Dowódca plutonu Posted March 30 Share Posted March 30 Kurde. Cóż to za wynalazek. Ktoś próbował czy to działa? https://www.bitmat.pl/pianka-do-wyciszania-opon-i-kol?utm_source=FB&utm_medium=cpc&utm_campaign=[2023]+nowa+budowlanka&fbclid=IwY2xjawJV4oJleHRuA2FlbQEwAGFkaWQAAAYU_V4evgEdpaIi8MHZnFhrUaFxf1SCz-05SMqqB25LeTjXP-eEBVFdHXQqxCoolgJZ_aem_ScNDEeJIBocI7LBn5IfBkQ&utm_id=6389634230278&utm_content=6389636025478&utm_term=6389634244078 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted March 30 Share Posted March 30 (edited) Nie stosowałem. Niby wszystko pięknie opisane, ale dlaczego w takim razie w oponach premium znanych producentów, nie ma opon z takim "fabrycznym wyciszeniem". Zamiast kupować taką piankę lepiej kupić opony z wyższej półki. Naprawdę słychać je mniej. 1. na pewno podnosi masę nieresorowaną, trzeba by sprawdzić, o ile. 2. w razie odklejenia się pianki, pojawi się moment siły, który przy dużej prędkości moim zdaniem może nawet koło urwać. 3. nie widzę wzmianki o homologacji 4. strona sugeruje, że naklejanie odbywa się metodą "zrób to sam". Jakoś trudno mi sobie wyobrazić taka operację bez wyważania koła. Sugeruje to mało poważne podejście do zagadnienia. Edited March 30 by Piter_1982 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoeBlue Posted March 30 Share Posted March 30 (edited) Tak. Działa. Dzięki temu właściciel tego biznesu jeździ najlepszym BMW. Koniecznie jeszcze trzeba napompować koła azotem. Na szczęście jest go pełno dookoła. Zapomniałem, ale było więcej takich niezbędnych ulepszeń. Chromowany tłumik znacznie dłużej nie koroduje. Edited March 30 by JoeBlue 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted March 30 Share Posted March 30 @JoeBlue - akurat pompowanie azotem nikomu krzywdy, prócz odchudzenia portfela nie zrobi. Po drugie pomimo, że wpływ jest pomijalny w codziennym użytkowaniu, to jednak są podstawy by optować za używaniem go. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted March 30 Author Share Posted March 30 6 minut temu, Piter_1982 napisał(a): Nie stosowałem. Haha ja też nie. Nawet bym nie zaryzykował w swoim samochodzie. Jednak pomysł wart pogadanki. Przypuszczam, że żaden normalny pracownik zajmujący się ogumieniem nie będzie bawił się w takie dziwne pomysły. Ciekaw jestem czy jakaś handlarz podłapie pomysł i będzie tak drutowal samochód by wykazać, że jest cicho. Tak samo jak z LPG w instalacji klimatyzacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumTrarara Posted March 30 Share Posted March 30 27 minut temu, Piter_1982 napisał(a): dlaczego w takim razie w oponach premium znanych producentów, nie ma opon z takim "fabrycznym wyciszeniem" W 14 jeszcze były. https://przegladoponiarski.pl/art/5119/ciche-opony-dunlopa.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moriente Posted March 30 Share Posted March 30 Znakomity produkt, sam producent ostrzega: „Informujemy, że zakupiona przez Państwa poliuretanowa pianka przeznaczona do wygłuszania opon jest produktem, który nie posiada homologacji do stosowania w pojazdach poruszających się po drogach publicznych. Montaż pianki wewnątrz opon odbywa się na wyłączną odpowiedzialność klienta. Producent i sprzedawca nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek konsekwencje wynikające z zastosowania tego produktu, w tym za: zmiany we właściwościach jezdnych pojazdu, uszkodzenia opon lub innych elementów pojazdu, brak zgodności z przepisami prawa, utratę gwarancji na opony lub pojazdu.” 🤡🤡🤡🤡🤡 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spellman71 Posted March 30 Share Posted March 30 (edited) Totalnie mnie to nie przekonuje, widziałem filmik jakiegoś hamerykanina co założył i mówi, że ciszej, ale jakoś nie widzę nigdzie jakichś sensownych testów. Póki co zdaje się gadżet a'la Majster Wazzup EDIT : Pare filmików dalej i wszyscy mówią o znikomej, lub ledwie zauważalnej różnicy. Szkoda czasu na grzebanie dalej myślę. Edited March 30 by Spellman71 Uzupełnienie po researchu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HeadBolt Posted March 30 Share Posted March 30 To nie lepiej i taniej jest wełny mineralnej napchać do opon skoro tak głośno w nich jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted March 30 Share Posted March 30 Ludzie kupują auta ale opon juz nie ... Wiekszość Januszy tak robi.. Nawet zima na letnich jadą... Ja w swoim audi za 2 k mam nowe opony kupione bo wiedziałem ze bedę nim jeździł... Sprostowanie żebyście zrozumieli do audi wartego 2 tys zł kupiłem nowe opony. Bo wiem że te auto będę trzymał bo jezdze do pracy, sklepow itd. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoeBlue Posted March 30 Share Posted March 30 4 hours ago, Piter_1982 said: @JoeBlue - akurat pompowanie azotem nikomu krzywdy, prócz odchudzenia portfela nie zrobi. Po drugie pomimo, że wpływ jest pomijalny w codziennym użytkowaniu, to jednak są podstawy by optować za używaniem go. I o to mi chodzi, odchudzenie portfela. Ile głupich i niepotrzebnych rzeczy ludzie kupują to się nie mieści w głowie i to ci później najgłośniej płaczą jak mało zarabiają. W codziennym użytkowaniu znacznie bardziej przyda mi się kasa niż kawałek gąbki w środku opon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moriente Posted March 31 Share Posted March 31 On 3/30/2025 at 1:16 PM, Dzingolo said: Ludzie kupują auta ale opon juz nie ... Wiekszość Januszy tak robi.. Nawet zima na letnich jadą... Ja w swoim audi za 2 k mam nowe opony kupione bo wiedziałem ze bedę nim jeździł... Sprostowanie żebyście zrozumieli do audi wartego 2 tys zł kupiłem nowe opony. Bo wiem że te auto będę trzymał bo jezdze do pracy, sklepow itd. I słusznie. To jedyne miejsce styku pomiędzy pojazdem a jezdnią. W krytycznej sytuacji pół metra czy metr różnicy zyskany na dobrej oponie może uratować życie. Rozumiem oszczędzanie na wtryskach, nie dbanie o karoserię, ale oszczędzanie na oponach lub hamulcach to szczyt głupoty i ignorancji… 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoeBlue Posted March 31 Share Posted March 31 Też jestem za tym, ale to mało. W wozie za 2000 pln przy mocnym naciśnięciu hamulca może pęknąć dwudziestoletni przewód hamulcowy, urwać się półośka jak mnie samemu się zdarzyło itd. Złom pozostanie złomem nawet z nowymi oponami. Da się nim przemieszczać odpowiednio wolno, ale patrz wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts