Jump to content

Wybory prezydenckie 2025 - czy idę głosować i jeśli tak na kogo?

Wybory prezydenckie 2025  

168 members have voted

1. 1. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo zagłosuję w I turze - wybór pozytywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      1
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      40
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      1
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      75
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      11
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      0
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      6
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      0
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      5
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      4
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      4
    • Nie idę na wybory
      20
  2. 2. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo na pewno nie (!!!) zagłosuję w I turze - wybór negatywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      18
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      5
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      9
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      3
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      13
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      5
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      0
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      1
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      91
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      3
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      1
    • Nie idę na wybory
      18
  3. 3. Zakładając, iż w drugiej turze dojdzie do wyboru pomiędzy R. Trzaskowskim a K. Nawrockim to...

• Zagłosuję na K. Nawrockiego
      82
    • Zagłosuję na R. Trzaskowskiego
      15
    • Nie pójdę na II turę choć pójdę na I
      51
    • Nie pójdę na II turę bo nie byłem też na I
      20

Recommended Posts

2 godziny temu, Moriente napisał(a):

Polecam Wam prześledzić jak ewoluowała Konfederacja w momencie przygarnięcia Wiplera, wyrugowania Dziambora, Sosnierza i problemów zdrowotnych Roberta Winnickiego. 

Winnickiego podobno z ogromnym bólem wyrzucił Bosak. Gdyby to były tylko nagrania to by go chociaż jakoś uhonorowali. Taki zasłużony "członek" 🤣 i żadnej honorowej funkcji. Bosak jest cienki w gabinetowe podchody. Stanowili zgrany duet i ja tam konfliktu nie widziałem, nawet potencjału na przyszły.

Co do Dziambora to pokazał, co jest wart. Siedzi na stołku i zachwyca się zapachem koniczyny. Pominąłeś Jakuba Kuleszę. Ten miał jaja żeby rzucić naprawdę wyzwanie o przywództwo. To się ceni, jak i postawę Marka Jurka jak zrezygnował z fotelu marszałka bo nie podobało mu się to co robił Jarek wkoło aborcji. 

Konfederacja zmieniła narrację, ok, ale patrz jak głosują. Nie idą na kompromisy. Rafałek za chwilę ogłosi, że jest rycerzem Marii. Grasz jak przeciwnik i boisko pozwala, a moralne zwycięstwa są dla "kanapowych klubów dyskusyjnych".  Na koniec dnia pozostaje rozgoryczenie, że nic nie zmieniłeś. 

Edited by Piter_1982
  • Like 1

W dniu 4.03.2025 o 11:35, Piter_1982 napisał(a):

Rafałek za chwilę ogłosi, że jest rycerzem Marii

Już nawet nie tylko w PL szykują się do wydrukowania wyniku rafałka:

Scenariusz rumuński coraz bardziej prawdopodobny.

GlS7lcTW8AAoxct?format=jpg&name=large

https://www.dw.com/pl/okrągły-stół-ws-wyborów-w-polsce-wiceszefowa-ke-zapowiada/a-71834431

"Biały Pan" z Brukseli będzie wybierał kto rządzi w ich kolonialnym demokratycznym kraju.

W dniu 4.03.2025 o 09:35, Moriente napisał(a):

To nie jest ta sama Konfederacja co 3 lata temu.

Konfa będzie tym samym czym partie Ziobry czy Kukiza

Kilka filmów sprzed ery AI, pokazujących jaką "merytoryczną opozycją" są konfederaci. W porównaniu z Sosnierzem bardziej wiarygodny był Palikot.

• Like 5

Paweł Kukiz opublikował w mediach społecznościowych wpis, w którym stwierdził, że PiS powinien wycofać ze startu w wyborach prezydenckich Karola Nawrockiego i poprze kandydata Konfederacji Sławomira Mentzena. Podobne stanowisko zajął poseł Konfederacji Witold Tumanowicz.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/pis-zamiast-nawrockiego-poprze-mentzena-zaskakujace-glosy/99bfe9r,79cfc278

"Wywrócimy stolik" XD

Mentznen + Mazurek + Wipler + Stanowski (Radio Maryja dla 30+ ) = protokół Morawiecki 2.0 odpalony

• Like 9
  • Sad 1

Tymczasem w Rumunii:

Rumuńska centralna komisja wyborcza unieważniła kandydaturę skrajnie prawicowego Calina Georgescu w wyborach prezydenckich — poinformował w niedzielę jej rzecznik. Decyzja ta nadal może zostać zaskarżona do Trybunału Konstytucyjnego — przekazała agencja Bloomberga.

Do komisji dotarł ponad 1 tys. sprzeciwów wobec kandydatury Georgescu, głównie związanych z jego antydemokratycznymi i ekstremistycznymi poglądami.

Decyzja o wyeliminowaniu Georgescu z planowanych na 4 maja wyborów prezydenckich prawdopodobnie pogłębi antyestablishmentowe nastroje w Rumunii i przyniesie korzyści skrajnej prawicy — stwierdziła agencja.

Sondaże wykazały, że gdyby Georgescu wystartował, zdobyłby 40-45 proc. głosów w pierwszej turze, co dałoby mu realną szansę na wygraną.

• Like 3
  • Thanks 1

W dniu 8.03.2025 o 10:06, niemlodyjoda napisał(a):

Wywrócimy stolik" XD

Mentznen + Mazurek + Wipler + Stanowski (Radio Maryja dla 30+ ) = protokół Morawiecki 2.0 odpalony

?

• Like 1
  • Thanks 1

Gdyby wybory prezydenckie odbyły się w najbliższą niedzielę, w I turze zwyciężyłby Rafał Trzaskowski, zdobywając 37 proc. głosów — wynika z sondażu Instytutu Badań Pollster na zlecenie "Super Expressu". Prawdziwa sensacja dotyczy kolejnych miejsc na podium. Okazuje się, że do drugiej tury wszedłby lider Konfederacji Sławomir Mentzen z wynikiem 22 proc. Wyprzedziłby tym samym kandydata wspieranego przez PiS Karola Nawrockiego, którego wskazało 21 proc. ankietowanych.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/slawomir-mentzen-przed-karolem-nawrockim-sa-wyniki-sondazu/ezklrbx

gf-kW3f-LrQg-xvy3_jaroslaw-kaczynski-664x442.jpg

XD

• Like 3

1 godzinę temu, niemlodyjoda napisał(a):

Gdyby wybory prezydenckie odbyły się w najbliższą niedzielę, w I turze zwyciężyłby Rafał Trzaskowski, zdobywając 37 proc. głosów

Polacy zwariowali. To trochę tak, jakby w Generalnym Gubernatorstwie dać możliwość głosowania Polakom, a Ci w wyborach jako swojego 'zarządcę' wybrali... ponownie Hansa Franka. 🤡

• Haha 3

5 godzin temu, Hubertius napisał(a):

Polacy zwariowali.

Nie, Polacy głosują zazwyczaj emocjonalnie, przeciwko komuś.

Lewaki z KO wykreowali poprzez swoje propagandowe media, PiS jako wroga.

Dlatego Polacy pójdą zagłosować na Rafałka, ba on dostanie dużo głosów od kobiet.

Kobitki już przebierają nogami, że niedługo rynek matrymonialny zasilą hebanowe chłopaki i Mokebe.

No i przy aprobacie nowego prezydenta w końcu pozbędą się problemu, czyli nas Polaków, których władza hucznie

będzie wysyłać na front by nie przeszkadzali w budowaniu nowoczesnego, multi kulturowego Polin.

Kompleksy, poczucie niższości względem postępowej Europy, Ameryki, przetrącone kręgosłupy moralne,

przez 44 lata komuny, okupacje, wojny, powstania, które doprowadziły do upadku tego państwa,

a z Polaków zrobiono posłusznych niewolników, którzy boją się cokolwiek zrobić przeciwko systemowi.

• Like 5

W dniu 10.03.2025 o 15:08, niemlodyjoda napisał(a):

XD

Fajnie jakby tuż przed wyborami Nawrocki ustąpił z kandydatury i oddał swoje głosy Mentzrenowi albo Braunowi. Ludzie znani z konkretnymi postulatami, poglądami kontra człowiek znikąd.

W dniu 4.03.2025 o 11:35, Piter_1982 napisał(a):

Winnickiego podobno z ogromnym bólem wyrzucił Bosak. Gdyby to były tylko nagrania to by go chociaż jakoś uhonorowali. Taki zasłużony "członek" 🤣 i żadnej honorowej funkcji. Bosak jest cienki w gabinetowe podchody. Stanowili zgrany duet i ja tam konfliktu nie widziałem, nawet potencjału na przyszły.

Co do Dziambora to pokazał, co jest wart. Siedzi na stołku i zachwyca się zapachem koniczyny. Pominąłeś Jakuba Kuleszę. Ten miał jaja żeby rzucić naprawdę wyzwanie o przywództwo. To się ceni, jak i postawę Marka Jurka jak zrezygnował z fotelu marszałka bo nie podobało mu się to co robił Jarek wkoło aborcji. 

Konfederacja zmieniła narrację, ok, ale patrz jak głosują. Nie idą na kompromisy. Rafałek za chwilę ogłosi, że jest rycerzem Marii. Grasz jak przeciwnik i boisko pozwala, a moralne zwycięstwa są dla "kanapowych klubów dyskusyjnych".  Na koniec dnia pozostaje rozgoryczenie, że nic nie zmieniłeś. 

Wszystko szlag trafił, kasa i władza zawsze są dla większej ilości (bydła) ważniejsze jak ideały. 

Zobaczymy. Paradoksalnie jako dwa podmioty może im się łatwiej współpracować. Naprawdę nie wiadomo co z tego będzie. Czasami spółka jest dobrym rozwiązaniem, czasami współpraca dwóch podmiotów B2B. 

Game changerem będzie bez wątpienia śmierć (lub mniej prawdopodobne odsunięcie od władzy) prezesa Jarosława. W jakiejś perspektywie odejdzie też Donald. Jeśli myślą strategicznie w perspektywie przynajmniej 6 lat (dwóch kadencji) to mogą na tym oba podmioty wygrać. 

Braun weźmie kościółkowy PiS i całą znaczną część dotychczasowej Konfederacji. Konfederacja (Bosaka i Mentzena) znaczną część PiSu, Polski2050 i KO, trochę im zostanie z obecnego elektoratu. Jeśli myślą o przejęciu władzy taki scenariusz może się ziścić. Inni patrzą na doraźne korzyści taktyczne, a oni strategicznie przejmują coraz większy elektorat, ostrożnie wykonują kolejne posunięcia, wygładzają przekaz (nie założenia programowe) i starają się popełniać jak najmniej błędów. 

• Like 1

@Perun82

Rafałek już w portki robi bo Mentzen wyprzedził Nawrockiego w rankingu, nie dość, że wejdzie do drugiej tury

to jeszcze może go pokonać, bo dużo mężczyzn na Sławomira zagłosuje. Sam byłem przeciwny Mentzenowi i chciałem

na Brauna zagłosować, jednak teraz widzę, że Mentzen ma realną szansę pokonać lewactwo.

Także panowie i wy czytelnicy nas tu czytający, powiedzmy stanowcze NIE! Trzaskowskiemu i temu całemu lewactwu.

Rafałek to zagrożenie dla normalności w Polsce, koalicja nie może mieć wszystkich atrybutów władzy, bo zacznie się

tu ostra jazda bez trzymanki i wszystkie szkodliwe dla Polaków ustawy, rozporządzenia przejdą bez jąknięcia.

• Like 7
  • Haha 1

21 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Sam byłem przeciwny Mentzenowi i chciałem

na Brauna zagłosować, jednak teraz widzę, że Mentzen ma realną szansę pokonać lewactwo.

KO nie atakuje Mentzena bo ten osłabia Hołownię i Nawrockiego. Ale spokojnie. PRowcy i spindoktorzy od dawna mają folder na Sławka. 

• Like 2
  • Thanks 1

Eee tam w mojej opinii IV Rrzesza ( UE )  odpali wariant rumuński i tyle będzie.  Inteligencję to nam wybili ruscy i niemcy. Obecna ulubiona pozycja p0laka to z niemieckim prąciem w ustach i amerykańskim w d*pie, gdzie ukrainiec trzepie kieszenie.  To, że po 30 latach rządzenia popisu ludzie wciąż głosują na popis i jawnych komunistów pozbawia wszelkiej nadziei na jakikolwiek optymistyczny scenariusz.  Nie ma nadziei dla tego narodu.

Porzuciłem wszelką nadzieję. Doskonale pamiętam poprzednie rządy platformerskie, a ostatnie wybory parlamentarne pozbawiły mnie wszelkich złudzeń.
Co żem rzekł, rzekłem.

Edited by Spellman71
Uzupełnienie
  • Like 6

Jeśli Eu zrobi cokolwiek w Polsce jeśli chodzi o wybory.... To jednoznacznie Eu stanie się ofiarą swojej polityki. 

Ta część społeczeństwa Polskiego co jeszcze wierzy w ideały euro kołchozowe odwróci się od tego tworu. 

Polska to nie Rumunia na Boga. 

Ja myślę... Mam nadzieję, że te ten naród rozumie to, że bez nas Ukrainy już dawno by nie było. 

Bez nas nie ma nic w Europie wschodniej środkowej. 

Bez nas nie ma Litwy, Łotwy i Estonii. 

Nie wiem czy jesteście świadomi ile wojska NATO rotacyjnie przez Polskę się transferuje obu kierunkach do tych 3 małych państw. 

Bez naszego HUBu UA już by nie istniała. 

Jeśli UE coś odpierdoli w związku z wyborami w Polsce....

To uważam, że to będzie już jakiś impuls do rozpadu Eu. 

Węgry, Rumunia, Słowacja, Polska... I ciekawe kto jeszcze powie BASTA!!! 

• Like 1

Oglądałem kilka lat temu taki reportaż o sposobie głosowania w jakimś referendum. Na pewno nie było to w PL, w jakimś innym kraju. I było to głosowanie jakieś lokalne, odpowiednik naszego powiatu. Sposób liczenia głosów był bardzo ciekawy. Nad każdym stołem była kamera. Pracownik komisji brał kartkę z "krzyżykami" i na stole na 2-3 sekundy pokazywał przed kamerą. Każdy mógł u siebie w domu odpalić transmisję i liczyć głosy razem z komisją, ze swojego okręgu wyborczego. Nie było możliwości na oszustwa.

Na tym stopniu rozwoju technologii, który mamy, jest to do zrobienia bez problemu.

• Like 2

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.