Lenno Posted March 13 Share Posted March 13 (edited) Często na forach tego typu w tematyce związków i relacji spotykam się mocno z krytyką PUA. Nawet ich ośmieszaniem. Ok rozumiem. Z drugiej strony PUA nie pozostaje dłużne i też krytykuje ruch RED PILL. Nie uważacie ,że zamiast krytykować, warto zobaczyć co łączy a nie dzieli? Przecież obydwa ruchy wyrosły na wspólnym korzeniu antropologii ewloucyjnej i wzajemnie się przenikają. Wiem, że PUA to nie RP i na odwrót, ale w relacjach DM warto korzystać z wiedzy obu. Często też niektóre produkcje PUA są robione na rdzeniu RP a u Red Pill słychać porady, mocno podobne do tych z Pua. Skąd wzajemna niechęć? Oprócz finansów-bo wiadomo pieniądz poróżni każdego. Na początek przykład.Przychodzi taki nowy user do świeżakowni, historia jak wszystkie inne(z cyklu zdradziła i zostawiła) ,czeka na rady. Zarówno Puas jak i Redpillowiec powiedzą mu dokładnie to samo, że szukaj nowej kolejnej."Szanuj się". W tym elemencie będą mówili jednym głosem. To trochę jak ze sportami walki, nie ważne jakim stylem, wygra "ten,który pierwszy po mistrzowsku wykona swoją technikę". I uważam,że Redpillowiec dobrze znający się w tematyce relacji DM podobnie zakończy radkę,czyli w sypialni. Skąd więc, wchodząc w szczegóły wzajemna niechęć jednych do drugich? Czy nie lepiej korzystać z tego co dobre w obu ideach? Zapraszam do dyskusji. Edited March 13 by Lenno 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadul Posted March 13 Share Posted March 13 (edited) Pua to pajace - i często też naciągacze. Puasi nie lubią pigularzy, bo pua zarabia na needy misiach, którym śni się cipka - rp psuje im interesy. Z kolei red pill to dużo trafnych twierdzeń, które z jakiegoś powodu traktuje się jako objawienie ostatnich lat. Kobiety pożądają zaradnych, silnych i atrakcyjnych mężczyzn, którym gotowe są podporządkować się w stu procentach, a słabych mężczyzn odrzucają i podświadomie nie szanują - to naprawdę nie jest nic nowego. Ja nawet nie wiem, czy rp to jakiś spójny zasób wiedzy, czy też zbiorcze określenie różnych nurtów, które umocniły się w opozycji do ofensywy wściekłego feminizmu. Edited March 13 by dziadul 9 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgg Posted March 13 Share Posted March 13 @Lenno Mylisz zupełnie redpill z blackpillem. Redpill w wersji basic, to w zasadzie takie PUA na sterydach, gdzie poza jakimiś wyuczonymi technikami podrywu w postaci tekstów oraz sposobu bycia, dokłada się całą otoczkę tzw. grindowania, czyli samorozwoju na wielu płaszczyznach, który jest ukierunkowany na powodzenie u płci przeciwnej. Niemniej jednak, zarówno w PUA, jak i w redpillu, wszelkie ograniczenia w tej materii są postrzegane wyłącznie jako mentalne, dające się przezwyciężyć determinacją i większym zapierdolem. Blackpill z kolei mówi o tym, że powodzenie u płci przeciwnej, jest w przeważającej mierze zdeterminowane przez czynniki, na które człowiek ma bardzo mały - bądź też w ogóle - wpływ, a więc uwarunkowania genetyczne. Stoi więc w opozycji zarówno do PUA, jak i redpilla, kwestionując ich odgórne założenia, że powodzenie z płcią przeciwną, jest sferą życia, którą można określonymi sposobami wypracować. Pomiędzy tymi założeniami błąka się jeszcze MGTOW, czyli założenia prawidłowych relacji z płcią przeciwną, które są zbiorem postaw najbardziej korzystnych dla mężczyzny, jako jednostki, na przekór naciskom oraz oczekiwaniom współczesnego systemu matrymonialnego oraz społecznego. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzy_siek Posted March 13 Share Posted March 13 Zapewne kilka przyczyn, różnice w poglądach, konflikty interesów (zarabianie na swojej widowni), krytyka skrajnych postaw, np. jeden powie że 1 godzinę temu, dziadul napisał(a): Pua to pajace - i często też naciągacze. a drugi że redpillowcy to przegrywy, piwniczaki i nieatrakcyjni faceci (mówię ogólnie, nie jest to diss). W każdym ruchu znajdą się skrajności, pajace, zacietrzewieńcy. W żeńskich ruchach także, skrajne feministki i te sprawy. Chyba tutaj wchodzi, mentalność stadna, która też wynika z 5 godzin temu, Lenno napisał(a): antropologii ewloucyjnej Ludzie potrzebują jakiegoś drogowskazu życiowego, aby się nie pogubić, dlatego chcą się z czymś identyfikować. czyli redpillowiec gdy coś usłyszy krytykującego redpill, to odbiera to personalnie, oraz czuje że atakują "jego ludzi", stąd się biorą gównoburze. W które sam już nie wchodzę. Podobnie zresztą jest z religią (nie sugeruję że powyższe filozofie to religie) - jest coś takiego jak obraza uczuć religijnych itd. Ja uważam że identyfikowanie się z jakimkolwiek ruchem jest złe. Lepiej powyciągać z każdego ruchu użyteczne dla siebie samego rzeczy. Zresztą przecież, te ruchy dają tylko takie ogólne drogowskazy, nie zawsze jest sens wyciągać z danego ruchu jakąś przeczytaną na necie wskazówkę i ją wdrażać np. do swojej relacji, podczas gdy tylko Ty znasz swoją relację, partnerkę, okoliczności, swoje potrzeby, od podszewki, no chyba że sam nie wiesz czego chcesz i szukasz osoby lub ruchu która Tobą pokieruje. Ludzie nie są nauczeni samodzielności, szkoła tego nie uczy, rodzice zmęczeni pracą i obowiązkami chcą by dzieci się słuchały i nie robiły kłopotów itd. W sporcie jest podobnie, kalistenicy będą albo nie trenować nóg albo robić minimum, a kulturyści mogą chcieć je maksymalnie rozbudować. Zdarzają się na internecie obrzucania błotem kalisteników, że niekompletni czy coś tam. A kulturyści obrzucani są przez strongmanów i trójboistów, że to narcyzi i są słabi jak na swoją masę. Bez sensu to wszystko, trzeba działania po prostu dobierać pod siebie. Ja dla przykładu dzięki redpillowi wiem, gdzie źle postępując można polec w relacjach z kobietą (finansowo, społecznie, psychicznie) i na co uważać. Dzięki PUA - ale nie temu pajacarskiemu-PUA tylko bardziej zdroworozsądkowemu - wiem, jak można wzbudzić emocje w kobietach, jakie zachowania z kolei mogą do siebie zrazić; jak wzbudzić zaufanie, jak zagadać. Dzięki blackpillowi poznałem rolę wyglądu; schudłem, zbudowałem masę mięśniową i siłę; poprawiłem włosy i ubiór itd. Z kolei gdybym przyjął postawę skrajną to mówiłbym, że: wszystkie kobiety to oszustki i zdradzają (redpill), wygląd i hajs nie ma żadnego znaczenia (PUA), bez wysoce ponadprzeciętnego wyglądu nic nie zrobisz a genetyka na tyle Cię ograniczy że nic z sobie nie poprawisz (blackpill). Mówię o skrajnych postawach, proszę nic z mojej wypowiedzi nie brać personalnie. Dziękuję za tę wypowiedź i pozdrawiam ugłem. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf Posted March 13 Share Posted March 13 Wystarczy przyjąć że większość ludzi zachowuje się jak trochę lepsza wersja małpek i nie trzeba żadnych czerwonych i czarnych pillów łykać czy nowych teorii pisać. 2 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tornado Posted March 13 Share Posted March 13 7 godzin temu, Lenno napisał(a): Skąd wzajemna niechęć? Proste jak drut kolczasty idący buty do do chuty Katowice(na spacer po gorących węglach). Proste? Jeżeli nie, to: Te ruchu są 7 godzin temu, Lenno napisał(a): Przecież obydwa ruchy wyrosły na wspólnym korzeniu antropologii ewloucyjnej i PRZECIWSTAWNE. ZUPEŁNYM nie zrozumieniem jest twierdzenie, że są PODOBNE. CZEMU? Ważna jest geneza(intencja) ZASTOSOWANIA. PUA powstało wśród LUDZI którzy chcieli nauczyć się PODRYWAĆ/ZDOBYWAĆ/OBCOWAĆ z kobietami.....A nie mieli zbytnich szans na ogólnym rynku. CZERWONOPIGULAKI to zawodnicy którzy chcą OBCIĄĆ KOSZTA związane z obcowaniem z kobietami. W redpilu nie ma nic o 'warsztatach' bycia LEPSZĄ wersją samego siebie. Jedynie na co uważać aby się na WSZYSTKO zabezpieczyć. 7 godzin temu, Lenno napisał(a): Czy nie lepiej korzystać z tego co dobre w obu ideach? TO nie są liniowe idee STARTUJĄCE w tym samym momęcie życia. Redp jest defensywno obserwacyjny A PUAszczenie jest AKTYWNE. .....reasumując PUA wymaga dużego wysiłku UMYSŁOWEGO FINASOWEGO, ZAANGAŻOWANIA, POŚWIĘCENIA, SKUPIENIA. NATOMIAST redp.....bo kobiety takie są, to my im teraz do pieca wrzucimy. Czaisz? Trochę różne co? 5. Godzinę temu, krzy_siek napisał(a): Ja dla przykładu dzięki redpillowi wiem, gdzie źle postępując można polec w relacjach z kobietą (finansowo, społecznie, psychicznie) i na co uważać. Ot defensywa/obrona. Godzinę temu, krzy_siek napisał(a): wiem, jak można wzbudzić emocje w kobietach, jakie zachowania z kolei mogą do siebie zrazić; jak wzbudzić zaufanie, jak zagadać. No i atak/zwiad/taktyka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krugerrand Posted March 13 Share Posted March 13 10 godzin temu, Lenno napisał(a): Przecież obydwa ruchy wyrosły na wspólnym korzeniu antropologii ewloucyjnej Nie ma czegoś takiego jak antropologia ewolucyjna. Natomiast istnieje taka gałąź psychologii, która nazywa sie psychologią ewolicyjną i to z niej w sporej mierze czerpie RP. Psychologia ewolucyjna to miejsce gdzie Psychologia spotyka się z antropologia kulturową szukając wyjaśnień zachowań ludzkich ukształtowanych przez ewolucję w zakresie biologicznym i kulturowym. Nie zauważyłem, być może źle patrzyłem, żeby PUA wzorowało się na psychologii ewolucyjnej, biologii czy antropologii, a raczej arbitralnie odrzuca co to psychologia ewolucyjna ma nam do powiedzenia w kwestii wiązania się ludzi w pary, a następnie rozmnażania. PUA traktuje wszelkie pigułki z tą czerwoną na czele jako śmiertelnego wroga, ponieważ gdy pozna się już arkana mechanizmów doboru z pary, to całe niemal PUA nie ma za wiele do zaoferowania. Owszem gadka-szmatka ma znaczenie, może być czymś ważnym, ale bez dopełnienia w postaci wyglądu i/lub zasobów nie ma sensu, ale o tym mistrzowie podrywu jakoś nie wspominają. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoeBlue Posted March 13 Share Posted March 13 Kolejny wątek na temat co był wałkowany od czasu budowy piramid. Kto nie pojął do tej pory co jest co ten nie pojmie tego do czasu aż piramidy rozlecą się ze starości. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lenno Posted March 17 Author Share Posted March 17 Jeśli chodzi o postawy, to niestety w Polskim PUA nie do końca wszyscy są w tym przypadku ekspertami w realcjach. I chodzi o kasę, lub przesadzają z humorem w swoich materiałach, przez co efekty mają słabe i owszem są odbierani jako pajace. Sam RP nie jest niczym nowym, ba nawet ojciec często tłumaczy synowi jakie są kobiety. I mocno skraje postawy wpływają na postrzeganie jego członków jako mizoginów. W dniu 13.03.2025 o 12:47, krzy_siek napisał(a): Ja dla przykładu dzięki redpillowi wiem, gdzie źle postępując można polec w relacjach z kobietą (finansowo, społecznie, psychicznie) i na co uważać. Dzięki PUA - ale nie temu pajacarskiemu-PUA tylko bardziej zdroworozsądkowemu - wiem, jak można wzbudzić emocje w kobietach, jakie zachowania z kolei mogą do siebie zrazić; jak wzbudzić zaufanie, jak zagadać. Dzięki blackpillowi poznałem rolę wyglądu; schudłem, zbudowałem masę mięśniową i siłę; poprawiłem włosy i ubiór itd. Też uważam, że należy czerpać z obu, to co dobre.Choć uważam ,że Black Pill trochę bardziej szkodzi niż pomaga. W dniu 13.03.2025 o 13:46, Tornado napisał(a): PUA powstało wśród LUDZI którzy chcieli nauczyć się PODRYWAĆ/ZDOBYWAĆ/OBCOWAĆ z kobietami.....A nie mieli zbytnich szans na ogólnym rynku. Chyba bardziej chcieli znaleźć sposób na to by kobiety ich nie spławiły w rozmowie i przy podejściach. Próbowali zrozumieć jak to funkcjonuje ,że innym się udaje. I efekt Cassanowy, który niekoniecznie był Chadem ,a bardziej zręcznym manipulatorem, kuglarzem i iluzjonistą. Wraz z rozwojem do ruchu dołączyli inni ludzie, którzy mieli bardziej problem w pierwszym kontakcie , nie mieli słynnej "bajery" ,lub nie posuwali tematu naprzód w stronę eskalacji dotykiem.Wiecie o co chodzi. Krótko: "jak zaruchać na randce"?-czyli odwieczny temat facetów przed randką. W dniu 13.03.2025 o 13:46, Tornado napisał(a): CZERWONOPIGULAKI to zawodnicy którzy chcą OBCIĄĆ KOSZTA związane z obcowaniem z kobietami. Tu bardziej ruch dla ludzi, którzy już w tych związkach są. Tam gdzie kończy się PUA, swoje mądre rzeczy wprowadza RP. W dniu 13.03.2025 o 13:46, Tornado napisał(a): W redpilu nie ma nic o 'warsztatach' bycia LEPSZĄ wersją samego siebie. Jedynie na co uważać aby się na WSZYSTKO zabezpieczyć. I Właśnie przez nieustanny rozwój definiujemy sukces na bardzo wielu płaszczyznach, nie tylko powodzenia w relacjach z kobietami, ale i finansów ,zdrowia, szcześcia, przyjaźni czy rodziny. To wszystko jest potrzebne Nam-ludziom. A RP owszem otwiera mocno oczy na pewne zachowania kobiet.To taka trochę czerwona kontrolka na desce rozdzielczej, która ostrzega Nas , o możliwych awariach pojazdu/związku. No ja też pozdrawiam wszystkich. I dzień zaczął się lepiej XD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts