Jump to content

Forum jako mentor: 8 lat cichego czytania, które zmieniły moje życie

Recommended Posts

Moja historia

Mam 27 lat, mieszkam w małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Na forum zaglądam od około ośmiu lat — głównie biernie, nie udzielając się zbyt aktywnie. Mimo to jestem ogromnie wdzięczny, że mogłem korzystać z tej społeczności już w tak młodym wieku. Dziś chciałbym podzielić się swoją historią, doświadczeniem oraz opinią na temat forum.

Skąd pochodzę

Zawsze byłem „zwyczajnym” chłopakiem — dobrze się uczyłem, miałem kilku przyjaciół, ale raczej trzymałem się na uboczu. Od 9. roku życia pracuję z ojcem i bratem. To doświadczenie nauczyło mnie dyscypliny i odpowiedzialności, a dziś — dzięki tej pracy — mam dom, małe gospodarstwo (ok. 8 ha) i oszczędności na poziomie ok. 200 tys. zł (głównie zainwestowane w akcje i inne instrumenty).

Studia i życie w dużym mieście

Na studia wybrałem Kraków. Byłem przewodniczącym dwóch kół naukowych i właśnie tam poznałem najwięcej ludzi w całym swoim życiu. Po drugim roku wyjechałem na stypendium do Azji, gdzie spędziłem siedem miesięcy, aż do wybuchu pandemii, która zmusiła mnie do powrotu do Polski.

W czasie studiów miałem też swoje pierwsze poważniejsze romanse — wtedy też straciłem dziewictwo. To właśnie relacje z kobietami naprowadziły mnie na forum — szukałem odpowiedzi, bo moje wcześniejsze przekonania nie zgadzały się z rzeczywistością.

Moja obecna sytuacja

• Mam spore oszczędności i majątek jak na 27-latka.

• Po powrocie z pandemii zostałem w rodzinnej miejscowości, zacząłem inwestować i odkładać pieniądze.

• Nie miałem stabilnej pracy (m.in. przez lokalizację), więc planuję się przekwalifikować na pielęgniarstwo. Zdałem dobrze maturę, a to zawód stabilny, przyzwoicie płatny, i — nie ukrywajmy — zdominowany przez kobiety.

• Przez ostatnie 5 lat praktycznie nie istniałem na rynku matrymonialnym — brak stabilizacji, pełnej niezależności i fakt, że mieszkałem „na zadupiu”, bardzo mi to utrudniały.

• Studia zaoczne i przeprowadzka do większego miasta (myślę o Łodzi) mają pomóc mi zarówno zawodowo, jak i prywatnie.

• W międzyczasie startowałem w rekrutacjach na stanowiska menedżerskie (np. graduate programs), ale odpadałem na 3–4 etapach. Mam wrażenie, że często preferowane są osoby z dużych miast.

• Jestem aktywny fizycznie — 2 razy w tygodniu siłownia, praca fizyczna, 178 cm wzrostu, 70 kg. Wygląd przeciętny, ale nigdy nie miałem problemów z kobietami.

• Mam bardzo dobre relacje z rodziną. Wspieram rodziców i pomogłem im zabezpieczyć się na emeryturę. Jestem blisko z rodzeństwem — byłem świadkiem na ślubie brata, a z siostrą utrzymuję silny kontakt.

• Planuję kupić mieszkanie w większym mieście (np. Łódź), gdy stopy procentowe spadną. Chcę spłacać raty z dywidend (dochód pasywny z akcji).

• Ogólnie jestem zadowolony z życia i czuję dużą satysfakcję. Jedynym brakiem jest mniejsze życie towarzyskie niż to, które miałem w czasie studiów w dużym mieście.

Co dało mi forum

• Dzięki forum zacząłem inwestować w wieku 20–21 lat — uważam to za jedną z najważniejszych decyzji w moim życiu.

• Nauczyłem się szanować siebie i swój czas — hierarchizować, komu i na co go poświęcam.

• Zbudowałem mocne relacje rodzinne — skupiłem się na tym, jak mogę budować bliskie więzi w sposób satysfakcjonujący dla obu stron. Uważam, że relacje rodzinne to najważniejsza dźwignia życiowa.

• Lepiej rozumiem zachowania kobiet — łatwiej mi zrozumieć różne „krzywe akcje” i wiem, jak chronić się przed zranieniem. Forum i kanał „Musisz Wiedzieć” miały na mnie duży wpływ.

• Nauczyłem się skupiać na rzeczach, na które mam wpływ.

• Tworzyć cele, dzielić je na etapy i konsekwentnie do nich dążyć.

• Poszukiwać własnej drogi i doświadczać jak najwięcej w młodym wieku.

• Być pozytywnym, wdzięcznym, i zrozumieć, że nie wszystko musi się opłacać materialnie — rozwój społeczny i relacje międzyludzkie to ogromna część dobrostanu.

Moje doświadczenia i obserwacje

• W podrywie liczy się sprawczość, widoczność i kompetencje miękkie. Możesz być średnio atrakcyjny fizycznie, ale jeśli jesteś sprawczy — jesteś atrakcyjny.

• Wyróżniaj się. Egzotyka działa — ale tylko do czasu. Gdy czarnoskórych będzie więcej w Polsce, przestaną być „egzotyczni”. Analogicznie z białymi w Afryce.

• Rynek matrymonialny będzie coraz trudniejszy — wpływ mediów, wysokie oczekiwania, spadek kompetencji społecznych, mniej kobiet niż mężczyzn = rosnąca konkurencja.

• Dbaj o zdrowie, sen, nawodnienie i kondycję fizyczną.

• Miej nastawienie typu YES-man — otwartość naprawdę pomaga w życiu.

Wady forum

• Sporo narzekania i wylewania frustracji.

• Teorie końca świata: że kobiety wybiorą obcokrajowców, że Polska upadnie, że nic się nie da — to nic nie wnosi, a tylko psuje nastrój.

• Prawda jest taka, że jeśli jesteś Europejczykiem, należysz do top 20% świata. Masz jasną skórę, wykształcenie, paszport, wolność słowa i wysokie zarobki — dla większości ludzi na świecie to marzenie.

• Nienawiść wobec kobiet — wielu użytkowników obwinia je za wszystko, nie próbując zrozumieć ich natury. Kobiety nie zmieniły się aż tak bardzo — ich krytyka często przypomina narzekanie na deszcz. Jest, ale co z tego? Trzeba żyć dalej.

Na koniec

Jeszcze raz dziękuję za możliwość korzystania z forum. Jeśli ktoś ma feedback co do mojej ścieżki kariery, inwestowania albo pomysłu na życie towarzyskie po przeprowadzce (poznawanie kobiet po przeprowadzce do dużego miasta) — chętnie posłucham!

• Like 12
  • Thanks 2

52 minuty temu, siswa napisał(a):

Nienawiść wobec kobiet — wielu użytkowników obwinia je za wszystko, nie próbując zrozumieć ich natury. Kobiety nie zmieniły się aż tak bardzo — ich krytyka często przypomina narzekanie na deszcz. Jest, ale co z tego? Trzeba żyć dalej.

hej, jak ci miłość życia odbierze to na co tak pracowałes cieżko to zmienisz zdanie.. Materializm level hard u pań i brak pamięci jak to bylo wcześniej dał się we znaki wielu użytkownikom. 

Wpis fajny, ale do tego akapitu musiałem się odnieść. 

• Like 7

Co do wad forumowych masz rację. Lekkim usprawiedliwieniem jest to, że forum pełni rolę terapeutyczną dla wielu osób po nieszczęśliwych związkach, zdradach itp., więc frustrację wylewają tutaj. To jest dobre miejsce do tego,  psychicznie im pomaga przejść przez trudny okres w życiu a my musimy traktować takie posty ze zrozumieniem. 

• Like 2

Posted (edited)
1 godzinę temu, siswa napisał(a):

Nienawiść wobec kobiet

Taaa.. 

Jak widać można czytać forum 8 lat i pod tym względem nie zrozumieć zupełnie niczego. Wnioski na poziomie Rezerwatu lub mainstreamu gdzie obwinianie mężczyzn i rzekomego patriarchatu za wszelkie zło świata przychodzi równie łatwo jak stygmatyzowanie forum i nie niesie to za sobą żadnych łatek oraz jest zupełnie akceptowalne.

Gdy ktoś napisze, że woda jest mokra, sól słona, a cukier słodki to jest to opisanie ich cech charakterystych, a nie nienawiść wobec każdego z nich. I tak jest z kobietami, ale trzeba wziąć pod uwagę, że trafiają tu ludzie po przejściach i walce także z prokobiecym systemem. Szkoda, że mimo tak długiego czasu czytania forum nie zostało to zauważone.

Gdzieś na forum, chyba w Rezerwacie,  czytałem niedawno, że twórca tego miejsca w swojej działalności zamiast ostrzegać przed związkami z kobietami daje rady jak związek pielęgnować.

Zastanawiam się do jakich jeszcze absurdów może doprowadzić wieloletnia lektura forum, książek Marka, słuchania jego audycji z jakimiś klapkami na oczach czy uszach połączona z nieumiejętnością akceptacji brutalnej rzeczywistości.

Edited by Krugerrand
  • Like 9

Posted (edited)
20 godzin temu, siswa napisał(a):

mojej ścieżki kariery, inwestowania albo pomysłu na życie towarzyskie po przeprowadzce (poznawanie kobiet po przeprowadzce do dużego miasta) — chętnie posłucham!

Masz dopiero 27 lat i dobrze ogarniasz życie, fajnie że forum i wiedza Marka, braci się przydały. Jednak jeszcze trochę łatwowierności widzę, i zakrzywień obrazu, ale to jest do przepracowania.

Zachowania pielęgniarek, zdrady, romansy z lekarzami, trochę jeszcze zmienią Twoje myślenie z wiekiem.

Trzymam kciuki, żebyś pamiętał że to Ty jesteś najważniejszy, a kobiety to wymienny dodatek w życiu.

Edited by Morfeusz
  • Like 4

Dziękuję za odzew.
Rozumiem, że forum pełni pewną funkcję terapeutyczną, ale nazywajmy rzeczy po imieniu. Możecie to określać jako red pill rage czy oczyszczenie — dla mnie to po prostu nienawiść, niezależnie od tego, czym jest spowodowana.

To moja opinia, wynikająca z mojej perspektywy — osoby, która dzięki forum (na razie) uniknęła podobnych rozczarowań. Uważam jednak, że jest to istotna wada forum, szczególnie z punktu widzenia osób otwartych, które nie doświadczyły ekstremalnych sytuacji.

Przykładowo: 20-letnia osoba trafia tu, bo chce się rozwijać, a spotyka się ze ścianą użytkowników silnie antagonistycznie nastawionymi wobec płci przeciwnej i przelewa ten mental na niego co mu nie służy na dłuższą mete ( kobiety to wciąż 50 % naszego społeczeństwa i musisz skutecznie się z nimi komunikować)

Owszem, system pro kobiecy (ginocentryczny) jest krzywdzący – dyskryminuje nas (choćby w kwestii wieku emerytalnego) i zdecydowanie warto go zmieniać. To nie jest coś zabetonowanego na zawsze.

Dlatego postanowiłem być bardziej aktywny na forum, a z czasem – jak już moja sytuacja się unormuje – będę starał się regularnie wpłacać jakieś wsparcie finansowe.

• Like 1

38 minut temu, siswa napisał(a):

Możecie to określać jako red pill rage czy oczyszczenie — dla mnie to po prostu nienawiść

Dopisujesz sobie .

38 minut temu, siswa napisał(a):

a spotyka się ze ścianą użytkowników silnie antagonistycznie nastawionymi wobec płci przeciwnej

Nie dostrzegłem takowych. Chyba, że pod hate speech podkleimy jakikolwiek inny punkt widzenia/ wnioski nie ukazujące p0lek jako pozbawionych wad anielic.

41 minut temu, siswa napisał(a):

To nie jest coś zabetonowanego na zawsze.

xD

W dniu 30.05.2025 o 18:07, Morfeusz napisał(a):

zmienią

Albo i nie wnioskując po poprzednim poście.

• Like 1

Łódź jako miasto studenckie dość drogie jest i syfiaste :V. Chociaż gdzie teraz tanio... Pielęgniarstwo spoko sprawa, bo ludzie po mgr. łatwo teraz 10k brutto zarabiają wkładając trochę więcej godzin w to, lub specjalizując się. Pielęgniarki to dość specyficzna grupa zawodowa, bardzo nawet, ale nauczycielki chyba gorsze xD. 

• Like 1

W dniu 29.05.2025 o 23:14, RealLife napisał(a):

Co do wad forumowych masz rację. Lekkim usprawiedliwieniem jest to, że forum pełni rolę terapeutyczną dla wielu osób po nieszczęśliwych związkach, zdradach itp., więc frustrację wylewają tutaj. To jest dobre miejsce do tego,  psychicznie im pomaga przejść przez trudny okres w życiu a my musimy traktować takie posty ze zrozumieniem....

... oraz dystansem!

• Like 2

18 godzin temu, Gromisek napisał(a):

Łódź jako miasto studenckie dość drogie jest i syfiaste :V. Chociaż gdzie teraz tanio... Pielęgniarstwo spoko sprawa, bo ludzie po mgr. łatwo teraz 10k brutto zarabiają wkładając trochę więcej godzin w to, lub specjalizując się. Pielęgniarki to dość specyficzna grupa zawodowa, bardzo nawet, ale nauczycielki chyba gorsze xD. 

Zależy mi głownie na lokalizacji - stosunkowo blisko, centrum kraju, świetna lokalizacja oraz CPK jako bust przyszłego rozwoju, znajduje się w strategiach rozwojowych oraz dla mnie wystarczająco duzym miastem nawet jeśli miałbym prowadzić coś swojego . Tanio nie znaczy dobrze, ale wciąż taniej niż w takiej Warszawie 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.