Dworzanin.Herzoga Posted April 30 Share Posted April 30 W Szwecji zapadł kontrowersyjny wyrok wobec 70-letniej emerytki z Norrlandu, która została skazana na miesiąc i 14 dni więzienia za sprzedaż domowych wypieków – głównie bułeczek cynamonowych – bez wymaganego zezwolenia. Kobieta od lat po przejściu na emeryturę poświęcała się swojej pasji do pieczenia i dzieliła się efektami z rodziną oraz znajomymi. Z czasem lokalni mieszkańcy zaczęli zamawiać u niej torty i ciasta na różne okazje, co przykuło uwagę gminnych urzędników. Już w 2019 roku kobieta została oficjalnie ostrzeżona przez urząd, że prowadzi działalność gospodarczą bez zezwolenia. Mimo gróźb nałożenia kar, emerytka kontynuowała sprzedaż za pośrednictwem Facebooka, tłumacząc, że nie prowadzi działalności dla zysku, a jedynie zwraca sobie koszty składników. Jednak gmina nie przyjęła tej argumentacji – w 2020 roku nałożono na nią karę 5 tys. koron tygodniowo za łamanie zakazu. Kobieta nie była w stanie płacić grzywien, a jej zadłużenie wobec urzędu wzrosło do 121 954 koron. Choć część kwoty była ściągana z jej emerytury przez komornika, gmina postanowiła egzekwować całość należności. Sprawa trafiła do sądu, który zdecydował o zamianie nieuiszczonych grzywien na karę więzienia. W wyroku podkreślono, że mimo braku dowodów na osiągnięcie zysku, kobieta „uporczywie łamała zakaz” i nie podporządkowała się czterem wcześniejszym orzeczeniom. Sąd uznał, że działanie było świadome i wielokrotne. W 2023 roku sąd apelacyjny w północnej Szwecji podtrzymał ten wyrok, oceniając go jako „odpowiednio wyważony”. Argumentowano, że złamanie przepisów odbywało się z pełną świadomością, a wyrok ma również charakter prewencyjny. Sprawa wzbudziła wiele emocji wśród opinii publicznej, stając się symbolem biurokratycznego zderzenia z ludzką codziennością. źródło: https://samnytt.nu/skuldtyngd-mormor-salde-bullar-pa-facebook-doms-till-fangelse Od razu można poczuć się bezpieczniej. Czasem tylko jakiś granat wybuchnie, np: "Granatami coraz częściej posługują się w Szwecji przestępcy. W tym roku w kraju doszło już do 22 wybuchów granatów w kontekście konfliktów gangów. W 2023 roku odnotowano dziewięć takich zdarzeń, a w 2022 roku - 12. Służby celne uniemożliwiły w tym roku wwóz 16 granatów; w ubiegłym roku takich przypadków nie odnotowano." 30 paź 2024 Czy: Szwedzka policja poinformowała, iż odgrodziła jedną z zamożnych ulic w Malmö, po tym, jak znalazła podejrzany niebezpieczny obiekt. Okazało się, że w plecaku 15-latka były granaty. Funkcjonariusze zaapelowali do okolicznych mieszkańców o pozostanie w domach. „Pierwsze założenie jest takie, że mamy do czynienia z kilkoma obiektami, które uważamy za niebezpieczne” – tłumaczył rzecznik szwedzkiej policji, nie podając opinii publicznej dalszych szczegółów. Po kilku godzinach okazało się, że funkcjonariusze odnaleźli ponad 10 granatów ręcznych w plecaku 15-letniego chłopca. Policja przekazała, że oddział saperski przybył na miejsce i poprosił mieszkańców zamożnej dzielnicy Vastra Hamnen o trzymanie się z dala od okien i balkonów. /////////// Ale to taki lokalny koloryt. 2 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumTrarara Posted April 30 Share Posted April 30 Standard. Nie podali imienia, więc pewnie "Ahmed" za paczkę granatów dostanie 12 godzin prac społecznych, a 70-lata za wpis na fejsbuku pójdzie do pierdla na 4 lata. Witamy w lewicowym raju. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted April 30 Share Posted April 30 Rozumiem, że temat pojawił się w zasłużonej straszyźnie by nooby takie jak ja nie mogły tam komentować a szkoda. Odpowiadam. I BARDZO KU....WA DOBRZE, że dostała jakiś wyrok za sprzedaż bez odprowadzania podatku. Kogo obchodzi czy babunia piecze bułeczki pyszne dla innych. Ojej jak słodziutko. Ja też świadczę usługi dla ludzi i kurła place podatki ogromne. Marek też płaci podatki i zus i co? Ktoś założył temat o tym, że to niesprawiedliwe bo Marek służy za darmo nam użytkownikom oraz słuchaczom kanału You Tube? Nie. Sprzedajesz usługi lub produkty bez odprowadzania podatków to od razu sankcje karne za takie działania. W Polsce babulinka mogła by sobie sprzedawać bułeczki BO POLSKA TO NORMALNY KRAJ i jest coś takiego jak działalność nierejestrowana do kwoty chyba 1500 miesięcznie. Ale Polska to jedyny normalny kraj a nie te dziwne twory europejskie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted April 30 Share Posted April 30 W praktyce spełnienie warunków sanepidu wyklucza możliwość pieczenia w celu sprzedaży, bez ponoszenia ogromnych kosztów. Ok, jeśli ktoś ma dom i sobie tak przeorganizuje jakieś pomieszczenie to jeszcze może to przejdzie w mieszkaniu tego nie widzę. Może jakieś proste przetwory, robienie kanapek. Osobna lodówka, w kuchni trzy punkty wodne do mycia rąk, naczyń (nie wiem czy wyparzacz jest obowiązkowy, ale nie zdziwiłbym się) i produktów spożywczych. Ma to sens, no ale wyobraź sobie zrobienie takich rzeczy w domu, no ale przecież nie po to zakładasz wypieki domowe, żeby robić produkty "z torebki". Do tego masa biurokracji przy ciągle zmieniających się przepisach. Nie obejdzie się bez polityki RODO i gospodarowania odpadami. Witami w uśmiechniętej Unii. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted April 30 Share Posted April 30 Prawo jest takie samo dla wszystkich. Bez względu na to jak słodko i niewinnie przedstawimy biznes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dworzanin.Herzoga Posted April 30 Author Share Posted April 30 (edited) @Dowódca plutonu Przeważnie zakładam tematy w tamtym dziale, bo lubię. Z tego co kojarzę, każdy kto ma rangę "starszy użytkownik" może tam pisać. Do tej pory byłem przekonany, że pojawia się ona automatycznie po napisaniu ponad 250 albo 500 postów na forum. Z ciekawości wszedłem w wyszukiwanie użytkowników z rangą "starszy użytkownik", wg daty dołączenia i: Jedna osoba zarejestrowana pod koniec '24 roku ma tę rangę, a wcześniej osoby, które zarejestrowały się pod koniec '20r, nikt kto rejestrował się i pisał w międzyczasie nie ma rangi "starszy użytkownik". Nie wiem, czy to nie jest jakiś błąd, swoją drogą, ale to już nie do mnie pytanie. Edited April 30 by Dworzanin.Herzoga 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted April 30 Share Posted April 30 Nie zrozumiałeś mnie. Ja nie piszę, żeby jej odpuścić. Uważam, jednak, że ilość regulacji jest zbyt duża. Żyłoby się nam lepiej bez tych regulacji. No ale urzędnicy i politycy, musieliby się wziąć do uczciwej pracy, więc to nie przejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gromisek Posted April 30 Share Posted April 30 Ja nawet nie wiedziałem, że mam status starszego użytkownika XD. Z jednej strony faktycznie ktoś może bardzo się pochorować, wiadomo gdzie se grzebie tymi "ręncuma" jak robiła te ciasta. Z drugiej strony więzienie dla 70 latki za pieczenie ciast? Nie wystarczyłaby reprymenda i nwm jakiś tam mandat na cele społeczne. Strasznie to represyjne mi się wydaje i jaką funkcję edukacyjną to pełni? Żeby nie ufać państwu i mieć je w d. Tam gdzie ono ma Ciebie. A inne Majtczaki (tak wiem, że nie ten kraj), będą siedzieć za granicą i nic im nie zrobisz. 2g marihuany jakiś nastolatek ma? To milion porcji dilerskich!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted April 30 Share Posted April 30 (edited) Powinna byla otworzyc onlyfansa zamiast bawic sie w detale . Edited April 30 by thyr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac Posted April 30 Share Posted April 30 Jakby rzucała granatami i była czarna to by mniej dostała, a tak do pierdla. Prawidłowo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dworzanin.Herzoga Posted April 30 Author Share Posted April 30 37 minut temu, thyr napisał(a): Powinna byla otworzyc onlyfansa zamiast bawic sie w detale . Przy dzisiejszym zalewie internetowego spermiarstwa, pewnie w kategorii GILF też można by dorobić do emerytury. 😮 1 minutę temu, mac napisał(a): Jakby rzucała granatami i była czarna to by mniej dostała, a tak do pierdla. Prawidłowo. Miejmy nadzieję, że w więzieniu współosadzone ją zresocjalizują, wyjdzie grypsująca i wydziarana, i zajmie się czymś poważniejszym. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiroviets Posted May 1 Share Posted May 1 10 godzin temu, Dowódca plutonu napisał(a): BO POLSKA TO NORMALNY KRAJ 10 godzin temu, Dowódca plutonu napisał(a): Ale Polska to jedyny normalny kraj a nie te dziwne twory europejskie Otóż nie kolego. Ukropolin to chyba jedyny kraj, w którym zachodnie podmioty gospodarcze są uprzywilejowane względem rodzimych przedsiębiorców. Jechanie od zdrajcUFf, itp. za 3, 2, 1.😅 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted May 1 Share Posted May 1 (edited) 9 godzin temu, Piter_1982 napisał(a): Nie zrozumiałeś mnie. Ja nie piszę, żeby jej odpuścić. Uważam, jednak, że ilość regulacji jest zbyt duża. Żyłoby się nam lepiej bez tych regulacji. No ale urzędnicy i politycy, musieliby się wziąć do uczciwej pracy, więc to nie przejdzie. Trudny temat. Niestety nie jestem kompetentny w tej dziedzinie. Niestety ale świat świę ciągle zmienia. Prawo musi być dostosowywane do rzeczywistości. Jeśli duże korporacje. Piekarnie. Restauracje czy ktokolwiek kto produkuje jedzenie musi mieć jakieś uprawnienia do takiej działalności bo ludzie to będą spożywać a ma to wpływ na ich zdrowie i życie to trzeba kontrolować. A jak ktoś się otruje bułeczką to pretensje będą do władzy, że widziała ale nie reagowała. 10 minut temu, Kiroviets napisał(a): Otóż nie kolego. Ukropolin to chyba jedyny kraj, w którym zachodnie podmioty gospodarcze są uprzywilejowane względem rodzimych przedsiębiorców. Taka była umowa jakieś 20 lat temu z zachodem szerokopojętym. My oddajemy duże zakłady i swój przemysł w obce ręce a oni dają finansowanie na inwestycje i miejsca pracy. Taka była umowa z EU. Małe i średnie firmy nie mają odpowiednich narzędzi finansowych do tego by płacić małe podatki jak robią to duże firmy. Jeśli firma niemiecka zatrudnia 1000 osób to robi więcej dla społeczności i państwa niż 1 osoba w jdg? Najlepiej atakować Polskę bo kto ma ja bronić? Niemiec pracujący w niemieckiej firmie musi iść do domu bo jego firma zleciła produkcję w Chinach. 🤣🤣🤣 Wzorowy model gospodarczy co nie? 9 godzin temu, Dworzanin.Herzoga napisał(a): Z tego co kojarzę, każdy kto ma rangę "starszy użytkownik" może tam pisać. Do tej pory byłem przekonany, że pojawia się ona automatycznie po napisaniu ponad 250 albo 500 postów na forum. Nie mogę tam pisać. 🥲🥲 Kiedy w Polsce będzie tak jak w Niemczech. Niemcy. Mokry sen każdego. Ziemianina. 🤣🤣🤣 https://youtube.com/shorts/gQJ470k2BoQ?si=R1cgqcjIwK2LQiSu Edited May 1 by Dowódca plutonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śnieżnobiały Posted May 1 Share Posted May 1 @Dowódca plutonuteż nie ogarniam tej starszyzny, pisać tam nie mogę, a jak zauważył @Dworzanin.Herzogacoś ta funkcja na forum nie działa jak trzeba. Ogólnie to mogłeś wkleić o czym mowa. Kobieta za pieczenie i handel bułkami poszła siedzieć w Szwecji? Jakie okoliczności, jaka kartoteka? W PL jest sporo regulacji, ale dzięki nim nie jesteśmy jakimś bantustanem, gdzie wszędzie można się zarazić pasożytami itp. W PL można robić wypieki w domu i nimi handlować jak ktoś jest rolnikiem, kontrola sprawdza pomieszczenia i dają zgody. Nie wiem czy miastowi też tak mogą i jakie są możliwości legalnego obchodzenia przepisów? To, że podmioty zagraniczne są na uprzywilejowanych warunkach to inna sprawa. Np. markety wielkopowierzchniowe wykazujące małe zyski i unikające podatków. Przecież każdy u władzy wie, że tak jest. To samo z żywnością z Ukrainy, z Ameryki. Niszczą naszą produkcję, zyski i dają gorszy towar w imię swoich interesów. No ale ludzie głosują na PiS i PO, które za to odpowiadają, więc... 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magos Dominus Posted May 1 Share Posted May 1 9 godzin temu, Gromisek napisał(a): Nie wystarczyłaby reprymenda i nwm jakiś tam mandat na cele społeczne. Dostała mandat, ale go nie zapłaciła, odsetki rosły i w końcu sąd stwierdził, że jak nie płaci to idzie siedzieć. Link do tematu Sama sytuacja jest dość kuriozalna, bo z jednej strony babcia idzie siedzieć, z drugiej strony Szwecja zmienia się w jakiś trzeci świat z wojnami plemion na ulicach. Przy czym początek całej "afery" miał miejsce w 2019 i można było to załatwić z tego co widzę. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiroviets Posted May 1 Share Posted May 1 38 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): Jeśli firma niemiecka zatrudnia 1000 osób to robi więcej dla społeczności i państwa niż 1 osoba w jdg? Niby tak. Tutaj pojawia się pytanie czy więcej tego dobrego czy złego? Szczególnie jeśli chodzi o kapitał kraju zaborców - przywóz śmieci, zatruwanie rzek,sól drogowa, różne wały na mięsie, paszy i inne niespełnianie norm zdrowotnych. 41 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): Najlepiej atakować Polskę bo kto ma ja bronić? Ty masz chyba problem z odróżnianiem ojkofobii z negatywnym nastawieniem do tłuszczy pierd** cej farmazony typu " kuuurła jak my się rozwinęli przez te ostatnie 20l, autostrady pobudowali i infrastruktura rozwinięta dzięki unii kuuurła".🤦🤷 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted May 1 Share Posted May 1 Szanowni państwo. Bo prawo pozwala na takie zabiegi finansowe. Każdy z was tak może robić. Trzeba mieć tylko odpowiednich ludzi w firmie, którzy wiedzą jak to robić 🤣 Nie jest to zabronione. Takie działania są wykonywane na całym świecie. Polska nie jeat tu leaderem czy coś. Korporacje unikają podatków na różne sposoby – często legalne, choć kontrowersyjne – wykorzystując luki w prawie podatkowym. Oto najważniejsze mechanizmy: Transfer pricing (ceny transferowe): Duże firmy międzynarodowe sztucznie ustalają ceny za towary i usługi między swoimi oddziałami w różnych krajach, by przenosić zyski do państw o niższym opodatkowaniu (tzw. raje podatkowe). Lokowanie zysków w rajach podatkowych: Korporacje rejestrują swoje zyski w krajach z bardzo niskimi (lub zerowymi) podatkami, mimo że faktyczna działalność odbywa się gdzie indziej. Przykład: Irlandia, Luksemburg, Bermudy. Podmioty pośredniczące (shell companies): Tworzenie fikcyjnych firm w rajach podatkowych, które „posiadają” prawa autorskie, znaki towarowe czy udzielają pożyczek, by „faktyczna” firma płaciła im za korzystanie – obniżając w ten sposób dochód do opodatkowania. Amortyzacja i odpisy podatkowe: Korzystanie z agresywnej amortyzacji czy ulg inwestycyjnych, by znacząco obniżyć podstawę opodatkowania. Hybrids i loophole’y: Wykorzystywanie różnic w przepisach podatkowych różnych państw (np. coś, co w jednym kraju jest pożyczką, w innym może być traktowane jako inwestycja kapitałowa i nieopodatkowane). Inwersje podatkowe: Przenoszenie formalnej siedziby do kraju o niższych podatkach (poprzez fuzję lub przejęcie), mimo że działalność pozostaje np. w USA czy Europie. Chcesz, żebym podał przykład konkretnej firmy i jej strategii unikania podatków? 3 minuty temu, Kiroviets napisał(a): Ty masz chyba problem z odróżnianiem ojkofobii z negatywnym nastawieniem do tłuszczy pierd** cej farmazony typu " kuuurła jak my się rozwinęli przez te ostatnie 20l, autostrady pobudowali i infrastruktura rozwinięta dzięki unii kuuurła".🤦🤷 Szanowny Panie Kiroviets. Nie rozumiem tego porównania. Można jakoś prościej napisać? 🥲 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śnieżnobiały Posted May 1 Share Posted May 1 @Dowódca plutonuwidać, że znasz się na temacie ucieczki firm przed podatkami. Problem tu polega na tym, że to jest furtka pozostawiona przez władzę, zapewne po lobbowaniu (łapownictwu) dla cwaniaków. Zwykły obywatel ma płacić podatki i takich możliwości nie ma. Jest to draństwo. Ja ostatnio wyliczyłem, że w moim zakładzie, niektórzy ludzie zarabiający minimalną krajową, ewentualnie nieco więcej, po zmianach przepisów jakie miały miejsce w ostatnich latach, są stratni w zależności od przypadku od 4-8 tys. zł! Nam robolom śrubę się przykręca, a cwaniaki na górze oszczędzają miliony dzięki "przecinkom, kropkom i myślnikom" jakie dostają od władzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iceman84PL Posted May 1 Share Posted May 1 @Dowódca plutonu @Śnieżnobiały Do zasłużonej starszyzny czyli elity forum nie wystarczy 250 czy 500 komci, trzeba jeszcze regularnie bywać na forum, dać coś od siebie innym, zasłużyć by znaleźć się w tym elitarnym gronie. Także starajcie się🙂 Co do tematu. Wyrok 1,5 miesiąca paki za niepodziałkowanie się z władzą to absurd. Podatek od dochodu to absurd, karanie kogoś za przedsiębiorczość🤡 Szwecja już dawno odjechała w świat fantazji i urojeń, karać staruszki za wypieki to tak, ale zrobić porządek z imigrantami, którzy dewastują ich kraj w każdej dziedzinie życia to już nie. Sprawdza się powiedzenie cytat. "Rządzący słabi wobec silnych, silni wobec słabych". PS. Scale oba tematy i przeniosę do innego działu, by każdy mógł się wypowiedzieć😉 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dworzanin.Herzoga Posted May 1 Author Share Posted May 1 2 godziny temu, Iceman84PL napisał(a): Do zasłużonej starszyzny czyli elity forum nie wystarczy 250 czy 500 komci, trzeba jeszcze regularnie bywać na forum, dać coś od siebie innym, zasłużyć by znaleźć się w tym elitarnym gronie. Tzn ja napisałem, że ranga starszy użytkownik powinna wskoczyć automatycznie po przekroczeniu 250 lub 500 postów - przynajmniej parę lat temu tak było. I z tą rangą można pisać w tym dziale. Ale jak wynika z tego screena który wrzuciłem wcześniej, to jeśli chodzi o datę rejestracji na forum, od końca listopada '20 roku tylko jedna osoba dostała tę rangę, i ma ona napisane 280 postów, a poza tym nikt. Także wygląda na to, z tego co widzę, że teraz administrator [albo starsi moderatorzy] muszą ręcznie zmieniać rangę na starszy użytkownik, ale nikt tego nie robi od lat. Jest mała szansa, że konfabuluję, ale jestem prawie pewny, że przed którąś aktualizacją forum to automatycznie się zmieniało po napisaniu tej wspomnianej ilości postów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted May 1 Share Posted May 1 3 godziny temu, Iceman84PL napisał(a): Do zasłużonej starszyzny czyli elity forum nie wystarczy 250 czy 500 komci, trzeba jeszcze regularnie bywać na forum, dać coś od siebie innym, zasłużyć by znaleźć się w tym elitarnym gronie. Ok sens rozumiem. W takim razie po co inni userzy widzą wątek gdzie nie można komentować? Skoro to treści dla starszyzny czy nie powinno być to tylko dla ich oczu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iceman84PL Posted May 1 Share Posted May 1 5 minut temu, Dworzanin.Herzoga napisał(a): Także wygląda na to, z tego co widzę, że teraz administrator [albo starsi moderatorzy] muszą ręcznie zmieniać rangę na starszy użytkownik, ale nikt tego nie robi od lat. Jest mała szansa, że konfabuluję, ale jestem prawie pewny, że przed którąś aktualizacją forum to automatycznie się zmieniało po napisaniu tej wspomnianej ilości postów. To wódz decyduje kto zasługuje a kto nie być w elitarnym gronie🙂 Oczywiście moderacja też może kogoś podpowiedzieć by danego użytkownika promować. Nie może być tak, że 250 czy 500 komci np. w dziale śmieszkownie, gdzie ktoś cały czas zamieszcza memy, będzie przepustką do korzystania z wszystkich dostępnych opcji na forum😏 Jedni starają się bardziej, drudzy mniej a jeszcze inni mając tyle komci tylko trollują. Dlatego komcie nie wystarczą, dany użytkownik musi się pokazać, udowodnić, że swoją godną postawą zasłużył. Był nie raz pomysł różnych użytkowników, że tylko osoby, które dały dotacje na forum powinny korzystać, z różnych opcji. I będzie trzeba to rozważyć, bo wybacz, ale za darmochę lub zapłacenie jednorazowo 25 zł dożywotnio za konto nie obliguje do tego, tym bardziej, że wiele osób jest niesprawdzonych, niezweryfikowanych i wręcz roszczeniowych. Starszy użytkownik powinien być dopiero po np. 5 latach regularnego bytowania, minimum rangi odpowiadającej porucznikowi czyli oficerom, mieć nieskazitelną opinię, wtedy w nagrodę dostaje więcej możliwości. 15 minut temu, Dworzanin.Herzoga napisał(a): Ale jak wynika z tego screena który wrzuciłem wcześniej, to jeśli chodzi o datę rejestracji na forum, od końca listopada '20 roku tylko jedna osoba dostała tę rangę, i ma ona napisane 280 postów, a poza tym nikt. Ja wiem o wielu osobach, które awansowały na starszego użytkownika, także Sherlocku pudło😉 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dworzanin.Herzoga Posted May 1 Author Share Posted May 1 (edited) 10 minut temu, Iceman84PL napisał(a): Ja wiem o wielu osobach, które awansowały na starszego użytkownika, także Sherlocku pudło😉 Dziwny przytyk z tym "sherlockiem". Nikt, oprócz tej jednej osoby ze screena, kto zarejestrował się później niż pod koniec listopada '20, nie jest starszym użytkownikiem. Niezależnie od ilości napisanych postów, wpłat na forum itd. Mniejsza z tym, skoro zwrócenie uwagi w dobrej wierze na jakieś techniczne niedomaganie ma się spotykać z szyderą. Usuńcie mi to konto, na razie. Edited May 1 by Dworzanin.Herzoga 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iceman84PL Posted May 1 Share Posted May 1 10 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): W takim razie po co inni userzy widzą wątek gdzie nie można komentować? Skoro to treści dla starszyzny czy nie powinno być to tylko dla ich oczu? Tak jak pisałem wcześniej, starszyzna to grono, które już ze sobą się zna, rozmowy w tym dziale są bardziej merytoryczne, bez dram czy niepotrzebnych ekscesów. Więc byle kto tam nie może należeć tylko sprawdzeni w bojach bracia, którzy nawzajem siebie szanują. Dlaczego to jest widoczne dla reszty? nie mam pojęcia, jednak może być motywacją i zachętą dla nienależących jeżeli chcą do tej grupy trafić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOHC Posted May 1 Share Posted May 1 Uspokójcie się. Co do tematu, dla subsaharyjskich inżynierów robią wszystko, zamiatają wszystko pod dywan. Dla babki lubiącej wypieki coś takiego. Regulacje jak w więzieniu, ja od dawna przestałem się śmiać z tego co widzę. Na razie robię swoje, ale z tyłu głowy siedzi myśl o ewakuacji z Europy. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts