Jump to content

Podróż do Azji na 6 do 8 tygodni

elogejter

Recommended Posts

Siema.

Za niedługo będę wybierał się w podróż po Azji, max myślę dwa miesiące.

Jaki plecak byście polecali na taką wyprawę, a może macie jakieś konkretne modele?

Zastanawiam się nad pojemnością 35 litrow, kilka spodenek, kilkanaście podkoszulków, jedne długie spodnie, bluza, kurtka przeciwdeszczowa.

Czy ktoś z was podróżował po Azji i ma jakieś tipy co spakować/czego nie?

Cel - Tajlandia, Wietnam, Kambodża i gdzie mnie poniesie, możliwe że Chiny na początek🙂

• Like 1

• Iceman84PL changed the title to Podróż do Azji za 6-8 tygodni?

Unikaj North Face. Miałem poprzedni plecak od nich 10 lat, bardzo dobra jakość. Pod koniec zeszłego roku kupiłem taki sam model, ale wyprodukowany 10 lat później i jakość jest znacznie gorsza, zawiodłem się bardzo. Ten plecak wytrzyma może 2 lata i będzie do wymiany, a kosztował ponad 300 zł. 

• Like 1

Na plecakach nie znam się ale wszystko zależy od tego jaki wyjazd, czy bardziej backpackersko i mobilnie czy jednak duza waliza.

Co do rzeczy to szczególnie do tanich krajów nie ma sensu brać koszulek, spodenek, czapek, bielizny. To są koszta od 15 zł zaczynające się i jest w czym wybrać.

I tu dochodzimy do dylematu czy starczy. Ja akurat wracam niedługo w przeciwnym kierunku to mam kupione z 15 koszulek, 10 czapek. Obawiam się czy nie przekrocze 23 kg... Jedynie długie spodnie ciężko dostać na europejczyka, to warto mieć ze sobą.

• Like 1

@EmpireState z Twoim wzrostem to na 100 ciężko, ja latam z ciuchami i przepierki w pralni. (ok 7pln) Teraz nie było żelazka tam gdzie mieszkałem. To taki zmiętolony chodziłem. Warto coś zabrać ze sobą, pytanie ile i co. 

5 godzin temu, Maurycy napisał(a):

Unikaj North Face.

Trochę taka pół prawda, tak jakość w dół, ale są modele co trzymają fason ale to też nie jest w pierwszym lepszym sklepie, inaczej jest zielony bosch, oraz niebieski Bosch (tu też możemy pogadać o tym jak niebieski poszedł w dół.) 

Pamietam, kiedyś jeszcze longsleeve TNFace made in Greece, wyjebalem je chyba dwa lata temu, a służyły z 18 (ostatnie lata tylko do pracy). 
Warto jeszcze TNFace jak ktoś może z US sprowadzić sobie - inny lepszy świat. 

Edited by zuckerfrei
  • Like 1

Od siebie polecam plecaki firmy Wisport. Sam posiadam, pancerny sprzęt, choć nie każdemu pasuje militarny styl. Do tego plecaki On My Way, szczególnie seria Triple Crown. Ultralekki, trochę innej budowy. Plecaki sporo kosztują, ale są warte swojej ceny.

Tak naprawdę, to myślę, że zwykła Quechua z Decathlonu też powinna dać radę. Widziałem sporo wyjadaczy, którzy korzystali z tego sprzętu.

• Like 1

Mam Wisport Sparrow 303 30 l - kupiony mniej więcej rok temu. Sprawdza się. Na tygodniowy wyjazd spoko. Jak dla mnie mógłby mieć lepiej zabezpieczoną kieszeń na laptop. Druga wada jaką widzę, to nie ma dobrej kieszeni na dokumenty itp. 

Obejrzyj kanał BNT, Szybkie podróże i przez świat na Fazie (teraz chyba zmienił nazwę). Co jakiś czas wrzucają używany sprzęt. Z tych co wymieniłem BNT wydaje mi się, że podróżuje po miejscach i w stylu jaki by ci odpowiadał. Pewnie są jacyś inni podróżnicy po Azji i tym bym się kierował najbardziej. 

2 godziny temu, elogejter napisał(a):

Chyba wezmę forclaz travel 500 40l

- ten plecak otwiera się jak walizka.

system nośny z pasem biodrowym

tylko zastanawiam się czy 40l mi wystarczy xD

Mam ten plecak i niedługo zabieram go na 2-tygodniowy trip po Europie. Gdybym nie brał sprzętu foto, to myślę, że taki plecak byłby zbyt duży na w miarę ergonomiczne podróżowanie - spokojnie 30L by stykła, a tym bardziej zmieściłbym to pod siedzenie w ramach "darmowego bagażu". Forclaz 40 to już bagaż kabinowy. Dokup do niego packing cubes od Amazon Basics - 4x Small wchodzą akurat.

https://www.amazon.co.uk/dp/B014VBHUJ2?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

• Thanks 1

Mam folcarza 50L na wyprawy w góry i się spisuje, dość pakowny koło 200zł. Wisport chyba przepłacony jak dla mnie. Mam też 100L elbrusa spoko, ale mocno zużyty już.

• Iceman84PL changed the title to Podróż do Azji na 6 do 8 tygodni
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.