Marek Kotoński Posted February 20 Share Posted February 20 No i znowu nie dość że stawiam Państwo w niezręcznej sytuacji, to i sam jeszcze odczuwam mieszankę wściekłości, wstydu i rozgoryczenia. Jak zwykle chodzi o pieniądze. Do dzisiaj, północy, powinienem zapłacić ZUS, 838 albo 844 z groszami. W ostatnie dni zapłaciłem prawie 200 (183 z groszami) za domenę i ponad tysiąc za rozliczenia książkowe, do tego wiadomo, 500 Plusujemy i 332 za serwer, do tego Internet, Komórka itd. Po prostu nie wiem już co zrobić. Miałem nadzieję, że Plusujemy w szybkim czasie urośnie i tam reklamy załatwią sprawy mojego zarabiania, ale tak się nie stało. Co ciekawe i szczególnie dla mnie bolesne, ludzi jest coraz więcej, nawet komentują - ale nie klikną plusa czy minusa, a to przekłada się bardzo ściśle na popularność portalu. To tak jakby umierać na łódce z pragnienia, płynąc po słodkowodnej wodzie. Poprosiłem nawet jedną osobę by kliknęła plus czy minus, bo sama dostała plusy za swój komentarz, to spytał mnie czy to takie ważne... no cóż, dla mnie niekoniecznie, ale ludzie myślą stadnie. Widzą mało kliknięć, to od razu myślą że miejsce jest martwe. Nie widzą ilu ludzi czyta, ilu ma konto, widzą tylko te cholerne plusy i minusy. Zdaniem hejterów miałem setki jeśli nie tysiące multikont. To gdzie one są? Nawet gdy mi się "wali" biznes, w który tyle zainwestowałem (we wcześniejszy ponad 20 tysięcy kilka lat temu), nie tworzę stu kont i nie nastukuję plusów. Uczciwość popłaca... Stąd moje rozgoryczenie i zmęczenie. Zero urlopów, jedyna przyjemność to spacer z Puszysławem na lekach, żeby brzuch wytrzymał, a tak całe dnie, miesiące i lata, także w nocy nie raz i nie dwa, siedzę przy tych portalach. Ruch jest, zainteresowanie ludzi jest - ale żeby kliknąć na Plusujemy czy YouTube, albo kupić książkę na strefasamca.pl, już nie. Stres - codziennie. Konieczność podejmowania przykrych decyzji - prawie codziennie. I żebym jeszcze miał na normalne życie, ale tu też nic z tego. Stąd płynie moja prośba, byście czasem rzucili okiem na strefasamca i kupili książkę, nagranie - z tego od wielu lat żyłem, częściowo też i teraz. A jeśli uważacie że dbanie o to wszystko, by w tym zalewie kłamstw i biedy były struktury takie jak forum, plusujemy, kanał na YT, to poproszę o darowiznę, przy czym nieważne czy będzie pisane darowizna czy cokolwiek innego - haracz, przepraszam, podatek zapłacić muszę. Jednocześnie dziękuję za wszystkie poprzednie wpłaty, darowizny - mam nadzieję, że widząc te miejsca w sieci, macie świadomość że to sfinansowaliście, objęliście mecenatem, jak to się bą tą mówi, a niejeden zbłąkany podróżnik nie skończył na pasku od spodni z rozpaczy, tylko znalazł rady, wsparcie i pomoc. I to jest też wasza zasługa. Ja to tworzę, ale bez pieniędzy musiałbym to wszystko sprzedać - albo by po prostu zniknęło po nieopłaceniu rachunku. Szkoda by było, raz że ja to lubię i umiem robić, mam dużo doświadczenia które ubieram w słowa i mowę, dwa że przydaje się głos prawdy w tym załganym i plugawym światku mainstreamu. Jeśli więc ktoś chce, może, widzi w tym sens, poniżej lista gdzie można wpłacić pieniądze. Reklam mimo tylu portali nie mam żadnych, więc oprócz kupna książek, nie mam innych dochodów. Ja osobiście, życiowo, mam mało wydatków, muszę kupić dżinsy (porwane z militaria zwrócili po półtora, dwa miesiące chodzenia), kapcie, póki co tyle. Chociaż przecież mogę nagi siedzieć przy komputerze, okryć się prześcieradłem i przetrwać do wiosny 1. Książki, nagrania audio - "sklepik" strefasamca.pl 2. Mbank nr. konta 97 1140 2004 0000 3902 4436 3874 Marek Kotoński 3. PayPal - [email protected] 4 https://tipply.pl/u/pieszczoch - to portal używany na "lajwach", biorą sutą prowizję, więc od każdej kwoty mi wpłaconej, odbiera się podatek i prowizję od nich. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- I takie pytanie - jak wiecie uwielbiam gadżety, latarki, nożyki, wiem że wielu z was także to lubi, GDYBYM np. zgodził się zareklamować jakiś sklep który to sprzedaje, jednocześnie robiąc konkurs, gdzie ktoś z forum mógłby wygrać np. nóż, latarkę itd., a ja bym dostał pieniądze, czy to by wam nie przeszkadzało? Może macie jakieś oryginalne pomysły jak rozbujać portal Plusujemy? Wszystko tam śmiga, nic się nie psuje, sam czasem gdy się nudzę to na smartfonie tam zaglądam, żeby zobaczyć co nowego ludzie wrzucili z sieci. Możecie jak tutaj, na forum, pisać Hitler itd., nie ma cenzury, chyba że łamanie prawa, skutkujące pozwem DLA MNIE, wtedy wiadomo. I żeby było jasne - nie poddam się bez "walki" mimo tych wszystkich problemów. Chyba że nieopłacony rachunek sprawi, że portale zaczną znikać, wiadomo, z pustego i Salomon nie naleje. No to trudno, jak się nie uda to widocznie tak miało być, niech młodzi, kreatywni działają. W moim wieku już mogę powiedzieć że coś tam zdziałałem, i tyle. Pozdrawiam słonecznie 9 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AT91SAM7S256 Posted February 20 Share Posted February 20 Cześć, wsparcie poszło. Trzymaj się, pozdro 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted February 20 Share Posted February 20 32 minuty temu, Marek Kotoński napisał(a): [email protected] Poszło. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husquarna Posted February 20 Share Posted February 20 Ja już pisałem kiedyś, że nie mam nic przeciwko reklamom, bo dla tych miejsc specjalnie wyłączę ubloki. Ja udostępniając materiały na plusujemy staram się pisać np. po materiałem YT, że tam udostępniłem. Sytuacja win-win dla obu przestrzeni, autora twórcy internetowego i właściciela portalu. Internet jest niestety miejscem umierającym, ale przykład Twittera czy chociażby wykopu, który zamiast wrzucić znalezisko o plusujemy na główną to je zbanował udowadnia, że szukane są miejsca dla wolnych ludzi. Zawsze będzie grupa, która będzie szukać przestrzeni, gdzie panuje jakąś swoboda To od nas użytkowników, zależy czy będziemy mieć takie miejsca 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Redbad Posted February 20 Share Posted February 20 Przelałem. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krugerrand Posted February 20 Share Posted February 20 @Marek Kotoński wiesz, że nie zaznasz spokoju ode mnie, dlatego muszę zadać po raz kolejny to pytanie: gdzie jest Patronite, abym ja i inni moglibyśmy zostać Twoimi patronami i wspierać regularnie finansowo Twoją działalność? Przy okazji zrobiłem przelew. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iceman84PL Posted February 20 Share Posted February 20 Tym razem inaczej wspomogłem, kupiłem w twoim sklepie dwie książki, które od dawna chciałem mieć, a o których wciąż zapominałem. Także do kolekcji trafia Brudna gra, Brudna gra 2🙂 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted February 20 Share Posted February 20 (edited) 6 godzin temu, Marek Kotoński napisał(a): W ostatnie dni zapłaciłem prawie 200 (183 z groszami) za domenę Panie Marku, wspomniałem w podobnym poście ostatnio, że warto zwrócić uwagę na ceny domen i serwerów, bo sam przepłacałem "z przyzwyczajenia". Klasycznie przenoszenie danych na innych serwer itp. to zawsze jest kłopot (poczta, DNSY, pierdy), ale finalnie oszczędności przy kilku - czy kilkunastu domenach + serwerze który miał miliard GB niepotrzebnych są dosyć znaczne. Wiele firm (np. seohost) oferuje bezpłatne przeniesienie serwera. To samo z Internetem/telefonem - jak słyszę, że moja siostra płaci 1XX pln miesięcznie za tel, to jestem w totalnym szoku. U mnie miesięcznie w orange internet do oporu + 200 sms + 100 minut które mi wystarczy to koszt zaledwie 14 zł, oferty nju czy innych to max 20 zł/msc. Na budowie na kamerce używam aktualnie internetu (~600 gb) za nie więcej niż 40 zł rocznie i tak pewnie 1/10 zużyję max. Oczywiście wpłata idzie, z pozdrowieniem, dużo zdrowia! Edit: A co z BLIKiem? Tam chyba tez można dawać darowizny? Ogólnie to ikonkę bym bardzie wyeksponował: Może coś w stylu "Prowadzenie i rozwój Naszego Forum wiąże się z kosztami – opłaty za serwer, domenę oraz utrzymanie strony to stałe wydatki. Jeśli chcesz wesprzeć naszą Społeczność i pomóc w dalszym funkcjonowaniu oraz rozwoju Forum, każda wpłata będzie ogromnym wsparciem". Edited February 20 by Spokojnie 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maliniak Posted February 21 Share Posted February 21 Mam miejsce na trzymanie forum i domeny na netfirms.com . Mogę postawić server w piwnicy na potrzeby forum. Napisz na priva co potrzebujesz. Ja się mało znam na hostowaniu stron/formu. Pozdrawiam, Maliniak 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martius777 Posted February 21 Share Posted February 21 Istnieją strony miejsca w internecie, które oferują możliwość stworzenia darmowego forum, zero kosztów, jedyny minus to reklamy ale wiadomo, musi zarabiać na czymś. Można wybierać różne rodzaje for jak np tutaj - https://www.forumpolish.com/create-forum/phpbb3. W necie jest jeszcze więcej takich ofert. Istnieją też darmowe domeny oraz domeny z cenami od 12 zł na mc. Do koloru do wyboru. Do sprzedaży własnych produktów wystarczy darmowa strona internetowa sprzedażowa - tutaj fajny artykuł z propozycjami - https://jchost.pl/blog/platformy-ecommerce/ Na nowym forum wystarczy dać linka do sklepu z produktami. Zawsze można też zarabiać na reklamach jak nadal się chce mieć akurat to forum. Nie mam nic przeciwko reklamom. Myślę, że nie trzeba bać się zmian. Może się okazać, że finalnie będzie zero kosztów prowadzenia forum oraz własnej strony sprzedażowej. Najgorsze to pogrążać się w kosztach mimo wiedzy, że istnieją darmowe opcje. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luke Posted February 21 Share Posted February 21 Cześć, puściłem przelew, ale wiadomo, że to działanie doraźne, a tu trzeba po całości: Może macie jakieś oryginalne pomysły jak rozbujać portal Plusujemy? Nie wiem, sam rzadko wchodzę, zmienię to. Wydaje mi się, że spamować, rozsyłać znajomym i te lajki pod komentarzami o czym wspominasz Forum rejestracja też płatna, nie wiem ile nowych osob miesiecznie tu trafią, ale też warto zachęcać normalnych sprawdzonych znajomych. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moriente Posted February 21 Share Posted February 21 (edited) Zakupy za ponad 400 PLN zrobione, zbiór książek uzupełniony. Trzymam kciuki za wyjście na prostą. 1 hour ago, Martius777 said: Istnieją strony miejsca w internecie, które oferują możliwość stworzenia darmowego forum Wiesz że takie forum może zniknąć z dnia na dzień bez śladu? edit: przy okazji poszła donacja na forum Edited February 21 by Moriente 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martius777 Posted February 21 Share Posted February 21 (edited) 26 minut temu, Moriente napisał(a): Wiesz że takie forum może zniknąć z dnia na dzień bez śladu? Istnieją firmy, które oferują darmowe fora od wielu, wielu lat jak fora.pl co mają blisko ponad 5 mln użytkowników i 82 tysiące for tematycznych Zawsze jest ryzyko, nawet jeśli masz forum na własnym serwerze, na własnym komputerze w swoim domu to wystarczy awaria dysku, powódź, atak hakera i po zabawie. Nie ma nic pewnego na świecie Edited February 21 by Martius777 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Kotoński Posted February 21 Author Share Posted February 21 Bardzo dziękuję za wszelkie wpłaty. Mam już 590 złotych na Mbanku, resztę przeleję z PayPal i jak dojdą w poniedziałek albo wtorek, zapłacę ZUS z lekkim opóźnieniem. Dziękuję za wszelkie rady odnośnie zmniejszenia kosztów, ale niestety w praktyce przejechałem się na podobnych "tańszych odpowiednikach" wielokrotnie. Ile z tym było stresu i gorzkich myśli, a na początku każdy obiecywał że będzie cudownie. Jak sobie wyobrażacie, że ja portale przeniosę komuś na serwer w piwnicy? Musiałby to zrobić informatyk, czym mu zapłacę? To raz. A jak zepsuje przenosiny? Zdarzyło się nie raz! A jak zacznie się ciąć, pojawią się awarie i inne problemy, to co wtedy? Zażądam naprawy, jak serwer cudzy a Informatyk robił po taniości? Myślicie że forumowiczów będzie to obchodziło? Forum nie działa to idą gdzie indziej, koniec. A ja tracę kilkanaście lat ciężkiej pracy, bo chciałem przycebulić kilka stów. Podobnie z "darmowymi" miejscami na serwerze. To też przerabiałem. Dlatego często mówię i piszę, że za darmo to jest tylko ser w pułapce na myszy. Mało nie osiwiałem przy reklamach, bezustannych awariach, albo firma zmienia politykę i nagle "darmowa" strona zostaje płatna, więcej niż tutaj, i co wtedy? Tu już cisza, albo teksty "sam podjąłeś decyzję", "zrobiłeś tak to tak masz" itd. Poza tym 300 złotych z hakiem między innymi za forum miesięcznie, gdzie ja wszystko kontroluję, ma ten chociażby plus, że sam wybieram reklamy, które nie narzucą nic ludziom którzy mi zaufali. I za znacznie większe pieniądze niż za te 300 z hakiem. Czyli portal na jakiejś firmie, który wykorzystuje kilkanaście lat mojej pracy i wali reklamami jakimi chce i kiedy chce, a ja w razie awarii siwieję i to wszystko za oszczędność 300 z hakiem miesięcznie? Płacę dobrej firmie i to tańszej niż wszystkie te znane molochy - nie ma awarii a jak jest, za minutę mam pomoc informatyka, forum śmiga. Żeby teraz to przenosić, rezygnować, codziennie się modląc żeby nie było awarii i oglądać reklamacje kurczaczków z Lidla czy prezerwatyw analnych albo niemieckie czy ukraińskie produkty, to wolałbym w cholerę to sprzedać i trudno, nie udało się, wielu ludziom się nie udaje. Ale poniżej pewnego poziomu nie zejdę. Reasumując - w biznesie nie ma prezentów, czy czegoś darmowego. Zawsze się z tym wiążą kłopoty i upokorzenia. Jeszcze raz dzięki! 10 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husquarna Posted February 21 Share Posted February 21 Teraz miałem dostęp do komputra to zrobiłem jak @Iceman84PL, zamówiłem książki 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
OdważnyZdobywca Posted February 21 Share Posted February 21 Moim skromnym zdaniem, powinieneś reklamować rzeczy z których jesteś w pełni zadowolony, nawiązać współpracę z markami, rzeczami których używasz i są dobre. Tak jak przykład z tą firmą gdzie jesteś zadowolony (informatycznej, mniejszej od molochów). Oni mają pełno kasy, a dodatkowe zlecenia dobrze zadziałają na obie strony. Drugi pomysł to może nawet nie tyle włączone reklamy na YT (znam Twoje nastawienie) ale utworzenie miejsca na forum, gdzie reklamujesz rzeczy, które sprawdziłeś. Różne latarki, noże i inne gadżety. Podpiąć reflinki tak, by wszyscy którzy kupują z Twojego linku - kilka procent zostawiali Tobie. Nie jeden by chętnie pooglądał rzeczy które mogą się przydać i je naprawdę kupił (np słuchawki). 13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luke Posted February 21 Share Posted February 21 Niepoprawne login, powinno zawierać co najmniej 5 znaków i nie więcej niż 15, oraz zaczynać się od litery Rejestracja na Plusujemy. Niepoprawne ale co hasło czy.login ? Komunikat bardzo dziwny. Mam wszystko wpisane poprawnie i nie puszcza. Jak inni z zewnątrz mają takie problemy to można się zniechęcić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pejo Posted February 21 Share Posted February 21 Wpłacone 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TMEnjoyer Posted February 21 Share Posted February 21 W pierwszym poście na forum napisałem, że to miejsce odmieniło moje życie na plus i chciałbym się odwdzięczyć - no i mam ku temu okazję. Poszedł przelew, powodzenia! 7 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Kotoński Posted February 22 Author Share Posted February 22 Bardzo dziękuję, ZUS wczoraj wieczorem opłaciłem. Jeśli ktoś z Państwa chce zwrotu pieniędzy, to proszę pisać i podać dane zwrotu. Rozumiem że ktoś zapomniał o jakimś rachunku i ma problem, Spoko. Ale np. tekst o prośbie o pieniądze zamieściłem też na fejsie, a komentarze które wkleję poniżej w screenie, że jęczę, że narzekam bo nie płacicie, jest dla mnie mocno przykry. Wstaję z łóżka, pierwsze co robię komp i portale, kładę się spać - portale. Z przerwą na spacer z Pusiem, gdzie i tak na mrozie nagrywam audycje - podkreślam to, bo mówienie na mrozie i łażenie z wyciągniętym telefonem nie jest dla mnie zbyt proste. Dlatego każdy taki komentarz mnie dotyka, czuję coraz większe tym wszystkim rozgoryczenie. A to komuś nie podoba się że mam rower, a to ktoś ma żal że mam forum a on nie ma, a to komórkę mam do nagrywania audycji drogą, wszystko źle. A meile zapchane sprawami, prośbami. Wygląda na to że się żalę, no i tak w istocie jest. W końcu od tego jest forum Pomoc spłacam codzienną pracą, nie mam niestety weekendów, urlopów, nawet na spacerze z psem, mogę odebrać telefon o awarii czy coś gorszego i nie raz i nie dwa tak było. Jeśli ktoś z Państwa ma jakieś oczekiwania dodatkowe, proszę pisać. To nic złego w sumie, to jak reklama - ktoś płaci a ja coś robię, oczywiście w granicach przyzwoitości, wiadomo o co chodzi. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RabarbaR Posted February 22 Share Posted February 22 Marku wszystkim nie dogodzisz. Nawet nie próbuj się tłumaczyć. Robisz świetną robotę i choćby skały srały trwaj w tym co kochasz i w co wierzysz. Dla poprawy nastroju mam dla Ciebie darmowego tipa na dodatkowe źródło dochodu. Mianowicie. Od miesiąca sierpnia roku Pańskiego 2025. Będziesz mógł dorabiać jako sobowtór prezydenta RP. 🙃 Tylko "parę"osób musi w najbliższym czasie dojść do podobnych, zdroworozsądkowych wniosków i konkluzji.:) Także uszy do góry Panie generale. 🫡 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmr Posted February 23 Share Posted February 23 Poszło przed chwilą. Pozdrawiam 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted February 24 Share Posted February 24 Poszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca1980 Posted February 24 Share Posted February 24 Ku chwale imperium :). Link to comment Share on other sites More sharing options...
hendrix Posted March 5 Share Posted March 5 @Marek Kotoński poszło pięć stówek, jutro powinien mieć Pan kasę na koncie - głównie w ramach podziękowania za stworzenie przestrzeni, na której można wymieniać się różnymi doświadczeniami życiowymi, skonfrontować swoje poglądy z innymi ludźmi i pobyć trochę w męskim, szerokim gronie (szkoda, że wyłącznie wirtualnie, ale trzeba cieszyć się z tego, co jest). To już od nas - użytkowników - zależy jak tą przestrzeń wykorzystamy. Forum to szwedzki stół, każdy może znaleźć tu coś dla siebie. Nie ukrywam, że wykonałem ten przelew też dla samego siebie, dla uwiarygodnienia się (będzie Pan miał moje dane, ufam, że będą bezpieczne) - bo padło tu w moją stronę dużo dziwnych oskarżeń, które nie mają nic wspólnego z prawdą. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w walce - proszę się nie poddawać, takich przestrzeni w internecie dla mężczyzn praktycznie nie ma, a wiemy jak bardzo są one potrzebne. 4 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts