bbking Posted March 24, 2025 Share Posted March 24, 2025 Na jakie branże, spółki czy indeksy stawiacie w 2025 roku? Polska czy zagranica? Akcje czy obligacje? Etf’y? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZy Posted March 25, 2025 Share Posted March 25, 2025 Jak w poprzednich, pasywnie, szeroko ETFy ze względu na horyzont czasowy 15+ lat. Wstrzymuję się od spekulacji, bo mi nie pykło 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Otworzyłem niedawno shorta na wig20 Jak na moje oko to już chore wyceny banków, bolska gospodarka oparta na bankach, spożywce (Żabka w WIG 20 xD) i ubezpieczalniach. No nie xD 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lethys Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 (edited) Liczę na Nasdaq mimo paniki, ale GPW też nie skreślam, a nawet wierzę. 30% Nasdaq, 70% pojedyncze spółki z mWIG i sWIG. Edited March 26, 2025 by Lethys Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioben Posted March 28, 2025 Share Posted March 28, 2025 (edited) - USA, AI ale już nie łopaty. - Po objęciu rządów przez Trumpa trochę zatrzęsie wszystkim, zamierzam wtedy akumulować więcej akcji spółek które już mam. - Obserwuję NOVO i CRM. - Widzę wzrosty dla BTC. - W PL mam tylko dwie spółki, CDR SNT i te będę dokupywał jeżeli ceny nie odjadą nieracjonalnie. Ogólnie sporą wiedzę na temat inwestycji znajdziesz tutaj https://www.tms.pl/ Edited March 28, 2025 by pioben Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted April 7, 2025 Share Posted April 7, 2025 W dniu 26.03.2025 o 08:56, mac napisał(a): Otworzyłem niedawno shorta na wig20 Jak na moje oko to już chore wyceny banków, bolska gospodarka oparta na bankach, spożywce (Żabka w WIG 20 xD) i ubezpieczalniach. No nie xD No to pogratulować 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
calltoaction Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 W dniu 26.03.2025 o 08:56, mac napisał(a): Otworzyłem niedawno shorta na wig20 Jak na moje oko to już chore wyceny banków, bolska gospodarka oparta na bankach, spożywce (Żabka w WIG 20 xD) i ubezpieczalniach. No nie xD Dobrze weszło! Zamknałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 (edited) @calltoaction zamierzam odczekać do pół roku, pięciu miesięcy i wtedy ewentualnie się zastanowię, co dalej. Typowe bessy historycznie trwają do 5-8 miesięcy. Przy tak dużej zmienności to się trzymam od rynków z daleka i gram w gry xD Nie ma sensu się denerwować. Tego shorta budowałem 4 miesiące. Dodam, że mamy bardzo śmieszną sytuację na rynku, bo umowy handlowe przeciętnie tworzy się i ewentualnie rozwiązuje nawet do 10 lat Mało tego. Porozumienia handlowe na większą skalę praktycznie zawsze w historii przechodziły przez dedykowane do tego stowarzyszenia, agencje i tak dalej. A tutaj wychodzi Orange Man i zapierdala z tekturowej tablicy stawki rozpierdalając całkowicie przyjęty porządek xD Nie sądzę, żeby była chociaż jedna "osoba polityczna" na świecie, która w tym momencie traktuje tego gościa poważnie. Edited April 8, 2025 by mac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 Jednym wpisem z Podlasia tak kłaść giełdy jak domki z kart szok. Wszyscy mówią o Trumpie i jego cłach a my to dobrze wiemy kto za tym stoi. Mac szacun. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
calltoaction Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 20 minut temu, mac napisał(a): @calltoaction zamierzam odczekać do pół roku, pięciu miesięcy i wtedy ewentualnie się zastanowię, co dalej. Typowe bessy historycznie trwają do 5-8 miesięcy. Przy tak dużej zmienności to się trzymam od rynków z daleka i gram w gry xD Nie ma sensu się denerwować. Tego shorta budowałem 4 miesiące. Dodam, że mamy bardzo śmieszną sytuację na rynku, bo umowy handlowe przeciętnie tworzy się i ewentualnie rozwiązuje nawet do 10 lat Mało tego. Porozumienia handlowe na większą skalę praktycznie zawsze w historii przechodziły przez dedykowane do tego stowarzyszenia, agencje i tak dalej. A tutaj wychodzi Orange Man i zapierdala z tekturowej tablicy stawki rozpierdalając całkowicie przyjęty porządek xD Nie sądzę, żeby była chociaż jedna "osoba polityczna" na świecie, która w tym momencie traktuje tego gościa poważnie. Ja się właśnie zastanawiam co zrobić, budowałem wallet dwa lata, siedzę na zysku ale ta rakieta w dół trochę zamieszała w głowie. Myślę czy nie zcashować walletu do zera i wrócić jak się uspokoi, szczególnie, że obecnie buduje się jakieś odbicie. edit. Ewentualnie poustawiać stop lose'y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 Od 4 lat w złocie i nie żałuję. Niezwykły spokój. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 (edited) @calltoaction jestem zdania, że z pewnym poziomem kapitału już się właściwie nie da tracić, dlatego ten system nazywa się kapitalizm. Większość gigantów finansjery wycofała się do gotówki ze dwa miesiące temu i założę się, że teraz napierdalają opcje i rozwijają zmasowanego shorta. Pomyśl sobie, że dołujesz NASDAQ, dostajesz telefon od Trumpa, żeby zmienić bieg i zapierdalasz longa z dźwignią xD Te wszystkie wojenki, kryzysy i tak dalej są po to, żeby osiągnąć taki cel. Nie ma innych celów na tym świecie. Moim zdaniem teraz i dobrze z gotówką siedzieć na dupie i czekać na okazję i dobrze otwierać pozycje, chociażby dywidendowe. Na TEN w czerwcu dywidenda 15.7 zł brutto, a teraz akcje latały za 83 zeta xD A to tylko przykład tego, co się dzieje, kiedy się rozejrzeć po rynku. Myślę też i w sumie trochę na to czekam, że jeszcze w USA pojawi się paniczna wyprzedaż, kiedy ludzie wybiorą hajs z kont emerytalnych. A kiedy to może się wydarzyć? Kiedy zobaczą realne stawki zakupów po nałożeniu taryf xD Pójdzie grubas do Walmarta i już mu nie wystarczy nawet na śniadanie, czy na stolik świąteczny xD To moja taka miła spekulacja, która pozwala mi przeczekać ten chaos. Edited April 8, 2025 by mac 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
calltoaction Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 Teraz mówisz o insiderach, my to jesteśmy płotki. Możemy tylko ze strzepów informacji spekulować. Dla mnie cła trumpa to jest trochę game changer na rynku i teraz fundamentalnie nie wiadomo co się wydarzy. Biznesy które dekady mogłby być mega profitowe nagle za tym jednym ruchem znikną z planszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 @calltoaction to prawda Wszystko może się zmienić dzień po dniu i jesteś w dupalu No, ale to są męskie, prawdziwe emocje, a nie jakieś pedalstwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkons Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 Ja stawiam na ASML, czekam aż spadnie jeszcze bardziej Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 Godzinę temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a): Od 4 lat w złocie i nie żałuję. Niezwykły spokój. Bierzesz może pod uwagę, że USA zaktualizuje swoje rezerwy złota o aktualne wyceny (zdaje się z 40 dolarów na dzisiejsze, brak aktualizacji od lat 70)? Jeżeli to by się wydarzyło i zwiększyła się podaż to złoto poleci na totalny ryj. Na Twoim miejscu bym się przyjrzał lub uważał na ten temat. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 (edited) @mac jest dokładnie odwrotnie, jeśli zaktualizują cenę w stosunku do zadłużenia i posiadanych rezerw złota (tak, żeby to był taki sam stosunek jak w momencie, gdy ustalono 40 USD za uncję), to złoto wystrzeli w okolice 125.000 USD za uncję. Jest to jedna z teorii, która odpowiada na pytanie jak spłacić zadłużenie USA - FED wyceni złoto po swojemu, w oderwaniu od ceny złota „papierowego”. Myślę, że dlatego właśnie sprawdzano ile tego złota w rzeczywistości jest w rękach instytucji USA… Zresztą, to nie ma znaczenia, nawet USA nie są wstanie manipulować ceną kruszcu na całym świecie. Na złoto jest ogromny popyt w Azji i krajach arabskich. Jak miałoby to wyglądać? USA ogłasza, że od dziś jedna uncja to 100 USD? Kto im sprzeda w tej cenie? Jeśli tak zrobią, to chętnie od nich kupię każdą ilość P.S mówię oczywiście o rzeczywistym kruszcu, nie papierku wycenianym przez algorytmy na giełdzie elektronicznej. Dodatkowo - ostatnie zakupy cen złota przez banki centralne służą… uwspolnieniu balansu rezerw złota w stosunku do zadłużenia w USD. Świat zachodu przestawia się w kierunku wielkiego szwindla rozwiązującego problemy z zadłużeniem. Edited April 8, 2025 by Roman Ungern von Sternberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
calltoaction Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 Godzinę temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a): jest dokładnie odwrotnie, jeśli zaktualizują cenę w stosunku do zadłużenia i posiadanych rezerw złota (tak, żeby to był taki sam stosunek jak w momencie, gdy ustalono 40 USD za uncję), to złoto wystrzeli w okolice 125.000 USD za uncję. Takimi marzeniami to są karmieni wszyscy gdy trzeba zrobić dystrybucję. Zwróć uwagę, że złoto od 10 lat jest w trendzie wzrostym i zrobiło w tym czasie 200% Na twoim miejscu jakby trzymał to teraz na ATH to bym sprzedał i czekał na głeboką korekte tego ruchu. Poprzednio było to samo i złoto korekciło 50% przez 5 lat. Mi zakres korekty podpowiada minimum dwa poziomy $2385 i $2109. Oczywiście może iść dalej up ale ja to w nie wierze, nic nie trwa wiecznie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 @calltoaction zgadzam się ze wszystkim co powiedziałeś, ale: - górka jest nie tylko na złocie, praktycznie wszystko jest ATH: nieruchomości, rynek akcji - krypto pomijam - dla mnie to scam chociaż oczywiście można na tym zarobić Z uwagi na powyższe nie widzę żadnej innej możliwości zainwestowania swoich oszczędności. W co miałbym to wrzucić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkons Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 @Roman Ungern von Sternberg a nie myślałes żeby kupić etf na nasdaq? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 @rkons nie. Dla mnie ta kasa jest zabezpieczeniem w przypadku konieczności „nowego startu”. Link to comment Share on other sites More sharing options...
calltoaction Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 (edited) 18 minut temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a): Z uwagi na powyższe nie widzę żadnej innej możliwości zainwestowania swoich oszczędności. W co miałbym to wrzucić? Ja wiem, że gotówka może palić w ręce ale to też jakieś rozwiązanie i przetrzymanie tego okresu który moim zdaniem jest turbo niepewny. Ja np. myślę o zcashowaniu się głównie z etfów na indexy ale zostawiam sobie jakieś spółki dywidendowe i jednego perełkę taketwo pod premiere gta 6. Reszta ewakuacja, posiedze chwilę na gótówce i jak się już wystrzelają tymi cłami to można myslec o powrocie. P.S zobaczymy jak stany się dziś otworzą. Edited April 8, 2025 by calltoaction Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 @calltoaction wolę metal niż papier, jak stracę to trudno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmpireState Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 Problem w tym, że tak gotówka, szczególnie nasza ale suma sumarum każda traci na swojej wartości w zasadzie z miesiąca na miesiąc. Chyba nie ma żadnej dobrej odpowiedzi ale inflacja dobija wszystko, że aż przykro patrzeć jak ta gotówka się dewaluuje. Również poza złotem nic nie widzę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek92 Posted April 8, 2025 Share Posted April 8, 2025 Złoto i krugerandy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts