Jump to content

Wybory prezydenckie 2025 - czy idę głosować i jeśli tak na kogo?

Wybory prezydenckie 2025  

168 members have voted

1. 1. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo zagłosuję w I turze - wybór pozytywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      1
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      40
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      1
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      75
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      11
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      0
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      6
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      0
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      5
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      4
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      4
    • Nie idę na wybory
      20
  2. 2. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo na pewno nie (!!!) zagłosuję w I turze - wybór negatywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      18
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      5
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      9
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      3
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      13
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      5
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      0
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      1
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      91
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      3
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      1
    • Nie idę na wybory
      18
  3. 3. Zakładając, iż w drugiej turze dojdzie do wyboru pomiędzy R. Trzaskowskim a K. Nawrockim to...

• Zagłosuję na K. Nawrockiego
      82
    • Zagłosuję na R. Trzaskowskiego
      15
    • Nie pójdę na II turę choć pójdę na I
      51
    • Nie pójdę na II turę bo nie byłem też na I
      20

Recommended Posts

3 godziny temu, Magos Dominus napisał(a):

Oficjalne wyniki tak dla porządku Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w 2025 r.

A to ciekawe. Zawsze myślałem, że Polonia w USA ma większą liczebność podczas głosowań, a to ta w UK była 4-krotnie większa.

Nie zmienia to faktu, że wygasiłbym prawa wyborcze ekspatom, w tym samemu sobie, bo dlaczego miałbym mieć wpływ na to, co dzieje się w kraju, do którego wracać nie planuję? Takie trochę nie fair.

Oby Mentzen z Konfederacją wykorzystali zdobyty kredyt zaufania. Jak odkryłem JKM, to nigdy nie powiedziałbym, że jego spuścizna polityczna odniesie taki sukces.

• Like 3

Godzinę temu, lxdead napisał(a):

Neo-konfa - prawica

wybierz jedno.

Niestety, wszystko się popsuło. Najbardziej prawicową partią w Polsce był UPR. Konfederacja też jest na prawo ale mniej od nich. Podobnie stało się z lewicą. Kiedyś główne skrzypce odgrywał tam Miller, teraz żukowska i inne podobne niewypały. 

2 godziny temu, b4ry napisał(a):

Mam dylemat czy przeczytać to głosem Ferdka Kiepskiego czy Mariana Paździocha.

Myślę że Mariana Paździocha;)

Moim zdaniem w dłużej perspektywie to nie ma znaczenia kogo się wybierze. Plan na Europę już jest, czy wyjdzie? No zobaczymy.

Co do Polski to moim zdaniem rozbiór dla jego.

Zobaczymy tylko jaki będzie tego charakter. Za 100 lat historia i kultura Polski to będą regionalne atrakcje turystyczne.

Co do wyborów, głosowałem na Metzena. Kiedyś głosowałem na PiS, raz nawet dałem się nabrać Kukiza. Zastanawiałem się czy może Stanowski głównie chyba za tą jego ostatnią debatę. Ostatecznie głos oddany na Metzena. Przynajmniej zapierdalał po tym kraju i na Ukrainie też był więc niech będzie że tym razem dam się nabrać na niego.

A w drugiej turze jak to @Pocztowy powiedział. Kaptur na łeb i Nawrocki. 

Daj Boże żeby to były ostatnie wybory w których biorę udział, bo patrzeć nie mogę na tę bandę. Cała od lewa do prawa, bez wyjątku.

Edited by Pietryło
  • Like 3

3 godziny temu, b4ry napisał(a):

Dzisiaj dwa razy padło stwierdzenie, że w przypadku wygrania II tury przez Nawrockiego, rząd Tuska może upaść i może dojść do przedwczesnych wyborów. Czy ktos mi może wytłumaczyć, podać jakiś logiczny ciąg zdarzeń jakby miało do tego dojść? Co może być zapalnikiem, takim głównym powodem? Bo KO rządzi od 1,5 roku przy PiSowskim prezydencie i jakoś nie widać upadku koalicji.

