Maurycy Posted March 7 Share Posted March 7 Nasz premier chce wprowadzić szkolenia wojskowe dla wszystkich mężczyzn. Póki co model szwajcarski, czyli pełna dobrowolność. Na pewno propozycja, która padła z jego ust została poprzedzona wieloma analizami dotyczącymi naszych sojuszników i sytuacji geopolitycznej podczas rządów Trumpa. 3 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubertius Posted March 7 Share Posted March 7 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassfreak Posted March 7 Share Posted March 7 (edited) 22 minuty temu, Maurycy napisał(a): Póki co model szwajcarski, czyli pełna dobrowolność. Dzięki Bogu bo w innym temacie mój krótki ląd się już odpalił. Oczywiście brak informacji czy na koniec szkolenia przysięgą wojskowa albo małym druczkiem dowiesz się po szkoleniu ? 🤣 Edited March 7 by bassfreak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubertius Posted March 7 Share Posted March 7 Teraz, bassfreak napisał(a): Dzięki Bogu bo w innym temacie mój krótki ląd się już odpalił. Oczywiście brak informacji czy na koniec szkolenia przysięgą wojskowa albo małym druczkiem dowiesz się po szkoleniu ? 🤣 Armia Szwajcarska oparta jest na obowiązkowej służbie wojskowej mężczyzn w systemie milicyjnym i ochotniczej służbie kobiet. Rejestracja przedpoborowych następuje w roku, w którym kończą 18 lat. Obowiązek wojskowy ustaje zależnie od specjalizacji, stopnia wojskowego i przydziału mobilizacyjnego w wieku od 30 lat (szeregowi, niektórzy podoficerowie, żołnierze bez przydziału), do 50 lat (specjaliści i oficerowie sztabowi). Poborowi w wieku 20 lat powoływani są do odbycia szkolenia zasadniczego. Mężczyźni, którzy nie zostali powołani do ukończenia 25. roku życia, zwolnieni są z poboru, płacą jednak specjalny podatek wojskowy i podlegają przepisom o obronie cywilnej. Szkolenie rekrutów, zależnie od rodzaju wojsk, trwa od 18 do 21 tygodni. Szkolenie rezerwistów obejmuje 6 do 7 kursów doszkalających w sumie od 260 do 600 dni. Każdy milicjant pozostający w rezerwie zobowiązany jest do odbycia w ciągu roku określonej liczby treningów strzeleckich. Obowiązek ten dopełniany jest poza okresami szkolenia w jednostkach, indywidualnie przez każdego milicjanta w klubach strzeleckich z użyciem jego broni osobistej. Treningi te odnotowywane są w specjalnym osobistym zeszycie strzelań, niczym w uczniowskim „dzienniczku” czy studenckim indeksie. Czyli tak, na końcu każdego szkolenia takiego poborowego jest oczywiście przysięga. 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassfreak Posted March 7 Share Posted March 7 No cóż 1 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted March 7 Share Posted March 7 Wkładka mięsna do BWP pilnie poszukiwana 🤡 Myślę, że panowie posłowie i senatorowie powinni iść w awangardzie, dając dobry przykład narodowi. 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted March 7 Share Posted March 7 Czas uciekać z tego chorego kraju do normalnej Hiszpanii tam spokojnie można podać się za kobietę i mieć jaja wywalone na wszystko a nie czekaj , wróć nie jaja co ja "napisałam". 1 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoLe Posted March 7 Share Posted March 7 Tak spokojnie się wypowiada, znaczy, że trzeba pakować walizki. Gdyby to było, tylko żeby postraszyć, to by już ludzi w paranoje wprwadzali. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOHC Posted March 7 Share Posted March 7 Po czym poznać że kłamie? Bo usta otwiera. 14 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CzarnyR Posted March 7 Share Posted March 7 Oni pierwsi w kolejce powinni być a nie czekaj xD to Ty masz gnić w okopie a oni wrócą okradać dalej społeczeństwo. :D 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoLe Posted March 7 Share Posted March 7 5 minut temu, DOHC napisał(a): Po czym poznać że kłamie? Bo usta otwiera. Właśnie takich ludzi potrzebujemy xD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted March 7 Share Posted March 7 To ja chętnie się zapiszę na F35, bo dzidą bojową i procą to od dziecka umiem. ps. Czy trzeba się zgłosić ze swoimi walonkami? 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted March 7 Share Posted March 7 17 minut temu, Rnext napisał(a): walonkami? Walonki będą z "Zary" we wszystkich kolorach tęczy 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted March 7 Share Posted March 7 (edited) Troszkę nie rozumiem tego popłochu i oburzenia przecież na forum jest sporo kowbojów klawiatury co albo pisało w wątku o wojnie na Ukrainie o "paleniu ruskiego mięsa" "łapaniu dezerterów w siatki" oraz "ruskich onucach, którymi powinny się zainteresować służby" albo rechotało, że ruscy mają armię 80latków i wożą sprzęt na osłach. Czego się boicie, fajna męska, przygoda, postrzelacie do tej kacapskiej dziczy, uciekną szybko, Moskwę zajmiecie i za mundurem panny sznurem... A i najważniejsze, tak jak Wam wujas na weselu kuzyna mówił... Bądźcie mężczyznami nie pizdeczkami! Edited March 7 by niemlodyjoda 9 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadul Posted March 7 Share Posted March 7 Niech mnie w dupę pocałują. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted March 7 Share Posted March 7 1 minutę temu, dziadul napisał(a): Niech mnie w dupę pocałują. Całkiem możliwe, że tak będzie bo wojsko pod Kosiniakiem - Kamyszem zapewne będzie tęczowo tolerancyjne xD 1 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassfreak Posted March 7 Share Posted March 7 Hołownia jako 1 niech zapierdala wgnieść putina w ziemię 🤣 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted March 7 Share Posted March 7 (edited) Tym wszystkim “wojskowym” powinni rozdawac chelmy o rozmiar wieksze , ucisk im wyraznie szkodzi . Ja tam moglbym nawet isc na szkolenie ale brzydze sie pojazdami na paliwa ciekle . Jak wymysla elektryczne czolgi i inne pojazdy bojowe to czemu nie . Edited March 7 by thyr 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietryło Posted March 7 Share Posted March 7 Dobra... Ja pójdę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf Posted March 7 Share Posted March 7 (edited) Model Szwajcarski no ale Polska to nie Szwajcaria! Tam jest tak dlatego że kraj jest dużo mniejszy inaczej ukształtowany kulturowo o innej polityce i miejscu na mapie i zdecydowanie bogatszy. Kolejnym ciekawym tekstem "szukamy pieniędzy na to..." Czyli teraz podatek od oddychania czy teraz najdroższy Gaz w EU po prądzie? Czy odpalą drukarki i chleb będzie po 10 zł? Dla mnie osobiście ta nowa ustawa to test na inteligencje dla samców, oni potrzebują frajerów na teraz a nie za ileś lat dlatego taka ustawa. Sam jestem ciekaw ile idiotów się zgłosi i podpisze cyrograf z diabłem Donaldem. Edited March 7 by smerf 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
doler Posted March 7 Share Posted March 7 (edited) To wszystko, żeby walczyć o interesy anglosasów w tej części świata, słabsza Polska to silniejsi oni, ha tfu Edited March 7 by doler 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted March 7 Share Posted March 7 9 minut temu, smerf napisał(a): Model Szwajcarski no ale Polska to nie Szwajcaria! U nas będzie model Ukraiński, kto biedny lub głupi na front 10 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumTrarara Posted March 7 Share Posted March 7 20 minut temu, doler napisał(a): eby walczyć o interesy anglosasów w tej części świata, Raczej niemców, francuzów i holendrów. W końcu - jeżeli Trump przechnie swoje - to EUropejska banda sprzedajnych cwaniaków z UE (i ich panowie z "głównych" krajów) nie powącha zUKR ani $. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LiderMen Posted March 7 Share Posted March 7 Ciekawe na jaka skale to wprowadzą bo podobno wszedzie ludzi brakuje i tym bardziej do szkolenia, chyba że w miejscowej remizie będzie się to odbywało. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted March 7 Share Posted March 7 Jak ktoś widział stan wojska, straży granicznej, czy innego gówna w tym kraju to wie, że te całe szkolenia to jedna wielka mrzonka. Tzw. szkolenie to będzie chlanie, ocena sprawności na oko i pokazanie komuś siura, kto nawet pewnie nie będzie prawdziwym lekarzem i do widzenia. Kolejne podbicie pieczątki, żeby posegregować frajerów, którzy w tym kartonie jebanym jeszcze zostali Nikt tam nawet broni na oczy nie zobaczy. 14 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts