Jump to content

Gdyby wybuchła wojna, dobrowolnie staniesz w obronie ojczyzny?

Gdyby wybuchła wojna, dobrowolnie staniesz w obronie ojczyzny?  

79 members have voted

1. 1. Co zrobisz w razie W?

• Tak, będę walczył za Polskę
      12
    • Nie, nie ma za kogo, za co, nie mój interes poświęcać się, nawet jak mnie zmuszą
      40
    • Ewakuuje się, dbając o swoje zdrowie, życie, kalkulując zyski i straty
      21
    • Nie mam zdania
      3
    • Mnie to nie dotyczy
      3

Recommended Posts

9 godzin temu, Iceman84PL napisał(a):

@doler

@Strusprawa1 Pięknie manipulujesz, robisz to specjalnie i rżniesz głupa czy masz braki w edukacji?

Większego steku bzdur to dawno nie czytałem. 

Nie Rosjanie tylko ZSRS w Katyniu odprawił na tamten świat, strzałem w tył głowy ponad 20 tyś.

mężczyzn, bodajże wśród nich była tylko jedna kobieta.

Natomiast Ukraińcy w latach 1939-47 dokonali ludobójstwa na kobietach, dzieciach i starcach,

pastwiąc się przed śmiercią, zadając niewyobrażalne cierpienie Polakom w torturach na 300 różnych sposobów. 

Na początku lat 90 tych, pierwszy nie komunistyczny prezydent Ukrainy, niejaki Krawczuk powiedział wprost,

że skala ludobójstwa może oscylować w granicach nawet 500 tyś. 

Dlatego nie pisz takich bredni, że Rosjanie byli gorsi, bo liczby mówią same za siebie tym bardziej,

że wtedy nie było Rosji tylko związek sowiecki, później radziecki. 

Nie, nie żrę głupa. Wybicie inteligencji w danym kraju ma bardziej katastrofalny wpływ niż chłopów. To po pierwsze.

Po drugie znam ten chwyt propagandowy, że to nie byli Rosjanie a Sowieci.

”To nie Niemcy! To naziści!”

”To nie Rosjanie! To car/bolszewicy/Sowieci!” A Rosjanie są czyści nieskazitelni.

Tak samo Ukraińcy nie mogli zrobić rzezi wołyńskiej analogicznie jeśli wtedy nie było Ukrainy, bądźmy konsekwentni. 
500 tys.? Tyle że nawet tylu Polaków nie było na Wołyniu a może 1/3 tego. 

Nie no Rosjanie zdecydowanie byli gorsi. Doprowadzili do kilkuset tysięcy gwałtów, zrobili operację Polską NKWD, wybili najlepszych patriotów i inteligencję, cofnęli w rozwoju Polskę wschodnią oraz okupowali nas za zaborów i PRLu. Za Zaborów natomiast nas rusyfikowali. 

To jest zabawne, że piszesz iż liczby mówią same za siebie - ale tylko dlatego bo nie wiesz ile zła nam wyrządzili Rosjanie.

Niedobra teraz o tym pamiętać.

A także niedobra pamiętać o tym że Ukraińców w 1920 roku wykorzystaliśmy, potem zdradziliśmy w Rydze, a następnie przez 20 lat władze polskie paliły ich cerkwie i upokarzały ich ludność. To była głupota z punktu widzenia władz II RP tworząc sobie na około wrogów i zamiast iść w federalizację jak Piłsudski do tego dążył, to bardziej jednak dążono za pomysłami Endecji, której myśl geopolityczna była miałka.

Prawo silniejszego. Słabszego można deptać w przestrzeni medialnej (Ukraińców) a przed Rosjanami trzeba klękać bo da wpi&rdol. Trochę jak w gimnazjum gdzie panuje prawo siły.

Sowieci i Niemcy tak nas ogołocili z inteligencji że po wojnie nie było komu uczyć na uczelniach. W zarządach byli analfabeci. Z punktu widzenia siły państwa to był większy cios. 

11 godzin temu, Iceman84PL napisał(a):

@doler Oczywiście, że tak. To nasi odwieczni wrogowie, którzy jak tylko osłabniemy, zrobią nam powtórkę z historii.

Po dziś dzień nie mamy podpisanego paktu o nie agresji z Niemcami, więc wojna dalej trwa, gdzie świadomi ludzie

widzą jak Niemcy niszczą gospodarczo i finansowo Polskę, okupują swoimi mediami, gazetami, portalami, sklepami,

produktami, wygaszając wszystko co polskie. O ingerencji w systemie edukacji, nauczania, narzucania swoich chorych

zasad, wytycznych, zarządzeń nie wspominając.

Tak, teraz i w przeszłości nie mieliśmy dobrych relacji z sąsiadami.

Drzewiej byliśmy największym imperium Europy!

I jest to nam pamiętane!

Mamy być słabi i podzieleni!

O to sąsiadom chodzi.

@Strusprawa1 Pięknie manipulujesz, robisz to specjalnie i rżniesz głupa czy masz braki w edukacji?

Nie Rosjanie tylko ZSRS w Katyniu odprawił na tamten świat, strzałem w tył głowy ponad 20 tyś.

Natomiast Ukraińcy w latach 1939-47 dokonali ludobójstwa na kobietach, dzieciach i starcach,

pastwiąc się przed śmiercią, zadając niewyobrażalne cierpienie Polakom w torturach na 300 różnych sposobów. 

Na początku lat 90 tych, pierwszy nie komunistyczny prezydent Ukrainy, niejaki Krawczuk powiedział wprost,

Rozróżniasz jakość od ilości?

W zbrodni Katyńskiej została wymordowana niewygodna elita polskiego społeczeństwa!

By ją odtworzyć potrzeba kilku, kilkunastu pokoleń!

W zbrodni wołyńskiej dokonano czystki narodowościowej!

Mordowano głównie chłopów, dlatego taka liczba.

Podczas akcji Wisła nie byliśmy dłużni Rosjanom/Ukraińcom!

Rżnęliśmy i paliliśmy wszystko co się dało!

Czego dowody w Bieszczadach są po dziś dzień.

Ps. Chyba ZSRR lub CCCP!

Co się tłumaczy na Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich, Союз Советских Социалистических Республик,

Dlatego nie pisz takich bredni, że Rosjanie byli gorsi, bo liczby mówią same za siebie tym bardziej,

Wybacz lecz Rosjanie są najgorsi!

Drenowali i drenują nasz Kraj bez składu i ładu!

Np. Wywożąc nasze fabryki po II wojnie światowej które do dziś leżą na poboczach torów kolejowych na Syberii!

Niemcy są bardziej pragmatyczni.

Np. Z osób otyłych robili mydło.

z darkneta, trudno się nie zgodzić

Wojna to skok na kasę. Jeżeli zginie milion polskich mężczyzn, którzy odkładali pieniądze na emeryturę i będzie to kwota łączna w systemie ZUS powiedzmy 1 bln złotych (1000 miliardów) to te pieniądze w przypadku ich śmierci na wojnie zostają w kasie ZUS-u i nikomu ZUS nie będzie ich wypłacać. Dodatkowo, jeżeli ci mężczyźni nie mają spadkobierców, to ich majątek jak samochód czy mieszkanie albo oszczędności przechodzi na państwo. To samo tyczy się kobiet ale w dużo mniejszej skali.

Edited by doler
  • Like 1

Godzinę temu, Iroh napisał(a):

Bez jaj nawet nie ma czego porównywać. 

• Like 2

W dniu 2.10.2025 o 21:55, Iroh napisał(a):

W zbrodni wołyńskiej dokonano czystki narodowościowej!

Mordowano głównie chłopów, dlatego taka liczba.

Nie, Ukraińcy dokonali eksterminacji głównie na kobietach, dzieciach i starcach.

Tam, gdzie byli polscy mężczyźni tworzący samoobronę, takie wsie, miasteczka Ukraińcy

omijali szerokim łukiem. Ci tchórze nie zaczynali się z polskimi mężczyznami, bo i

tak by przegrali w bezpośredniej walce.

Stąd Ukraińcy po dziś dzień nie chcą się zgodzić na ekshumacje, bo prawda wyjdzie na jaw.

Wtedy świat się oficjalnie dowie kim są Ukraińcy i do jakich czynów byli zdolni.

Dlatego bardzo ich rozsierdza pomnik w Domostawie, gdzie w centralnym punkcie pomnika

jest dowód czego tak naprawdę dokonywali.

W dniu 2.10.2025 o 21:55, Iroh napisał(a):

Tak się składa, że mój dziadek uczestniczył w akcji Wisła, to co piszesz nie miało miejsca.

Polacy szli na pomoc innym Polakom, by zwalczać zbrodnicze bandy ukraińskie.

Ogólnie akcja Wisła miała na celu obronę ludności polskiej na ziemiach wschodnich,

bo nawet Sowieci mieli już dość tego bestialstwa Ukraińców.

W dniu 2.10.2025 o 19:19, Strusprawa1 napisał(a):

Po drugie znam ten chwyt propagandowy, że to nie byli Rosjanie a Sowieci.

”To nie Niemcy! To naziści!”

”To nie Rosjanie! To car/bolszewicy/Sowieci!” A Rosjanie są czyści nieskazitelni.

