elogejter Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Siemano preferujecie książki w wersji papierowej a może ktoś używana e-czytnik typu kindle? zastanawiam się nad zakupem, taki e czytnik mało miejsca zajmuje, wygoda tak mi się wydaje jeśli chodzi o podroze 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 (edited) Kindle super. Jeden z najlepszych życiowych zakupów Czytam od 10 lat tylko na czytniku. Sprzęcior praktycznie niezniszczalny. Bateria po tylu latach dalej trzyma tydzień. Poza tym teraz można pdfy przerabiać idealnie w format mobi jednym kliknięciem na różnych stronach. Nie pamiętam, kiedy miałem w ręku standardową książkę. Edited March 26, 2025 by mac 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Ja używam Pocketbooka od kilku lat, jestem zadowolony. Model Basic lux pierwszej generacji, teraz jest bodaj 4 generacja tego czytnika i kosztuje około 450 złotych. Tylko, że ja chciałem mieć czytnik bez dotykowego ekranu i sobie przerzucać strony przyciskami. Wersja z dotykowym ekranem kilkadziesiąt złotych więcej. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śnieżnobiały Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Możesz pożyczyć od kogoś na dzień i zobaczyć, czy ci to odpowiada, czy w sklepie poczytać coś kilka minut. Jest tego masa z różnymi opcjami, podświetlenie, Android, internet, dotykowy ekran, głos, kolor... Kindle fajne, ale nie można zarządzać folderami jak na Androidzie i Amazon cię inwigiluje. W podróż super, mniej miejsca niż książki. Ja cenię sobie w czytnikach fizyczne przyciski do zmiany stron i nawigacji. Fajną opcją jest możliwość ściągania artykułów z sieci. Wadą czytnika jest, że nie wrócisz szybko do danego miejsca jak w książce i nie przelecisz po stronach. Ale do spokojnego odczytania treści jest świetny. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 21 minut temu, Śnieżnobiały napisał(a): Wadą czytnika jest, że nie wrócisz szybko do danego miejsca jak w książce i nie przelecisz po stronach. Opcja robienia zakładek lub opcja idź do strony numer 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Jak chcesz oszczędzić oczy i często czytasz - to warto. Jednak pdf-y jak dobrze pamiętam są obsługiwane przez te większe. Polecam, choć i tak korzystam z tableta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spellman71 Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Zakupiłem kiedyś Kindle na promocji w amazonie i to był jeden z najlepszych zakupów w życiu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted March 26, 2025 Author Share Posted March 26, 2025 @mac właśnie mam dylemat czy typowo e-czytnik kupić kindle czy jakiegoś tableta małego. na kindle jest promocja teraz -15funtow. czy na kindle normalnie wgrywasz sobie pdfy np z chomikuj ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 @elogejter jak ściągam coś w pdf to później przerabiam na mobi i wrzucam na kindle. Trwa to chwilę. Wpisz sobie pdf to mobi i znajdziesz pierwszą lepszą stronę, która w sekundę to ogarnie. Pamiętaj tylko, żeby brać wersję kindla bez reklam. Tablet mały to gówno, jeżeli chodzi o czytanie. Kiedyś miałem i wyjebałem. Jak czytać to tylko na sprzęcie do tego dedykowanym. Wygodniej, lepiej, super jakość. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spellman71 Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 9 minut temu, elogejter napisał(a): czy na kindle normalnie wgrywasz sobie pdfy np z chomikuj ? Możesz pdfy, polecam jednak szukać ich formatu .mobi albo .epub. Można konwertować w necie pomiedzy tymi formatami. Zwykłego tableta bym odpuścił ze względu że klasyczny ekran męczy oczy. Ten e-ink w czytnikach nie męczy - z moich doświadczeń. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy_Aniol Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Jeśli ktoś chce skorzystać to polecam stronę do darmowego pobierania książek na e-czytnik. https://z-library.sk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
classics107 Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Oczywiście. Masę książek przeczytałem na Kindle. Możesz trochę przyjanuszować na książkach z nim. Nie podłączasz urządzenia do internetu, tryb samolotowy od nowości. Możesz wrzucać cokolwiek przez kabel USB... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted March 26, 2025 Author Share Posted March 26, 2025 https://amzn.eu/d/heElN9U tego ktoś używa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
horseman Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Polecam. Najlepiej z opcją pisania rysikiem i Androidem, ale to już większy wydatek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husquarna Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Bardzo fajna sprawa. Na jakiejś promocji kupiłem inkbook. Problem jest jedynie z czasem, ale teraz jak mam jakiś pdf to nie muszę męczyć oczów na ekranie komputera lub telefonu. Zajebista sprawa. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spellman71 Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 42 minuty temu, elogejter napisał(a): https://amzn.eu/d/heElN9U tego ktoś używa ? Ja mam takiego zdaje się, w wersji bez reklam. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted March 26, 2025 Author Share Posted March 26, 2025 Zamówiłem, skąd pobieracie książki ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pater Belli Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Gratuluje. Kupuje w ksiegarniach. Moja ulubiona to ebookpoint. Poluje na promocjach i uzywam upolujebooka.pl. Fajny portal to swiatczytnikow.pl , masz tam wiele ciekawych informacji. Czasami wysylam artykuly bezposrednio za pomoca wtyczki send to kindle w przegladarce. Ogolnie ksiazke jest masa i wychodzi ich jeszcze wiecej. Wada jest, ze umiejetne przesiewanie pochlania coraz wiecej czasu, zaleta jest ze wiele jest ponadczasowej klasyki dostepnej za smieszne kwoty. Kindla uzywam od nastu juz lat. Mam w domu 3 sztuki a najlepiej wspominam Classica z fizycznymi przyciskami z boku, mimo, ze mam Oasis. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoeBlue Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 (edited) 2 hours ago, elogejter said: Zamówiłem, skąd pobieracie książki ? Póki co ściągam z netu za free. Jest tego od cholery. Przeczytałem już na nim sporo, w tym do połowy Mein Kampf Hitlera, bo więcej nie strawiłem, 20% Koranu bo więcej nie strawiłem, trochę Buddy, sporo ponad 100 *mobi w dwóch językach obcych, więcej grzechów nie pamiętam. Po polsku już nie czytam, bo mi się to wydaje jakieś dziwne. Jakbym wylądował w obcej bajce. Kindle ma zaletę nie do pobicia. W tej chwili mam na nim ze 200-300 książek. Wystarczy wyobrazić sobie wyjazd, na którym czasami wieczorem chce się coś poczytać. Można wziąć 2-3 książki albo 200-300 na Kindle'u. PDF-y mają wady jeśli chodzi o czytanie na czytniku. Czasami np. mają za małe litery a po powiększeniu czcionki strona nie mieści się na ekranie. Konwersja do mobi robi swoje, chyba że PDF to skan książki, czasami po dwie strony, bywa że konwerter nie potrafi skonwertować czegoś co jest napisane w dwóch kolumnach, wtedy jest kasza, czytasz dwie książki naraz. Nie zawzinalem się w takich przypadkach. Kolejne 99 książek czeka w kolejce. Edited March 26, 2025 by JoeBlue Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garrett Posted March 26, 2025 Share Posted March 26, 2025 Ja mam od wieeeeelu lat kindla. Super sprawa! Każdemu kto lubi słowo pisane polecam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted March 26, 2025 Author Share Posted March 26, 2025 Aż się zdziwiłem że tyłu braci czyta! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser197 Posted March 27, 2025 Share Posted March 27, 2025 21 godzin temu, elogejter napisał(a): preferujecie książki w wersji papierowej a może ktoś używana e-czytnik typu kindle? Obydwie formy. Jeśli chodzi o pracę z tekstem, to ostatnimi czasy lubię wrzucać ebooki do AI i robić sobie z tego konspekty - ruszyłem tak wiele ebooków, które mi wcześniej zalegały (oczywiście nie beletrystyka). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted March 27, 2025 Share Posted March 27, 2025 Super temat, też myślałem o tablecie ale jak znam siebie bym głupoty przeglądała nie czytał książki. Macie konkretne modele , linki? To wszystko co wynieniliście to konkurenci tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted March 27, 2025 Author Share Posted March 27, 2025 @Dzingolo w sobotę przyjdzie kindle prawdopodobnie, niedziela wolne także trochę poczytam macie jakieś ciekawe pozycje na temat wystąpień publicznych? Przemawiania? Pewności siebie? Coś typu żeby być dobrze słuchanym? Zyskać autorytet? Skupiać na sobie uwagę? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elogejter Posted March 28, 2025 Author Share Posted March 28, 2025 W dniu 26.03.2025 o 11:29, Lysy_Aniol napisał(a): Jeśli ktoś chce skorzystać to polecam stronę do darmowego pobierania książek na e-czytnik. https://z-library.sk Strona kozak już kilka książek pobrałem🤝 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts