Jump to content

Wybory prezydenckie 2025 - czy idę głosować i jeśli tak na kogo?

Wybory prezydenckie 2025  

168 members have voted

1. 1. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo zagłosuję w I turze - wybór pozytywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      1
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      40
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      1
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      75
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      11
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      0
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      6
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      0
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      5
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      4
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      4
    • Nie idę na wybory
      20
  2. 2. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo na pewno nie (!!!) zagłosuję w I turze - wybór negatywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      18
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      5
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      9
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      3
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      13
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      5
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      0
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      1
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      91
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      3
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      1
    • Nie idę na wybory
      18
  3. 3. Zakładając, iż w drugiej turze dojdzie do wyboru pomiędzy R. Trzaskowskim a K. Nawrockim to...

• Zagłosuję na K. Nawrockiego
      82
    • Zagłosuję na R. Trzaskowskiego
      15
    • Nie pójdę na II turę choć pójdę na I
      51
    • Nie pójdę na II turę bo nie byłem też na I
      20

Recommended Posts

5 minut temu, TPakal1 napisał(a):

I tak o naszym losie zdecydują nasi wierzyciele, a nie te kukiełki, które bawią się w polityczkę.

Podobno Nawrockiego "namaścił" rebe Boteach (jeden z 10 najbardziej wpływowych Żydów) na spotkaniu konserwatystów w Rzeszowie.

• Like 3

9 minut temu, Brat Jan napisał(a):

Podobno Nawrockiego "namaścił" rebe Boteach (jeden z 10 najbardziej wpływowych Żydów) na spotkaniu konserwatystów w Rzeszowie.

Tak szczerze bez szydery - skąd takie informacje bierzesz? 

• Like 1

Gdzieś w sieci znalazłem taki komentarz. Może bzdura, może niekoniecznie:

"Obce państwo wskazuje kto w Polsce powinien wygrać wybory (Trump, amerykańska bezpieka i rabin w Jasionce). Natomiast Grzegorz Braun jest pupilem amerykańskiego bezpieczniaka Johna Lenczowskiego, prezesa Instytutu Polityki Światowej z Waszyngtonu! Rodzice Grzegorza Brauna mieszkają w USA, gdzie jego ojciec jest masonem. Braun przyjechał do Polski na zmianę ustroju w Polsce". 

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 2

Umyłem ręce niczym Piłat od tych wyborów. Jednak w głębi cieszę się, że wygrał Nawrocki. Łatwo teraz zobaczyć w otoczeniu kto jest kim. Życzę Nawrockiemu by rozliczył każdego kto napędzał wobec niego kampanię hejtu (jeśli to pomówienia). Miałem go na początku za kukolda (tak go media przedstawiały), a okazał się samcem alfa.

• Like 4
  • Haha 1

7 minut temu, Ksanti napisał(a):

... okazał się samcem alfa.

To kim się okaże Nawrocki, to się jeszcze zobaczy. Dla mnie jest bardzo niepokojące to, że w środku Europy wybrano kota w worku, którego nawet nie do końca zna jego pomysłodawca. A może nawet nie pomysłodawca, tylko ten, któremu tego kota w worku podstawiono. On kupił i naród w połowie kupił. Oby nie było jak z Banasiem, że rybka się z haczyka zerwała. 

4 minuty temu, Obliteraror napisał(a):

(M.in) dlatego poszedłem na drugą turę. Nie z miłości do pana Nawrockiego :)

GsbBcFwXUAE_3Oz?format=jpg&name=large 

Typowa lewacka śmieciara z dysfunkcyjnego domu bez ojca.

Wyzwolona byznes łomen

Kariera , pieniądze, skorbanka, Boga nie ma.

TFU

Edited by bassfreak
  • Like 7
  • Haha 2

Ale dziś żałoba u mie w robocie.... Wrocław. Kobiety wielkomiejskie mają Trzask dupy. Haha. 

Ja jeszcze chodzę i podkurwiam elitę mówiąc, że Nawrocki wygrał, czas wracać do garów drogie panie.... :). Ogólnie to raczej unikam wdawania się w dyskusje prywatne w pracy (zmądrzałem) ale raz na 5 lat można :). 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 16

Krystyna Janda.

Dziś wstyd za innych i upokorzenie. Współczucie dla nas wszystkich ale przede wszystkim przegranych. Polska znów zaczyna iść do tyłu, a nienawiść rośnie z dnia na dzień. Dwa lata do wyborów parlamentarnych. Październik 2027 - napisała aktorka.

Kuba Wojewódzki, znany z ciętego języka, nie krył swojego rozczarowania wynikiem wyborów. Na Instagramie opublikował czarną planszę z krótkim wpisem:" To nie żałoba. To wstyd. 

Jakub Żulczyk - autor "Kandydata" i zaraz pisarz, który przed kilkoma laty stanął przed sądem za to, że nazwał Andrzeja Dudę "debilem" (sprawa została umorzona)

Wpis Żulczyka 

Tomasz Lis (po pierwszych wynikach) 

Jak to mówił PiS-olubny Stanowski, jak przegramy, to będzie niezłe „zesrańsko”. No to jest u nich. PiS-owskie czopki wiedzą sporo o zesrańsku. Słychać wycie, znakomicie!

Edited by Drago
  • Haha 4

@Drago, właśnie ci wszyscy, co podzielili polskie społeczeństwo, na "nowoczesnych i postępowych" pokroju tych, co przytoczyłeś cytaty, oraz pozostałych, myślących, zachowawczych, z wartościami i tradycjami, zbierają teraz owoce swoich działań :) I bardzo dobrze :) 

Edited by AT91SAM7S256
  • Like 5

1 godzinę temu, Ksanti napisał(a):

Miałem go na początku za kukolda (tak go media przedstawiały), a okazał się samcem alfa.

Obczaj jego żonę, z niej to alfica😉

"Moja codzienność to nie jest siedzenie za biurkiem, czasem przeżywam sceny jak z filmu sensacyjnego. Pracujemy w grupie, która zajmuje się tzw. realizacją, czyli mówiąc wprost, wchodzimy z bronią do miejsc, w których mogą się znajdować nielegalne automaty. Czasem wiąże się to z wyważaniem drzwi, czasem trzeba kogoś obezwładnić i zatrzymać siłą. Takimi przestępstwami zajmują się niebezpieczne grupy mafijne, ten proceder przynosi im ogromne zyski, które, gdyby były opodatkowane, powinny trafiać do budżetu. Te grupy walczą o swoje wpływy wszelkimi metodami, często poza prawem. Aby być skuteczną, muszę także dużo ćwiczyć i zachować sprawność fizyczną. Często bywam też na strzelnicy, bo umiejętność posługiwania się bronią jest bezwzględnie wymagana w mojej pracy" - opowiadała o swojej pracy w tygodniku "Sieci".

• Like 2

3 godziny temu, Brat Jan napisał(a):

A może nie brał uposażenia to zwracam honor?

A tego to już nie wiem  Ale pamiętam podobny zarzut padł kiedyś w kierunku jakiegoś europosła z Konfy i tłumaczenie wyglądało tak, że:  owszem, biorę uposażenie poselskie, ale to wszystko na pohybel UE, aby szybciej wyczerpać jej budżet i żeby sprawniej to wszystko yeblo.

XD 

W sumie to wygodne tłumaczenie. Wolnorynkowe. Ale to mógł być równie dobrze Korwin, bo i logika tej narracji bardziej w jego stylu. 

Tak jak mówiłem, osobiście i tak wielkich różnic w możliwościach zbudowania dużej partii nie widzę, ani przez jednego ani drugiego. Retoryka obu panów i tak będzie zawsze  zbierała głosy tylko ekstremalnie prawej strony a w skutecznej kampanii chodzi o to, żeby przekonać do siebie tych ze środka.

Braun to taki JKM 2.0. 

• Like 1

11 minut temu, Vlad_Lokietnichuk napisał(a):

W sumie to wygodne tłumaczenie. Wolnorynkowe. Ale to mógł być równie dobrze Korwin, bo i logika tej narracji bardziej w jego stylu. 

BTW tam wyżej jest Janda... to ta od walki z PISem i od tego jak to "na nią srają". 

Ale jak PIS w ramach covidu rozdawał dotację... to przytuliła od tych strasznych PISiorów 1,8 mln plnów (i jeszcze narzekała, że za mało)

https://www.plotek.pl/plotek/7,195990,26511130,krystyna-janda-dostala-od-rzadu-1-8-mln-zlotych-aktorka-uwaza.html

Jakby ktoś nie kojarzył. 

• Confused 1

Terlikowski o wynikach wyborów 

Tyle tylko, że Koalicja Obywatelska - wiele na to wskazuje - nie potrafi wyciągnąć z tego wniosków i uznaje, że powodem jej przegranej, nie jest błędna strategia, ale… fakt, że za mało dali do pieca. "Może trzeba było szybciej rozliczać" – zastanawiał się Michał Szczerba w rozmowie z Renatą Grochal w PR3.

Lekarstwem na porażkę ma być więc jeszcze więcej tego samego. Tego, co nie przyniosło rezultatów.

Strajk (młodych) mężczyzn

Aby zrozumieć, dlaczego ta strategia nie jest słuszna (pomijam już fakt, że jest szkodliwa dla Polski) warto zadać pytanie, o czym były te wybory i jakie emocje je rozstrzygnęły. Wiele słyszeliśmy, że będą one o bezpieczeństwie i polityce międzynarodowej, ale wcale tak nie było.

Jeśli bowiem szukać kluczowych emocji, które je rozstrzygnęły, to będzie to silne zmęczenie wojną w połączeniu z lękiem przed migracją (tą realną z Ukrainy, i tą nieco wyobrażaną z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu). Te lęki związane są z pogarszającą się sytuacją ekonomiczną młodszego pokolenia, na którą politycy rządzącej koalicji nie mają pomysłu. Worek ziemniaków z pewnością nią nie jest.

Sytuacja ekonomiczna, ale także coraz gorsze warunki startu młodszych mężczyzn (bo to ich dotyczy w stopniu wyższym niż młodych kobiet), poczucie bycia na marginesie zmian, zrodziła ruch (mniej dostrzegalny niż w przypadku kobiet), który można określić mianem "strajku (młodych) mężczyzn".Oni nie wyszli na ulice, nie oplakatowali swoich domów i mieszkań znakami, ale… poszli na wybory i kartką wyborczą powiedzieli "wy…dalać" tym, których uznali za winnych swojej sytuacji. Grupa, o której mówię, wcale nie jest jednoznacznie prawicowa, bo część z jej głosów padło także na Adriana Zandberga, który - słusznie z perspektywy wyborczej - skoncentrował się raczej na kwestiach ekonomicznych i społecznych, niż obyczajowych. Tak przyciągnął młodszych mężczyzn.

Edited by Drago
  • Like 3

1 hour ago, Obliteraror said:

(M.in) dlatego poszedłem na drugą turę.

0iMXNdeOyN8JumgLkBsUGaQFzRD845bw.jpg

4NpFDVy13k9hTE8yH1Mg9YlQAI5q4g7m.jpg

Język różny, wymowa dokładnie ta sama.

I nigdy się nie nauczą, że tak, naród zdecydował "za was". 

Za tych, co plują na Polskę i na polski mundur.

Którzy mają wobec Polski plan aborcyjno-eutanazyjny, bo "śmierć Polaków była kwestią biologiczną, a dla nich - to była tragedia".

14 minutes ago, Drago said:

Lekarstwem na porażkę ma być więc jeszcze więcej tego samego. Tego, co nie przyniosło rezultatów.

to-jest-najglupsza-kampania-wyborcza-w-moim-zyciu-do-tej-pory-simpsonowie.jpg

2 hours ago, bassfreak said:

Szykować popcorn na 20 Tusk w tvp info

v33JdRKpz5qPs0dIVlp44sfuwsBRgtBG.jpg

Atak uprzedzający? Wszystko, byle nie wcześniejsze wybory - przecież patrząc na pierwszą turę, to by ich teraz zmiotło z planszy.

• Like 11

Agnieszka Deadwyler @fala1977

WSTYD MI, ŻE JESTEM POLKĄ . TEGO JESZCZE NIE BYŁO, ŻEBY PREZYDENTEM BYŁ ALFONS, KIBOL, BANDYTA, NARKOMAN I ZŁODZIEJ . COŚ NIE TAK Z POLSKIM SPOŁECZEŃSTWEM #Wybory2025 #WyboryPrezydenckie2025 #Wybory #PolskaWybieraPrezydenta #PolskaWybiera #NawrockiLichwiarz #nawrocki

GsZu3P0WsAAKc0k?format=jpg&name=large

• Haha 14

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.