Jump to content

Wybory prezydenckie 2025 - czy idę głosować i jeśli tak na kogo?

Wybory prezydenckie 2025  

168 members have voted

1. 1. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo zagłosuję w I turze - wybór pozytywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      1
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      40
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      1
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      75
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      11
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      0
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      6
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      0
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      5
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      4
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      4
    • Nie idę na wybory
      20
  2. 2. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo na pewno nie (!!!) zagłosuję w I turze - wybór negatywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      18
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      5
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      9
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      3
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      13
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      5
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      0
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      1
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      91
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      3
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      1
    • Nie idę na wybory
      18
  3. 3. Zakładając, iż w drugiej turze dojdzie do wyboru pomiędzy R. Trzaskowskim a K. Nawrockim to...

• Zagłosuję na K. Nawrockiego
      82
    • Zagłosuję na R. Trzaskowskiego
      15
    • Nie pójdę na II turę choć pójdę na I
      51
    • Nie pójdę na II turę bo nie byłem też na I
      20

Recommended Posts

2 godziny temu, Carl93m napisał(a):

jako Polacy bunt i krnąbrność w genach od pokoleń, a i sowiecka likwidacja elit tego nie ugasiła.

Chyba się komuś coś pomyliło, prędzej Rumuni Nicolae Ceaușescu zabili to na trochę mieli spokój a teraz są dymani 🙃 bo już nie mają jaj, Kazachstan też próbowali wcale nie tak dawno obce wojsko ich spacyfikowało, a Polacy 🤣 od dekad nie mają jaj, powstania zrobiły swoje, pozbyli się ostatnich bitnych, został ściek, nocna zmiana i nic, tw Bolek i towarzysze i nic srovid i nic, popis niekończące się afery i nic uwielbiają swoich oprawców 🙃 gdzie i kiedy był bunt? Nie pisz o protestach bo tylko ktoś na prawdę mało inteligentny wierzy że wychodzenie tuptanie i krzyki coś zmienia...

• Like 1

Godzinę temu, niemlodyjoda napisał(a):

Szczepan Twardoch:

Elektorat prawicowy jest jednak bardziej złożony i zróżnicowany wewnętrznie, niż się wydaje liberalnemu komentariatowi, który wyborcę Mentzena, Brauna albo Nawrockiego spotkał raz, gdy tenże zmieniał mu opony w suvie albo naprawiał kran i było to spotkanie tak traumatyczne — ktoś myśli inaczej niż my, a my przecież mamy rację! — że napisał ów straumatyzowany komentator o tym  kilka wpisów, a jeśli był zaangażowaną w sprawy społeczne aktorką to nagrał rolkę na instagramie, gdzie na granicy płaczu opowiedział o tym horrorze. 

XD

Bardzo dobrze. Mają Was poniżać, pluć Wam.w twarz, pokornie zniesiecie. Ja jeszcze będę bić im brawo a wy siedźcie potulnie w domu. Najlepsze jest to że jakby wygrali to nie powiedzą, że wyborcy Brauna zmądrzeli, bo nie poszli głosować na Nawtockiego, tylko jeszcze bardziej was pojadą. A potem już droga wolna do delegalizacji ugrupowamia Brauna plus sam główny zainteresowany kryminał. 

Braun jak ostatnio palił w zkatowicach flagę UE, to mówił, że to barwy okupanta. Otóż nie, tylko organizacji, do której sami przystąpiliśmy. Naród w referendum poparł akcesję (byłem na NIE). Wielki lans anty UE na każdym kroku a Bruksela tylko czeka 1 czerwca na meldunek z Warszawy, że Trzaskowski wygrał. I co wtedy zrobicie? Beż różnicy kto wygra? To czemu w Brukseli tak bardzo chcą Trzaska? Dla nich ten co nie odda głosu to skarb.

Z pozdrowieniami od Biedronia.

https://x.com/RobertBiedron/status/1924813025841754570

• Like 2

@Hubertius

Użytkownik Hendrix na własne życzenie prosił nas o usunięcie konta. 

Nie po drodze jest mu tu, z niektórymi użytkownikami, którzy go nieładnie potraktowali. 

Mimo moich prób i Marka by został na forum, podjął decyzję, że jednak ostatecznie odchodzi. 

Także twoje przypuszczenia są nietrafione. 

My nie banujemy za wolność słowa. Każdy ma prawo do wyrażania własnego zdania. 

• Sad 2

21 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Także twoje przypuszczenia są nietrafione. 

Ok, no to się wyjaśniło.

Wydawało mi się to najzwyczajniej w świecie dziwne, że w jednym momencie gościu pisze dalej z użytkownikami forum jakby nigdy nic, a 3 minuty później pojawia się jako 'deleteduser'.

3 godziny temu, Krugerrand napisał(a):

Prostytucja polityczna na pełnej.

Zobaczymy czy w ogóle podpiszą😏

Zawsze będzie dowód, że podpisali a po wyborach prawdopodobnie się nie wywiążą.

Oni teraz wszystko obiecają i przez następne dwa tygodnie będzie festiwal 

obietnic i cyrk na kółkach🤡

3 godziny temu, Krugerrand napisał(a):

Biedni ci Ukraińcy, jacy zaniepokojeni tym co dzieje się u ich sługusów.

Zarówno Ukraińcy jak i lewaki nie spodziewali się takiego wyniku Mentzena i Brauna.

Cała prawica miała ponad 50%.

Ból tyłka neokomunistów, banderowców jest słyszalny w najdalszych zakątkach internetu.

Aha, kto głosował na Brauna jest według Kwacha antysemitą😆🤦‍♂️

Wariatkowo w jakim żyjemy i ludzie tutaj u władzy to jakieś nieporozumienie.

• Like 2

4 minuty temu, Iceman84PL napisał(a):

Aha, kto głosował na Brauna jest według Kwacha antysemitą😆🤦‍♂️

Każdy przyzwoity człowiek powinien być antysemitą chyba, że dalej macie oczy szeroko zamknięte.

Nie nawołuję tutaj do zwalczania, używania siły, żeby ktoś nie pomyślał sobie o mnie źle.

Żydzi są na ogół butni, izolują się od gojów, mordują Palestyńczyków, wysuwają roszczenia do mienia, którego Polacy nie przywłaszczyli, atakują nas medialnie od lat.

Dzisiaj odbyłem z partnerką rozmowę, w której próbowałem ją przekonać do głosowania przeciwko Trzaskowskiemu.

Nic nie wskórałem, dla niej możemy być województwem, Euro też nie szkodzi, a imigranci to fake, bo Rafał jednak się wycofał z paktu migracyjnego.

Co jej się podoba?

Otwartość, prezencja, chce godzić ludzi i chce rozwiązać kwestię aborcji.

Absolutnie nie mam już siły, daję sobie spokój, będę musiał dalej żyć z tym.

• Like 8
  • Sad 1

4 minuty temu, Carl93m napisał(a):

Absolutnie nie mam już siły, daję sobie spokój, będę musiał dalej żyć z tym.

Dalej żyć z nią, czy dalej żyć ze świadomością, że nic nie zmienisz w społeczeństwie?
A postawa twojej partnerki mnie nie dziwi. Kobiety mają gdzieś społeczeństwo, przyszłość narodu.

Chodzi tylko o to, aby maksymalizować zyski. A to im daje lewica / KO. Prawa do aborcji, ugłaskiwanie przez system kobiet w wielu innych sprawach.

Uuuu..... biedni nasi żołnierze...

https://wiadomosci.onet.pl/wybory/wybory-prezydenckie/jak-w-wyborach-zaglosowali-zolnierze-jeden-kandydat-zdecydowanie-sie-wyroznia/k943zwp

Czy do Kosowa ze swoimi filmami zostanie wysłana pani Hochland? Czy nasi żołnierze będą musieli za karę oglądać jej filmy 20 razy z rzędu?

• Like 1

Dzięki takim wypowiedziom czerwonego alkoholika, który skłamał w przypadku własnego wykształcenia i w nagrodę za to dostał drugą kadencję w pierwszej turze lub dzięki takim wpisom naczelnego polskiego nawalacza własnej matki jako antysemita należący, przynajmniej w ostatnią niedzielę, do frontu gaśnicowego coraz bardziej skłaniam się do oddania w drugiej turze ważnego głosu i nie będzie to głos na tęczowego Rafałka.

Na tę chwilę powtórzy się u mnie scenariusz sprzed 10 lat kiedy to zagłosowałem przeciwko PO i przeciwko Komorowskiemu. Miał wtedy katastrofalną kampanię, w której wykładał się co chwilę oraz poparcie całego establishmentu medialnego i nie tylko. Do dziś pamiętam program Lisa w TV, gdzie w zasadzie wraz z zaproszonymi przez siebie gośćmi zrobili niesamowitą przysługę Andrzejowi Dudzie. Po tym programie w Wyborczej aktorzyna Karolak płakał, że w miejscowości, w której mieszka przestali mu mówić dzień dobry i obsługiwać w sklepie. Taka jest cena medialnej prostytucji. A wystarczyło sprawdzić i potwierdzić kilka rzeczy.

Teraz Kwaśniewski wraz z naczelnym bijącym swoją własną matkę wyświadczają przysługę Nawrockiemu i PiSowi. Te całe "elity" nadal nie kumają, że plując na wyborców kandydata A wyświadczają ogromną przysługę kandydatowi B i to może się powtórzyć w tych wyborach. Na tym polega właśnie demokracja, czyli najgorszy ustrój polityczny, aby również "antysemita" mógł mieć swojego kandydata i oddać na niego głos. Tego zdaje się zapity Kwachu  - wielki demokrata - nie kuma także.

Najciekawiej w tym czerwonym towarzystwie paradoksalnie wygląda Zandberg, który oświadczył, że jego wyborcy to nie jest worek ziemniaków żeby go przerzucać między kandydatami. Niech sami zdecydują czy pójdą do drugiej tury i na kogo zagłosują.

Wczoraj w papierowym wydaniu "Najwyższego Czasu" Michalkiewicz popełnił tekst o wyborach i dokonał takiej oto analizy, która skłania mnie jeszcze bardziej do tego wyboru. Zamieszczam tu ową analizę w całości:

Cytat

Monopol władzy na tacy
Jak twierdzi Janusz Korwin-Mikke, gdyby wybory naprawdę mogły coś zmienić, to już dawno byłyby zakazane – ale chyba sam do końca w to nie wierzy, bo za każdym razem próbuje to sprawdzić. I słusznie – bo dopóki czegoś nie sprawdzimy, to będziemy skazani wyłącznie na domysły. Jednak druga tura wyborów prezydenckich, może zdecydować o ważnej sprawie – czy mianowicie vaginet obywatela Tuska Donalda, który podejrzewam o intencjonalne działanie antypolskie, będzie miał monopol władzy, czy nie. Do tej pory go nie miał i to nie dlatego, by jakieś zabezpieczenia były zawarte w samej konstytucji, tylko z powodu okoliczności niezależnej ani od vaginetu, ani od prezydenta. Chodzi mianowicie o to, że vaginet nie dysponuje w Sejmie większością 276 mandatów, wystarczającą do obalenia veta prezydenckiego. Gdyby tak nie było, to prezydent Andrzej Duda nie mógłby już w ogóle kiwnąć palcem w bucie, bo – jak
przekonaliśmy się na przykładzie pojmania panów Kamińskiego i Wąsika w Pałacu Namiestnikowskim – pan prezydent Duda nie może liczyć nawet na lojalność własnej ochrony, nie mówiąc już o bezpiece składającej się w większości z towarzystwa spod ciemnej gwiazdy. Tymczasem dzięki temu, że vaginet tej większości w Sejmie nie ma, prezydent może blokować ustanawianie pozorów legalności dla rozmaitych łajdactw, co zmusza vaginet do posługiwania się rozmaitymi protezami w postaci „rozporządzeń” sejmowych „uchwał”, a nawet „wytycznych”. Ponieważ wymiar sprawiedliwości został politycznie i dosłownie sprostytuowany nie tylko przez vaginet obywatela Tuska Donalda, ale również przez WSZYSTKICH jego poprzedników, te praktyki pozostają całkowicie bezkarne, wskutek czego na naszych oczach III Rzeczpospolita przekształca się w organizację przestępczą o charakterze zbrojnym– co przyznał również sam obywatel Tusk Donald, deklarując, że skoro vaginet nie dysponuje środkami prawnymi dla przeforsowania swoich fantasmagorii, to będzie posługiwał się środkami „pozaprawnymi”, czyli bezprawnymi. Żeby tedy nie ułatwiać vaginetowi obywatela Tuska Donalda, który podejrzewam – i tak dalej – realizowania swoich przestępczych zamiarów przy pomocy środków legalnych – bo już św. Tomasz z Akwinu zauważył, że corruptio optimi pessima, co się wykłada, że zepsucie najlepszego jest najgorsze – apeluję, by w drugiej turze wyborów głosować na kontrkandydata obywatela Trzaskowskiego Rafała, nawet gdyby tym kontrkandydatem był kołek w płocie. Nie dlatego bynajmniej, by po kołku można było czegoś się spodziewać, ale tylko i wyłącznie dlatego, by vaginetowi obywatela Tuska Donalda nie podawać na srebrnej tacy monopolu władzy. Nawiasem mówiąc, ja uważam obywatela Trzaskowskiego Rafała za zarozumiałego blagiera, więc jest rzeczą absolutnie pewną, że byłby on marionetką w ręku obywatela Tuska Donalda, który z kolei jest marionetką w ręku Reichsfuhrerin Urszuli Wodęleje, no a ona – marionetką w ręku Bóg wie kogo. Poza tym ze względu na pierwszorzędne korzenie jerozolimskie obywatel Trzaskowski Rafał będzie również marionetką w ręku starszych i mądrzejszych, którzy – jak to Żydowie – od dziesięcioleci są w awangardzie rewolucji komunistycznej. W tej sytuacji kołek w płocie stanowi ciekawą alternatywę. Tylko tyle – i aż tyle.

Edited by Krugerrand
  • Like 11
  • Thanks 1

"Czy Rafał Trzaskowski może się zgodzić z postulatami Mentzena? - "Nie dla wyższych podatków i nowych obciążeń" - zdecydowanie tak - stwierdził Witek.

- Nie wprowadzicie już nigdy żadnych nowych podatków? Jest pan pewien, że nie będą potrzebne żadne nowe podatki? - dopytywała prowadząca "Debaty Gozdyry". Wtedy poseł jakby stracił czujność i wypalił: - Cóż szkodzi obiecać... - wypalił poseł. - Słucham? - dopytywała z niedowierzaniem prowadząca.

Reszta gości w studio wybuchła głośnym śmiechem."

Oni się już otwarcie śmieją z motlochu:

https://wiadomosci.wp.pl/wybuchneli-smiechem-w-studio-posel-byl-rozbrajajaco-szczery-7158939394468608a

• Like 7

Godzinę temu, Krugerrand napisał(a):

Do dziś pamiętam program Lisa w TV

;) Swoją drogą, polecam Ci zerknąć na lisowe i giertychowe Twitterowe profile. To, co się stało z tymi ludźmi, budzi moją szczerą fascynację. O ile w przypadku Redaktora Udarka jest to w jakiś sposób (niestety) wytłumaczalne, to odlot Giertycha (pamiętam, jak go prawie dwie dekady temu broniłem w dyskusjach w roli ministra edukacji) budzi wielkie zaciekawienie.

• Like 5
  • Haha 1

35 minut temu, Brat Przemysław napisał(a):

"Czy Rafał Trzaskowski może się zgodzić z postulatami Mentzena? - "Nie dla wyższych podatków i nowych obciążeń" - zdecydowanie tak - stwierdził Witek.

- Nie wprowadzicie już nigdy żadnych nowych podatków? Jest pan pewien, że nie będą potrzebne żadne nowe podatki? - dopytywała prowadząca "Debaty Gozdyry". Wtedy poseł jakby stracił czujność i wypalił: - Cóż szkodzi obiecać... - wypalił poseł. - Słucham? - dopytywała z niedowierzaniem prowadząca.

Reszta gości w studio wybuchła głośnym śmiechem."

Oni się już otwarcie śmieją z motlochu:

https://wiadomosci.wp.pl/wybuchneli-smiechem-w-studio-posel-byl-rozbrajajaco-szczery-7158939394468608a

Bo taka deklaracja ma jaką moc prawną?

Poprawcie mnie, ale żadnej!

Czy po ewentualnym wprowadzeniu jakiegoś podatku można takiego prezydenta usunąć?

W praktyce mało wykonalne, więc???

Można obiecywać złote góry aby tylko dostać się do stołka....

• Like 2

40 minut temu, Obliteraror napisał(a):

;) Swoją drogą, polecam Ci zerknąć na lisowe i giertychowe Twitterowe profile. To, co się stało z tymi ludźmi, budzi moją szczerą fascynację. O ile w przypadku Redaktora Udarka jest to w jakiś sposób (niestety) wytłumaczalne, to odlot Giertycha (pamiętam, jak go prawie dwie dekady temu broniłem w dyskusjach w roli ministra edukacji) budzi wielkie zaciekawienie.

"Tomasz Lis nie był mobberem. Był szefem, którego styl zarządzania zatrzymał się w latach 90." - uznała prokuratura, umarzając dochodzenie w sprawie zachowań byłego redaktora naczelnego "Newsweek Polska”.

Świeża informacja. Roman jest gwiazdorem co tam się pod kopułą dzieje to poezja.

@Krugerrandzawsze tacy byli i.zawsze opluwali. Tylko.kiedys mniej neta to byli.wvstanie się bardziej kamuflować np. Przed 2 turą wchodzili w dupke, potem jak przegrali to szli na całość  widzę że teraz już nie ma hamulców i jadą ogniem na wszystko po prawej. Standardowy ulubiony tekst Ciemnogród ;)

@Brat Jan żadnej., Tu z Mentzena wyszły krótkie gacie, mam dobry wynik niech mi cis podpiszą docisnę ich. Słowo mówione taka wartość jak podpis. W tym przypadku żadna. 

https://x.com/Adr_Biernacki/status/1924897648609218641

Bruksela cierpliwie czeka na meldunek z Warszawy a potem jazda.

Tusk idzie do TVP w likwidacji i na pytanie kto go będzie kontrolować po wyborach odpowiada że prezydent Trzaskowski, niezależne sądy i niezalezna prokuratura. 

Edited by Lucky Luke
  • Like 1

11 godzin temu, Carl93m napisał(a):

Dzisiaj odbyłem z partnerką rozmowę, w której próbowałem ją przekonać do głosowania przeciwko Trzaskowskiemu.

Nic nie wskórałem, dla niej możemy być województwem, Euro też nie szkodzi, a imigranci to fake, bo Rafał jednak się wycofał z paktu migracyjnego.

Co jej się podoba?

Otwartość, prezencja, chce godzić ludzi i chce rozwiązać kwestię aborcji.

Tyle lat na forum, a dalej nie pojmujesz kobiecej natury.

Kobiety głosują przeciwko komuś, kto może im coś zabrać, zalokować do czegoś dostęp.

Kierują się również emocjami, są nieobiektywne, patrzą na powierzchowność.

Nie ważne, że im przedstawisz fakty, argumenty, one widzą przystojnego faceta, z wykształceniem

i na takiego będą głosować. Dla kobiet czy będziemy landem, stanem czy dystryktem bez znaczenia,

ważne, że będą Europejczykami. Niskie poczucie własnej wartości, kompleksy i zrobienie na złość

to domena kobiet.

Wiesz co jeszcze bardziej jest przerażające, że na tego słupa rzymian chce głosować spora rzesza mężczyzn.

Oczywiście są to słabi mężczyźni czy jakaś tam ilość na stanowiskach, którzy pod taką władzą zawsze będą mieć dobrze.

Głosują na niego także ludzie 60+, którzy nie chcą zmian, bo mają z tego swoje profity.

Gotują straszny los całej reszcie i mają to w głębokim poważaniu.

Twoja kobieta jak i inne kobiety w Polsce dopiero się obudzą z rękami w nocniku, gdy wejdzie pakt migracyjny na pełnej,

zielony ład, cenzura, obostrzenia, zakazy, nakazy, zabieranie praw, wolności, swobód, własności, gdy będą mężczyzn

wysyłać na front jako mięso armatnie, a one same zostaną z problemami, gdzie obsrają się ze strachu od góry do dołu.

I chciało by się rzec cytat. "Czemuś Polaku biedny boś głupi, czemuś głupi boś biedny".

Polacy nie uczą się na błędach, które miały miejsce w historii, a tylko złe czasy mogą w końcu otworzyć im oczy co jak

zwykle nastąpi, jednak będzie już za późno na cokolwiek. 

4 godziny temu, Krugerrand napisał(a):

jako antysemita należący, przynajmniej w ostatnią niedzielę, do frontu gaśnicowego coraz bardziej skłaniam się do oddania w drugiej turze ważnego głosu i nie będzie to głos na tęczowego Rafałka.

Coraz więcej ludzi skłania się do takiego pomysłu, tu chodzi o być albo nie być dla Polski.

Jak wygra Trzaskowski mamy pozamiatane. 

Apel Wojtusia.

https://streamable.com/vh00u8

• Like 7
  • Haha 2

Grzegorz Braun zdobył 6,35 procent głosów, co dało mu czwarte miejsce w pierwszej turze wyborów prezydenckich. 34,1 procent jego wyborców posiada dyplom wyższej uczelni. Co nam to mówi o jakości polskiego szkolnictwa wyższego? Nasi rozmówcy wskazują na patologie systemu, dodając jednak, że wykształcenie nie chroni od fascynacji skrajnym populizmem. "Goebbels też miał doktorat" - słyszymy.

Kluczowe fakty:
  • To samo "wyższe wykształcenie" można mieć, kończąc np. prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim i kosmetologię w mieście powiatowym.
  • W latach dziewięćdziesiątych nastąpił wysyp wyższych uczelni prywatnych, w których jakość nauczania do dzisiaj pozostaje poza kontrolą państwa.
  • Wyższe wykształcenie nie oznacza dzisiaj przynależności do inteligencji. Często jest świadectwem ukończenia uczelni przygotowującej do wykonywania określonego zawodu.
  • Są branże, w których osiąga się sukcesy bez formalnego wykształcenia, bo nie jest ono do niczego potrzebne.
  • Dyplom wyższej uczelni nie oznacza więc, że jego posiadacz nie zagłosuje na populistę.

"Nieprzyjemny szok" - w ten sposób profesor Grzegorz Wierczyński określa swoją reakcję na wieść o tym, że co trzeci wyborca Grzegorza Brauna to osoba z wyższym wykształceniem. Wierczyński jest profesorem Uniwersytetu Gdańskiego, kierownikiem Katedry Informatyki Prawniczej na Wydziale Prawa i Administracji UG i członkiem Komitetu Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk.

TYMCZASEM TEN SAM "SERWIS INFORMACYJNY"

Na Rafała Trzaskowskiego głosowali mieszkańcy największych miast, najlepiej wykształceni, na kierowniczych stanowiskach. To nie zaskakuje.

JEDNAK SZCZYTEM JEST NAGŁÓWEK Z ARTYKUŁU NA CNN

Polish centrist and nationalist presidential candidates to face off in 2nd round

Nawrocki i PiS jako nacjonaliści 

🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡

Źródła:

https://tvn24.pl/polska/wybory-prezydenckie-2025-dlaczego-glosowali-na-brauna-magister-nie-musi-byc-demokrata-st8471052

https://tvn24.pl/polska/wybory-prezydenckie-2025-czyje-glosy-stracil-rafal-trzaskowski-i-dlaczego-st8467468

https://edition.cnn.com/2025/05/19/europe/poland-election-trzaskowski-second-round-intl

Edited by Moriente
  • Like 2

7 minut temu, lxdead napisał(a):

O kurwa, zrobiles mi tym

poranek 🤣🤣

Baaa powiedział to co wszyscy normalni wiedzą i co zrobią. Z każdym kolejnym dniem przed 2 tura będzie to coraz bardziej oczywiste i zrozumiałe. Na gorąco wiadomo że wiele osób się podpaliło ale to juz przechodzi a zaczyna się realne myślenie. 

Jeśli chodzi o sam Kanał no cóż oni po zwycięstwie Trzaska są pierwsi do zamknięcia kanału to na pewno a czy kryminał to może nie. Ustawa o "mowie" jest na nich batem i to wiedzą.

• Like 2

Warunki Brauna co do poparcia kandydatów na prezydenta:

Między innymi:

1. Żadnego wysyłania broni na Ukrainę

2. Żadnych żołnierzy na Ukrainie

3. Rozliczenie Jedwabnego

4. Rozliczenie Rzezi Wołyńskiej

Czekamy na odpowiedź kandydata "patriotycznego" PiSu i zobaczymy czy się doczekamy :D 

Jest tutaj szansa żeby Pan Nawrocki przekonał takich wyborców jak ja żeby iść na niego zagłosować i że PiS różni się czymkolwiek od PO. Zobaczymy czy tematy zostaną zbyte milczeniem + jestem bardzo ciekaw co powie Nawrocki u Mentzena na temat zablokowania członkostwa Ukrainy w NATO.

o613598834.webp

Edited by niemlodyjoda
  • Like 10

W dniu 19.05.2025 o 21:44, Rnext napisał(a):
W dniu 19.05.2025 o 17:55, Morfeusz napisał(a):

jednak pozwolę sobie sprostować. 

Oj nieee,

To ja pozwolę sobie sprostować Was obu:D

Na fejsie "Kartografia ekstremalna" po wnikliwej obróbce danych:

"

Ciekawe jest porównanie poparcia dla tego ostatniego w niedzielnych wyborach z wyborami 5 lat temu. Rafał Trzaskowski w pierwszej turze zdobył w tym roku o około 770 tys. głosów więcej niż w 2020. Widać jednak dość zaskakujący i przeczący popularnym przekonaniom wzór geograficzny. Trzaskowski stracił (procentowo) wyborców w dużych miastach, natomiast zyskał ich sporo na prowincji, nawet w regionach tradycyjnie głosujących na PiS.

A w tych dużych miastach kandydat KO wyborców stracił bez wątpienia w sporej mierze na rzecz lewicy. Kandydaci lewicowi w tych wyborach poradzili sobie znacznie lepiej niż 5 lat temu. Magdalena Biejat, Joanna Senyszyn i Adrian Zandberg zdobyli łącznie niemal 2 mln głosów - 4x więcej niż Robert Biedroń w 2020. Było to jednak ciągle mało w porównaniu do również rosnącej w siłę skrajnej prawicy.

https://www.kartografia-ekstremalna.pl

• Like 2

Widziałem filmik z przewodniczącym komisji z Wielkopolski, mówił że po podliczeniu głosów Nawrocki 36%, Braun 28%, Mentzen 11%, Trzaskowski 9%, i reszta peletonu. Zawiózł wszystko do urzędu gminy i tam się dowiedział że wyniki z gminy podobne, a po podliczeniu wszystkiego zonk jak PKW podała wyniki. Jego gmina 30,74% Trzaskowski, Nawrocki 28,56%...  :rolleyes:

• Like 1
  • Confused 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.