Jump to content

Szkolenie wojskowe dla dorosłych mężczyzn

Recommended Posts

Nasz premier chce wprowadzić szkolenia wojskowe dla wszystkich mężczyzn. Póki co model szwajcarski, czyli pełna dobrowolność. Na pewno propozycja, która padła z jego ust została poprzedzona wieloma analizami dotyczącymi naszych sojuszników i sytuacji geopolitycznej podczas rządów Trumpa. 

• Like 3
  • Haha 6

22 minuty temu, Maurycy napisał(a):

Póki co model szwajcarski, czyli pełna dobrowolność.

Dzięki Bogu bo w innym temacie mój krótki ląd się już odpalił.

Oczywiście brak informacji czy na koniec szkolenia przysięgą wojskowa albo małym druczkiem dowiesz się po szkoleniu ? 🤣

Edited by bassfreak

Teraz, bassfreak napisał(a):

Dzięki Bogu bo w innym temacie mój krótki ląd się już odpalił.

Oczywiście brak informacji czy na koniec szkolenia przysięgą wojskowa albo małym druczkiem dowiesz się po szkoleniu ? 🤣

Armia Szwajcarska oparta jest na obowiązkowej służbie wojskowej mężczyzn w systemie milicyjnym i ochotniczej służbie kobiet. Rejestracja przedpoborowych następuje w roku, w którym kończą 18 lat. Obowiązek wojskowy ustaje zależnie od specjalizacji, stopnia wojskowego i przydziału mobilizacyjnego w wieku od 30 lat (szeregowi, niektórzy podoficerowie, żołnierze bez przydziału), do 50 lat (specjaliści i oficerowie sztabowi). Poborowi w wieku 20 lat powoływani są do odbycia szkolenia zasadniczego. Mężczyźni, którzy nie zostali powołani do ukończenia 25. roku życia, zwolnieni są z poboru, płacą jednak specjalny podatek wojskowy i podlegają przepisom o obronie cywilnej. Szkolenie rekrutów, zależnie od rodzaju wojsk, trwa od 18 do 21 tygodni. Szkolenie rezerwistów obejmuje 6 do 7 kursów doszkalających w sumie od 260 do 600 dni.

Każdy milicjant pozostający w rezerwie zobowiązany jest do odbycia w ciągu roku określonej liczby treningów strzeleckich. Obowiązek ten dopełniany jest poza okresami szkolenia w jednostkach, indywidualnie przez każdego milicjanta w klubach strzeleckich z użyciem jego broni osobistej. Treningi te odnotowywane są w specjalnym osobistym zeszycie strzelań, niczym w uczniowskim „dzienniczku” czy studenckim indeksie.

Czyli tak, na końcu każdego szkolenia takiego poborowego jest oczywiście przysięga. ;)

• Like 4
  • Haha 1

Czas uciekać z tego chorego kraju do normalnej Hiszpanii tam spokojnie można podać się za kobietę i mieć jaja wywalone na wszystko a nie czekaj , wróć nie jaja  co ja "napisałam".

• Like 1
  • Haha 9

Tak spokojnie się wypowiada, znaczy, że trzeba pakować walizki. Gdyby to było, tylko żeby postraszyć, to by już ludzi w paranoje wprwadzali.

• Like 1

5 minut temu, DOHC napisał(a):

Po czym poznać że kłamie? Bo usta otwiera.

Eyes Looking GIF    Właśnie takich ludzi potrzebujemy xD

• Like 1

Troszkę nie rozumiem tego popłochu i oburzenia przecież na forum jest sporo kowbojów klawiatury co albo pisało w wątku o wojnie na Ukrainie o "paleniu ruskiego mięsa" "łapaniu dezerterów w siatki" oraz "ruskich onucach, którymi powinny się zainteresować służby" albo rechotało, że ruscy mają armię 80latków i wożą sprzęt na osłach.

Czego się boicie, fajna męska, przygoda, postrzelacie do tej kacapskiej dziczy, uciekną szybko, Moskwę zajmiecie i za mundurem panny sznurem...

A i najważniejsze, tak jak Wam wujas na weselu kuzyna mówił...

4hqwQLgsnoENsxo0.jpg

Bądźcie mężczyznami nie pizdeczkami!

Edited by niemlodyjoda
  • Like 9
  • Thanks 11

Tym wszystkim “wojskowym” powinni rozdawac chelmy o rozmiar wieksze , ucisk im wyraznie szkodzi .

Ja tam moglbym nawet isc na szkolenie ale brzydze sie pojazdami na paliwa ciekle . Jak wymysla elektryczne czolgi i inne pojazdy bojowe to czemu nie .

Edited by thyr
  • Like 3

Model Szwajcarski no ale Polska to nie Szwajcaria! Tam jest tak dlatego że kraj jest dużo mniejszy inaczej ukształtowany kulturowo o innej polityce i miejscu na mapie i zdecydowanie bogatszy.  Kolejnym ciekawym tekstem "szukamy pieniędzy na to..." Czyli teraz podatek od oddychania czy teraz najdroższy Gaz w EU po prądzie? Czy odpalą drukarki i chleb będzie po 10 zł?

Dla mnie osobiście ta nowa ustawa to test na inteligencje dla samców, oni potrzebują frajerów na teraz a nie za ileś lat dlatego taka ustawa. Sam jestem ciekaw ile idiotów się zgłosi i podpisze cyrograf z diabłem Donaldem. 

Edited by smerf
  • Like 9

To wszystko, żeby walczyć o interesy anglosasów w tej części świata, słabsza Polska to silniejsi oni, ha tfu

Edited by doler
  • Like 3

20 minut temu, doler napisał(a):

eby walczyć o interesy anglosasów w tej części świata,

Raczej niemców, francuzów i holendrów.

W końcu - jeżeli Trump przechnie swoje - to EUropejska banda sprzedajnych cwaniaków z UE (i ich panowie z "głównych" krajów) nie powącha zUKR ani $.

• Like 1

Jak ktoś widział stan wojska, straży granicznej, czy innego gówna w tym kraju to wie, że te całe szkolenia to jedna wielka mrzonka. Tzw. szkolenie to będzie chlanie, ocena sprawności na oko i pokazanie komuś siura, kto nawet pewnie nie będzie prawdziwym lekarzem i do widzenia. Kolejne podbicie pieczątki, żeby posegregować frajerów, którzy w tym kartonie jebanym jeszcze zostali :) Nikt tam nawet broni na oczy nie zobaczy. 

• Like 14
  • Haha 2
  • Sad 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.