupem jest Braun, ale on nie ma szans wygrać i tak naprawdę to kij wie co tam siedzi w czeluściach jego łepetyny. 
Jeżeli chodzi o Zandberga - za czasów Covidu był za wszelkimi restrykcjami dla niezaszczepionych i od tego momentu ten gościu dla mnie nie istnieje.
Trzaskowski to klaun i popychadło. Przecież ten człowiek nie ma własnego zdania i jest w pełni kierowany przez innych. Tutaj już w ogóle nie rozumiem powodów jego sukcesu.
A Nawrocki? No cóż... PiSowcy to skrajni masochiści i po prostu lubią być jebani w dupsko. Rozumiem pomylić się raz. Polacy jednak się nie poddali i oddali im władzę na kolejne cztery lata. Teraz okazuje się, że po tym wszystkim dalej mają niedosyt xD.

• Like 4

Godzinę temu, Lucky Luke napisał(a):

Immunitet zabrany

Tak, ale w konkretnej sprawie - dotyczącej zgaszenia świec chanukowych. Całkowicie można go stracić jedynie w przypadku utraty stanowiska posła/europosła.

Oznacza to, że Braun może być w chwili obecnej pociągnięty do odpowiedzialności karnej wyłącznie w ww. sprawie, ale nie w sprawie dotyczącej wydarzeń w Oleśnicy - to wymagałoby osobnego wniosku i osobnego głosowania w Sejmie.

Póki co takiego wniosku nie ma - nie łącz tych spraw.

Godzinę temu, Lucky Luke napisał(a):

Powiem więcej nawet nie mam pewności że prezydentura Nawrockiego może go uratować ale daje szansę

Już zapomniałeś o tym, kto wystąpił do Tuska o ochronę dla Netanjahu w trakcie obchodów 80-lecia wyzwolenia obozu w Auschwitz?

Już zapomniałeś, który Prezydent zapoczątkował tradycję palenia świec chanukowych w Sejmie oraz jako pierwszy obchodził chanukę w Pałacu Prezydenckim?

Najwyraźniej tak, więc przypomnę - odpowiedź na pierwsze pytanie to Andrzej Duda, a na drugie to Lech Kaczyński.

Czy w świetle powyższych informacji naprawdę wierzysz w to, że Nawrocki jako Prezydent ułaskawi Brauna, jeśli ten zostanie skazany za potraktowanie świec chanukowych w Sejmie gaśnicą? :) 

To właśnie w tej sprawie Grzegorz najwcześniej może usłyszeć zarzuty - i jeśli przyjdzie co do czego to nie uratuje go od tego ani jedna ani druga strona POPiSu.

• Like 2

Naród jest tak głupi, wytresowany i skłócony, że większość nie widzi nawet innych możliwości niż beton popisu.

Liczyłem, na wyższy wynik Mentzena.

Pozytywnie zaskoczył mnie wynik Brauna, pomimo nagonki w głównym lewackim ścieku medialnym. 

W drugiej turze zagłosuje na Nawrockiego, wybierając mniejsze zło z tych dwóch szkodników. 

W Stroniu Śląskim wygrał Rafał Trzaskowski. „Jeszcze nigdy nie mieliśmy powodzi przepowiedzianej z takim wyprzedzeniem i taką precyzją. Jeszcze nigdy żaden rząd nie zareagował na powódź z takim opóźnieniem i tak niekompletnie.” Jesteście debil*mi.

Wypowiedź o sytuacji zalanej masakra, już zapomnieli: https://x.com/FremdenlegionPL/status/1924361081872322679

GrS5h2lWQAASxDs?format=jpg&name=small

Edited by Morfeusz
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1

1 godzinę temu, Rnext napisał(a):

Mnie się jednak zdaje, że na Polakach, skutecznie jest ogrywany "syndrom chłopa pańszczyźnianego". Było nie było, jakieś 95% obecnego społeczeństwa ma takie korzenie, choćby nie wiadomo jakimi "psorami i dochtórami" byli

Trafna diagnoza, której objawami są właśnie wybory Polaków przy urnie, świadczące o palącej tęsknocie za europejskoscią, "zachodniością", czyli tym wszystkim co pozwala poczuć przynależność do lepszej części cywilizacji, nawet za cenę wyparcia się tożsamości narodowej, historii, tradycji przodków. Zochydzona prawica hodowana na gruncie chrześcijańskich wartości to dla tych kilkudziesięciu procent Polaków wstyd tak wielki, że nazywają swojego rodaka Brauna faszystą gdy ten (przy całej swojej kontrowersyjności) jednak walczy o polską rację stanu.

• Like 6

9 minut temu, hendrix napisał(a):

Tak, ale w konkretnej sprawie - dotyczącej zgaszenia świec chanukowych. Całkowicie można go stracić jedynie w przypadku utraty stanowiska posła/europosła.

Oznacza to, że Braun może być w chwili obecnej pociągnięty do odpowiedzialności karnej wyłącznie w ww. sprawie, ale nie w sprawie dotyczącej wydarzeń w Oleśnicy - to wymagałoby osobnego wniosku i osobnego głosowania w Sejmie.

Póki co takiego wniosku nie ma - nie łącz tych spraw.

Przygotowanie kolejnych wniosków nie jest problemem, kwestia tylko czasu ile zajmie. Serio chcesz ze mną w takim kierunku dyskutować? Na kolanie napiszą w 5 minut. Jeśli tylko będą chcieli.

Wiesz co może byłoby tak ze przy Nawrockim osłabieni platformiarze nie ruszyliby tematu żeby nie pogrążac się całkiem na parlamentarne? Przy Trzaskowskim wiadomo zero łaski, przy Nawrockim? Bądźmy poważni nie będę gdybać i za kogoś deklarować, uczciwie nie wiem. Tylko pamiętaj że PO + Trzask pełnią władzy I robimy co chcemy, wraca ustawa o mówię nienawiści.

Platformiana pseudo ekspertka

https://x.com/paweljablonski_/status/1924328011035259357

Skazany niesłusznie? Nie szkodzi, statystyka, bledy są wliczone dajcie nam spokój bo 10 innych złapaliśmy. Korona jeden podpis i zdelegalizowani.

Nie Bracie, nie zapomniałem kto. Przecież nie będę chwalić usprawiedliwiać, a z drugiej strony pokazuje co ci szykują. 

Bosak krotko w temacie to wystarczy

https://x.com/KoneserUnii/status/1924417261370065153

1 godzinę temu, Obliteraror napisał(a):

XDD serio? Ja wiem, że duopol kocha cripple fight-y, podobnie jak grę na potężnych kompleksach swoich wyborców, szczególnie tych inteligentów w pierwszym pokoleniu, którym się już wydaje, że są inteligentami, ale bez przesady ;)

GrTCngoWIAAJmZp?format=jpg&name=large

GrQZ_D-W8AERkW8?format=jpg&name=small

to chyba dostali na kartkach wytyczne co mają mówić bo wczoraj Kwachu na gorąco w studio mówi dokładnie to samo. 

• Like 1
  • Sad 1

25 minut temu, hendrix napisał(a):

Nawrocki jako Prezydent ułaskawi Brauna

Mentzen gdyby nie Braun miałby ponad 20% poparcia. To wywróciłoby sejm za dwa lata. Tak jak się to stało w Niemczech, gdzie odpowiednik Konfederacji AFD uzyskała prawie 21% poparcia, ale tam rozbicia wewnętrznego nie było. Braun dobrze wykonał zadanie. W stylu Korwinowskim. Korwin zawsze przed wyborami musiał coś kontrowersyjnego “palnąć”, aby zabrać nadzieję prawicy liberalnej gospodarczo. Braun zrobił to w inny sposób: stworzył konkurencję dla Konfederacji. Tym sposobem w najbliższych wyborach dojdzie do rozdrobnienia i należy się nastawić na kolejne szopki tego syna reżysera Kazimierza Brauna. Nadal będzie przejmował elektorat przebudzonych, nadal będzie krytykował swoją nację aby sie uwiarygodnić. Jakimś dziwnym trafem przez dekady nie przeszkadzała mu menora w sejmie xd

Choć Mentzen to taka przybudówka PiSu przy Konfederacji, nikomu spoza układów nie pozwolą bawić się w politykę :rolleyes:

13 minut temu, Redbad napisał(a):

Polaków przy urnie, świadczące o palącej tęsknocie za europejskoscią, "zachodniością"

Patrząc na dawne kwestie jesteśmy "WSCHODEM", gdyby przyjrzeć się Szlachcie to genetycznie bliżej jej do Kaukazu, zresztą powstanie Chmielnickiego, magnaci, zabory, przewrót majowy, II wojna i komuchy zrobiły swoje.

• Like 1

@dziadul ładnie opisał problem.

Ja tylko dodam trzy grosze, niby jesteśmy krajem rozwiniętym, ale popatrzcie na inne kraje rozwinięte.

Wszystkie są oparte na innowacyjności z wyjątkiem "nadwiślańskiej perły" opartej na podwykonawstwie. 

A to oznacza, że dystans między PL, a innymi krajami rozwiniętymi będzie rósł i w pewnym momencie wypadniemy z tego grona przez brak innowacyjności.

• Like 2

8 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Przecież nie będę chwalić usprawiedliwiać

Ja Ci tylko próbuję pokazać, że to Twoje "mniejsze zło" jest dokładnie takim samym złem jak druga strona i robi DOKŁADNIE to samo, co ona - a Ty głosując na ich kandydata tylko przedłużasz ich żywot polityczny, firmując to jeszcze własnym nazwiskiem. Ja nie byłbym po czymś takim w stanie spojrzeć na swoje odbicie w lustrze.

9 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Bosak krotko w temacie to wystarczy

A co ma mówić? Widocznie tęskni za rolą przystawki PiS-u, już ma takie doświadczenie na swoim koncie jako młody LPR-owiec :D 

Żeby jeszcze bardziej pokazać Ci tło - zgadnij dlaczego "antysystemowiec" Paweł Kukiz (były koalicjant PiS-u, dostał się do obecnego Sejmu z jego list) oraz Łukasz Rzepecki (doradca Andrzeja Dudy) wsparli w tych wyborach Mentzena.

Daliście sobie wmówić, że Trzasku po wyborach wprowadzi tu jakieś "lewactwo" (jakby to w ogóle było możliwe przy obecnym kształcie koalicji rządzącej, jak i klubu KO, w którym jest przecież wielu konserwatystów) i w swoim strachu chcecie głosować na kandydata skrajnych socjalistów i złodziei ubranych w łatki patriotów, a tak naprawdę robiących na każdym kroku laskę Izraelowi i Amerykanom. 

Nie raz powtarzacie, że nie należy patrzeć na to, co kobieta mówi, a co robi. Ta zasada dotyczy także (a może przede wszystkim) polityków!

• Thanks 1

@Strusprawa1 - przebijam Twój poprzedni wpis i dodaje swoją definicję wyborców Brauna:

Braun – manifest ciemnoty

6% dla Grzegorza Brauna to nie jest żaden przypadek. To konkret. To 6% ludzi, którzy gotowi są zaszczepić swoje dzieci chlorem, jeśli tylko ksiądz proboszcz powie, że tak trzeba.
To elektorat, który wierzy w reptilian, w masonów, w chipy w szczepionkach i w to, że kobiety powinny rodzić bez znieczulenia i bez prawa do głosu. 6% ciemnej materii społecznej, która śmierdzi naftaliną, święconą wodą i antysemityzmem.

XD

Brakuje tylko czegoś o inceliźmie i ruskich onucach :D 

Edited by niemlodyjoda
  • Like 2
  • Haha 3

4 godziny temu, hendrix napisał(a):

Mnie naprawdę dziwi to jak wielu "antysystemowców", "wolnościowców" i "prawicowców" chce obecnie głosować na Nawrockiego.

Na człowieka wystawionego przez partię, która podwyższyła lub wprowadziła rekordową ilość 22 danin, opłat i obciążeń, radykalnie podwyższyła ZUS dla przedsiębiorców, wprowadziła Polski Ład.

Partię, dzięki której Polska znalazła się wśród pięciu krajów UE z największą nierównowagą finansów o długu będącym poza kontrolą parlamentu, zbliżającym się do progu 60 proc. PKB.

Partię, która rozdawnictwo socjalne (rozbuchane jak nigdy wcześniej) uczyniła swoją główną metodą kupowania głosów.

Mowa o partii nazywanej powszechnie PRAWICOWĄ :D 

Już zapomnieliście te wszystkie memy o Vateuszu Maowieckim? Tak krótką macie pamięć?

Że nie wspomnę o tym, kto podpisał Traktat Lizboński i poparł Zielony Ład, a w UE głosował za wszystkim, co mu podsunęli europejscy dygnitarze (chociaż się nie cieszył :D )...

PRAWICA :D 

Niesamowite, że ludzie głosujący wcześniej na Mentzena i Brauna chcą teraz poprzeć kogoś takiego.

Wipler oczywiście bardzo się cieszy, bo to jego szansa na powrót do koryta, reszta Konfy też już przebiera nóżkami. Podobnie zresztą jak "obiektywni" dziennikarze Stanowski i Mazurek, grillujący Trzaskowskiego całą kampanię.

Niech wyborcy POPiS sami sobie wybiorą teraz prezydenta w II turze, ja zostaję w domu.

Też mnie to niesłychanie dziwi i zastanawia. PIS jest odpowiedzialny za dwie skandaliczne sprawy: COVID (łamanie prawa, lockdown, zamordyzm, promowanie szczypawek etc.) oraz wpuszczenie tutaj milionów Ukraińców. Zresztą, wystarczy poczytać choćby książki Krzysztofa Balińskiego, żeby mieć wiedzę jaka to banda. Co robił Nawrocki jako szef IPN w sprawie Żydów i zbrodni wołyńskiej? No, właśnie, dziękuję. Nie oddam głosu na PIS.

Oczywiście, nie oddam też na Trzaskowskiego. To druga strona tego samego syfu. Mniej lizanie fiuta Żydom i USA (może i troszkę mniej Ukrainie), ale za to więcej UE (czytaj: Niemcom). Jebać ich. Jeden warty drugiego.

Konfederacja to projekt długoterminowy, nie taki wystrzał jak Kukiz, LPR, Palikot, Petru etc. To oni niebawem przejmą rolę PIS. I skończy się PO-PIS, dostaniecie nowy duopol :)

PS W Rumunii prawdopodobnie po raz kolejny przewalili wybory. A my tu rozprawiamy kto wygra. Wygra ten kto ma wygrać, proste.

Edited by Bullitt
  • Like 5
  • Thanks 1
  • Haha 1

7 minut temu, hendrix napisał(a):

Daliście sobie wmówić, że Trzasku po wyborach wprowadzi tu jakieś "lewactwo" (jakby to w ogóle było możliwe przy obecnym kształcie koalicji rządzącej, jak i klubu KO, w którym jest przecież wielu konserwatystów)

Bracie nie ma ani jednego już. Piszesz woelu, a 3 czy 5 sie nie da wymienic. Sonik był chyba ostatni, który odszedł. Cała reszta spacyfikowana, ustalenia 2023 byly jasne aborcja 12 tydzień albo od nas wypad. Ci co są poslami to zaakceptowali, tylko że nie są konserwatystami. 

Skoro kwestionujesz jakoby Trzaskowski.moal wprowadzić jakieś lewactwo to ciężko polemizować, może przeanalizuj ostatnie 1.5 roku tych rządów. 

• Like 1

9 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Skoro kwestionujesz jakoby Trzaskowski.moal wprowadzić jakieś lewactwo to ciężko polemizować, może przeanalizuj ostatnie 1.5 roku tych rządów. 

@hendrix nawet na komisji się jednej wyrwało, że nie będą przepychać teraz ustaw o zmienianiu płci przez dzieci itp. bo poczekają na prezydenta. Było to powiedziane nie w formie, że Duda się nie zgodzi, a raczej na razie cicho sza. 

• Like 2

26 minut temu, Mosze Red napisał(a):

@dziadul ładnie opisał problem.

Ja tylko dodam trzy grosze, niby jesteśmy krajem rozwiniętym, ale popatrzcie na inne kraje rozwinięte.

Wszystkie są oparte na innowacyjności z wyjątkiem "nadwiślańskiej perły" opartej na podwykonawstwie. 

A to oznacza, że dystans między PL, a innymi krajami rozwiniętymi będzie rósł i w pewnym momencie wypadniemy z tego grona przez brak innowacyjności.

Oraz przez biurokrację blokującą inwestycje.

Przykład Fakro

W PL chyba 3 lata starało się o zezwolenia, w USA w rok dostało wszystkie...

• Like 2

My z żoną głosowaliśmy na Brauna, niestety poszło do przewidzenia - duopol w drugiej turze.

Pójdziemy na drugą turę i zagłosujemy przeciwko Rafałowi. Nie mam złudzeń, że tusk razem z trzaskowskim i przy wsparciu eurokołchozu nie zawacha sie aby przy rosnącym poparciu konfy dążyć do delegalizacji ich, jak i Korony konfederacji Brauna. Daje do myślenia Rumunia, Le Pen i podchody pod delegalizację AFD w niemczech.

U nas jak Trzaskowski zostanie prezydentem to już na Brauna nie będę miał możliwosci nigdy zagłosować i cenzura krytykantów na podstawie mowy nienawiści wjedzie na poważnie.

Konfa musi twardo nie układać się z innymi, przetrzymać dwa lata i dostać jeszcze lepszy wynik w kolejnych parlamentarnych. O Brauna się nie boję, on się nie ułoży i nie zdradzi ideałów.

Nawrocki jak wygra, zacznie się pianie w samym rządzie. PSL widząc, że tuskowi nie udałoby się zainstalować swojego prezydenta, zapewne "wracałby" do mocnego akcentowania konserwatyzmu czując że centrolew nie ma juz wiekszości. Uważam, że w dzisiejszej sytuacji nawrocki moze być pierwszym klockiem domina do przyspieszonych wyborów, a konfra i braun są na fali.

• Like 3
  • Thanks 2

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.