Nie musi być przedterminowych wyborów, żeby zmienić rząd. Blondyna Kamila zadała podobne pytanie Millerowi, wytłumaczył jak trudnemu uczniowi, powtórzył żeby zrozumiała, lepiej tego nie zrobię. Masz od odpowiedniego momentu.

Edited by Piter_1982
  • Like 1

3 hours ago, Morfeusz said:

Rozumiem, że Brat (z Krakowa?) ma syndrom "pana z wielkiego miasta", jednak pozwolę sobie sprostować. 

Oj nieee, choć Kraków ma sporo wdzięku. Jam prowincjusz z urodzenia i to o rozrzedzonej, polskiej krwi. A że polska gminna tu i ówdzie głosowała na Mentzena czy kogokolwiek spoza pogrobowców Kiszczaka, to akurat niczego nie dowodzi bo i nie o to chodzi. Za to bardziej miarodajne jest przesiąknięcie zdradziecką agenturą, eksploatowanie "folwarcznych" w niemieckich czy bądź tam jakich - montowniach czy sterowanie percepcją pod dyktando Berlina i za pomocą obsady rządowej mu sprzyjającej. I to przy tak charakterystycznym dla "folwarcznych" - biernym oporze, sprowadzonym do gderania i narzekania. 

O ile w miarę prawidłowo postrzegam, bliżej innowacyjności i budowania narodowego kapitału są pozostałe "demoludy". Dlatego stawiam hipotezę, że za tymi faktami stoi "folwarczny duch narodowy" a nie inne cechy narodu. 

• Like 1

9 godzin temu, Rnext napisał(a):

Mnie się jednak zdaje, że na Polakach, skutecznie jest ogrywany "syndrom chłopa pańszczyźnianego". Było nie było, jakieś 95% obecnego społeczeństwa ma takie korzenie, choćby nie wiadomo jakimi "psorami i dochtórami" byli.

To prawda.

Dodatkowo komuna przez 44 lata prała mózgi, przerabiając pokolenia Polaków na homo sovieticusa, który cechuje się

brakiem odpowiedzialności, ucieka od wolności, jest podporządkowany kolektywowi czy danej strukturze.

W skrócie to służący i niewolnik w jednym.

Mało tego, te pokolenia mają realny wpływ na wybory, funkcjonowanie państwa co przekłada się negatywnie na resztę społeczeństwa.

Nauczyli ludzi bierności, cwaniakowania, podkładania świni drugiej osobie, dlatego każdy patrzy na czubek własnego nosa.

A później idą do wyborów i głosują na tych, którzy im coś obiecają, dadzą, by zachować swoje status quo.

Przecież nie oszukujmy się, zainteresowane grupy socjalem, nie będą głosować na Konfę, Mentzena czy Brauna, który nic im nie da.

Dla biedaków musi być kiełbasa wyborcza, która jest realna do spełnienia, wtedy dla nich nawet najgorsza władza to dobroczyńcy😏

• Like 5

Nie wiem jak ktokolwiek może pójść do głosowania na 2 turę. Tu nie ma nawet mniejszego zła. Jest wielkie zło albo olbrzymie zło.

Niezależnie czy wygra PIS czy KO i czy będzie dalej rząd Tuska czy przedterminowe i rząd Kaczyńskiego:
- Oba rządy będą kraść, robić wałki i przekręty. 
- Oba rządy będą skorumpowane.
- Oba rządy będą pro-deweloperskie, w kieszeni developerów, banków i fliperów. Zamiast inwestycji, giełdy - pchanie oszczędności i inwestycji w nieruchomości.
- Oba rządy nie będą inwestować, budować państowego kapitału, fabryk itd tylko dalej podtrzymywać nasz kraj jako tanią siłę roboczą dla zachodu

Jedyna różnica jest taka, że jeden rząd będzie minimalnie pro-patriotyczny i poza kradnięciem trochę podzieli się z obywatelami kupując głosy socjalem (800+, 13, 14 emerytura) ale za to będzie uniewinniał swoich i blokował jakiekolwiek rozliczenia. Drugi rząd będzie też kradł ale nie będzie sie dzielił kasą, będzie bardziej pro-unijny i spełniał wszystkie dyrektywy unijne. 

Szczerze mówiąc pier***e to. Dopóki PIS i PO będą mieć ciągle ponad 10% w wyborach to nie ma sensu głosowanie. Obiecałem sam sobie, że nigdy więcej nie zagłosuje ani na PIS ani na PO i słowa dotrzymam. Na żadnego nie zagłosuje bo by mi ręką odpadła...

Edited by Zbychu
  • Like 9
  • Sad 1

@Zbychu pomijajac juz cala reszte im chodzi tylko o frekwencje . W innych panstwach zmusza sie obywateli jakimis karami aby ruszyli tylek i zaglosowali na system aby go legitymizowac gdyz znaja ich zdrowy stosunek do tych ustrojow (gdzie obywatel jest nieistotnym pionkiem ). 

Edited by thyr

Duży błąd robią ci, którzy twierdzą, że to tylko walka PIS z PO. Nawet Antoni Dudek ostrzega, że Nawrocki może się Kaczyńskiemu zerwać, bo to nie ten sam człowiek co posłuszny Duda. Antoni Dudek, mówi nawet o możliwej wolcie Nawrockiego wraz z ludźmi PIS typu Czarnek. Z resztą PIS już miał podobny przypadek z Banasiem.   

• Like 2

Co myślę o panu Karolu Nawrockim - no nie myślę za dobrze.

Ale setnie mnie bawi mimo wszystko, bo fajnopolactwo silniczkowe idzie tym samym kursem kolizyjnym prosto na ścianę 🤡, robiąc ten sam cyrk co  z Dudą czy wcześniej Lechem Kaczyńskim. Że tak, że owaki, że sraki, że faszysta, że Rosja (tak, rusofobiczny pierdolec jest grany na pełnej, ale myślę, że nabierają się na niego już jedynie totalni idioci), że czarnosecinny, że średniowiecze, że łuniii nie lubi itd.

Buta, chamstwo, przekonanie o własnej wyjątkowości, arogancja, besserwisseryzm.

I całkiem prawdopodobne, że pan Nawrocki te wybory jednak wygra, chociaż pieniędzy bym na to żadnych nie postawił ;)

• Like 4
  • Thanks 1

6 minut temu, Obliteraror napisał(a):

I całkiem prawdopodobne, że pan Nawrocki te wybory jednak wygra, chociaż pieniędzy bym na to żadnych nie postawił ;)

A jednak wg mnie, to głosowanie na kota w worku, jak wcześniej wybrał Banasia. Nawrocki, to nie jest PISowiec, to wielka niewiadoma. Każda partia wystawiła ludzi dla siebie typowych Trzaskowski, Mentzen, Braun, Biejat itd. Każdy z nich jest jasny i oczywisty. Reprezentuje cechy typowe dla swojej partii.

Jedynym nieoczywistym kandydatem jest Nawrocki.  

• Like 1

14 minut temu, balin napisał(a):

Jedynym nieoczywistym kandydatem jest Nawrocki

Jako szef IPN miał prawo wymusić ekshumacje na Wołyniu, a tego nie zrobił. Była okazja zrobić to w 100%, wymusić, a tak wszystko za darmo dla banderowców, bo wojna i się należy. Naród mądry po szkodzie, a jesteśmy w dupie i nie zdziwi mnie jak są plany utworzenia Ukropolin bo na to wygląda :rolleyes:

Jeśli to nie podstawiony słup, a wykształcony i znający historię gość to może być ciekawie, postawi się i skończy POPis. Chyba że kolejna marionetka z kapelusza mossadu, zrobi co chazary zechcą i będziemy drugą Palestyną.

• Like 5

Hipotetycznie:

Nawrocki wygrywa wybory. Za poł roku Kaczyński schodzi tego świata. Co wtedy?

Takie przemyślenia poranno-kibelkowe.

A naszło mnie, bo mi się jakaś wypowiedź Kaczora pokazała na tiktoku. Nie widziałem go w mediach chyba z pół roku. Ten człowiek ledwo mówi i chodzi. Może w te 5 lat zemrze, może nie. Ale gdyby, to Nawrocki bez Kaczora, z podzielonym zapewne PiSem na frakcje, lub całkiem inne partie, może albo sobie:

1. Kompletnie nie poradzić

2. Zrobi się z niego niezależny szef.

3. Oleje PiS, z KO się nie zbrata. Zapała miłością do Mentzena :)

• Like 1
  • Haha 1

@Strusprawa1 z tej mapki wynika, że za wszystkie swoje niepowodzenia obwiniasz Rosję.😉

49 minut temu, balin napisał(a):

to wielka niewiadoma

49 minut temu, balin napisał(a):

nieoczywistym

W sensie? Przecież to jest podobny pionek do Du( p) y czy szydło z tą różnicą, że on prezesem IPN przez jakąś tam chwilę był.

Edited by Kiroviets
  • Like 2

Trzy partie opozycyjne w 1 turze łącznie 50.64%. Wiele te partie łączy i dzieli, już mniejsza o szczegóły. W każdym razie w takiej sytuacji oddanie prezydentury pod tęczową flagę Trzaskowskiemu to byłby wstyd, kompromitacja  upokorzenie i samozagłada. Trzaskowskiemy, z ktorym te 3 partie mocno walczą. Jest to niestety możliwe, ale wierzę, że do tego nie dojdzie. To jest jakiś koszmarny scenariusz,, typ po takim zwycięstwie to by mógł nam wszystkim napluć w twarz i dokładnie to zrobią, ostry pojazd po PiS, Konfie i Braunie. Myślę, że finalnie do tego nie dojdzie, będzie trochę zamieszania ale ludzie się ogarną i pójdą. Nie ma sensu tracić czasu na takich jak @hendrixniech siedzą w domu. 

https://x.com/DudekPL4/status/1924442789204373865

Może i ma IQ 6 ale to wystarcza żeby zebrać te swoje cycki, trafić do lokalu wyborczego i postawić krzyżyk a potem 5 lat jechać z "prawakami". Większy szacunek do niej niż do tych co nie pójdą w ogóle.

https://x.com/TGtarnogorski/status/1924558575096971330

Pogoda jak kojarzę to w komitecie poparcia Brauna chyba nawet był i tutaj nie mówi nic zaskakującego.

Kaczyński zaraz 75 lat, to.koniec. Nowe rozdanie, Czarnek. Jak ktoś myśli że Nawrocki będzie posłuszny to gratuluję. W 2030 kolejne wybory, to nie wiadomo czy Kaczynski jeszcze będzie żyć.

34 minuty temu, Lucky Luke napisał(a):

Jak ktoś myśli że Nawrocki będzie posłuszny to gratuluję

Posłuszny prezesowi i układowi okrągłego stołu, tu będzie wszystko jasne, a wygląda na cwaniaka z osiedla który może to rozegrać :rolleyes:

edit//

Edited by Scorsky
  • Like 1
  • Haha 1

Mentzen:

https://x.com/SlawomirMentzen/status/1924739995296006373

Niech się kandydaci gimnastykują. Nie sądzę żeby Nawrocki miał z taką rozmową problem. Rafałek pampers, bo wygodnie było do tej pory, konferencje z TVN, unikanie odpowiedzi na pytania. Nie ma nic lepszego jak wyborcom Mentzena pokazać go na żywo w akcji i wszystko się szybko wyjaśni.

Ale on nie przyjdzie, sraczka, nawet do Stanowskiego się bał jechać, trzeba było dla Księcia jechać do jego mieszkania.

Godzinę temu, Scorsky napisał(a):

Jeśli to nie podstawiony słup, a wykształcony i znający historię gość to może być ciekawie, postawi się i skończy POPis.

To gość który fascynuje się bandziorami, pisał książki/prace o bandziorach jako inspiracji... Zapytany w wywiadzie czemu fascynuje sie bandziorami to stwierdził, że "bandzior tez może się nawrócić, zmienić i zostać patriotą"... Jeszcze brakowałoby by wspomniał, że Święty Paweł najpierw przecież zabijał chrześcijan a potem został świętym

Oprócz tego - kolega Nawrockiego - Wielki Bu - którego podobno Nawrocki widział tylko dwa razy w życiu. Ma kolegę Pawła B który siedzi w więzieniu za przekręt kawalerkowy w Gdańsku...

No powiedzcie mi aż tak mały jest ten świat, że kolega kolegi robi takie same przekręty z kawalerkami, tylko w mniej udolny sposób więc leci do paki...

Nawrocki to nie będzie taki sam prezydent jak Duda, ale w mojej opinii jeszcze gorszy. Może nie będzie się słuchał Jarosława i kombinował robić coś swojego. Ale to cwaniaczek z koneksjami kryminalnymi. Nie zdziwiłbym się gdyby ułaskawiał swoich kolegów przestępców i byśmy mieli powrót klimatu lat 1990 i Pruszkowa. 

Tak jak nie trawię totalnie tęczowego bonżura tak w życiu nie zagłosowałbym na osobę pokroju Nawrockiego tylko by tęczowy nie wygrał...

Godzinę temu, b4ry napisał(a):

Hipotetycznie:

Nawrocki wygrywa wybory. Za poł roku Kaczyński schodzi tego świata. Co wtedy?

Takie przemyślenia poranno-kibelkowe.

A naszło mnie, bo mi się jakaś wypowiedź Kaczora pokazała na tiktoku. Nie widziałem go w mediach chyba z pół roku. Ten człowiek ledwo mówi i chodzi. Może w te 5 lat zemrze, może nie. Ale gdyby, to Nawrocki bez Kaczora, z podzielonym zapewne PiSem na frakcje, lub całkiem inne partie, może albo sobie:

Przecież w PIS go tam nienawidzą... Zwłaszcza Czarnek i Morawiecki którzy chcieli kandydadować na prezydenta. On jest kandydatem tylko dzięki Jarkowi. Jak tylko Jarek zejdzie to się cały PIS na niego wypnie. Z tym że Jarek będzie długo żył. Jarek jest nie do zdarcia. 

Zresztą moje zdanie jest takie... PIS jest mocny tylko dzięki Jarkowi. Żaden Tusk, żaden Mentzen i Konfederacja, Hołownia czy Lewica nie rozwali nigdy PIS. Ludzie nie wierzą w PIS tylko wierzą w Jarosława. JARO-ZBAW! JARO-ZBAW! 

Jedyna szansa na koniec PIS to koniec Jarosława. Śmierć lub silna demencja, strata zmysłów z powodu starości. Wtedy PIS podzieli się na frakcje - frakcja Ziobry, frakcja Jakiego, frakcja Czarnka, frakcja Morawieckiego, frakcja Dudy itd... będą na tyle walczyć o stołki że poparcie im mocno poleci, gdy zobaczą że spadło do 10-15% to się dopiero jakoś dogadają... A wtedy będzie za późno i naród Polski na tym zyska.

Z Tuskiem podobnie - jeden wyjazd Tuska do UE i PO/KO przestało istnieć. PO-PIS nie istnieje i nie bedzie istniał bez liderów.

Edited by Zbychu
  • Like 7

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.