mac Posted April 5 Share Posted April 5 To strona https://fakehunter.pap.pl/, która zajmuje się wykrywaniem fake newsów ze wszystkich najpopularniejszych dziedzin. Przy każdym zgłoszonym temacie znajduje się werdykt eksperta z precyzyjnym podaniem źródeł. Warto czasami spojrzeć, bo naprawdę duża baza informacji. 6 1 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted April 5 Share Posted April 5 (edited) @mac to sa ci sami niezalezni weryfikatorzy z facebooka ktorzy niedawno stracili prace ? Sorry ale w dzisiejszych czasach ja nie wierze nawet samemu sobie 👍 Edited April 5 by thyr 7 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husquarna Posted April 5 Share Posted April 5 (edited) Ja nie ufam tym niezależnym weryfikatorom faktów od czasu gdy okazało się, że są tacy niezależni, że musieli pobierać wynagrodzenie od bigpharmy za reklamowanie terapii genowej z niedawnej najpopularniejszej choroby świata przed lutym 2022 roku. Tym się rzecz jasna skompromitowali najbardziej. Nie mniej jednak mając na uwadze, że zawsze jest jakaś ręka która ich karmi to można mieć dodatkowy punkt odniesienia, więc mimo wszystko na plus. Edited April 5 by Husquarna 8 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted April 5 Author Share Posted April 5 Rozumiem, o co chodzi, takie czasy. Natomiast przy tych weryfikowanych artykułach znajdują się dodatkowe linki, żeby samodzielnie potwierdzić lub chociaż zyskać lepszy obraz sytuacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted April 5 Share Posted April 5 (edited) Fajna strona a czy tam są też demaskowane fejki odnośnie covidu i ukraińskiej propagandy związane z wojną za naszą wschodnią granicą, a także fejki na temat Strefy Gazy, Iranu i Chin? Bo jak widzę "pap" czyli polska (?) agencja prasowa i patrzę na to co oni produkowali przez ostatnie lata to nabieram wątpliwości czy to przypadkiem nie jest "selekcjonowanie" fake newsów? Edited April 5 by niemlodyjoda 6 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted April 5 Author Share Posted April 5 @niemlodyjoda a wszedłeś chociaż na stronę? Jedna z zakładek to - koronawirus. O wojnie bardzo dużo treści i politycznych również. Ja sobie czasami przeglądam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted April 7 Share Posted April 7 On 4/5/2025 at 9:56 AM, mac said: Natomiast przy tych weryfikowanych artykułach znajdują się dodatkowe linki, żeby samodzielnie potwierdzić lub chociaż zyskać lepszy obraz sytuacji. Nigdzie na stronie nie znalazłem wyszukiwarki. To to szukamy konkretnych linków... są: https://fakehunter.pap.pl/raport/b5d5ab20-3cb9-4fea-8b5d-746e159602ca Czyli nie ma się co bać @mac, złoto w bankach zagranicznych jest prawdziwe. Tako rzeczą eksperci. I tylko Niemcy coś piszczą o fizycznym sprowadzeniu 1200 ton z Nowego Jorku z powrotem do Niemiec... ale głupi ci Niemcy. On 4/5/2025 at 2:15 AM, mac said: Przy każdym zgłoszonym temacie znajduje się werdykt eksperta Ja nic nie podpisywałem A poważniej, zobaczmy jakichż to "ekspertów": https://fake-hunter.pap.pl/o-projekcie#zostanfakehunterem Quote Kluczowymi uczestnikami projektu #FakeHunter są również firmy oraz instytucje, które do nas dołączyły. Dzięki ich zaangażowaniu i wsparciu mogliśmy uruchomić ten ważny społecznie projekt. Amazon - no, tak. Pfitzer - bez komentarza innego niż "sędzia we własnej sprawie". "Obywatele Zdrowo Zaangażowani" - promocja leków antycholesterolowych i szczepionek. Główny dochód z całej działalności Fundacji - darowizna od nienazwanej osoby prawnej z 2022r. On 4/5/2025 at 9:32 PM, mac said: Jedna z zakładek to - koronawirus. https://fakehunter.pap.pl/raport/e41b1da0-c663-4d30-bff9-26077cc1807a Według Fake Huntera z 2021r.: Quote To nieprawda, że szczepionki na COVID-19 nie mogą być obowiązkowe, bo trwają ich badania kliniczne. Dostępne w Polsce preparaty zostały przebadane zgodnie z obowiązującymi procedurami i przeszły wszystkie wymagane fazy testów. Z tego samego linku, ale ze środka tekstu: Quote Procedury rejestracyjne skrócono co prawda do minimum, a było to możliwe dzięki temu, że Europejska Agencja Leków (EMA) zastosowała w procesie dopuszczenia do obrotu nowych szczepionek przeciw COVID-19 tzw. szybką ścieżkę oceny produktu jeszcze podczas prowadzonych badań klinicznych. Czyli Fake Hunter - (nomen omen "fałszywy łowca") - bardzo, bardzo ostrożnie posługuje się przeinaczeniami, by przekazać podprogowo sens wypowiedzi, inny od faktów. Nie trwają badania kliniczne - bo z części z nich zrezygnowano. Choć powinny być przeprowadzone, bo tego wymagałyby normalne procedury. Ale tych badań nie przeprowadzono - przeprowadzono "wszystkie wymagane" badania. Patrząc na zakładki prowadzonych konkursów, po epoce żniw szczepionkowych, FakeH usiłował pójść w "ocieplenie klimatu" i "ekologię", ale chyba im nie wyszło (nie znaleźli sponsora). No to mam dla nich nowy pomysł biznesowy, zupełnie za darmo - weryfikacja fake newsów o inżynierach i lekarzach. Proszę, mam nawet gotowy szablon: "Czy to prawda, że w XXX grupa 10 nielegalnych imigrantów zgwałciła grupowo nastolatkę w parku, a policja nie zareagowała?" "Nie, to fake news, ponieważ: - było ich tylko siedmiu - to nie był park, a skwer miejski - nie byli nielegalnymi imigrantami, mieli legalny pobyt bo zostali dostarczeni z Niemiec w ramach umów Unii Europejskiej, ratyfikowanych przez Polskę - to nie była nastolatka, bo osiągnęła już wiek zgody - Policja zareagowała zgodnie z wszystkimi procedurami" Jakby zupełnym przypadkiem, gdzieś-kiedyś zupełnie już nie dałoby się sfalsyfikować newsa w powyższym stylu, zawsze można dopisać do "checku" zwrot "w prezerwatywach", i zupełnie legalnie zaklasyfikować jako "fake news" i fałsz, bo "nieprawda, nie używali prezerwatyw". On 4/5/2025 at 2:15 AM, mac said: naprawdę duża baza informacji Duża baza informacji, i tylko część jest zatruta. Aż chce się przytoczyć argument o "100 MM's-ach, z których tylko jeden jest wypełniony cyjankiem". Check - "czy MM's są jadalne?" Odpowiedź FakeH- "Tak, MM'sy sa jadalne, smacznego". 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted April 8 Share Posted April 8 Może to mniej skręcone ideologicznie niż Demagog ale obiektywizmu pełnego bym się nie spodziewał. Ten kto płaci, zawsze coś wymaga. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca1980 Posted April 8 Share Posted April 8 "Mecenas daje złoto, mecenas wymaga....." 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrotycz Posted April 8 Share Posted April 8 On 4/5/2025 at 8:10 AM, thyr said: sa ci sami niezalezni weryfikatorzy z facebooka ktorzy niedawno stracili prace? Nie, ale... różnica jest niewielka. On 4/5/2025 at 8:10 AM, thyr said: w dzisiejszych czasach ja nie wierze nawet samemu sobie 👍 A zwłaszcza państwowym mediom. Państwowym, czyli kierowanym przez partię. Akuratnie rządzącą, ale partię. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts