Jump to content

Używa ktoś e-czytnikow

elogejter

Recommended Posts

Kindle super. Jeden z najlepszych życiowych zakupów :) Czytam od 10 lat tylko na czytniku. Sprzęcior praktycznie niezniszczalny. Bateria po tylu latach dalej trzyma tydzień. Poza tym teraz można pdfy przerabiać idealnie w format mobi jednym kliknięciem na różnych stronach. Nie pamiętam, kiedy miałem w ręku standardową książkę. 

Edited by mac
  • Like 3
  • Thanks 1

Ja używam Pocketbooka od kilku lat, jestem zadowolony.

Model Basic lux pierwszej generacji, teraz jest bodaj 4 generacja tego czytnika i kosztuje około 450 złotych.

Tylko, że ja chciałem mieć czytnik bez dotykowego ekranu i sobie przerzucać strony przyciskami.

Wersja z dotykowym ekranem kilkadziesiąt złotych więcej.

• Like 1
  • Thanks 1

Możesz pożyczyć od kogoś na dzień i zobaczyć, czy ci to odpowiada, czy w sklepie poczytać coś kilka minut. Jest tego masa z różnymi opcjami, podświetlenie, Android, internet, dotykowy ekran, głos, kolor... Kindle fajne, ale nie można zarządzać folderami jak na Androidzie i Amazon cię inwigiluje. W podróż super, mniej miejsca niż książki.

Ja cenię sobie w czytnikach fizyczne przyciski do zmiany stron i nawigacji. Fajną opcją jest możliwość ściągania artykułów z sieci. Wadą czytnika jest, że nie wrócisz szybko do danego miejsca jak w książce i nie przelecisz po stronach. Ale do spokojnego odczytania treści jest świetny.

• Like 1

@elogejter jak ściągam coś w pdf to później przerabiam na mobi i wrzucam na kindle. Trwa to chwilę. Wpisz sobie pdf to mobi i znajdziesz pierwszą lepszą stronę, która w sekundę to ogarnie. 

Pamiętaj tylko, żeby brać wersję kindla bez reklam. 

Tablet mały to gówno, jeżeli chodzi o czytanie. Kiedyś miałem i wyjebałem. Jak czytać to tylko na sprzęcie do tego dedykowanym. Wygodniej, lepiej, super jakość. 

• Like 1

9 minut temu, elogejter napisał(a):

czy na kindle normalnie wgrywasz sobie pdfy np z chomikuj ?

Możesz pdfy, polecam jednak szukać ich formatu .mobi albo .epub. Można konwertować w necie pomiedzy tymi formatami.

Zwykłego tableta bym odpuścił ze względu że klasyczny ekran męczy oczy. Ten e-ink w czytnikach nie męczy - z moich doświadczeń.

• Like 1

Gratuluje.

Kupuje w ksiegarniach. Moja ulubiona to ebookpoint. Poluje na promocjach i uzywam upolujebooka.pl. Fajny portal to swiatczytnikow.pl , masz tam wiele ciekawych informacji. Czasami wysylam artykuly bezposrednio za pomoca wtyczki send to kindle w przegladarce.

Ogolnie ksiazke jest masa i wychodzi ich jeszcze wiecej.  Wada jest, ze umiejetne przesiewanie pochlania coraz wiecej czasu, zaleta jest ze wiele jest ponadczasowej klasyki dostepnej za smieszne kwoty.

Kindla uzywam od nastu juz lat. Mam w domu 3 sztuki a najlepiej wspominam Classica  z fizycznymi przyciskami z boku, mimo, ze mam Oasis. 

• Like 1
  • Thanks 1

2 hours ago, elogejter said:

Zamówiłem, skąd pobieracie książki ?

Póki co ściągam z netu za free.

Jest tego od cholery.

Przeczytałem już na nim sporo, w tym do połowy Mein Kampf Hitlera, bo więcej nie strawiłem, 20% Koranu bo więcej nie strawiłem, trochę Buddy, sporo ponad 100 *mobi w dwóch językach obcych, więcej grzechów nie pamiętam.

Po polsku już nie czytam, bo mi się to wydaje jakieś dziwne.

Jakbym wylądował w obcej bajce.

Kindle ma zaletę nie do pobicia.

W tej chwili mam na nim ze 200-300 książek.

Wystarczy wyobrazić sobie wyjazd, na którym czasami wieczorem chce się coś poczytać.

Można wziąć 2-3 książki albo 200-300 na Kindle'u.

PDF-y mają wady jeśli chodzi o czytanie na czytniku.

Czasami np. mają za małe litery a po powiększeniu czcionki strona nie mieści się na ekranie.

Konwersja do mobi robi swoje, chyba że PDF to skan książki, czasami po dwie strony, bywa że konwerter nie potrafi skonwertować czegoś co jest napisane w dwóch kolumnach, wtedy jest kasza, czytasz dwie książki naraz.

Nie zawzinalem się w takich przypadkach. Kolejne 99 książek czeka w kolejce.

Edited by JoeBlue

21 godzin temu, elogejter napisał(a):

preferujecie książki w wersji papierowej a może ktoś używana e-czytnik typu kindle? 

Obydwie formy.

Jeśli chodzi o pracę z tekstem, to ostatnimi czasy lubię wrzucać ebooki do AI i robić sobie z tego konspekty - ruszyłem tak wiele ebooków, które mi wcześniej zalegały (oczywiście nie beletrystyka).

• Thanks 1

@Dzingolo w sobotę przyjdzie kindle prawdopodobnie, niedziela wolne także trochę poczytam

macie jakieś ciekawe pozycje na temat wystąpień publicznych? Przemawiania? Pewności siebie? Coś typu żeby być dobrze słuchanym? Zyskać autorytet? Skupiać na sobie uwagę?

• Like 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.