Jump to content

Własny biznes kolegi

Recommended Posts

@Kespert niewolnik pracownik nigdy lekko nie miał i na pewno mieć nie będzie. Ciekawy wałek przedstawiłeś. Poczytam sobie jeszcze o tym modelu biznesowym :D Ciekawi mnie z inwestycyjnego punktu widzenia. Żabka pozyskuje niedługo miliard z obligacji. Może coś grubszego zaczną w tym temacie ogarniać. 

• Like 2

Z tego co słyszałem Żabka dąży do tego ,że jak wychodzisz z Żabki masz mieć w zasięgu wzroku kolejną. 

Ja widziałem szczyt tego zamysłu na uliczce osiedlowej po jednej stronie sklep i vis a vis druga ropucha a w odległości 80 metrów kolejne dwie. Ja nie wiem czy Ci właściciele na tym tak wychodzą. 

PS. Mac automaty wycinają robotę ale i też na giełdzie już od wielu lat napierdalają  tylko dym idzie. 

• Like 1

14 minut temu, Drago napisał(a):

Ja widziałem szczyt tego zamysłu na uliczce osiedlowej po jednej stronie sklep i vis a vis druga ropucha a w odległości 80 metrów kolejne dwie. Ja nie wiem czy Ci właściciele na tym tak wychodzą. 

Żabki się kanibalizują. Żabka ma to w dupie, chodzi o zagarnięcie rynku i docięcie reszty. Ryzyko upadku ponosi najczęściej ajent, on zatrudnia ludzi jako JDG. 

W dniu 26.03.2025 o 14:15, dejmien69 napisał(a):

"wierzy-ze tyle kasy zarobi że będzie jeździł nowymi autami-dom nowy wybuduje itp.

Czy Żabka jest położona w dobrej lokalizacji ?

• 2 weeks later...
W dniu 26.03.2025 o 14:15, dejmien69 napisał(a):

Witam. 

Chciałbym się zapytac czy ktoś z Was zakładał ten "Sklep Żabka "?

Jestem tego ciekaw czy się opłaca itp.

Otóż mam kolegę w pracy co chce założyć "takie coś"-czytałem i oglądałem o tym na YouTube.

Podobno ciężki to jest biznes i dużo osób splajtowała.

Znam jedną osobę, która zdecydowała się na prowadzenie żabki, dosyć szybko wpadła w długi i zakończyła tę działalność. 

To przykład anegdotyczny, i nie wiem jak ma się do ogólnej tendencji, choć się domyślam. ;) 

Generalnie, kiedyś oglądałem ten wywiad Jana Śpiewaka, wrzucony przez @Hubertius i wtedy zauważyłem, że prowadzenie żabki łączy wady prowadzenia działalności gospodarczej i wady pracy

na etacie, nie dając korzyści płynących z żadnego z nich. Ani nie masz elastyczności i decyzyjności, charakterystycznej dla prowadzenia własnej firmy, bo wiele rzeczy narzuca ci żabka, ani nie masz względnej stabilności, jaką daje praca na etacie.

Edited by Dworzanin.Herzoga
  • Like 2

W dniu 26.03.2025 o 17:15, dejmien69 napisał(a):

Witam. 

Chciałbym się zapytac czy ktoś z Was zakładał ten "Sklep Żabka "?

Jestem tego ciekaw czy się opłaca itp.

Otóż mam kolegę w pracy co chce założyć "takie coś"-czytałem i oglądałem o tym na YouTube.

Podobno ciężki to jest biznes i dużo osób splajtowała.

Chciałbym koledze powiedzieć i pomoc ale on tak w to "wierzy-ze tyle kasy zarobi że będzie jeździł nowymi autami-dom nowy wybuduje itp.

Jeszcze dzisiaj przyszedł do pracy i powiedział że jego kobieta jest w ciąży (6sty tydzień).

Chłopak ma 23lata-jego kobieta ma 20lat.

Panowie jak to usłyszałem-ciąża+własny biznes to się przestarzałem.

Jak można pomoc koledze?Czy poprostu zostawić w spokoju-niech robi jak uważa. 

Dobra metoda wejścia w biznes jest pójść popracować u kogoś w danej branży. Poobserowac ilość pracy, problemy, zyski. Po pol roku pracy w żabce będzie wiedział jak to realnie wygląda. Ile szef siedzi w tej pracy, czy raczej jest zadowolony czy bardziej zflustrowany. Na trudniejszych stanowiskach jak radca prawny czy zarządzanie nieruchomościami to bardziej 3-5 lat. Bo po takim czasie ten biznes może ładnie działać. Znam takich co to się rzucili do prowadzenia biznesu z małym doświadczeniem i biznes zwinęli po roku i skończyli z długami i poczuciem porażki. Czasem jak poznasz biznes od środka to może Ci "przejść" ten cały entuzjazm. 

Z mojej wiedzy wynika że żeby żyć z Żabki to trzeba mieć tych żabek kilka. 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.