Jump to content

Nowy Papież wybrany - Leon XIV

Kogut

Recommended Posts

Dziś dokonał się wybór nowego papieża.

Znów spełniło się to, że kto wchodzi na konklawe papieżem, wychodzi kardynałem.

Robert Prevost był przez niektórych wymieniany jako kandydat, ale raczej nie faworyt.

Zatem po jednej dobie od rozpoczęcia konklawe (szybko) jest nowa głowa kościoła katolickiego.

Franciszek - Ameryka Południowa, Leon - Ameryka Północna.

To moim zdaniem drugi papież - symbol tego jak kiepsko ma się chrześcijaństwo w Europie.

Jakie macie zdanie?

• Like 1
  • Thanks 1

16 minut temu, bassfreak napisał(a):

Jego poprzednik w sensie Leon 13 podobno walczył z masonerią.

Popieral tez Anglikanski Kosciol w tepieniu katolickich buntow na wyspach 🤡

• Haha 2
  • Confused 1

Poprzednik na polecenie określonej grup wpisał do listy grzechów śmiecenie i był pobłażliwy dla ideologii LGBT.

Ciekawe, czy ten będzie robił podobne fikołki intelektualne. 

• Like 1

Tam za kulisami i tak dzieją się rzeczy i zapadają decyzje, na które nie mamy wpływu. Oni tam odwalają takie rzeczy, że nawet nie mamy pojęcia o skali.

Rozumiem, że warto się interesować i wiedzieć mniej więcej co się dzieje, ale raczej w ramach ciekawostki. Jakieś szczegółowe analizowanie, który papież co zrobi jest g*wno warte. Zwykli ludzie jak my, musimy zadbać o siebie na tyle na ile to możliwe, bo scenariusz na najbliższe dekady już jest dla nas dawno rozpisany.

Inwestujcie w siebie, zarabiajcie pieniądze, kupcie sobie niezależność i uważajcie na choroby weneryczne. 

Bożego weekendu wszystkim Braciom!

• Thanks 1

Papież z Hameryki, a ani słowa nie powiedział po angielsku i nie podkreślał kraju swojego pochodzenia. Co by się działo, gdyby tak zachował się papież z Rzeczpospolitej. :)  

10 minut temu, balin napisał(a):

Papież z Hameryki, a ani słowa nie powiedział po angielsku i nie podkreślał kraju swojego pochodzenia. Co by się działo, gdyby tak zachował się papież z Rzeczpospolitej. :)  

Mało tego, on potępił politykę Trumpa i JD Vance w kontekście imigrantów ;) Ale faktycznie, skoro odezwał się po włosku i hiszpańsku, a nie powiedział nic w języku ojczystym, który byłby zrozumiały dla większości świata, też o czymś świadczy :) 

Jak mnie by wybrali na papieża, to bym walnął przemowę po angielsku, żeby mnie wszyscy zrozumieli :D Po włosku to mało osób jednak mówi w porównaniu do angielskiego, czy hiszpańskiego ;)

Katoliki maja swojego ceo .Ciekawe czy za jego kadencji zmiksuja te wszystkie zabobony i stworza inkluzywna wiare dla kazdego goja ( nawet tego z kolorowymi kudlami ) . 

• Like 1
  • Haha 1

Podoba mi się ten wybór na tym etapie, a co będzie dalej życie pokaże. Ciekawe jak to wszystko wygląda od środka, tyle ludzi, kilku kandydatów, każdy inna wizja, rywalizacja i trzeba jakiś kompromis zawrzeć, poszło szybko bo 2 dni. Byli inni faworyci ale to chyba jest tak, że ktoś bardzo konserwatywny, liberalny w zależności od układu sił może przez to polec jak nie ma taką frakcja większości i wtedy szukają kogoś pośrodku, tu chyba tak było. Śmieszy mnie też jak są re analizy, szukanie faworytów typowanie nazwisk a to wszystko się w środku rozgrywa. Papież z Afryki lub  Azji to bym chciał, myślałem że może już teraz. Włosi cis się przebić nie potrafią.

W XIII wieku 3 lata wybierali, lud juz był zniecierpliwiony 

https://www.vaticannews.va/pl/kosciol/news/2025-05/najdluzsze-konklawe-trwalo-prawie-trzy-lata-i-wybralo-grzegorza.html

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.