Jump to content

Żaden Polak nie ucieknie przed pójściem na front, mają już gotowy plan?

Recommended Posts

Po prostu trzeba teraz patrzeć na to co się będzie dziać w państwach bałtyckich. Pewien jegomość, którego nie lubię, dokładnie wymienił kolejność w 2008 roku...

Edited by Perun82
  • Like 2

Nie wiem co musiałby się stać, żebym wrócił do kraju i walczył w wojnie, którą wywołali nasi politycy- bo Ci skorumpowani szkodnicy, działający wbrew Naszym interesom właśnie do tego dążą. Nigdy w życiu.

Prawie dwa lata temu wyprowadziłem się z Polski i nie mam zamiaru wracać. Nie mogę już słuchać informacji o tym co się tam dzieje a jak patrzę na sondaże wyborcze to zastanawiam się jak bardzo trzeba napluć rodakom w twarz, żeby cokolwiek do nich dotarło. Ponad 60% (!) ludu zagłosowałby dzisiaj na PO lub PiS. Brak mi słów.

Uważam, że stacja TVN to dzisiaj największy wróg tego kraju a ludzie zarządzający tym szambem powinni trafić przed sąd za działania na rzecz obcego wywiadu. Dziennikarze również za zdradę stanu.

Zagłosuje nawet na Belzebuba, jeśli tylko obieca tą szkodliwą stację zdelegalizować. Nadmienię tylko, że drugiej strony też fanem nie jestem ale pamiętam kto zaczął i dlaczego poszła ,,kontrofensywa" w postaci TVPiS.

• Like 14
  • Thanks 4

Amunicja na tydzień, może dwa tygodnie strzelania, plany obrony na linii Wisły, brak obrony przeciwlotniczej oraz rakietowej, sprzęt rozdany, brak uposażenia wojska itd. 

Panowie tu trzeba będzie w razie W witać Ruskich kwiatami, a nie za szable łapać.

Po za tym to sądzę, że ewentualna wojenka skończy się na krajach Bałtyckich, a lud mimo wszystko nie zgodzi się na bicie się z Ruskimi, czytaj będą masowe protesty, bo większość Polaków jest za pokojem.

• Haha 1

12 godzin temu, EmpireState napisał(a):

Chcąc nie chcąc jesteśmy tym zainfekowani

Tak to przykre jak wielu ludzi łapało i łapie się na babcię ze słoikami, pierogami, osły, brak rakiet że walczą procami… jeden miał już umrzeć 5 razy eh. Rozgrywają nas jak szachy ilu tu było co chciało już gnać na Moskwę xD. Mentalnie bliżej nam do Rosji bo to my Słowianie a rybacy z nad rzeki Jordan rozgrywają tak byśmy się miedzy sobą bili a reszta na tym korzysta.

• Like 4
  • Thanks 1

17 hours ago, Jan III Wspaniały said:

Uważam, że stacja TVN to dzisiaj największy wróg tego kraju

Jak mówiło wielu z polityków i dziennikarzy, "oni zawsze działają dla dobra kraju".

A pytać którego, to antysemityzm.

22 hours ago, Baca1980 said:

Na Ukrainie szczególnie na prowincji ludzie dali sobie radę z "hyclami".

Nie bez powodu jesteśmy chyba najbardziej rozbrojonym narodem Europy.

On 3/29/2025 at 11:00 PM, Baca1980 said:

Pocieszam się myślą że Polska to kraj gdzie nic nie udało się wprowadzić naprawdę.

"U nas nawet rewolucja się nie uda."

On 3/30/2025 at 11:34 AM, Iceman84PL said:

a przede wszystkim w razie czego będą zabezpieczeni przed pójściem na front i ich rodziny, w ostateczności ewakuowani w bezpieczne miejsce

Jeśli w jakiś sposób udałoby się powstrzymać później ich powrót, to niech jadą - choćby jutro. Co ukradli, zostaje.

Jednym z polskich problemów do dziś są ludzie, "przywiezieni po wojnie". Z dokumentami na nazwiska martwych ludzi... a czasem nawet żyjących. I nie wolno zapomnieć, że przywieziono ich na przysłowiowych "ruskich tankach".

• Like 5

• 2 weeks later...

Ostatnio dowiedziałem się, że otrzymam przydział mobilizacyjny. Wszystkie dane już mają, teraz pismo przyjdzie, gdzie, co i jak mam się stawić w razie potrzeby.

Nie martwcie się o rezerwy, tam na górze oni mają wszystko dobrze przemyślane.

Wojska można się "nauczyć" w 2 tygodnie wycinając musztrę.

@Śnieżnobiały I nie buntujesz, że władza wysyła ciebie na wojnę abyś bronił ich interesów albo ponosił konsekwencje ich złych decyzji? Kto dał im prawo decydowania, że masz umrzeć za nich? Za co chcesz walczyć?

Jeden facet z rodziny babci po drugiej wojnie światowej protestował przeciw wojsku, na komisji zapowiedział wyraźnie, że nie będą mieli z niego żołnierza. Uparcie odmawiał posłuszeństwa, nie reagował na rozkazy mówiąc, że wzięli go siłą, że na to nie zgadzał się. Nie dał się zastraszyć. Wyrzucili go z wojska po tygodniu.

Brak protestu oznacza zgodę na to. On nie zgadzał się i wojsko było bezsilne. Armia nie dała mu rady i puściła go do domu.

Gdyby każdy facet wziął wzór od tego faceta to politycy wreszcie by zrozumieli, że nikt nie będzie ginąć za ich idiotyczne decyzje, że to oni będą ponosić konsekwencje nie lud - politycy zostaną wyrzuceni i zastąpieni politykami z innego kraju. Za to lud ocali swoje życie.

• Like 2
  • Thanks 3

16 godzin temu, Dowódca plutonu napisał(a):

Obecne rezerwy 40/50/60 latkowie za jakiś czas zejdą z ewidencji. 

W tym wieku to jest żadna rezerwa chyba że na "papierze" lub do służby na "tyłach".

8 godzin temu, Śnieżnobiały napisał(a):

Wojska można się "nauczyć" w 2 tygodnie wycinając musztrę.

Dziś można zostać "żołnierzem" tj. złożyć przysięgę nawet po dwu dniowym szkoleniu :).

• Like 3

32 minuty temu, Martius777 napisał(a):

I nie buntujesz, że władza wysyła ciebie na wojnę abyś bronił ich interesów albo ponosił konsekwencje ich złych decyzji? Kto dał im prawo decydowania, że masz umrzeć za nich? Za co chcesz walczyć?

Przydział mobilizacyjny może dostać z "automatu" każdy. W pierwszej kolejności dostają je często ludzie z określonymi specjalizacjami np. lekarze, pielęgniarki, kierowcy zawodowi itp. 

Na razie nikt go w "kamasze" nie bierze. Odmówić przydziału mobilizacyjnego nie ma jak. Bo byś musiał zmienić np. kategorię swojego zdrowia. A to teraz jest dość trudne bo tak obniżyli standardy że np. płaskostopie czy nadciśnienie nie chroni przed "branką". 

Choroby psychiczne się jeszcze dobrze "trzymają". Tylko nie wiem czy ktoś kto jest np. kierowcą zawodowym będzie wyrabiał "żółte papiery". Bo wtedy sam straci swoje uprawnienia.

Zawsze można zrzec się obywatelstwa lub wyjechać na stałe za granicę.

System przez ostatnie trzydzieści lat stopniowo się uszczelniał. Oczywiście dla naszego bezpieczeństwa ::). Więc coraz trudniej będzie uciec przed "siatką" :).

• Like 5

6 minut temu, Baca1980 napisał(a):

Odmówić przydziału mobilizacyjnego nie ma jak.

Zainteresowany ma na to 14 dni i odwołanie składa do szefa Wojskowego Centrum Rekrutacji, który ją wydał. Następnie można odwołać się do organu wyższej instancji, składane za pośrednictwem szefa Wojskowego Centrum Rekrutacji w terminie czternastu dni od dnia jej doręczenia.

Poszukałem przykładowy wzór na odwołanie na ćwiczenia wojskowe, podobnie też się pisze odwołanie od przydziału mobilizacyjnego, proszę:

https://wcrwarszawa-mokotow.wp.mil.pl/u/pages/atts/2023/3/bOdwoanie_od_powoania_na_cwiczenia_wojskowe.pdf

Edited by Martius777

Owszem można się odwołać :). Tylko bez mocnego uzasadnienia Twojego wnioski nic to nie da.

7 minut temu, Martius777 napisał(a):

Poszukałem przykładowy wzór na odwołanie na ćwiczenia wojskowe, podobnie też się pisze odwołanie od przydziału mobilizacyjnego, proszę:

Znajomy dostał powołanie na ćwiczenia. Gdzie pojawił się z plikiem zaświadczeń od lekarza. Że leczy się na nadciśnienie i astmę. Lekarz wojskowy stwierdził że te przypadłości nie zwalniają go od odbycia ćwiczeń wojskowych. Dostał zwolnienie z zaprawy porannej oraz ćwiczeń fizycznych :). Więc tydzień leżał na "wozie" :). Za to po zakończeniu dostał kwita że został gruntownie przeszkolony :).

Wojsko to całkiem inny wymiar w porównaniu z życiem w "cywilu" :).

• Like 1
  • Haha 1

Ten narod jest juz tak oglupiony propaganda ze nic juz chyba nie jest w stanie tego zmienic . Jedynym plusem byl czesciowy opor co do scamdemi , nieco wiekszy niz w innych narodach . Ale to chyba wynikalo raczej z przekory niz ze zdrowego rozsadku bo ten istnieje w promilach .  Teraz probuja ludzi zmiekczyc  nielegalami lokujac ich po lasach . Jak juz bedzie ich odpowiednia liczba chodzila  po ulicach to przestana piertholic o wojnie z ruskimi bo nie o to im biega . Tu trzeba ubogacac tak mocno aby wszystkim pomieszac zmysly , wtedy zadne wojny nie beda potrzebne bo problem rozwiaze sie sam . W teve nie beda juz nas straszyc putinem bo strach stanie sie integralna czescia naszego zycia .

• Like 4
  • Thanks 1

@Baca1980 Zawsze pozostaje bunt i nagłośnienie w mediach, że absolutnie nie chcesz oddawać życia za błędy polityków i pytać się o to czy jest obywatelem czy niewolnikiem polityków, że masz prawo do swojego życia. Domagać się tego aby to sami politycy poszli na wojnę!

Pan miał prawo zabić niewolnika. Spytać się trzeba kto jest naszym właścicielem bo istniało kilka możliwości wyzwolenia się i opuszczenia pana co nie każdy wiedział o tym. 

Edited by Martius777

41 minut temu, Baca1980 napisał(a):

W tym wieku to jest żadna rezerwa chyba że na "papierze" lub do służby na "tyłach".

Niestety nie. 

Zobacz na ujęcia z wojny na Ukrainie. 

Sami dziadkowie. Albo w większości.

36 minut temu, I1ariusz napisał(a):

Co z was za chłopy, że nie chcecie walczyć za nasze kobiety.

Nie chodzi o walkę za kobiety czy za kraj. Ale o utrzymanie zdolności wojskowej państwa. 

12 minut temu, thyr napisał(a):

Jak juz bedzie ich odpowiednia liczba chodzila  po ulicach to przestana piertholic o wojnie z ruskimi bo nie o to im biega .

A dlaczego nie będzie wojny np z Niemcami? Bo co? 

Zagwarantujesz nam wszystkim status quo? 

Od zawsze na tym terenie są wojny. I zawsze będą. Wiara ślepa w to, że nie będzie wojen jest totalnym odklejeniem.

• Like 1

13 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a):

Od zawsze na tym terenie są wojny. I zawsze będą.

Teraz pytanie jest takie.

KTO WYWOŁUJE WOJNY?

Dlaczego jedna osoba wywołuje wojnę aby cierpiały miliony bo myślą, ze nie mogą powiedzieć NIE i aby spierdalał, że chcą innego polityka?

• Like 2

@Magos Dominusmnie załatwili przez telefon, zadają pytania, gdzie pracujesz, jak się masz, czy adres dobry, jakie doświadczenie, uprawnienia, czy karany... Niektórych ponoć odwiedzają. Zapewne w opcji jest też wezwanie na rozmowę.

@Martius777 obecne przepisy są takie, że i tak nie wywiniesz się od wojska. Jakie odwołania? Czy którekolwiek wstrzymuje procedurę? Możesz się sądzić nawet. Jak nie masz poważnych problemów zdrowotnych, albo innych okoliczności, to można się z nimi pismami wymieniać.

W razie czego przyjdą panowie, obiją głowę i tak codziennie, aż do zrozumienia.

Jak mam się buntować? Przeciwko systemowi wojskowemu państwa, całemu państwu? Musiałbym wszystko odrzucić.

Ja Cię zapytam, czy buntujesz się, że pieniądze których używasz nie mają pokrycia w niczym i tworzy je wirtualnie pan za oceanem lubiący czosnek? Nie razi Cię inflacja i te podatki? Nic z tym nie zrobisz, nie wyłamiesz się z tego.

To co możemy, to działać politycznie, brać udział w wydarzeniach ulicznych. Czy Ty @Martius777jesteś aktywny na tej płaszczyźnie?

Wojsko nie było bezsilne w sprawie historii człowieka którego opisałeś, tylko nie chciało się komuś realizować uprawnień. Ewentualnie historia, którą przytoczyłeś, nie była Ci opowiedziana w całości i np. zabrakło tam orzeczenia psychologa, po jakimś incydencie...

Znam trochę osób co z wojska wyszli szybko i im przyklepali problemy z głową. Tylko, że wtedy nie wszędzie już Cię do pracy wezmą. W razie wojny, oklep od przełożonych będzie częstszy, a psycholodzy mniej wrażliwi na symptomy zburzeń.

@Baca1980czy żeby zrzec się obywatelstwa nie trzeba mieć innego? Wyjazd za granicę to jest zmiana wszystkiego o 180 stopni. Trzeba pieniędzy na dom, mieszkanie. My pracowaliśmy na te rzeczy dekadami w PL. Większość może wyjechać, żeby co najwyżej tyrać i mieszkać kątem. To też urwanie kontaktu z rodziną. Mieszkanie wśród ludzi, których mowy, zachowania nie zrozumimy do końca i którzy nie będą mieć nas za swojego. Ja się nie piszę.

• Like 2

27 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a):

Niestety nie. 

Zobacz na ujęcia z wojny na Ukrainie. 

Sami dziadkowie. Albo w większości.

I dlatego idzie im jak idzie :). Zanim się ogarnęli to większość młodych im uciekła :). Reszta krajów wyciągnie wnioski i nie będzie już oszczędzać młodego pokolenia. Tylko wrócą do starego dobrego systemu. Czyli 18-20 latki first to fight :).

Po to według mnie zwozi się do europy afrykańskich byczków rozpłodowych. Którzy po prostu mają później odbudować demografię. Gdy większość młodych polegnie na polu chwały :).

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1

50 minut temu, thyr napisał(a):

Ten narod jest juz tak oglupiony propaganda ze nic juz chyba nie jest w stanie tego zmienic . Jedynym plusem byl czesciowy opor co do scamdemi , nieco wiekszy niz w innych narodach . Ale to chyba wynikalo raczej z przekory niz ze zdrowego rozsadku bo ten istnieje w promilach .  Teraz probuja ludzi zmiekczyc  nielegalami lokujac ich po lasach . Jak juz bedzie ich odpowiednia liczba chodzila  po ulicach to przestana piertholic o wojnie z ruskimi bo nie o to im biega . Tu trzeba ubogacac tak mocno aby wszystkim pomieszac zmysly , wtedy zadne wojny nie beda potrzebne bo problem rozwiaze sie sam . W teve nie beda juz nas straszyc putinem bo strach stanie sie integralna czescia naszego zycia .

W punkt. 

A wiesz co jest najzabawniejsze?

Że dwóch tzw. "prawicowych" kandydatów na prezia popiera emigrację do Polski.

Tak i Nawrocki i Mentzen.

I Ci sami ludzie, którzy są przeciw emigrantom oddadzą na nich głos XD

I jeszcze jedno - jak to równie zabawnie brzmi kiedy człowiek uważał kiedyś tę piosenkę za niezłe bluźnierstwo:

a teraz w wielu momentach się z nią zgadza ;) 

Przykre nie?

3 minuty temu, Baca1980 napisał(a):

Po to według mnie zwozi się do europy afrykańskich byczków rozpłodowych. Którzy po prostu mają później odbudować demografię. Gdy większość młodych polegnie na polu chwały :).

I dodajmy do tego słabość polskich witaminek do kolorowych i masz plan idealny na niewolnika bez korzeni i żyjącego tak jak mu Pan każe.

Edited by niemlodyjoda
  • Like 4
  • Haha 1

@Śnieżnobiały Tak, wielokrotnie byłem przeciw debilnym prawom, brałem udział w kilku protestach, które odniosły skutek. Między innymi w sprawie jak zabrali głuchym możliwość zdawania prawa jazdy przez Ewę Kopacz co spowodowało, że byliśmy jedynym krajem na świecie co dyskryminował głuchych w sprawie zdobycia prawa jazdy czy jak chcieli usunąć tłumaczy języka migowego na uczelniach w Polsce, w sprawie napisów i tłumaczy w tv.  Byłem też w innych protestach, pomagałem w pisaniu apeli, robieniu plakatów ale to już bym zboczył z tematu.

Ja wiem, że trzeba walczyć bo brak reakcji oznacza ZGODĘ. Gdyby głusi nie sparaliżowali skrzynkę e-mailową odpowiednich osób to byśmy byli murzynami świata, nie mogli mieć prawa jazdy, nie mieli dostępu do informacji ze świata, nie mogli studiować. Polska wielokrotnie była przeciw głuchym a my walczymy i przywracamy godność dla siebie.

Głusi wielokrotnie protestowali i zmieniali przepisy, np w Ameryce wywalczyli usunięcie debilnego przepisu zakazującego  podejmowania pracy i zakazu małżeństw oraz zakazu bycia nauczycielem. Wiesz, że ten słynny Graham Bell wynalazca telefonu (to jego głucha siostrzenica wpadła na pomysł telefonu a on ukradł pomysł) właśnie podszepnął politykom pomysł zakazu pracy i małżeństw?

Głusi też wywalczyli zniesienie zakazu posługiwania się języka migowego, zakazu wiązania im rąk podczas lekcji przez nauczycieli i inne uwłaczające przepisy.

Największy protest głuchych trwał na uniwersytecie Gallaudecie. Wywalczyli prawo do bycia rektorem uczelni bo dyrekcja dyskryminowała głuchym możliwość ubiegania się o posadę rektora!

Jeśli głusi potrafią zmieniać beton przy władzy to też wierzą w wasz potencjał aby móc wywalczyć prawo od decydowania w sprawie pójścia na wojnę, prawie odmowy oddawania życia za cudze błędy czy w imię interesów.

Edited by Martius777
  • Like 1
  • Thanks 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.