Jump to content

Jaką konsolę przenośną kupić?

Druid

Recommended Posts

Cześć wszystkim :) :) :) 

Jestem kompletnie zielony w temacie retro konsol, ale bardzo mnie to zaciekawiło i chciałbym sobie kupić przenośną konsolę do grania w starsze gry, najlepiej z wgranymi już tytułami.

Szukam czegoś:

– przenośnego (żeby sobie pograć na kanapie albo w podróży),
– z wgranymi grami z PS1, PSP, PS2 (ale nie wiem, czy się mieści w budżecie),
– najlepiej do 500 zł, może być trochę więcej, jeśli naprawdę warto.

Mam kilka pytań:

– Jakie modele warto w ogóle rozważyć w tym budżecie?
– Czy są wersje z już wgranymi grami, czy trzeba wszystko wgrywać samemu ?
– Czy gdzieś da się sprawdzić jakie gry są wgrane? Bo nie chciałbym kupić w ciemno.
– I jeszcze jedno – czy taka konsolka radzi sobie z PS2, czy to raczej bajka w tej cenie ?

Z góry dziękuję za każdą pomoc, rady i konkretne przykłady modeli albo linki :)

Przykładowe konsole:

https://www.geekbuying.pl/pl/konsole/4696-powkiddy-rgb30-handheld-game-console-open-source-linux-16gb-64gb-tf-card-5g-wifi-white-4771454748348.html?srsltid=AfmBOorDvLmvhRDQvpwLSvE7kdvGmzyvfEw8iNrNgIlUjJtVtugdxDCs

https://gameodyssey.pl/recenzje/recenzja-powkiddy-rgb30-wyjatkowa-konsola-ze-szczypta-problemow/

https://allegro.pl/oferta/pixelplay-powkiddy-rgb20s-mobilna-konsola-do-gier-retro-64gb-15-000-gier-17371258250

https://allegro.pl/oferta/przenosna-konsola-do-gier-retro-trimui-smart-pro-128gb-ips-hit-2025-17457407114

https://allegro.pl/oferta/konsola-psp-x80-z-20-000-gier-ekran-7-tft-bateria-3000mah-16gb-16875176141

https://allegro.pl/oferta/odkryj-najnowszy-swiat-rozrywki-ultramocna-konsola-r36s-pro-20000-gier-64gb-17387842022

• Like 1

Odpuściłbym sobie zakup takiej dopaminowej bomby, zamiast tego polecam czytnik ebooków :)

Na niektórych można nawet pograć w szachy :)

• Haha 1

Lata temu z polecenia Mosze Reda kupiłem PSP i masę rzeczy na tej konsolce przeszedłem. Teraz pewnie kupisz z całą biblioteką starych tytułów za kilka złotych dosłownie. Byłem bardzo zadowolony z tego zakupu. 

• Like 3

Posted (edited)

Tylko i wyłącznie ten G.O.A.T.

Nie zapraszam do dyskusji;)

ps.Słyszycie ten dźwięk spadającego jajeczka,prawda?

🤭2dde97cbb46cc.jpg

Edited by RabarbaR
  • Like 4
  • Thanks 3
  • Haha 3

Posted (edited)

@RabarbaR az lza sie w oku pojawila . Szkoda ze ruskie nie jechali z tematem  , mogli dalej kopiowac jap/us w elektronice ale agent jelcyn pozamiatal im biznes .

Ostatnio na lotnisku sprawdzalem lenovo legion go i switcha , zastanawiam sie nad 2ka .Jedynym argumentem przeciw jest fakt ze to kopie po oczach .

Edited by thyr
  • Thanks 1

W dniu 8.05.2025 o 20:34, Druid napisał(a):

– Jakie modele warto w ogóle rozważyć w tym budżecie?

Ambernici. Z reguły każdy przychodzi z kartą pełną gier. Tyle tylko, że karta jest "no-name" chińska, więc pierwsze co należy zrobić, to przerzucić dane na swoją kartę. Chyba że masz swoje Romy. Klasyczne systemy Ambernica (mówić o ich konsolkach nie opartych np. na Androidzie) też lepiej zastąpić jakimś CFW (custom firmware).

Najlepszy kanał o handheldach który znam, ze szczegółowymi poradnikami

https://www.youtube.com/@RetroGameCorps

W dniu 8.05.2025 o 20:34, Druid napisał(a):

– I jeszcze jedno – czy taka konsolka radzi sobie z PS2, czy to raczej bajka w tej cenie ?

Nie. PS2 zaczyna się w chińszczyźnie od +- Ambernica RG 556, ale i tu jest różnie z prędkością. Mogę nie mieć pełnej wiedzy, bo mam tylko jednego Ambernica, a moim obecnym, podstawowym przenośnym sprzętem do emulacji wszystkiego (do WiiU włącznie) pozostaje  Ayn Odin 2, ale to już budżet 2k+-

Mój jedyny Ambernic (fajny, emuluje wszystko do PS1) włącznie to ten poniższy:

351v_8d9b3cab-4acb-477d-9a8a-af1dff11f87

Ambernici są bardzo fajne i (obecnie) w dobrej jakości wykonania.

• Like 1

9 godzin temu, niemlodyjoda napisał(a):

jeśli Ty lub ktokolwiek inny lubicie gierki bardziej retro polecam:

Dzięki, jak wysyłasz zdjęcie, napisz proszę też numer modelu konsoli, oraz jeśli wiesz jakie są gry wgrane na taką konsolę z PS1,PS2, PSP to napisz. Czy można dokupić dodatkową pamięć i wgrać kolejne gry ?  Jeśli tak to gdzie kupić i jak wgrać ?

19 godzin temu, Perun napisał(a):

czytnik ebooków :)

Mam pdf-y oraz książki papierowe także nie martw się, czasami mam ochotę pograć sobie w coś takiego, tylko nie wiem co kupić.

12 godzin temu, mac napisał(a):

PSP i masę rzeczy na tej konsolce przeszedłem.

Mam, strasznie wiesza się, kiedy wgrywam grę trzeba czekać.

9 godzin temu, RabarbaR napisał(a):

Słyszycie ten dźwięk spadającego jajeczka,prawda?

cc2cdf0d-1fad-4c2f-825c-bb922e2dcd42.jpg

Ach :) 

9 godzin temu, Obliteraror napisał(a):

Najlepszy kanał o handheldach który znam, ze szczegółowymi poradnikami

Jaki to jest model oraz jakie gry fabrycznie z PS1, PS2, PSP są wgrane ?

bo mam tylko jednego Ambernica,

Jaki to jest model ?

PS2 zaczyna się w chińszczyźnie od +- Ambernica RG 556

Dzięki za info, obczaję sobie ten model.

Trochę kosztuje.

https://www.x-kom.pl/p/1267211-konsola-retro-anbernic-rg556-black.html

(fajny, emuluje wszystko do PS1) włącznie to ten poniższy:

Jaki to jest model ?

Anbernic RG351P

Anbernic RG353PS

Anbernic RG351V

Najlepszy to chyba ten ostatni bo najdroższy ? Anbernic RG351V ?

Posted (edited)
12 godzin temu, Druid napisał(a):

Jaki to jest model oraz jakie gry fabrycznie z PS1, PS2, PSP są wgrane ?

RG 351V (ten, którego osobiście posiadam). Nie, nie ma uniwersalnej listy. Jest raczej wrzucone szwarc, mydło i powidło. Bez ładu i składu. Np 10 wersji Mario w zależności od regionu świata ;) Wiele to sensu z punktu widzenia użytkownika nie ma, warto mieć swoje wyselekcjonowane ROM-y (to, co sam lubisz grać). Emulator PS2 nie działa akurat na tej konsoli).

PS2, tak jak Ci napisałem powyżej, od modelu 556 i wyżej. Ale to z materiałów wiem, samodzielnie nie testowałem. Nie wiem, swoją drogą, czy zamiast 556 nie zainwestować np. w najtańszego Steam Decka. PS2 na rozdzielczości x3, x4 bez żadnych problemów tam idzie.

Edited by Obliteraror
  • Like 1

8 godzin temu, Obliteraror napisał(a):

bez żadnych problemów tam idzie.

Dzięki za info :) Planujesz w najbliższym czasie kupić jakąś retro konsole ? 

