Jump to content

Wybory prezydenckie 2025 - czy idę głosować i jeśli tak na kogo?

Wybory prezydenckie 2025  

168 members have voted

1. 1. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo zagłosuję w I turze - wybór pozytywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      1
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      40
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      1
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      75
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      11
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      0
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      6
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      0
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      5
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      4
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      4
    • Nie idę na wybory
      20
  2. 2. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo na pewno nie (!!!) zagłosuję w I turze - wybór negatywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      18
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      5
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      9
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      3
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      13
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      5
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      0
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      1
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      91
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      3
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      1
    • Nie idę na wybory
      18
  3. 3. Zakładając, iż w drugiej turze dojdzie do wyboru pomiędzy R. Trzaskowskim a K. Nawrockim to...

• Zagłosuję na K. Nawrockiego
      82
    • Zagłosuję na R. Trzaskowskiego
      15
    • Nie pójdę na II turę choć pójdę na I
      51
    • Nie pójdę na II turę bo nie byłem też na I
      20

Recommended Posts

Ostatni oclały z rodu Polanów. Przyleciał ze zadaniem nas zniszczyć ale jak tu wpadł i zobaczył ten rozpierdol to pokochał jak swoje i stał się jednym z nas.

Super Sajadżin Brautzer, legendarny wojownik 😅

Co do głosów to anonimowo napiszę, że jeżeli już to stawiałbym na Braumena. Podobało mi się jak z Cejrowskim rozmawiał ostatnio. 

Możliwie, że gdyby Kononowicz startował to na niego bym zagłosował. To kolejny super warmianin sajadżin, który skradł moje czarne serce tylko aktualnie jest niedysponowany ugem całe te i odpoczywa w komorze regeneracji (Hospicjum)

Edited by SzatanK
  • Haha 1

8 godzin temu, zuckerfrei napisał(a):

nie kupuję tego z kobietami - jest ich mniej.

Tylko musisz pamiętać, że kobiety, starsi ludzie, młodzież roczników milenium 

czy osoby połączone z systemem zawsze chodzą na wybory a mężczyźni w połowie niestety nie.

Druga sprawa głosy mężczyzn rozdzielają się między kilku kandydatów, natomiast stały elektorat

KO\PiS głosuje zawsze tak samo.

Mniej kobiet to jest wieku przydatności do spożycia, natomiast ogólnie kobiet jest więcej od mężczyzn.

Większość to lewaczki, nawet te stare.

Do tego dodaj propagandę koalicji, więc dużo ludzi pójdzie przeciwko temu złemu PiS, który tak skrupulatnie

lewaki w swoich mediach negatywnie kreowały. Teatr dla naiwnych.

8 godzin temu, Lucky Luke napisał(a):

Pytanie ile ugra Mentzen myślę że ma takie okoliczności że na pewno wykręci dobry wynik, a to da im dobra pozycje pod wybory parlamentarne. Życzę mu jak najlepszego wyniku, ogarnął się, przed parlamentarnymi 2023 poległ na życzenie pajacowaniem, widać od jakiegoś czasu ze się poukładał i racjonalniej się zachowuje.

Nie zdziw się jak Memtzen uzyska 8-10% max😏

Gdzieś widziałem takie zestawienie, gdzie Memtzen obecnie ma poparcie na poziomie 6-8% 

i jest w rankingu na czwartym miejscu. Zgadnij kto go wyprzedza i jest na pudle?

Tak nie mylisz się Braun z poparciem 10%. Nawet Grzesiu mia więcej zwolenników.

I to by się zgadzało, realne poparcie konfy na poziomie 15-16% gdyby byli zgodni.

Jednak to wciąż za mało by cokolwiek zdziałać.

Na fajerwerki nie licz, tak jak na głosy by Memtzen miał wywrócić stolik i dojść do drugiej tury🤭

Tam już dawno jest ustalone KO vs PiS, to mają być igrzyska dla plebsu, z obietnicami kiełbasy wyborczej.

• Like 9

@Iceman84PL Też mnie to zdziwiło, że tylu kandydatów. Na pewno jest w tym jakiś cel psychologiczny i jak w pierwszej turze zobaczą, że i tak najwięcej ma popis, to tak to zadziała i utrwali jeszcze bardziej  ludzi typu "to na kogo głosować"? 

To tak jak z tym 500+  i tak ludzie mówią że jakby nie 500+ to by jeszcze gorzej było. A zamiar był by więcej dzieci się rodziło a wyszło inaczej. A nadal ludzie wierzą że jak więcej na dzieci będzie dotacja to będzie więcej urodzeń.

• Like 1

7 godzin temu, Lucky Luke napisał(a):

jeszcze jedna kwestia, bardziej niz na płeć patrz na kategorie wiekowe, ja z wielka ciekawoscia czekam na kategorie 18-29 i mysle ze tu Trzaskowski zbierze manto.

To nie ma znaczenia, kobiety młode, stare, dużo starszych ludzi z przepranymi propagandą mózgami, przestępcy w kryminałach, 

stały elektorat urzędasów, nauczycieli, służb, fajno Polaków, celebrytów, aktorów, muzyków, biznesmenów, nierobów na socjalu

zagłosuje na Trzaskowskiego. Dlaczego? bo obecna koalicja, z której się wywodzi może wszystkim tym grupom w przyszłości załatwić

realne stołki, profity, apanaże, lokalną władzę, sławę, pieniądze, odpowiednie ustawy, prawa, przywileje, dodatki, mniejsze kary za przestępstwa.

Druga sprawa Polacy od zawsze głosują emocjonalnie czyli przeciwko komuś.

Dzisiaj dobry jest Tusk w retoryce społeczeństwa a ten zły to Kaczor i niewygodna Konfa.

Pełno młodych w wieku 18-29 lat jest po lewej stronie, mamusie piorą mózgi w domach aż miło,

z resztą z kukoldami mężami robią podobnie.

• Like 3

Czekam na moment, kiedy zobaczę kandytatów z PiS oraz PO w drugiej turze i będę dziękował bogu, że jestem zbyt leniwy na wyrobienie sobie prawa do posiadania broni. Bo gdybym je miał to istnieje duża możliwość, że strzeliłbym sobie w łeb. Ciężko uwierzyć, że aż tak jesteśmy sentymentali i ciężko nam podjąc decyzję o tym by innym dać szansę. Pewno za 20 lat nadal będziemy wybierać między jednymi a drugimi :D Tylko to nie będzie już PiS tylko nie wiem partia nazwie się Bóg, grzyby i sprawiedliwość bo pójdą drogą PO i zmienią nick.

Druga sprawa, że nawet szkoda mi reprezentantów innych złodziei, że nie mogą się przebić. No szkoda mi chłopaków bo też mają rodziny i kobiety, które potrzebują wydać na ślub 100.000zł by poczuć się jak księżniczka i wiercą swoim dziurę w brzuchu. A skąd te chłopy mają brać jak jedni wszystko biorą albo drudzy i dla innych nic nie zostaje? 

W każdym razie, sorry za moje śmieszkowanie i off top. Trzymajta i nie dajta się.

Edited by SzatanK

Dlaczego kłamiemy, czemu wierzymy w kłamstwa, w jaki sposób nas oszukują

Jesteś zaskoczony, że uwierzyłeś w kłamstwo. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego uwierzyłeś w prawdę? A może powinieneś, jak twierdzi autorka bestsellera „New York Timesa” Aja Raden, trafnie i wnikliwie analizując krainę oszustów i kłamstw.

Wsparta naukową wiedzą z dziedziny historii i psychologii uniwersalna, a zarazem dojmująco aktualna Prawda o kłamstwach precyzyjnie obnaża sztukę hochsztaplerstwa, od gry w kubki po piramidę finansową, od fałszerstw i mistyfikacji po fejki. Badawczo przygląda się społeczeństwu i mechanizmom wiary: dlaczego kłamiemy, dlaczego wierzymy, czym się różni jedno od drugiego, jeśli w ogóle istnieje różnica. W opowieściach o oszustach i ich ofiarach Raden poszukuje odpowiedzi na pytanie, jak funkcjonuje kłamstwo i jaką odgrywa rolę począwszy od ewolucji, a kończąc na tym, co mówi o nas samych.

"Prawda o kłamstwach" zmieni wszystko, co dotąd sądziłeś, że wiesz na temat tego, co wiesz ‒ i czy rzeczywiście to wiesz.

Prawda o kłamstwach Aja Raden

• Like 2

W dniu 18.02.2025 o 22:51, MG-42 napisał(a):

Też mnie to zdziwiło, że tylu kandydatów.

Co wybory sporo się zgłasza, ale część odpada po zbieraniu 100 tys podpisów. W poprzednich wyborach Mariusz Max Kolonko chciał wystartować, ale nie zebrał głosów. To, że później stwierdził, że to niezgodne z prawem i ogłosił się prezydentem to już inna historia.  

Tylko i wyłącznie Mentzen ma realne szanse rozbić ten chory układzik postmagdalenkowy!!

W dodatku bardzo przypomina mi z wyglądu pomysłodawcę i założyciela tego przybytku.

Dosłownie jak BRACIA:)

Niemożliwe nie istnieje.

Zwyciężymy.

🫡

Edited by RabarbaR

Czerpię informacje polityczne głównie z RP.pl, NYT i Forbes. Za każdym razem, gdy odwiedzam rodziców i nocuję u nich, widzę, jak bardzo wsiąknęli w telewizję. Ojciec od rana do wieczora wpatrzony w TVN24. Gdy rozmowa schodzi na politykę – a schodzi często – rzucam im fakty, o których w ich źródłach nie ma ani słowa. W odpowiedzi słyszę, że to fake newsy i że dałem się złapać na propagandę PiS.  

Patrzę na Trzaskowskiego i widzę, że mówi dokładnie to, co akurat dobrze brzmi za oceanem. PiS? Też mi nie pasuje. Braun i Mentzen? Niby głośni, ale ekonomia i geopolityka kuleją. Resztę kandydatów pewnie lepiej poznam w debacie – o ile jakaś się odbędzie. Ale na ten moment? Nie widzę nikogo, kto chociażby składanymi obietnicami byłby bliski moim poglądom, a uważam się za środkowego zawodnika...Same skrajności.  

Mimo to idę na wybory – żeby mieć czyste sumienie. Oddam nieważny głos, bo nie mam zamiaru wybierać „mniejszego zła”. Ostatnio głosowałem, miało być lepiej, a jest jak zwykle. Państwo przyjazne obywatelowi? Dobre sobie. Płacę ponad 60% podatków (VAT 23%, dochodowy 32% i reszta składek), a co dostaję w zamian? Nic.  

Więc jak dostanę kartę, dorysuję dodatkowy kwadracik i zamiast mniejszego zła wybiorę to większe, z głębin :) 

images.jpeg

Na szczycie rankingu bez zmian pozostaje Rafał Trzaskowski. Kandydat Koalicji Obywatelskiej może liczyć na 33,6 proc. poparcia, co oznacza wzrost o 0,7 pkt proc. w porównaniu z sondażem ze stycznia.

Niespodzianką jest awans Sławomira Mentzena na drugie miejsce. Kandydat Konfederacji w nowym badaniu uzyskał 18,9 proc. głosów, notując wzrost o 5,8 pkt proc. Tym samym wyprzedził Karola Nawrockiego, który z poparciem 16,5 proc. (spadek o 0,5 pkt proc.) spadł na trzecią pozycję. Na ten moment to jedyny sondaż, gdzie kandydat Konfederacji może liczyć na drugą pozycję.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nawrocki-przegrywa-z-mentzenem-takiego-sondazu-jeszcze-nie-bylo/l82qp8b?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg

gf-spoE-zJMa-z3n5_jaroslaw-kaczynski-664

XD

1 godzinę temu, Lucky Luke napisał(a):

Ty w ten sondaż uwierzyłeś?

Patrząc na to jak mentzen jest pompowany nie zdziwiłbym się gdyby dojechał do 20%, a Nawrocki to kto to w zasadzie jest?

Facet, który jest znany z walki z pomnikami?

Przecież to nikt i jest zupełnie bezbarwny, a Mentzen wzbudza jakieś emocje.

Natomiast jest też druga strona medalu - mokry sen pisu się spełnia - mieć koalicjanta i to bez korwina i brauna.

Po to w końcu eks-pisiak Wipler przypełzł do konfy żeby powstał sojusz "starego radia maryja" (z rydzykiem) i "młodego radia maryja" (Kanał zero ze stanowskim i mazurkiem).

Byłyby jaja jakby to koalicjant ich zeżarł, a nie jak oni zawsze, koalicjanta :D 

Ale - pożyjemy - zobaczymy.

Mi tam jest wsio rawno kto zostanie prezydentem bo nie widzę wśród głównych kandydatów - Trzaska, Nawrockiego, Mentzena czy Hołowni - wielkich różnic.

Braun i tak wyłapie 2-3% więc po prawej stronie nic się ciekawego nie zadzieje.

No ale w końcu Vox populi, vox Dei  ;) 

Edited by niemlodyjoda
  • Like 3

Pompując Mentzena osłabiają Brauna. Prawicowcy utożsamia Brauna ze zmarnowanym głosem widząc obiecujące sondaże Mentzena. Z tego co Braun mówi wydymali go w Konfie i nie miał szans jako jedyny od nich wystartować - szybka akcja byla. Z resztą widać już po naszym sondażu. Nie wiem co kim kieruje żeby popierać tego osobnika z okrągłym łbem jak jakis chomik.

• Like 1

59 minut temu, niemlodyjoda napisał(a):

Patrząc na to jak mentzen jest pompowany nie zdziwiłbym się gdyby dojechał do 20%, a Nawrocki to kto to w zasadzie jest?

Może odpuśćmy sobie zastanawianie się kim jest, a spójrzmy na to ogólnie czyli jest kandydatem partii, która ma w sondażach lekko 30% a Wprost się ośmiesza, że 16.5. To na kogo wyborcy PiS oddadzą głos?

PiS i Konfa w sondażach to przynajmniej 45% a Mentzen, Nawrocki nagle 35% razem. Tu nic się nie spina i nawet matematycznie smierdzi.Te sondaże są zmanipulowane i gowno warte.

To nawet zawsze prorządowy CBOS nie jest takim optymistą:

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/sondaz-opinia24-ko-na-prowadzeniu-minimalna-przewaga/e974hv8

Pomijam już fakt, że jest takie rozdrobnienie kandydatów w tym roku, że zrobienia rzetelnego uczciwego sondażu, który się sprawdzi jest właściwie niemożliwe, ale przegięciem pały jest twierdzenie o 16.5% Nawrockiego.

@niemlodyjoda kolejny raz Ci przypominam, że jak Braun zrobi 2-3% o których sam wspominasz, czy nawet i 4.5,  to przy kopiuj wklej w parlamentarnych jest to ponizej progu i wszystkie glosy przejda na zwyciezce czyli PiS lub PO. Sabotażysta, jego głosy na pewno wzmocniłyby Mentzena. Po akcji w Sejmie nagle ucieczka do Brukseli, zarzuty prokuratorskie prawie rok temu, teraz nagle jednak woli krajową politykę. Pomimo tych zarzutów jednak nic się nie dzieje, sprawa się nie toczy, immunitet nie zabrany. Bardzo dziwnie to wygląda, wybitnie podejrzanie, bo jakby gość był czysty, to honorowo i obiektywnie mówi, ja z naszej trójki mam najmniejsze szansę, zbyt dużo kontrowersji, do tego zarzuty prokuratorskie, a wy się teraz określcie kto lepszy Mentzen czy Bosak. A Grzesiu w zaparte.

A Mentzen, na pewno jest pompowany, o ile to nie wiem, wynik będzie miał dobry.

1 godzinę temu, niemlodyjoda napisał(a):

Konfederacja też była pompowana przed wyborami, ale się wywaliła i rozwaliła sobie głupi ryj. Oczywiście młodzi zrobili wszystko jak trzeba tylko starzy im przeszkodzili. Parlamentarne zgonili na Korwina, teraz jak coś to pójdzie na Brauna.

5 godzin temu, Magos Dominus napisał(a):

Konfederacja też była pompowana przed wyborami, ale się wywaliła i rozwaliła sobie głupi ryj. Oczywiście młodzi zrobili wszystko jak trzeba tylko starzy im przeszkodzili. Parlamentarne zgonili na Korwina, teraz jak coś to pójdzie na Brauna.

Przed ostatnimi wyborami Konfa nie była sztucznie  pompowana, oni zrobili dobra robotę i w lipcu 2015 osiągnęli swój pik 15% i nastąpił odlot, występy Korwina i poszło na 7 na własne żądanie. Dziś Mentzen ma szansę na dobry wynik a media i sondazownie sztucznie to pompują w górę. Tylko dlatego żeby zamieszać, wywołać ewentualne spiny na linii Nawrocki Mentzen głównie pod kątem przepływu elektoratu w 2 turze. 

Mentzen niech chociaż 12% zrobi to już duży sukces a co więcej to już w ogóle. Nie uświadczysz dziś w Polsce rzetelnego sondażu ale jak obserwuje, słucham to na pewno o Konfa dużo od ostatnich wyborów zyskała.

Tu zdarzyło się kilka fikołków, które były trudne do przewidzenia. Jak to przy fikołkach można skręcić kark.

1. Mentzen zżera elektorat PiSu, bo ludzie mają dość kłamstw Morawieckiego. Może i Jarek dobry, ale dlaczego stawia na takie pacynki. Dalej będą głosować na PiS, ale Karolek czy właśnie Morawiecki (bankier krwiopijca) są nie do przełknięcia.

2. Braun wziął elektorat "protestu" (nie do końca antysystemowy) i zżera po trochu elektorat Konfederacji. Robi to jednak wolniej niż Mentzen PiSowski.

3. Jarek nigdy nie poprze Mentzena bo boi się, że jak raz wyborcy zobaczą, że świat się nie kończy jak nie głosują jak on mówi .

4. Braun ma ciągle szansę powrotu. W każdej chwili może wrócić jeśli Konfederaci wynegocjują między sobą (na co mam nadzieję) warunki "zawieszenia broni". Będzie mógł wbiec wtedy na scenę w wieczór wyborczy, stanąć obok Mentzena i krzyknąć "zrobiliśmy to". Nikt już jego prawa nie będzie mógł negować po tym co się stanie.

5. Rafałek to rozpieszczony bachor, który uważa, że wszystko mu się należy, jak się nie ogarnie, to druga tura może być Mentzen / Hołownia (pod warunkiem, że ten drugi się ogarnie). I wtedy laleczka Chucky wygrywa w cuglach.

Większość kandydatów jest jednak mało pracowita i niestabilna emocjonalnie. W tej konkurencji Mentzen pomimo ewidentnych braków zżera ich na śniadanie. 

• Like 2

Fajnie jakby ci wszyscy kandydaci mieli równy czas medialny oraz, żeby każdy z każdym spotkał się w 4 oczy na debacie, chociaż na 1h.

Brakuje debat w wyborach prezydenckich, tak że niestety większość ludzi idzie głosować nie znając kandydata.

Posted (edited)

Najinteligentniejszy z kandydatów dał głos:

481660889_598681993166119_46591446380237

Szkoda, że ma już żonę bo razem z tą polską intelektualistką mogliby utworzyć wspaniałą, styropianową, dynastię:

480929695_9324404680942684_5898241916304

Edited by niemlodyjoda
  • Like 2

Polecam Wam prześledzić jak ewoluowała Konfederacja w momencie przygarnięcia Wiplera, wyrugowania Dziambora, Sosnierza i problemów zdrowotnych Roberta Winnickiego. 

Teoria spiskowa ale jak dla mnie Winnicki dostał propozycję nie do odrzucenia. Znikasz albo żonka zobaczy nagrania jak bawiłeś się na imprezie partyjnej.

To nie jest ta sama Konfederacja co 3 lata temu.

Konfa będzie tym samym czym partie Ziobry czy Kukiza

• Like 4

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.