Jump to content

Wybory prezydenckie 2025 - czy idę głosować i jeśli tak na kogo?

Wybory prezydenckie 2025  

168 members have voted

1. 1. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo zagłosuję w I turze - wybór pozytywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      1
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      40
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      1
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      75
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      11
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      0
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      6
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      0
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      5
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      4
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      4
    • Nie idę na wybory
      20
  2. 2. Wybory prezydenckie 2025 - na kogo na pewno nie (!!!) zagłosuję w I turze - wybór negatywny

• Magdalena Biejat (kandydatka Nowej Lewicy)
      18
    • Grzegorz Braun (kandydat Konfederacji Korony Polskiej)
      5
    • Szymon Hołownia (kandydat Polski 2050 i PSL)
      9
    • Marek Jakubiak (kandydat Wolnych Republikanów)
      1
    • Sławomir Mentzen (kandydat Konfederacji)
      3
    • Karol Nawrocki (kandydat wspierany przez PiS)
      13
    • Joanna Senyszyn (kandydatka niezależna)
      5
    • Krzysztof Stanowski (kandydat niezależny)
      0
    • Piotr Szumlewicz (kandydat niezależny)
      1
    • Paweł Tanajno (kandydat partii Polska Liberalna Strajk Przedsiębiorców)
      0
    • Rafał Trzaskowski (kandydat KO) 
      91
    • Adrian Zandberg (kandydat Razem)
      3
    • Inny kandydat (napisz jaki)
      1
    • Nie idę na wybory
      18
  3. 3. Zakładając, iż w drugiej turze dojdzie do wyboru pomiędzy R. Trzaskowskim a K. Nawrockim to...

• Zagłosuję na K. Nawrockiego
      82
    • Zagłosuję na R. Trzaskowskiego
      15
    • Nie pójdę na II turę choć pójdę na I
      51
    • Nie pójdę na II turę bo nie byłem też na I
      20

Recommended Posts

Trudno było przewidzieć, że tak się rozhulają i Mentzen może stracić.

Jedno jest pewne przegranym największym jest Rafałek (i dobrze mu tak), a wygranym Republika.

Nawrocki obiektywnie, rzecz biorąc najlepiej sobie radzi. Ciułała też nie najgorzej. Stanowski na początku miał tremę, ale się przełamał w pewnym momencie. 

Byłem przed chwilą śmieci wynieść, po klatce jak przeszedłem to w kilku mieszkaniach słychać, że ludzie oglądają. Pozytywnie zaskoczyła mnie Synyszyn, pomimo głębokiego obrzydzenia do jej poglądów, potrafiła stanąć przed super nieprzychylną jej publiką i powiedzieć co myśli. Po drugie jako jedyna potrafiła wyczuć moment i rzucić naprawdę trafnym żartem - Stanowski zaczął trolować, że w pół roku wybuduje 60 elektrowni, stwierdziła na to, że jest niekompetentny skoro, aż tyle potrzebuje bo ona to zrobi w 100 dni ;). 

• Like 2

8 minut temu, Piter_1982 napisał(a):

Trudno było przewidzieć, że tak się rozhulają i Mentzen może stracić.

Jedno jest pewne przegranym największym jest Rafałek (i dobrze mu tak), a wygranym Republika.

Nawrocki obiektywnie, rzecz biorąc najlepiej sobie radzi. Ciułała też nie najgorzej. Stanowski na początku miał tremę, ale się przełamał w pewnym momencie. 

Byłem przed chwilą śmieci wynieść, po klatce jak przeszedłem to w kilku mieszkaniach słychać, że ludzie oglądają. Pozytywnie zaskoczyła mnie Synyszyn, pomimo głębokiego obrzydzenia do jej poglądów, potrafiła stanąć przed super nieprzychylną jej publiką i powiedzieć co myśli. Po drugie jako jedyna potrafiła wyczuć moment i rzucić naprawdę trafnym żartem - Stanowski zaczął trolować, że w pół roku wybuduje 60 elektrowni, stwierdziła na to, że jest niekompetentny skoro, aż tyle potrzebuje bo ona to zrobi w 100 dni ;). 

Ze wszystkim się zgadzam.

Nawrocki zastosował stary siermiężny patent, ale Biejat odpaliła z tego rakietę. Nie lubię, ale szacun, jak w coś wierzy, popiera to się nie wypierdala. Rafałek bezradny, klęska można się rozejść. Kto pod kim dołki sam w nie wpada. Człowiek chorągiewa, jak wiatr zawieje, Stano mu to wprost na wejściu powiedział.

https://x.com/Fastinfoo/status/1910782343129821676

Odnośnie Senyszyn...wojny z Rosja nie będzie, 5% Pkb na obronność to klęska. Na starość gada mądrze jak Miller.

To jest ogólnie farsa co się stało i do czego doszło przez tych pajacy z PO i TVP. O 18:20 pisali do kandydatów żeby się pojawili. Mentzen nie stracił, spokojnie. Natomiast to jest skandal, debata z łapanki, kilku kandydatów nie miało możliwości się pokazać. Tylko dlatego że w sztabie Rafałka ktoś zapragnął solówki z Nawrockim.

I jeszcze "obietnica" Rafałka  paktu migracyjnego nie wprowadzimy hehe

• Like 1
  • Thanks 1

46 minut temu, Magos Dominus napisał(a):

Trochę obejrzałem tej debaty. Strata czasu. Jakiś typ w okularach, Senyszyn, po co oni startują? Jedyna rzecz, która mnie zdziwiła to zmęczenie w oczach Trzaskowskiego. 

Źle, że nie weryfikują podpisów. Mogłoby być i 10 tys. przez aplikację e-Obywatel byle z zapewnieniem anonimowości. Kandydować mogą chociażby po to, żeby promować wartości, w które wierzą. Na tym polega demokracja. Jakbyś to chciał ograniczać sondażami?

• Like 1

Co mnie zdziwiło, że ta Senyszyn ciekawie mówiła co lata temu to mi się wydawało co ona pieprzy. Dobrze ze Stanowski kandyduję bo mówi bez ogródek. Teen yyy Nawrocki pierwszy raz go słyszałem i moje odczucia, że jeszcze słabszy jak Duda. Ten facet żadnej decyzji sam nie podejmie takie są moje odczucia, coo będzie się uczył być prezydentem? Po platfusach to wiem czego się spodziewać i z kim trzymają sztamę. Ludzie typu pis to są "pojebańcy" kompletnie sie nie znają, jak chorągiewki i obudzą się po fakcie i będą wmawiać że to nie ich wina i nie wezmą odpowiedzialności. Ten yyy noo Hołownia to jakiś oszołom, jak tylko usłyszałem go że chce Putina wgniatać w ziemię to się zaśmiałem pod nosem, po myślałem odklejony od rzeczywistości albo mocno wierzący w cuda. 

Najgorzej wypadł Maciak a Trzaskowski tylko trochę lepiej: jako przedstawiciel partii rządzącej chciał ustawić debatę tylko z Nawrockim co się nie udało (pojawili się pozostali kandydaci). Całe ustawione przedstawienie spaliło na panewce. Dodatkowo, za sprawą Biejat Dupiarz został obnażony jako człowiek bez poglądów, krętacz i zdrajca własnego obozu. Dobrze wypadli Stanowski i Biejat (nie zgadzam się z nią chyba we wszystkim ale ona przynajmniej ma jakieś zasady). Hołownia zupełnie mnie nie zaskoczył, jak na kompletnego dzbana przystało. Nawrocki całkiem dobrze, zważywszy, że do samego końca nie znał formuły debaty i było trudno mu się przygotować - plus za odwagę i pójście na żywioł, facet raczej poradzi sobie w trudnych sytuacjach. 

• Like 4

Stanowski wypadł bardzo słabo. Facet nie ma potencjału na rolę, którą chce pełnić. Faktycznie nawet Biejat, wypadła od niego lepiej. Widać u niej spore już doświadczenie polityczne.  

Debatę najbardziej przegrał nieobecny Mentzen. Gruby błąd, że go tam nie było.  

Tłumaczenie, że coś jest niepoważne, bo nieprzygotowane tak jak to tłumaczyli od Mentzena, czy Zandberg - jest głupie, bo życie takie jest. Są rózne niespodziewane sytuacje. Polityk powinien umieć wykorzystać każdą szanse dotarcia do ludu bożego, a wczoraj to była jedna z lepszych okazji. Wiedziała to np. Senyszyn. 

• Like 1

11 godzin temu, Magos Dominus napisał(a):

akiś typ w okularach, Senyszyn, po co oni startują?

Po to startują by odbierać głosy niewygodnym dla systemu czyli Braunowi i Mentzenowi.

System się boi, bo jeden z nich ma realną szansę na wygraną, a duopol w końcu może zostać przełamany.

• Like 3

6 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Po to startują by odbierać głosy niewygodnym dla systemu czyli Braunowi i Mentzenowi.

System się boi, bo jeden z nich ma realną szansę na wygraną, a duopol w końcu może zostać przełamany.

Ale co Ty z tym Braunem? Przecież to on odbiera głosy Mentzenowi a nie Senyszyn. Żeby przełamać duopol i wprowadzić Mentzena do 2 tury, potrzeba wyniku mega ponad stan. O ile Mentzen spiął się na 200%, zrobił rewelacyjną robotę, to głosy oddane na Brauna jego szansę zmniejszają. Ale Grzesiu wiadomo kontrolowany odgórnie, zawsze prorok może wznowić śledztwo za gaśnicę. Taki to niewygodny dla systemu kandydat. Sam nic nie zdziałam, ale Mentzenowi zabiorę.

• Like 2
  • Thanks 1

10 godzin temu, Piter_1982 napisał(a):

Źle, że nie weryfikują podpisów. Mogłoby być i 10 tys. przez aplikację e-Obywatel byle z zapewnieniem anonimowości. Kandydować mogą chociażby po to, żeby promować wartości, w które wierzą. Na tym polega demokracja. Jakbyś to chciał ograniczać sondażami?

Przecież PKW sprawdza podpisy. Kilka dni temu usłyszałem w radiu, że odmówili rejestracji, bo facet miał mniej niż 100 tysięcy ważnych i na dodatek dużo martwych dusz. Ja wprowadziłbym limit, że jedna osoba może poprzeć tylko jednego kandydata. 

28 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Ale co Ty z tym Braunem? Przecież to on odbiera głosy Mentzenowi a nie Senyszyn. Żeby przełamać duopol i wprowadzić Mentzena do 2 tury, potrzeba wyniku mega ponad stan. O ile Mentzen spiął się na 200%, zrobił rewelacyjną robotę, to głosy oddane na Brauna jego szansę zmniejszają.

Braunowi najbardziej przyrasta głosów i jest na poziomie 5-6% natomiast Mentzen ma 17% według sondażu😏

A prawda jest taka, że duopol narobił w portki bo Nawrocki nie wejdzie do drugiej tury. 

Dlatego zrobiono debatę w Końskich czyli w miejscu, gdzie zawsze pisowski kandydat mógł urosnąć.

Tylko coś poszło nie tak bo owy kandydat wypadł naprawdę słabo.

• Like 1

59 minut temu, balin napisał(a):

Debatę najbardziej przegrał nieobecny Mentzen. Gruby błąd, że go tam nie było.  

Jak miał być jak był na drugim końcu Polski w Tarnowie. 

Dostał zaproszenie o 18:20  na spotkanie na 20stą. 

Cyrk

• Like 1
  • Thanks 2

5 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Braunowi najbardziej przyrasta głosów i jest na poziomie 5-6% natomiast Mentzen ma 17% według sondażu😏

A prawda jest taka, że duopol narobił w portki bo Nawrocki nie wejdzie do drugiej tury. 

Dlatego zrobiono debatę w Końskich czyli w miejscu, gdzie zawsze pisowski kandydat mógł urosnąć.

Tylko coś poszło nie tak bo owy kandydat wypadł naprawdę słabo.

6+17 = 23% co nie daje i tak drugiej tury, ale z 23 można się wybić jeszcze wyżej. Pojedyncze 6 + 17 nie daje nic. Nie wiem jak Ci to tłumaczyć. Jest Konfa 7% w wyborach, tendencja rosnąca i jeden typ robi wyłamke bo sam wystartuje. System takich lubi z kartoteką u proroka, wystarczy tylko pismo do Brukseli o zdjęcie immunitetu, ale pisma nie ma. Startuj Grzesiu, zaburzenia Mentzenowi, a w 2 turze niech twoja armia zostanie w domu.

Już nawet przyjmuje Twoja wygórowana wersję o 6% dla Grzesia.

• Like 1

3 minuty temu, Lucky Luke napisał(a):

6+17 = 23% co nie daje i tak drugiej tury,

3 minuty temu, Lucky Luke napisał(a):

Już nawet przyjmuje Twoja wygórowana wersję o 6% dla Grzesia.

Dlatego podkreśliłem tą buźką na końcu zdania, że jest to według sondażu systemowego.

Prawda może być zgoła inna, gdzie Mentzen ma większe poparcie i dawno wyprzedził Nawrockiego.

Natomiast Grzesiu może mieć faktycznie mniejsze poparcie, co nie znaczy, że nie może mu realnie urosnąć

do tych 6% czy więcej.

Ludzie normalni już mają dość duopolu, wyborcy PiS i tak zostaną przekonani do Mentzena, jakby temu udało

się wejść do drugiej tury. Podejrzewam również, że wyborcy Brauna a na pewno jakaś część pójdzie zagłosować

na Sławka by przełamać układ magdalenkowy.

39 minut temu, Magos Dominus napisał(a):

Przecież PKW sprawdza podpisy. Kilka dni temu usłyszałem w radiu, że odmówili rejestracji, bo facet miał mniej niż 100 tysięcy ważnych i na dodatek dużo martwych dusz. Ja wprowadziłbym limit, że jedna osoba może poprzeć tylko jednego kandydata. 

Sprawdza czy nie ma tam zmyślonych danych, umarłych czy ludzi ze złym adresem (ktoś zmienił miejsce zamieszkania, a jest stary) itp. 

1 godzinę temu, Dowódca plutonu napisał(a):

Jak miał być jak był na drugim końcu Polski w Tarnowie. 

Dostał zaproszenie o 18:20  na spotkanie na 20stą. 

Cyrk

Gdyby został prezydentem, tez tak powie, że cyrk i sie nie dało. Gruby minus od wieu wyborców. 

1 godzinę temu, Iceman84PL napisał(a):

Czyli 'protokół Braun' zadziała świetnie. Dzięki czemu Mentzen przegra, a Nawrocki wejdzie do drugiej tury.

• Like 3

10 godzin temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a):

Najgorzej wypadł Maciak a Trzaskowski tylko trochę lepiej: jako przedstawiciel partii rządzącej chciał ustawić debatę tylko z Nawrockim co się nie udało (pojawili się pozostali kandydaci). Całe ustawione przedstawienie spaliło na panewce. Dodatkowo, za sprawą Biejat Dupiarz został obnażony jako człowiek bez poglądów, krętacz i zdrajca własnego obozu. Dobrze wypadli Stanowski i Biejat (nie zgadzam się z nią chyba we wszystkim ale ona przynajmniej ma jakieś zasady). Hołownia zupełnie mnie nie zaskoczył, jak na kompletnego dzbana przystało. Nawrocki całkiem dobrze, zważywszy, że do samego końca nie znał formuły debaty i było trudno mu się przygotować - plus za odwagę i pójście na żywioł, facet raczej poradzi sobie w trudnych sytuacjach. 

Według mnie Maciak wydawał się trzeźwo myślący - zwłaszcza w kwestii relacji międzynarodowych i obronności, gdzie przyznał, że nie leciałby w pierwszych dniach sprawowania władzy z lennem poddańczym do USA i UE. Wskazał też na wielowektorowość tej polityki, gdzie nawet najwięksi wrogowie mogą robić ze soba interesy, jeśli to sprzyja racji stanu a Hołownia ze swoim skrajnie rusofobicznym charakterem się odpalił, jak on zadał mu pytanie o to, czy powinniśmy palić z Moskwą mosty raz na zawsze, jeśli polityka międzynarodowa się zmieni i wszyscy zaczną z nimi robić interesy.

Być może zabrakło mu obycia i doświadczenia, ale całkiem dobrze mu poszło. Można rzec, że poglądy bliskie Brauna.

Reasumując, inni lecieli powtarzalnymi sloganami, jakby PR-owcy nad tym pracowali.

Edited by rdk
  • Like 1

A moim zdaniem dobrze, że Mentznen nie pojechał. Po pierwsze, pokazał swoim wyborcom, że jak się na cos umawia (spotkania z wyborcami) to jest słowny. Po drugie: debatę Tęczowy Rafałek organizował sobie z Nawrockim. Ja, jak mnie gdzieś nie zapraszają, to się na krzywy ryj nie wpycham. To tak jak bym poszedł na wesele sąsiada bez zaproszenia. I po trzecie: Mentzen pokazał, że nie jest pieskiem Trzaskowskiego, że ten krzyknie aport i wszyscy mają się zjechać. Dla mnie to dobre zagranie. W każdym calu.

Co do samych występów, to dla mnie wszyscy wypadli tam źle, ale Trzaskowski tragicznie. W ogóle ta dwójka wystawiona przez POPIS to są marionetki. Jak słucham Nawrockiego i Trzaskowskiego, to czuję, że oni wykonują polecenia. Oni zostali wytypowani do stanowisk, prezesa IPNu, prezydenta warszawy, a teraz kandydatów na prezydenta RP. To nie są liderzy, przywódcy. Zero charyzmy. Obaj nie odpowiadali konkretnie na żadne pytanie.

Przerażające natomiast jest to, że ludzie dalej będą wierzyć w nich jak w bóstwa. Mamy w tym kraju fanatyków politycznych. Jest grupa, która śmiertelnie poważnie wierzy, że jak tylko Duda zmieni się na Trzaskowskiego, to cały PiS pójdzie za kraty. I serio, znam takich ludzi. Dla nich Tusk jest najwyższym prawem, który jak tylko będzie miał prezydenta po swojej stronie to Kaczyński dostanie dożywocie. A nic innego nie ma znaczenia. Zielone łady, wojsko, wojna to wszystko jest nieważne, nie ważne.

Na szczęście, całkiem sporo moich znajomych ma już serdecznie dość tej wojenki dwóch partii, tego duopolu i chcą zmian. To ludzie, u których na płotach zawsze wisiał ktoś z PiSu, teraz wisi Mentzen. Co ciekawe, nie znam nikogo, kto by zmienił PO na Konfę.

• Like 2
  • Thanks 2

• 2 weeks later...
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.