W dniu 10.05.2025 o 11:27, Obliteraror napisał(a):

Ambernici. Z reguły każdy przychodzi z kartą pełną gier. Tyle tylko, że karta jest "no-name" chińska, więc pierwsze co należy zrobić, to przerzucić dane na swoją kartę. Chyba że masz swoje Romy. Klasyczne systemy Ambernica (mówić o ich konsolkach nie opartych np. na Androidzie) też lepiej zastąpić jakimś CFW (custom firmware).

Święte słowa. Mój RG35xx z dnia na dzień stał się przyciskiem do papieru własnie przez gówno-kartę.

Jak mi się przypomni to sobie ogarnę soft na nową kartę, bo kieszonsolka jest naprawdę fajna. Emulacja do GBA mi w zupełności wystarczy. Mam też N3DS (tak, obecnie rzadkość) i styka mi do NDS i 3DS. W porę zakupiłem odpowiedni flashcard na gry z 3DS.

• 4 weeks later...

A ja wrócę do tematu, nadal mimo upływu lat polecam Sony PSP, łatwe modowanie, łatwy dostęp do romów, łatwy dostęp do części zamiennych, można zmienić za grosze ekran na IPS lub OLED z aliexpress.

Duża biblioteka tytułów i możliwość emulacji słabszych konsol.

Zakup PSP w bdb stanie to 300 - 400 złotych, zależnie jakie ma akcesoria w zestawie, technicznie sprawną ale wizualnie zaniedbaną znajdziecie poniżej 200 jak ktoś ma chęć bawić się w renowację.

Pomyślcie jak dobrze te sprzęty były zaprojektowane i wykonane, że do tej pory bez problemu można najstarsze wersje (Fat) kupić 100% sprawne technicznie.

Jedyne czego można się czepić to fakt, że współczesne konsole dłużej chodzą na jednym ładowaniu.

Drugi sprzęt, na który teraz warto zwrócić uwagę to Switch Lite, weszła nowa generacja konsoli i ceny spadły.

W tej chwili można Lite kupić w cenie 350 - 400 złotych, wersję nie modowaną, jak ktoś ma pojęcie jak to zrobić to chip mod z aliexpress z przesyłką to jest jakieś 80 - 90 złotych.

Można też polować na Lite już zmodowaną, takie można wyrwać już od 550 złotych, kilka dni temu widziałem ofertę za 650 ale z bogatą ilością dodatków (karta 128 giga, etui, szkło hartowane, pokrowiec).  

Na modowanej wiadomo zagrasz we wszystkie gry single player, do tego możesz emulować z powodzeniem starsze konsole (nie tylko Nintendo).

Jakbym miał iść w chińczyka typu anbernic to bym celował w coś co przynajmniej dobrze emuluje PSP i Dreamcasta, żeby mieć dostęp do dużej biblioteki dobrych gier. Jak się nie mylę najtańszy model, który zapewnia dobrą emulację PSP i Dreamcast to jest anbernic rg505, koszt konsolki na aliexpress 500 - 520 złotych.

Natomiast jeśli kogoś zadowala sufit na poziomie PS1 to wtedy można iść w anbernic rg35xx, 40xx czy cube xx, wszystko w okolicach 250 - 300 na aliexpress lub kilka dyszek więcej na allegro (ale i tak zamiast taniego anbernica wolałbym PSP ;) ).

• Thanks 1

W dniu 10.05.2025 o 11:21, niemlodyjoda napisał(a):

Anbernic RG35XX H

Bajerandzka.

W dniu 8.06.2025 o 22:42, zuckerfrei napisał(a):

PSP miło wspominam. 

Ja nie, często wieszała mi się.

• Confused 1

W dniu 8.06.2025 o 18:57, Marek Kotoński napisał(a):

Ja nie wiem jak wy coś widzicie na takich małych ekranikach.

Wbrew pozorom wiele, bo można ustawić tak blisko głowy jak się chce. Co jest plusem dla osób z słabym wzrokiem. No i dzięki niskiej wadze i małym rozmiarom, można zabrać do toalety, i się nie nudzić 🙂

W dniu 10.05.2025 o 12:27, Obliteraror napisał(a):

Tyle tylko, że karta jest "no-name" chińska,

Już od jakiegoś czasu dają karty kioxia.

W dniu 14.05.2025 o 20:40, Maciejos napisał(a):

Emulacja do GBA mi w zupełności wystarczy. 

W takim razie polecam model RG35XX SP.

• Like 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.