Dawid Haszelhof Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Tak jak w tytule, chciałem zapytać braci czy w naszym kraju opłaca się zawrzeć umowę cywilnoprawną, jeśli np. podpisze się intercyzę? Nie chodzi o mnie, a o mojego kolegę, bo ten chce wziąć ślub i chciałbym mu doradzić czy warto w tej sytuacji? Do tego jego luba jest prawniczką... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Jakie korzyści daje ta umowa? Od tego bym zaczął rozważania nad jej podpisaniem... 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiroviets Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 (edited) 4 godziny temu, Dawid Haszelhof napisał(a): kraju opłaca się zawrzeć umowę cywilnoprawną, jeśli np. podpisze się intercyzę? Nie opłaca się i nie warto. Ostatnio oglądałem jakąś rolkę na IG o alimentach na byłego małżonka i pamiętam, że w komentarzach autor ( prawnik z wykształcenia) pisał o tym obowiązku nawet w przypadku braku orzekania o winie. 4 godziny temu, Dawid Haszelhof napisał(a): Do tego jego luba jest prawniczką... I pewnie ona na to naciska ?🤔 Polecam przeczytać. Byłbym ostrożny z doradzaniem. Wątpię aby posłuchał, prędzej wyskoczy z tekstem o bólu d** y, bo " myszka wie lepiej, bo przecież ona jest prawnikiem a Ty nie, nic nie bój i takie tam ". Edited February 19, 2025 by Kiroviets 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
VanBoxmeer Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 4 hours ago, Dawid Haszelhof said: Do tego jego luba jest prawniczką... Podpisywanie takiej umowy z prawnikiem nie może się dobrze skończyć - w razie dramy na pewno uruchomi swoje kontakty i wykorzysta zawodową wiedzę przeciwko koledze. Szczególnie gdy już będą mieć dzieci. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 (edited) 4 godziny temu, Dawid Haszelhof napisał(a): Tak jak w tytule, chciałem zapytać braci czy w naszym kraju opłaca się zawrzeć umowę cywilnoprawną, jeśli np. podpisze się intercyzę? Nie chodzi o mnie, a o mojego kolegę, bo ten chce wziąć ślub i chciałbym mu doradzić czy warto w tej sytuacji? Do tego jego luba jest prawniczką... Opłaca się pod warunkiem, że jego luba przepisze mu pół domu przed ślubem lub mieszkanie jako zachętę do jego zawarcia oraz kupi nowy wypaśny wóz aby miał czym godnie jeździć do pracy. O takich drobnostkach jak nowy ajfon nie wspominam bo przecież to naturalne że żeby rozmawiać z myszką i wysyłać jej serduszka nie może jakimś starym klawiaturowcem. Edited February 19, 2025 by Brat Jan 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 (edited) 30 minut temu, Kiroviets napisał(a): Cytat o alimentach na byłego małżonka i pamiętam, że w komentarzach autor ( prawnik z wykształcenia) pisał o tym obowiązku nawet w przypadku braku orzekania o winie. . Ale z urzędu masz ograniczenie do 5 lat w tym przypadku. Jak z winą to alimenty są bezterminowe chyba, że ex zawrze "nowy szczęśliwy związek małżeński". Edited February 19, 2025 by Drago Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Na ślubie zakłada na palec nie tylko obrączkę ale i linę na szyję co by można go było łatwiej powiesić w razie czego. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiroviets Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 @Drago spoko. Teraz podziel sobie tę kwotę przez 300/ 400 PLN i odpowiedź staje się jasna.😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 3 minuty temu, Brat Jan napisał(a): Opłaca się pod warunkiem, że jego luba przepisze mu pół domu przed ślubem lub mieszkanie jako zachętę do jego zawarcia oraz kupi nowy wypaśny wóz Podczas rozwodu " Niech sąd zobaczy On ma połowę willi i jakim drogim samochodem jeździ to i alimenty się należą zacne." 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassfreak Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Nadal nie rozumiem sensu ślubu cywilnego Jesteś niewierzący - po co ci ślub? Jesteś wierzący - tylko kościelny (tak da się) 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser203 Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Ślub regulowany prawnie jak cywilny czy konkordatowy nie opłaca się dla mężczyzny. Co innego ślub kościelny bez cywilnego lub humanistyczny - teoretycznie nie ma skutków prawnych ale diabeł tkwi w szczegółach po urodzeniu dziecka, wspólnym zamieszkaniu i innych sprawach. Wniosek? Żaden ślub nie jest korzystny dla faceta. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krugerrand Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 (edited) Idę o zakład, że ta intercyza to pomysł jego narzeczonej, ponieważ jest prawniczką. Zakładam, że on nie jest prawnikiem. Ciekawe czy gdyby on zaproponował intercyzę, to czy pani prawniczka również byłaby tak chętna do jej podpisania czy może wręcz przeciwnie? Co to za różnica czy z intercyzą czy bez? Ślub w jakiejkolwiek postaci to dla wspólczesnego mężczyzny początek prawdopodobnego końca i sytuacja skrajnie niekorzystna. Polecam niczego nie doradzać, jeśli nie pyta. Edited February 19, 2025 by Krugerrand 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrotycz Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Pojadę klasykiem - czytajcie co podpisujecie. Wszystko czego dotyczy umowa małżeństwa jest opisana w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Jak nie, to przyjdzie taki dzień kiedy będziecie zmuszeni to przeczytać i powiecie: "O ja pierdolę - na co ja się zgodziłem !" Stawiam tygodniówkę, że po przeczytaniu kodeksu odechce się wam podpisywać (taką) umowę z państwem. 3 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Można się wspólnie rozliczać by nie wpaść w II próg podatkowy. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Jak ślub, to tylko z intercyzą. Ale w dzisiejszych czasach raczej bym młodym odradzał, niż polecał. Nawet w takim wariancie. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 "Moje życie się zmieniło po strasznym wypadku! - O bosze, co ci się stało? Włożyłem palec w obrączkę ślubną" 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GriTo Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 6 godzin temu, Dawid Haszelhof napisał(a): jeśli np. podpisze się intercyzę? Kolego, mało wiesz. Wszystko jest możliwe. Intercyza mało Ci pomoże. Poszukaj sobie w wyrokach jak to się stało (no, ale jak?), że była intercyza ale nagle nie ma intercyzy. Wszystko można zakwestionować, podważyć. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 A ja nie podpisałem intercyzy bo jestem biedniejszy od żony. BENC XD 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 @Dawid Haszelhof w większości przypadków nie opłaca się i nie warto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 47 minut temu, Strusprawa1 napisał(a): A ja nie podpisałem intercyzy bo jestem biedniejszy od żony. Jeszcze masz na to czas Pamiętaj, że I podpisuje się również dlatego, by np. własne pomysły biznesowe nie pociągnęły całej rodziny na dno w worst case scenario. Nie tylko z redpillowej postawy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morfeusz Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 (edited) Warto brać ślub bo zauważ, że opłaca się wielu: Małżonce, bo sfeminizowana sędzina może uznać, że przysługują jej po rozwodzie alimenty (gdy założy sobie na rękę luźne opaski jak Izabela). Nie tylko na 5 lat, ale końca jej życia, podnoszone co kilka lat. Księdzu, bo zarobi na naiwnym facecie. Innym ludziom zarabiającym na tym cyrku (sala, jedzenie, catering, prowadzący, suknia, itd). Adwokatom i sędziom, którzy podważają skutecznie intercyzy, a właściwie rozdzielność majątkową w przypadku pl. Pracodawcom, bo żonaci zwykle są pokorniejszymi niewolnikami. Mają mniej hobby i biorą więcej nadgodzin, żeby "uszczęśliwiać" małżę. Bankom i (nie)rządowi, bo będziesz finansował więcej i zadłużał się mocniej niż stanu wolnego. Na potrzeby małży, wycieczek, dzieci, większego auta, zajęć dodatkowych, jej zakupów, przepuszczania kasy, którą i tak wyciągnie od męża, itd. Cudzym dzieciom, zyskasz domniemanie ojcostwa gdy zaleje kolega z pracy albo przygodny. Wystarczy, że małża nie wskaże kto jest ojcem i będziesz bulił do 25 lat na nie swoje geny. Nie warto tylko dla jednostki: Mężczyzna. Także, więcej plusów niż minusów, niech się oświadcza i zalewa zanim inny to zrobi. Edited February 19, 2025 by Morfeusz 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Ślub w dzisiejszych czasach zrobił się popisówką dla znajmoych, rodziny itp. Kiedys byly wartości wpajane, były posagi, było piętnowanie zdrad, o wstydzie jak z brzuchem chodziła nie wspomnę. Dziś to normalka, że jest się bez ślubu. Na chłodno tak jak napisał poprzednik wszystkim się opłaca tylko nie panu młodemu.. Gdyby były wiążące słowa ” że cię nie opuszczę aż do śmierci" przysięgane przed Bogiem, całym zbiorowiskiem itp. ale tego nie ma.... Możemy rzucać słowa na wiatr jak politycy i nie być z nich rozliczani. Ja nie powiem, kiedyś chciałem stanąć z nią( tę jedyną, wierną nie Karyną) i żyć dlugo i szczęśliwie do usranej śmierci. W dzisjejszych czasach i z tym co wiem i widziałem już nie chcę bo po co? Właśnie kurwa po co? To nie jest też wina tylko kobiet i narracji świata. Też to jest wina nas facetów, bo wielu z nas dało się spiździć myszce lub narracji z zewnątrz. 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atanda Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 2 godziny temu, Strusprawa1 napisał(a): A ja nie podpisałem intercyzy bo jestem biedniejszy od żony. BENC XD To też może nie być na Twoją korzyść. Np. sąd uzna, że masz większe możliwości zarobkowe etc. Nie chronisz się też przed możliwymi alimentami na nią. Intercyzą mitygujesz jedynie ryzyko finansowe. Małżeństwo się chłopu po prostu nie opłaca. Jak to mówi kolega adwokat. Zmiana prawa rodzinnego się im nie opłaca. Dzięki rozwodom chłop sobie dom wybudował - złapał kilku bogatszych klientów. Można oczywiście pisać elaboraty i rozważania. Ale przy takim stanie prawnym (i podejściu sądów) nie ma to sensu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumTrarara Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Nie opłaca się. Żeby w ogóle wziąć ślub to musisz być od niej lepszy - ostatecznie być biednym czadem 10/10 z looku albo ona skrajną patozaburzanką. Nawet jak weźmiesz ten ślub to posagów już nie dają. I jak jesteś od niej lepszy i do czegoś dojdziesz to "je wspólne". W końcu też się rozwiedziecie, jak się haj narkotyczny odwidzi i to pewnie z jej inicjatywy. Do tego jak cię zdradzi to i tak dziecko będzie twoje z automatu, więc może się okazać, że nie będziesz w stanie się go pozbyć "dla dobra dziecka - jak to w sądzie powiedzą" i płać alimenty frajerze. Banksterzy są tak napaleni na kasę, że kredyt dadzą wam i bez ślubu. Więc co ten ślub daje? 🤡 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted February 19, 2025 Share Posted February 19, 2025 Ślub ślubem, a co jest przed? Kazdy z nas moim zdaniem więcej inwestuje w relację, to my musimy mieć to coś a ona? My organizujemy najczęściej wypady, my mamy mieć auto super, mieszkanie w wawie bo przecież tam jest życie jak w madrycie... Moze wrzucam wszystkie do jednego wora ale... no tak nie jest? Dochodzimy do ślubu.. Byłem ostatnio po auto z kuzynem. Gość sprzedawał swoje auto żeby było na wesele, sprzedał kawał dobrego auta bo wesele jest na jego barach.... Kuźwa tutaj już się zatracił dla myszki.. Nie wiem może ze mnie stał się jeszcze wiekszy materialista od myszek, ale wszystko tak cieżko przychodzi a roztrwania się w mgnieniu oka.. Wymaga się lepiej od innych a nie od siebie tak jest łatwiej. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts