Jump to content

Ludzie mają obsesję na punkcie psów i kotów

Recommended Posts

3 hours ago, Gixer said:

Nie pojmuje jak można wybrać psa zamiast własnego potomka który jak dobrze pójdzie to przeżyje z nami następnych 30-40 lat.

- pies nie pozwie Cię o alimenty

- pies nie zgłosi Cię na psy z fałszywymi zarzutami pobicia/pedofilii, bo nie chciałeś mu dać kasy na nowy telefon

- płodność psa możesz kontrolować

- pies nie dosypie ci trucizny do jedzenia, bo chce "już mieć swoje mieszkanie"

- pies nie sprowadzi ci do domu "kumpli", którzy "muszą gdzieś zadekować bo przypał"

- pies nie zaatakuje Ci żony w celu dokonania gwałtu skutkującego ciążą

- jak pies Cię zaatakuje, możesz się bronić dowolnymi środkami (z aktualnym prawem, powstrzymanie fizycznie dziecka, nawet biegającego z nożem, to czarna dziura)

- pies nie wyczyści Ci po kryjomu konta, na skiny do Fortnite'a... lub narkotyki

2 hours ago, Redbad said:

Ludzie zwierzakami rekompensują sobie potrzebę towarzystwa, ulokowania uczuć

Pies nie podda się hipergamii.

A ludzie już tak.

1 hour ago, Baca1980 said:

dla mniej zdolnych behawiorysta zwierząt

Ten zawód akurat wymaga sporych predyspozycji. Trzeba umieć tresować zwierzęta... ale te dwunożne. I to tak, by jeszcze chciały za to płacić.

Bo jak właścicieli się naprostuje, to z psem sami sobie poradzą.

• Like 5

1 minutę temu, Kespert napisał(a):

Pies nie podda się hipergamii.

A ludzie już tak.

Psy są szczególnym towarzyszem życia człowieka, nie będę tutaj cisnął się na fejsbukowe morały, bo nie o to chodzi. Zdaje sobie również sprawę, że wielu psiarzy i kociarzy naprawdę jest mocno zafiksowanych na punkcie swoich pupili i z boku może wyglądać to co najmniej dziwnie, ale jest coś w uczuciu do kochanego psiaka magicznego, rozbrajającego, sam kiedyś nie sądziłem że można tak się pogrążyć 😉 Najlepszy gadżet czy największą pasja jednak nie ma tego pierwiastka żywej relacji.

• Like 3

2 minutes ago, Redbad said:

sam kiedyś nie sądziłem że można tak się pogrążyć 😉

Z kotem czy psem, zazwyczaj wiesz na czym stoisz. Do końca jego/jej życia, "jak sobie wychowasz, tak masz".

A kobieta - "ona nie jest Twoja, to tylko Twoja kolej".

• Like 2
  • Thanks 1

Omijam z daleka "psiary", bo to jest chory człowiek. Też lubię zwierzątka, w domu od dzieciństwa zawsze był pies ale nigdy bym nie upadł na głowę do tego stopnia, żeby stawiać go na równi z dzieckiem. Tak jak wyżej ktoś napisał, to jest substytut dziecka, tylko to pójście na mega łatwiznę, bo z psem jest mniej pitolenia niż z dziećmi, dodatkowo pies żyje krócej i mniej kosztuje.

• Like 3

Już tu kiedyś pisałem w Korei Południowej sprzedaje się więcej psich wózków niż dziecięcych. Przy dzietności jeśli dobrze pamiętam 0,78.

• Like 2

Moim zdaniem te (często otyłe, nie wybiegane) rozpieszczone i często to doprowadzone do kalectwa niesamodzielności (zwłaszcza rasowe) psy i koty; pozamykane w mieszkaniach i domach, to oznaka problemów z głową ich właścicieli. Marny substytut relacji z ludźmi albo braku dziecka u panć.

Modę na takie chore posiadanie zwierząt od lat promują koncerny. Robiąc biznes na ludziach z przestawioną klepką (karmy, higiena, akcesoria, zabawki, weterynarze, hodowle). 

images?q=tbn:ANd9GcRAOBqqknQegOgWNRFrnT3

blog.arvato.pl/rynek-zoologiczny-w-polsce-i-na-swiecie/

Edited by Morfeusz
  • Like 1

5 godzin temu, Gixer napisał(a):

są dwa ogromne wybiegi dla psów

Z tymi wybiegami to nie jest tak, że sobie każdego psa tam wyprowadzisz. 

Poza tym, psy zasadniczo nie muszą się lubić, nie ma obowiązku przebywania razem.

Inaczej jest jeśli idziesz z psem + 50 kg a ktoś z małym 3 kg pieskiem (z reguły białym, szczekającym)

będzie szedł na przeciwko Ciebie i nie zejdzie z drogi.

Psy mijają się po łuku. Ale społeczeństwo nie jest wyedukowane w tej materii. 

Zresztą, czego oczekiwać :)

Tak, mam psy od ponad pięćdziesięciu lat, preferuję takie od 50kg wzwyż.

Nie są to zabawki, nie dla każdego. Takie hobby to praca z psem, utrzymanie i dbanie.

Piesek spokojnie kosztuje 10k na rok. 

3 godziny temu, Redbad napisał(a):

Ludzie zwierzakami rekompensują sobie potrzebę towarzystwa, ulokowania uczuć, a że takie psy są bezgranicznie lojalne i nie wkurwiają jak ludziska to już potrafi zdziałać cuda. Ja nie mam dzieci, coraz bardziej mam dosyć ludzi, a mam wspaniałego buldoga francuskiego, kochane oddane psiwo, odczuwam ogromną satysfakcję dbając o niego. 

Buldog francuski należy do ras brachycefalicznych (psy mające krótką kufę i spłaszczony pysk), które obciążone są dużym ryzykiem wielu chorób związanych ze specyficzną budową ich ciała[5][6][7][8]. Najczęstsze schorzenia, na które cierpią, to:

• problemy oddechowe z powodu wąskich nozdrzy, źle wykształconej tchawicy, przerostu podniebienia miękkiego (jedyny ratunek to operacja)[9][10],
  • ból z powodu nieprawidłowo rozwiniętych kręgów w kręgosłupie,
  • alergie,
  • problemy dermatologiczne (nawracające infekcje, trudne do wyleczenia zapalenia skóry),
  • kłopoty z oczami (częste wypływy z oczu, które są spowodowane zbyt płytkimi oczodołami; gałki oczne są osadzone na tyle płytko, że przy uderzeniu mogą wypaść),
  • wady układu krążenia i problemy z sercem,
  • wady zgryzu[11].

Częstość występowania predyspozycji do tych wad wzrasta wraz z wiekiem buldogów[12].

W 2016 roku Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynaryjne wystosowało apel, w którym przestrzegało przed kupowaniem psów tej rasy z powodu ich problemów zdrowotnych[13].

W 2018 roku weterynarze z sieci brytyjskich klinik Valley Vets ogłosili, że ze względu na obciążenia zdrowotne u psów z ras brachycefalicznych (w tym buldogów francuskich) nie będą leczyć u nich bezpłodności i tym samym przyczyniać się do ich rozmnażania[14][15].

Dysplazja stawu biodrowego dotyka 30,4% buldogów francuskich według Orthopedic Foundation for Animals. Jest to 20 ze 190 przebadanych ras, która najczęściej zapada na tę chorobę[16].

Ze względu na problemy zdrowotne, z jakimi zmagają się buldogi, Holandia wprowadziła szczegółowe wytyczne dotyczące klasyfikacji psów, które później będą mogły być dopuszczane do rozrodu[17].

Nie wiem kto jest bardziej chory Ci co kupują te psy czy same psy...

Wiem wiem twój jest zdrowy i dostałeś go od. Św. Mikołaja. 

• Like 4

8 godzin temu, Strusprawa1 napisał(a):

która pracuje w schronisku dla zwierząt, jest sama, ma 40-coś lat i codziennie dosłownie 10-15 razy

Czasami zastanawiam się, że te psy i koty nie są wcale złe w porównaniu to co niektórzy ludzie mają w domu i traktują.

3 godziny temu, Mosze Red napisał(a):

musi być vege inaczej nie będzie wystarczająco nowoczesne i postępowe xD

Właśnie ludzie będący wege z racji jedzenia roślin mają szybszą przemianę materii a przez co wytwarzają więcej gazów i więcej pierdzą, weganie powinni nie być eko ponieważ wywalają więcej dwutlenku węgla oraz innych gazów.

A co jeśli rośliny też mają duszę ? Świadomość ? Komunikują się miedzy sobą na innych falach ?

Edited by Druid

32 minuty temu, Gixer napisał(a):

Wiem wiem twój jest zdrowy i dostałeś go od. Św. Mikołaja

Kiepska szydera, niepotrzebna zupełnie, bo mam świadomość jak obciążona jest ta rasa psów. Nie jest zupełnie zdrowy, zaczynają się problemy z tylnymi łapami, co również zdarza się innym rasom. Ale nie w tym rzecz, bo temat dotyczył - jak mniemam - kontrowersyjnej natury właścicieli psów, a nie psich dolegliwości zdrowotnych. 

Jak najbardziej powinno się zakazać pseudo hodowli, tak by minimalizować wadliwe geny.

Edited by Redbad

Mimo że mam kobietę i dziecko, ciężko mi wyobrazić sobie dom bez psa czy nawet kota. Mieszkam na wsi i wiecie, akurat u nas psy są na zewnątrz. Mają ciepłe budy (oczywiście nie są nigdzie uwiązane), nawet swoje papiery i są co roku szczepione. W co zimniejsze okresy są zabierane do kotłowni. To takie zwykłe mieszańce

Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie wychodzę, a tam nie ma psa. Parę razy na krótki okres czasu nie było psa i ta pustka była nie do zniesienia. Zawsze uspakaja mnie świadomość, że gdzieś te pieski tam sobie krążą. 

Pamiętam, że za gówniarza jak byłem zostawiany sam w domu to prosiłem by mi kota przynieść bo nie chciałem być sam.

• Like 3

1 godzinę temu, Drago napisał(a):

Przy dzietności jeśli dobrze pamiętam 0,78.

Za kilka dekad może okazać się, że zostaną przejęci przez inny naród bez 1 wystrzału.

Edited by Druid

24 minuty temu, Druid napisał(a):

Za kilka dekad może okazać się, że zostaną przejęci przez inny naród bez 1 wystrzału.

Z nami może być tak samo. Straszą ruskimi a okaże się, że nie będziemy w stanie obronić się przed nimi, bo nie będzie po prostu kim.

@Druid teoretycznie byłaby szansa na podreperowanie statystyki, za granicą (w Europie) siedzi kilka milionów naszych, moich znajomych też, nie wszyscy na szczęście są patologicznymi chlejusami, wielu z nich pracuje za niezły $$$, ma dzieci (białe :)), normalnie żyją, prowadza firmy, ale nie chcą tu wracać bo znacznie spadnie im poziom życia. Musielibyśmy mieć prawo podatkowe, finanse i usługi na lepszym poziomie to spora część mogłaby wrócić. Niestety, w tym systemie nie ma na to szansy.

9 minut temu, HermannBrunner napisał(a):

Niestety, w tym systemie nie ma na to szansy.

Chciałeś powiedzieć przy obecnej popisowej władzy.

• Like 1

10 minut temu, Druid napisał(a):

Chciałeś powiedzieć przy obecnej popisowej władzy.

To jedna para kaloszy, żeby przyszła inna władza musiałaby wygrać wybory. Jak walczyć o poważne stanowiska w tak ogłupionym społeczeństwie, w systemie, gdzie decyduje ilość oddanych głosów?

1 minutę temu, HermannBrunner napisał(a):

inna władza musiałaby wygrać wybory. J

Trzymam kciuki za Konfederacje oraz każdą inną partie antystołową i antysystemową.

Edited by Druid

2 minuty temu, Druid napisał(a):

Trzymam kciuki za Konfederacje oraz każdą inną partie antystołową i antysystemową.

Ja też, ale póki co nie mają i nie będą mieli takiej większości, żeby nie patrzeć się na nikogo i realnie zmieniać Polskę. Jeszcze będziemy musieli męczyć się z tymi gnojami u koryta.

7 minut temu, HermannBrunner napisał(a):

Jeszcze będziemy musieli męczyć się z tymi gnojami u koryta.

Zaczekaj jak zielony ład wjedzie za mocno oraz przyjedzie masa inżynierów, żeby nas ubogacać, ostatnio sprawy nabierają bardzo szybko rozpędu.

Ogólnie to jest pojebane. Cześć kobiet rezygnuje z dzieci i związku na rzecz psa/kota. Widziałem wózki dziecięce z psami w środku. Zastanawiam się skąd taka potrzeba u kobiet?

Czyżby potrzeby naturalne kobiet przebijały się przez współczesny styl życia? Czują, że chcą mieć kogoś do opieki ale nie chcą dziecka więc zajmują się psem/kotem? 

Zawsze przy wyborze takich substytutów przypomina mi się scena z filmu "Wywiad z wampirem", gdzie Brat Pit nie akceptuje tego kim jest i pije krew ze szczurów/kur. Jest blady i słaby ale żyje. Kiedy spotyka Toma Cruise, ten pokazuje mu smak krwi i przez to wyzwala jego prawdziwą naturę. Tak to jakoś było, muszę sobie przypomnieć ten film. 

Moja koleżanka mimo że sama ma kredyty do spłacenia wpakowała w kota dachowca, którego trzyma w domu, 10000 zł na operację. Nie pamiętam co to było ale teraz kot ma cukrzycę a ona podaje mu dwa razy dziennie insulinę. W domu syf i brud. Jak się przejdziesz po dywanie to skarpetki w kociej sierści. Dwa razy tam byłem o dwa razy za dużo. 

• Like 1

Te psy i koty w wózkach dziecięcych to przecież wina mężczyzn, ponieważ dziś nie ma prawdziwych mężczyzn, a nie wody jaką z ich emocjonalnych móżdżków zrobiły media głównego nurtu dezinformacji.

Z drugiej strony tylko prawdziwy i dojrzały mężczyzna, a nie dzieciak w portkach bierze odpowiedzialność za kobietę i godzi się na wyjątkowo niekorzystną dla siebie umowę prawną jaką jest małżeństwo.

Edited by Krugerrand
  • Like 1

40 minut temu, RealLife napisał(a):

Ogólnie to jest pojebane. Cześć kobiet rezygnuje z dzieci i związku na rzecz psa/kota...

...że chcą mieć kogoś do opieki ale nie chcą dziecka więc zajmują się psem/kotem? 

Jeszcze tylko trzeba prawo zmienić, żeby mężczyzna który był z psiara czy kociarą mógł  być podciągnięty do płacenia alimentów na kota i jesteśmy w domu.

• Like 1
  • Haha 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.