Jump to content

Feminatywy

Recommended Posts

Posted (edited)

Zastanawiałem się, gdzie wstawić ten link, ale to, co mnie zastanowiło w tej relacji, to kwestia używania feminatywów. Jak dotyczy on stanowisk, szczególnie dających dużo władzy, to forma żeńska jest usilnie używana. A jak przedstawiono atak nożowniczki w Hamburgu na stronie rmf24.pl?

• "Atak nożownika w Hamburgu."
  • "Dwanaście osób zostało rannych, w tym kilka ciężko, w ataku nożownika na dworcu kolejowym w Hamburgu na północy Niemiec."

I dopiero w 4 zdaniu czytamy: "Podejrzana została aresztowana."

Następnie pojawia się jeszcze: "Jak poinformowała hamburska policja w komunikacie zamieszczonym na platformie X, napastnik 'zranił nożem kilka osób na dworcu centralnym'."

Potem, po dwukrotnym użyciu formy męskiej, autor tekstu, Jan Matoga dopisał "Portal Tagesschau informuje, że aresztowano kobietę."

Zaczynając czytać ten artykuł byłem przekonany, że chodzi o mężczyznę. A dlaczego by nie dać takiego tytułu: "Atak nożowniczki w Hamburgu. 12 osób rannych, kilka w stanie krytycznym."? Często spotykam się w mediach z niesprawiedliwym traktowaniem mężczyzn, także pod względem językowym.

Nie mamy jak wpłynąć na zmianę tego artykułu – a przynajmniej nie znam na to sposobu – ale możemy z tym walczyć, samemu używając na zmianę formy żeńskiej i męskiej, gdy mówimy ogólnie o przestępstwach i innych niechlubnych czynach. Zamiast domyślnie męskiej.

Edited by Damianas
  • Like 4
  • Sad 1

Dzięki że odnotowałeś. Poziom manipulacji jest niespotykany. Nie mam pod reka artykułów ale zapamiętałem - ostatnio policjantka zadźgała faceta i było napisane tylko że prokurator zdecyduje o areszcie tymczasowym dla kobiety a równolegle facet zabił babę to tylko dopisek że grozi mu dożywocie. Od razu ma się wrażenie że oba zabójstwa nie są porównywalne co do powagi czynu. Takie niuanse.

• Like 4

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.