mac Posted March 28, 2025 Share Posted March 28, 2025 @Kespert niewolnik pracownik nigdy lekko nie miał i na pewno mieć nie będzie. Ciekawy wałek przedstawiłeś. Poczytam sobie jeszcze o tym modelu biznesowym Ciekawi mnie z inwestycyjnego punktu widzenia. Żabka pozyskuje niedługo miliard z obligacji. Może coś grubszego zaczną w tym temacie ogarniać. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted March 28, 2025 Share Posted March 28, 2025 Z tego co słyszałem Żabka dąży do tego ,że jak wychodzisz z Żabki masz mieć w zasięgu wzroku kolejną. Ja widziałem szczyt tego zamysłu na uliczce osiedlowej po jednej stronie sklep i vis a vis druga ropucha a w odległości 80 metrów kolejne dwie. Ja nie wiem czy Ci właściciele na tym tak wychodzą. PS. Mac automaty wycinają robotę ale i też na giełdzie już od wielu lat napierdalają tylko dym idzie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atanda Posted March 28, 2025 Share Posted March 28, 2025 14 minut temu, Drago napisał(a): Ja widziałem szczyt tego zamysłu na uliczce osiedlowej po jednej stronie sklep i vis a vis druga ropucha a w odległości 80 metrów kolejne dwie. Ja nie wiem czy Ci właściciele na tym tak wychodzą. Żabki się kanibalizują. Żabka ma to w dupie, chodzi o zagarnięcie rynku i docięcie reszty. Ryzyko upadku ponosi najczęściej ajent, on zatrudnia ludzi jako JDG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted March 28, 2025 Share Posted March 28, 2025 W dniu 26.03.2025 o 14:15, dejmien69 napisał(a): "wierzy-ze tyle kasy zarobi że będzie jeździł nowymi autami-dom nowy wybuduje itp. Czy Żabka jest położona w dobrej lokalizacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dworzanin.Herzoga Posted April 6, 2025 Share Posted April 6, 2025 (edited) W dniu 26.03.2025 o 14:15, dejmien69 napisał(a): Witam. Chciałbym się zapytac czy ktoś z Was zakładał ten "Sklep Żabka "? Jestem tego ciekaw czy się opłaca itp. Otóż mam kolegę w pracy co chce założyć "takie coś"-czytałem i oglądałem o tym na YouTube. Podobno ciężki to jest biznes i dużo osób splajtowała. Znam jedną osobę, która zdecydowała się na prowadzenie żabki, dosyć szybko wpadła w długi i zakończyła tę działalność. To przykład anegdotyczny, i nie wiem jak ma się do ogólnej tendencji, choć się domyślam. Generalnie, kiedyś oglądałem ten wywiad Jana Śpiewaka, wrzucony przez @Hubertius i wtedy zauważyłem, że prowadzenie żabki łączy wady prowadzenia działalności gospodarczej i wady pracy na etacie, nie dając korzyści płynących z żadnego z nich. Ani nie masz elastyczności i decyzyjności, charakterystycznej dla prowadzenia własnej firmy, bo wiele rzeczy narzuca ci żabka, ani nie masz względnej stabilności, jaką daje praca na etacie. Edited April 6, 2025 by Dworzanin.Herzoga 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gixer Posted April 6, 2025 Share Posted April 6, 2025 W dniu 26.03.2025 o 17:15, dejmien69 napisał(a): Witam. Chciałbym się zapytac czy ktoś z Was zakładał ten "Sklep Żabka "? Jestem tego ciekaw czy się opłaca itp. Otóż mam kolegę w pracy co chce założyć "takie coś"-czytałem i oglądałem o tym na YouTube. Podobno ciężki to jest biznes i dużo osób splajtowała. Chciałbym koledze powiedzieć i pomoc ale on tak w to "wierzy-ze tyle kasy zarobi że będzie jeździł nowymi autami-dom nowy wybuduje itp. Jeszcze dzisiaj przyszedł do pracy i powiedział że jego kobieta jest w ciąży (6sty tydzień). Chłopak ma 23lata-jego kobieta ma 20lat. Panowie jak to usłyszałem-ciąża+własny biznes to się przestarzałem. Jak można pomoc koledze?Czy poprostu zostawić w spokoju-niech robi jak uważa. Dobra metoda wejścia w biznes jest pójść popracować u kogoś w danej branży. Poobserowac ilość pracy, problemy, zyski. Po pol roku pracy w żabce będzie wiedział jak to realnie wygląda. Ile szef siedzi w tej pracy, czy raczej jest zadowolony czy bardziej zflustrowany. Na trudniejszych stanowiskach jak radca prawny czy zarządzanie nieruchomościami to bardziej 3-5 lat. Bo po takim czasie ten biznes może ładnie działać. Znam takich co to się rzucili do prowadzenia biznesu z małym doświadczeniem i biznes zwinęli po roku i skończyli z długami i poczuciem porażki. Czasem jak poznasz biznes od środka to może Ci "przejść" ten cały entuzjazm. Z mojej wiedzy wynika że żeby żyć z Żabki to trzeba mieć tych żabek kilka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts