Jump to content

Wybory prezydenckie 2025 - czy idę głosować i jeśli tak na kogo?

Wybory prezydenckie 2025  

168 members have voted

1. 1. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo zagłosuję w I turze - wybór pozytywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      1
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      40
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      1
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      75
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      11
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      0
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      6
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      0
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      5
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      4
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      4
    • Nie idę na wybory
      20
  2. 2. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo na pewno nie (!!!) zagłosuję w I turze - wybór negatywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      18
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      5
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      9
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      3
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      13
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      5
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      0
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      1
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      91
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      3
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      1
    • Nie idę na wybory
      18
  3. 3. Zakładając, iż w drugiej turze dojdzie do wyboru pomiędzy R. Trzaskowskim a K. Nawrockim to...

• Zagłosuję na K. Nawrockiego
      82
    • Zagłosuję na R. Trzaskowskiego
      15
    • Nie pójdę na II turę choć pójdę na I
      51
    • Nie pójdę na II turę bo nie byłem też na I
      20

Recommended Posts

44 minuty temu, Zbychu napisał(a):

Nawrocki to nie będzie taki sam prezydent jak Duda, ale w mojej opinii jeszcze gorszy.

Tak wrzucę

1) Zasadniczym pytaniem jest, czy do 1 czerwca nastąpi porozumienie Putina z Trumpem w sprawie porozumienia pokojowego na Ukrainie, albo zawieszenia broni, w które za bardzo nie wierzę, gdyż Rosja nie może sobie na to pozwolić z powodu już występującego zmęczenia narodu konfliktem i coraz większym odczuciem ludności, że trzeba to zakończyć tak jak w Berlinie w 1945r. 

2) W tym 2-im wypadku nieważne czy wygra Nawrocki, czy Trzaskowski, Polska zostanie wepchnięta w "nasz większościowy" kontyngent wojsk europejskich "rzekomo" pilnujących zawieszenia broni. Po jakiejkolwiek prowokacji przez Ukraińców naruszającej to zawieszenie nastąpi rozwałka tych wojsk i jak przypuszczam wyeliminowanie nadzoru polityczno-wojskowego w Kijowie. Putin jednoznacznie powiedział, że Rosja posiada siły i środki by zakończyć ten konflikt. Reszta Europy się nie wychyli z obawy przed "odzewem" Rosji, która będzie mieć wtedy bezpośredni powód do nauczki Anglii, Francji czy Niemiec. A Polska jak zwykle przez swoją durnotę straci kilka tysięcy swojej młodzieży na darmo.                              

3) Jeśli Rosja nie podpisze zawieszenia broni (a na to wszystko wskazuje) konflikt na Ukrainie Rosja spokojnie zakończy, zabierając z jej terytorium przede wszystkim Chersoń i Odessę, żeby raz na zawsze zamknąć anglosasom możliwości knucia i nastawiania innych narodów przeciwko niej. Podpisanie pokoju Rosja warunkować będzie neutralnością nowej "quasi" Ukrainy oraz stworzeniem strefy buforowej wokół niej, która obejmie państwa bałtyckie i kraje byłych demoludów do niej przylegających. Czym to grozi Polsce? Ano wiejąca z "upadłej" banderowszczyzna usadowi się w 1-ej kolejności w Polsce, a następnie zacznie przenikać do Niemiec, Belgii, Francji czy Belgii, gdzie zgodnie ze swoją tradycją będzie rozwalać system od wewnątrz, a jak wejdzie w układ z obecnymi już tam imigrantami, może pokusić się nawet o przejmowanie władzy i dalsze podtrzymywanie pro ukraińskiej polityki. 

4) Co się będzie dziać po wygraniu przez Nawrockiego? Ano PiS będzie automatycznie popierany przez Trumpa aby Polska była jego bazą polityczno-ekonomiczno-techniczną wspierającą jego przyszłe interesy na Ukrainie, bo wojsk po podpisaniu traktatu wysłać tam nie będzie można. Będziemy więc intensywnie "dojeni" przez Amerykanów, bo Trump musi odzyskać wiarygodność ekonomiczną na świecie. Co się będzie dziać po wygraniu Trzaskowskiego? Tak jak Pan pisze "układ" europejski zostanie domknięty i w ramach niego Polska będzie też stanowić bazę polityczno-ekonomiczno-militarną wg koncepcji Unii Europejskiej Von der Leyen, budowania jej własnych sił militarnych przeciwko Rosji. Ale wewnętrznie narastające konflikty w wiodących państwach nadal będą sie pogłębiać i opóźniać ten proces. W obu przypadkach, Polska jest bezwzględnie wykorzystywana przedmiotowo, a nie podmiotowo, jak nie przez USA to przez UE. 

5) Dlaczego ważne jest aby Braun zaapelował do swoich wyborców oraz do Mentzena o niegłosowanie w 2-ej turze, pozostawiając im w tej sprawie wolną wolę? Po prostu apel do Mentzena, pokaże co rozsądniejszym członkom Konfederacji, że Braun nie żywi urazy o to jak go w niej potraktowano. Ponadto spowoduje u Mentzena konieczność zastanowienia się, czy koalicja z PiS da mu większe profity polityczne, niż ewentualne wrócenie do źródeł założycielskich i ponowne startowanie z wspólnej "partii" gdzie i niższy próg wyborczy i pokazanie społeczeństwu, że się możemy dogadać i że to co nas wspólnie łączy, to sprzeciw przeciwko udziałowi Polaków w konflikcie na Ukrainie, etc. Byłoby to szerokie "polityczne" zaistnienie Konfederacji w Polsce, która po przyszłych wyborach mogłaby stać się 3-cią siłą rozgrywającą w kraju

• Like 1

3 godziny temu, Pocztowy napisał(a):

JKM poparł Nawrockiego, Braun i Mentzen robią już przymiarki. Prawdopodobnie Nawrocki będzie musiał podpisać deklaracje spełnienia ich programu.

Z tym dziadkiem też trochę napodpisywał. :) 

W Polsce sytuacja bez zmian: szlachta zagrodowa na wschodzie Polski głosuje na umowną prawicę, na zachodzie przesiedlone chłopstwo, wyrugowane ze swych korzeni ponownie głosuje za EU bo liczy na kolejną ogryzioną kość rzuconą przez niemieckiego lokaja pod pański stół.

Edited by Roman Ungern von Sternberg
  • Like 2
  • Haha 1

5 godzin temu, b4ry napisał(a):

Hipotetycznie:

Nawrocki wygrywa wybory. Za poł roku Kaczyński schodzi tego świata. Co wtedy?

Takie przemyślenia poranno-kibelkowe.

A naszło mnie, bo mi się jakaś wypowiedź Kaczora pokazała na tiktoku. Nie widziałem go w mediach chyba z pół roku. Ten człowiek ledwo mówi i chodzi. Może w te 5 lat zemrze, może nie. Ale gdyby, to Nawrocki bez Kaczora, z podzielonym zapewne PiSem na frakcje, lub całkiem inne partie, może albo sobie:

1. Kompletnie nie poradzić

2. Zrobi się z niego niezależny szef.

3. Oleje PiS, z KO się nie zbrata. Zapała miłością do Mentzena :)

Co wtedy? Konfederacja wykona kolejny krok w stronę centrum i przejmie ciekawsze jednostki z PIS i zastąpi PIS (docelowo).

Stary elektorat PIS-u powoli będzie wymierać, to w dużej mierze ludzie z powojennego wyżu demograficznego. Obecnie mają 70 lat i więcej. Już teraz Mentzen stopniowo przejmuje ścianę wschodnią, a jednocześnie jest znacznie bardziej strawny dla większych miast i młodych.

To wszystko jest bardzo proste i wynika m.in. z demografii.

PIS się rozpadnie po śmierci Kaczyńskiego, vide: sanacja po śmierci Ziuka.

5 godzin temu, Scorsky napisał(a):

Jako szef IPN miał prawo wymusić ekshumacje na Wołyniu, a tego nie zrobił. Była okazja zrobić to w 100%, wymusić, a tak wszystko za darmo dla banderowców, bo wojna i się należy. Naród mądry po szkodzie, a jesteśmy w dupie i nie zdziwi mnie jak są plany utworzenia Ukropolin bo na to wygląda :rolleyes:

Jeśli to nie podstawiony słup, a wykształcony i znający historię gość to może być ciekawie, postawi się i skończy POPis. Chyba że kolejna marionetka z kapelusza mossadu, zrobi co chazary zechcą i będziemy drugą Palestyną.

Vide: Stowarzyszenie Wizna. Gówno zrobił jako szef IPN. Koleś szkolony w USA, wszystko jasne. Do tego miłośnik Żydów i Ukraińców. Typowy PIS.

• Like 4

28 minut temu, Bullitt napisał(a):

Vide: Stowarzyszenie Wizna. Gówno zrobił jako szef IPN. Koleś szkolony w USA, wszystko jasne. Do tego miłośnik Żydów i Ukraińców. Typowy PIS.

Takie małe przypomnienie odnośnie 'przewinień' Nawrockiego odnośnie bycia szefem IPN:

A to najmniejsze z przewinień. Nie zapomnijmy o stworzeniu podwalin pod dzisiejszy IPN, który jest pro-banderowski i wchodzi Ukraińcom w tyłek do poziomu absurdu.

Edited by Hubertius
  • Like 4

Godzinę temu, Scorsky napisał(a):

O JKM można wiele napisać, a wystarczy że przyczynił się do upadku rządu Olszewskiego w 1992 roku w interesie okrągłego stołu xd

Jeżeli mnie pamięć nie myli to było odwrotnie.

Mnie najbardziej bawi to larum osób publicznych / dziennikarzy / wydawców gazet którym pisiory blokowały via ABW strony internetowe czy nasyłały na nich innych "smutnych Panów", wreszcie to pisowskie szczekaczki medialne wyzywały ich od ruskich onuc i agentów, a teraz Ci ludzie pieprzą o poparciu dla Nawrockiego XD

Życzę dużo zdrowia bo raz się dać wydymać każdy może ale kilka razy to już głupota, a głupotą jest myślenie, że jak pisiory wrócą do władzy to coś się zmieni.

To PiSiory popierały akcesję do UE w referendum, to pisiory (a konkretnie Lech Kaczyński) chciały wspólnej armii europejskiej, to pisiory podpisały traktat lizboński, wreszcie to pisiory podpisały zielony ład, a Vateusz Morawiecki nakazał noszenie namordników, to pisiory dały paliwo do eksplozji "julkizmu" poprzez zaktywizowanie strajku kobiet, i najlepsze to pisiory chciały powołania ukropolinu i wpuściły do 3RP miliony ukraińców. I nie piszcie że "musieli" bo nic nie musieli, mieli swojego premiera i prezydęta.

I Wy naprawdę myślicie że coś się zmieni bo konfa, której szef powiedział u Dudy że będzie kontynuował pisowską politykę, dorwie się do żłoba z pisem?

Wczoraj to fajnie Wielomski powiedział - Trzaskowski wyśle wojska na Ukrainę bo mu każe Friedrich Merz, a Nawrocki bo Trump.

Tyle w temacie "wyboru mniejszego zła".

Dopóki chocholi taniec rządów duopolu pis-po nie zostanie rozerwany nie ma szans na głębsze zmiany w Polsce i żadne "dosiadanie się do stolika" tego nie zmieni. Stolik trzeba wywrócić, a na ten moment ani PiS (który się przy tym stoliku się rozsiadł) ani konfa (która żebrze o dopuszczenie do niego) tego nie zrobi.

Edited by niemlodyjoda
  • Like 11
  • Thanks 1

15 minut temu, niemlodyjoda napisał(a):

To PiSiory popierały akcesję do UE w referendum, to pisiory (a konkretnie Lech Kaczyński) chciały wspólnej armii europejskiej, to pisiory podpisały traktat lizboński, wreszcie to pisiory podpisały zielony ład, a Vateusz Morawiecki nakazał noszenie namordników, to pisiory dały paliwo do eksplozji "julkizmu" poprzez zaktywizowanie strajku kobiet, i najlepsze to pisiory chciały powołania ukropolinu i wpuściły do 3RP miliony ukraińców. I nie piszcie że "musieli" bo nic nie musieli, mieli swojego premiera i prezydęta.

Ojojoj, to niedobra tak pisać o PiS-ie, zaraz zaczną Cię tu wyzywać od zwolenników PO xD

@Lucky Luke weź mu coś powiedz xD

17 minut temu, niemlodyjoda napisał(a):

raz się dać wydymać każdy może ale kilka razy to już głupota, a głupotą jest myślenie, że jak pisiory wrócą do władzy to coś się zmieni

Przyznaj się - sztab Trzaskowskiego Cię musiał przekupić xD

A tak na serio - fajnie, że są tu osoby (z bólem serca muszę przyznać, że nieliczne), które widzą te wszystkie zależności i nie dały się ogłupić żadnej ze stron.

Twoje zdrowie, pucharek ode mnie za umiejętność samodzielnego myślenia i wyciągania wniosków.

3 minuty temu, hendrix napisał(a):

Przyznaj się - sztab Trzaskowskiego Cię musiał przekupić xD

Oczywiście, a tak na serio to głosowałem kilkukrotnie na PiS, tak samo jak na L. Kaczyńskiego na prezia, a potem na konfę i tak jak mnie te partie wydymały to serio już kolejny raz w uja się nie dam zrobić.

A każdy niech sobie głosuje na kogo chce.

Zresztą jakiś tam głos randoma z netu (czyli mnie) gówno zmieni, bo uważam że to Nawrocki wygra ale nie dlatego, że jest takim sprawnym politykiem tylko dlatego, że druga strona jest, jak to ładnie Wielomski powiedział, "ascetyczna intelektualnie" vel "jej kandydat jest intelektualnym ascetą" :D 

Edited by niemlodyjoda
  • Like 2

1 minutę temu, niemlodyjoda napisał(a):

konfę i tak jak mnie te partie wydymały to serio już kolejny raz w uja się nie dam zrobić.

Spytam nieskromnie w jaki sposób Kinga? Przecież ta partia ( czy RN wcześniej itp) nie sprawowały jeszcze w realny sposób władzy w Polin/ nie miały realnego wpływu na przepychane ustawy?

29 minut temu, niemlodyjoda napisał(a):

myślicie że coś się zmieni bo konfa, której szef powiedział u Dudy że będzie kontynuował pisowską politykę

O tym nie wiedziałem, zresztą ja nie śledzę aż tak tego.

30 minut temu, niemlodyjoda napisał(a):

Wczoraj to fajnie Wielomski powiedział - Trzaskowski wyśle wojska na Ukrainę bo mu każe Friedrich Merz, a Nawrocki bo Trump.

Nie wyślą, nie ma do tego nastroju politycznego, chyba, że chcą żebym sam pojechał z namiotem pod belweder :D 

6 minut temu, Carl93m napisał(a):

chyba, że chcą żebym sam pojechał z namiotem pod belweder :D 

Nikt nie pójdzie pod Belweder. Taka prawda.

W tym kraju tylko kobiety wyją i idą protestować jak się okazuje, że mogą im uciąć prawo do aborcji.

Faceci będą siedzieć potulnie i cicho do końca, choćby za pięć dwunasta mieli wszyscy iść 'na przemiał'.

P.S

Dobra, kto skasował usera @hendrix za słowa prawdy?

'DeletedUser', serio? 🤦‍♂️

Jednak sam to stwierdzam. Coś się złego dzieje z moderacją po stronie forum.

Edited by Hubertius
  • Like 2
  • Confused 2

@Hubertius tylko dlatego tak się dzieje, bo gotują nas jak żaby, wiedzą, że mamy jako Polacy bunt i krnąbrność w genach od pokoleń, a i sowiecka likwidacja elit tego nie ugasiła. Rolnicy pokazali, że umieją zrobić dymy, nie wiem gdzie są teraz górnicy, nie wiem gdzie są kibice i ogólnie uczestnicy Marszu Niepodległości. Pewnie se siedzą na etacie u Janusza i nikt nie pojedzie jak do roboty trzeba wstać rano :(

Ostatnie słowo ode mnie dla sceptyków, którzy nie chcą zagryźć zębów i zagłosować na Nawrockiego:

Jak Tusk dostanie pełnię władzy to tak Was z Merzem i Ursulą wydymają, że nie będzie wiadomo gdzie dupa, a gdzie głowa.

Nawrocki to gwarant przynajmniej kontynuacji polityki oporu w stosunku do rządu Tuska.

Musi to wybrzmieć jeszcze na koniec: tak mocno nienawidzę PO i Tuska, że zagłosowałbym dosłownie na każdego kandydata byle nie na Rafała i nic tego nie zmieni, nic.

• Like 2

20 minut temu, Hubertius napisał(a):

P.S

Dobra, kto skasował usera @hendrix za słowa prawdy?

Jednak sam to stwierdzam. Coś się złego dzieje z moderacją po stronie forum

A może uznał że to miejsce jest niegodne takiego giermka proroka.🤔  

Moje 3 grosze.

Nie jestem zwolennikiem generalnie żadnego obozu. I wraz z upływem lat mam to coraz bardziej w dupie.

Jednak jestem elektoratem negatywnym szczególnie w stosunku do PO/KO a szczególnie do Rafała Trzaskowskiego

Toż to kurła wprost wychowanek Sorosa i jego agendy wraz z płonącą planetą i 15 minutowymi miastami oraz C40. Jego pomysły Campus Polska były finansowane przez wprost Niemców i Sorosa i Bilderbergów - o czym sam Rafau wspomina w swoim arcydziele literatury pięknej. 

Do tego jego ekipa

1. Tusk niby szef Rafaua jednak jest w rzeczywistości jego podwładnym, to Rafau jest zapraszany na Bilderberg a nie popychadło Tusk, do C40 i na te ich spędy. Sam tworzy imprezy mające wychować lewackich tęczowych młodych "przywódców" - podobny spęd w chyba norwegii odwiedził kiedyś Breivik.

2. Tusk przydomek - premier polskiej biedy, złodziej który ukradł nam nasze pieniądze zbierane na emerytury w OFE, za jego czasów dzieci były głodne, polacy masowo wyjeżdżali za granicę do pracy za chlebem.

3. Nagrania z Sowy i przyjaciół - aż dziw że oni się tam spotykali i dali sie nagrać. - Chooj dupa i kamini kupa, Choooj z tą polską wschodnią itd itp. - banda jakich mało

4. Tusk = rządy terroru. Akcja "widelec". Prowokacje policji i służb na marszach 11 listopada i późniejsze rozróby

5. Tusk - nielegalne podsłuchy zakładane dziennikarzom, wjazd do redakcji Wprost i próba przejęcia nagrań z Sowy, dziesiątki afer i aferek. Wspieranie mafii paliwowej i Vatowskiej.

6. Tusk - skandalicznie niskie płace, duże bezrobocie, upodlony naród. Prezydent Komorowski cymbał z WSI.

7. Tusk - przyjaźń z Rosją i Putinem. Oddanie śledztwa smoleńskiego ruskim.

8. Tusk - Bezczelne kłamstwo o inwestorze katarskim i upadek stoczni w szczecinie - kiedy w tym samym czasie niemcy dotują swoje stocznie i jest OK

9. Zablokowana próba sprzedaży polskich lasów

10. Pieski Niemców

11. Durnowate akcje z KOD

12. Przegłosowanie na zapas 2 sędziów do TK - co wywołała całą awanturę o TK

PIS:

1. Akcje w czasie "pomoru" lockdawny gospodarki i durnowate obostrzenia. Ale jedno trzeba zaznaczyć - PO podpisywała się pod tym obiema rękami

2. Podwyższenie podatków, składki zdrowotnej, polski ład.

3. podpisanie zielonego ładu. Gęba pełna frazesów w PL a za granicą na kolanach 

4. Podpisanie KPO i wprowadzenie tam idiotycznych i szkodliwych kamieni milowych

5. Służalczość wobec ukrainy - gdzie powinniśmy pilnować przedewszystkim swoich interesów

6. Antypatyczny typ Morawiecki - moim zdaniem do jest twarz porażki PIS

6. A to tylko początek

Jednak największym złem jest Trzaskowski - nie można dopuścić aby RT został prezydentem. Bo będzie po nas.

Gdyby w II turze startował RT i wiadro - to wiadro miałby mój głos

• Like 9
  • Thanks 1

7 minut temu, Carl93m napisał(a):

Musi to wybrzmieć jeszcze na koniec: tak mocno nienawidzę PO i Tuska, że zagłosowałbym dosłownie na każdego kandydata byle nie na Rafała i nic tego nie zmieni, nic.

Szanuję.

W moim przypadku nienawiść nie odda nawet w małym procencie tego co czuję wobec polityków, celebrytów, właścicieli banków i korporacji.

Dokładniej nie chcę się rozpisywać, bo nie chcę narazić forum.

Dość powiedzieć, że większość tych osobników do dla mnie nawet nie są ludzie. Przesadzam? Kto wie co się dzieje za kulisami? Mało to było afer pedofilskich, przekrętów, handel żywym towarem, jakieś chore imprezy...

• Like 1

Godzinę temu, deleteduser199 napisał(a):

@Lucky Luke weź mu coś powiedz xD

Co konkretnie? Mogę tylko powtórzyć to co napisałem, trochę ponad 50% Nawrocki Mentzen Braun I oddanie w tej sytuacji prezydentury Trzaskowskiemu i lewakom to można się zdelegalizowani samemu i rozejść.

Jak nie rozumie co oznacza Trzaskowski z rządem PO, to trudno nie ma czasu ani sensu każdemu z osobna tłumaczyć. Większość wyborców Mentzena i Brauna zagłosuje I tak na Nawrockiego, na maruderów nic nie poradzę. Nie czas na kłótnie, wypominanie sobie wszystkiego tylko na zwarcie pośladów, czas na zadymę będzie w kampanii 2027 wtedy każdy wuj.

Zawsze myślałem żeby nie srac do własnego gniazda, jak ktoś się określa prawicą ale nie ma problemu z tym żeby prezydentem został lewak, to wysiadam. Zresztą juz napisałem lewakow nawet bardziej szanuje bo takich głupot nie robią. Biejat j6z poleciała do Rafałka zrobili obwieszczenie aborcyjne a ja mam kogoś przekonywać że to nie to samo zło ? 

Tak więc jak najbardziej siedzieć w domu a potem na forum tematy zakładać ojeju lewaki nas biją my biedni, Nowacka coś powiedziała słyszeliście? A Trzaskowski flagę tęczową powiesił straszne. 

2 godziny temu, Hubertius napisał(a):

obra, kto skasował usera @hendrix za słowa prawdy?

Jednak sam to stwierdzam. Coś się złego dzieje z moderacją po stronie forum.

Raczej za mocno się odpalił w temacie wyborczym.

Za miętki był, tu cza mieć tytanowe yaya:D i opanowanie nerwów.;)

To jest cyrk na kółkach połączony z burdelem, przy którym nasze Rezerwatki to okazy cnoty i niewinności. Jak wspomniał wcześniej @Lucky Luke Sławomir Mentzen zaprosił obu kandydatów do siebie na kanał na dyskusję i przedstawił im listę ośmiu punktów jako deklarację oczekiwań jego wyborców do podpisania. Oto lista tych punktów (za nczas.com):

Nie podpiszę żadnej ustawy, która podnosi Polakom istniejące podatki, składki i opłaty lub wprowadza nowe obciążenia fiskalne

Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej obrót gotówkowy i będę stał na straży polskiego złotego

Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej swobodę wyrażania poglądów, zgodnych z polską Konstytucją

Nie pozwolę na wysłanie polskich żołnierzy na terytorium Ukrainy

Nie podpiszę ustawy w sprawie ratyfikacji akcesji Ukrainy do NATO

Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej dostęp Polaków do broni

Nie zgodzę się na przekazywanie jakichkolwiek kompetencji władz Rzeczypospolitej Polskiej do organów Unii Europejskiej

Nie podpisze ratyfikacji żadnych nowych traktatów unijnych osłabiających rolę Polski, na przykład poprzez osłabienie siły głosu lub odebrania Polsce prawa weta

Oto odpowiedź obywatelskiego kandydata z PiSu:

https://x.com/NawrockiKn/status/1924763714453901390

XD

Oto odpowiedź Rafałka "posiadam wszystkie możliwe poglądy w zależności od sondaży" Czaskowskiego:

https://x.com/k_wroblewski93/status/1924763172944109988

Jeszcze większe XD

Prostytucja polityczna na pełnej.

To jest też dobre:

Cytat

Wyniki pierwszej tury wyborów prezydenckich w Polsce wywołały niepokój wśród ukraińskich polityków. Szczególnie nie podobają im się dobre rezultaty Sławomira Mentzena (14,81%) oraz Grzegorza Brauna (6,34%).

Ukraiński deputowany Mykoła Kniażycki nie ukrywał swojego szoku wobec rezultatów pierwszej tury głosowania. W rozmowie z telewizją Espreso wyraził głębokie zaniepokojenie szczególnie wynikiem Grzegorza Brauna.

Najbardziej przeraziło mnie 6 proc. Brauna. Jest antyukraiński i antysemicki. Podeptał ukraińską flagę – powiedział Kniażycki. – Braun razem z Mentzenem, który też dopuścił się haniebnych czynów na ulicach naszych miast, razem mają ponad 20 proc. – dodał ukraiński polityk.

Kniażycki stwierdził również, że liczba zwolenników prawicy w Polsce rośnie „dzięki rosyjskiemu wsparciu”. Jego zdaniem, polskie społeczeństwo jest głęboko podzielone – „mniej więcej połowa to demokraci i liberałowie, druga połowa to konserwatywni nacjonaliści”.

Obawy Kniażyckiego nawiązują do wydarzeń z lutego 2025 roku, kiedy Sławomir Mentzen podczas wizyty we Lwowie stwierdził, że „Ukraina musi jak najszybciej zakończyć kult Stepana Bandery”. Wypowiedź ta wkurzyła mera miasta, Andrija Sadowego, który nazwał Mentzena „prorosyjskim politykiem z polskim paszportem” i kwestionował, czy powinien mieć prawo wjazdu na Ukrainę.

Zaniepokojony jest również ukraiński politolog Wołodymyr Fesenko. Komentuje, że obawy o przyszłość relacji polsko-ukraińskich „dominują wśród ekspertów w Kijowie”.

Niestety nasze relacje z Polską będą się zmieniać. Niezależnie od tego, kto będzie prezydentem, nasze stosunki nie będą już tak bliskie i partnerskie jak dotychczas. Będą znacznie bardziej skomplikowane – stwierdził Fesenko w rozmowie z „Rzeczpospolitą”.

https://nczas.info/2025/05/20/ukraincy-zli-na-wynik-brauna-i-mentzena-najbardziej-przerazilo-mnie/

Biedni ci Ukraińcy, jacy zaniepokojeni tym co dzieje się u ich sługusów.

• Like 8
  • Haha 1

Szczepan Twardoch:

Elektorat prawicowy jest jednak bardziej złożony i zróżnicowany wewnętrznie, niż się wydaje liberalnemu komentariatowi, który wyborcę Mentzena, Brauna albo Nawrockiego spotkał raz, gdy tenże zmieniał mu opony w suvie albo naprawiał kran i było to spotkanie tak traumatyczne — ktoś myśli inaczej niż my, a my przecież mamy rację! — że napisał ów straumatyzowany komentator o tym  kilka wpisów, a jeśli był zaangażowaną w sprawy społeczne aktorką to nagrał rolkę na instagramie, gdzie na granicy płaczu opowiedział o tym horrorze. 

XD

• Like 2
  • Haha 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.