Jump to content

90 dni do polmaratonu

Recommended Posts

Elo, miałem zapisywać na kartce Ale nie chce mi się non stop z zeszytem zapierdalac,

przez 3 miesiące będę zapierdalal 2x trening siłowy w tygodniu - fbw

3x bieganie w tygodniu

1x spokojny, 1x hiit 1x long run

dzien dzisiejszy waga 77.8kg 

zibaczymy po 3 miesiącach jaka forma

ps. Miskę też zacząłem trzymać

trening siłowy dziś 

siady

wl

wioslo

unosEnie barkow

bic

plank

zdrówka bandziory

• Like 3

Jaki masz średni czas na 1km w długim wybiegu i jaki na 5km ?

Biegasz mieszanie, interwały, czy ciągłe długie wybiegi, podbiegi?

Lecisz na czas, żeby uciąć poniżej 2h, czy żeby przebiec?

• Like 1

@Gromisek tak naprawdę to zaczynam biegać, wcześniej biegałem kilka lat temu to 10k 51min było… miałem się wcześniej zebrać Ale Grudzien zapierdol miałem potem choroba, to tatuaż to 3 tyg w plecy i tak to jest…

chce złamać 2h wiadomie plus zrzucić zbędny balast/ szlugi rzuciłem od stycznia taki apetyt że jak normalnie 75 było to zrobiło się 78

2 minuty temu, elogejter napisał(a):

@Gromisek tak naprawdę to zaczynam biegać, wcześniej biegałem kilka lat temu to 10k 51min było… miałem się wcześniej zebrać Ale Grudzien zapierdol miałem potem choroba, to tatuaż to 3 tyg w plecy i tak to jest…

chce złamać 2h wiadomie plus zrzucić zbędny balast/ szlugi rzuciłem od stycznia taki apetyt że jak normalnie 75 było to zrobiło się 78

Jezu ja biegam rok i nie mogę zejść poniżej 1h na 10km xD. Nie no na lajcie się przygotujesz do tego.

Dziś pierwszy bieg od dłuższego czasu

8km czas 51min

sr tempo 6:27

sr tętno 162

po prostym nawet idzie Ale jak wracałem to miałem podbieg pod taka kurewska górkę że dwa razy tętno po 180 wyjebalo i po prostu przeszedłem do marszu żeby tętno wróciło do normy

szama 2.5k kcal

190g białek reszta ww i t tak żeby kcal się zgadzaly

zdrowka

W dniu 18.02.2025 o 18:50, Gromisek napisał(a):

Jezu ja biegam rok i nie mogę zejść poniżej 1h na 10km xD. Nie no na lajcie się przygotujesz do tego.

Jaki masz pułap tlenowy?

Jak wyglądają Twoje treningi?

• Like 1

Dziś 50min trening silowy

plus po bieżnia, generalnie chciałem biegać w strefie 2 i mieć tętno 115-135…

zrobiłem dziś 5km 50min. 6km/h gdzie miałem tętno plus minus 150, ostatnie 10 min przeszedłem docmarszu tym samym tempem - tętno spadło do 120, ostatnie 5 min tempo 6,5 tak samo marsz i tętno 125, 

nie ogarniam tego

moze największy czad, pogromca flepiarzy @Montella26 by coś doradził please

🤝

1,5g meldonium godzinę przed treningiem. 😄

A tak ogólnie według mnie jako laika, to za duże obciążenie sobie narzuciłeś jak na sam początek. Może spróbuj nie robić siłki i biegania w jednym dniu. I może szybki marsz 2-3 razy w tygodniu przykładowo po te 10km i raz bieganie, które było by po dwóch dniach wolnych od treningów? Taka luźna propozycja ode mnie.

Będę śledził postępy, bo też wziąłem się za bieganie od jakiegoś czasu.

• Like 1

Z moich amatorskich doświadczeń....

Sporo masz tej siłki w stosunku do biegania. Biegając 51 (nawet kiedyś) minut na 10 km, to złamiesz czas 2h na połówce. Chyba, że bieg po ciężkim terenie.

Zadbaj też o dłuższe wybiegania typu 15 km. By przyzwyczaić organizm do dłuższego wysiłku. Przed samym półmaratonem skup się na wypoczynku.

Powodzenia, zrobisz to.

• Like 2

W dniu 20.02.2025 o 09:59, icman napisał(a):

Jaki masz pułap tlenowy?

Jak wyglądają Twoje treningi?

Ostatni rok zaczynałem od 3km w biegu 8:30 po pół roku troche ponad zszedłem do 7:15 na dystansie 10-12km w HR 155-160 zazwyczaj. Byłem chory i nie chciało mi się biegać to jesień do stycznia nic nie robiłem i strasznie spadłem. Ostatnio robiłem bieg na 12km to 7:45. Teraz zmieniłem strategie i 2-3mies będę cisnął  interwały, bo chce zejść na 10km poniżej 6min i potem skupić się na trail runningu...
Jestem po 1 tyg z 12 tyg planu.
1)Dzień 6 interwału po 400m w 6:15,
2)5km poniżej 7min
3)2km  w 6:15 2-3min marszu i 1km w 6min
4)10km to jutro wolny wybieg w t2-3 na hr 150-155 moje ulubione tetno  ale nwm czy nie zejść do właściwie t2, bo czuje że szarżuje, ale to masakrycznie wolne tempo w 8:30 praktycznie na 140-145

A VO2 max muszę zrobić z ekg i na koniec sezonu znów. Trochę drogie to, ale spoko opcja.

8 rund hiit zrobione

Rozgrzewka 5min trucht

rundy 

30 sec sprint 14km/h wychodzi około tempo 4:17 -1 km, przedostatnia runda 4:00 , ostatnia 3:45

55sec pomiędzy rundami odpoczynek  tempo 7km/h

tetno przy sprintach pod 180 podchodzilo

qlasnie wracam smażyć steka

zdrowka

@elogejter Daj sobie kilka dni luzu, po prostu. Niech ciało i umysł mają trochę więcej wypoczynku jak zakładaleś. 

Masz już kupione buty? Plecak biegowy? Umiesz pić podczas biegu? Masz magnez? Biegniesz półmaraton po asfalcie? czy w offeoad? Te dni poświęć na takie rzeczy co musisz kupić. 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.