Tak samo Ukraińcy nie mogli zrobić rzezi wołyńskiej analogicznie jeśli wtedy nie było Ukrainy, bądźmy konsekwentni. 
500 tys.? Tyle że nawet tylu Polaków nie było na Wołyniu a może 1/3 tego. 

Piękne wyparcie i kolejna próba trollingu.

Ukraińcy dokonywali rzezi nie tylko na Wołyniu, ale także na Podolu, Pokuciu i Małopolsce wschodniej.

W dniu 2.10.2025 o 19:19, Strusprawa1 napisał(a):

Nie no Rosjanie zdecydowanie byli gorsi. Doprowadzili do kilkuset tysięcy gwałtów, zrobili operację Polską NKWD, wybili najlepszych patriotów i inteligencję, cofnęli w rozwoju Polskę wschodnią oraz okupowali nas za zaborów i PRLu. Za Zaborów natomiast nas rusyfikowali. 

To jest zabawne, że piszesz iż liczby mówią same za siebie - ale tylko dlatego bo nie wiesz ile zła nam wyrządzili Rosjanie.

Widzę dalej jedziesz tą samą płytą😏

Odbije piłeczkę, czemu nie mówisz o zbrodniach Ukraińców, Niemców, które były znacznie gorsze?

Obozy koncentracyjne z ich udziałem, łapanki na ulicach, masowe egzekucje, ludobójstwo, o zamachach

, dywersji, sabotażu Ukraińców w dwudziestoleciu międzywojennym, prześladowań ludności polskiej.

• Like 1

W dniu 2.10.2025 o 10:04, Iceman84PL napisał(a):

Pięknie manipulujesz, robisz to specjalnie i rżniesz głupa czy masz braki w edukacji?

Zamiast mi pisać, że manipuluję, to podawaj konkrety w kwestii tego co Rosja nam zrobił. 
To współczesna Rosja odziedziczyła atomówki, doktrynę i ciągłość po ZSRR w pełnym wymiarze. 

Nie, to Rosjanie zrobili Katyń i to współcześni Rosjanie czczą Sowietów, swoich dziadków, którzy robili te zbrodnie. Poza tym też Sowieci wysyłali na Sybir całe rodziny.

A i bardzo fajnie, że dalej robimy geopolitykę nie na strategii i długoterminowych własnych interesach, ale licytowaniu się, że to Ukraińcy byli najgorsi. Jeśli mielibyśmy robić badanie naukowe gdzie robimy wagi kto ile zrobił złego Polsce na przestrzeni wieków, to na pierwszym miejscu byłaby Rosja, drudzy byłaby szlachta polska, trzeci Niemcy, czwarci Szwedzi i dopiero potem Kozacy/Ukraińcy. 

Zresztą przyszedł mi pomysł na badanie naukowe. 

22 godziny temu, Iceman84PL napisał(a):

Nie, Ukraińcy dokonali eksterminacji głównie na kobietach, dzieciach i starcach.

Tam, gdzie byli polscy mężczyźni tworzący samoobronę, takie wsie, miasteczka Ukraińcy

omijali szerokim łukiem. Ci tchórze nie zaczynali się z polskimi mężczyznami, bo i

tak by przegrali w bezpośredniej walce.

Nie zrozumiałeś mnie.

Ukraińcy dokonali czystki narodowościowej głównie na chłopach czytaj rolnikach.

Zamarzyła im się wolna, niepodległa Ukraina.

Tak zabijali bestialsko całe rodziny. Sąsiad sąsiada z którym wspólnie żył przez lata dźgał widłami i rąbał siekierą gwałcąc jego żonę i córki!

Nie był litości dla nikogo kto nie był Ukraińcem!

Stąd Ukraińcy po dziś dzień nie chcą się zgodzić na ekshumacje, bo prawda wyjdzie na jaw.

Wtedy świat się oficjalnie dowie kim są Ukraińcy i do jakich czynów byli zdolni.

Dlatego bardzo ich rozsierdza pomnik w Domostawie, gdzie w centralnym punkcie pomnika

jest dowód czego tak naprawdę dokonywali.

Tak to prawda

Nie dobra o tym pamiętać i mówić!

Tak się składa, że mój dziadek uczestniczył w akcji Wisła, to co piszesz nie miało miejsca.

Polacy szli na pomoc innym Polakom, by zwalczać zbrodnicze bandy ukraińskie.

Ogólnie akcja Wisła miała na celu obronę ludności polskiej na ziemiach wschodnich,

bo nawet Sowieci mieli już dość tego bestialstwa Ukraińców.

Ty masz swój przekaz, ja mam swój.

Ani Ty, ani ja tam nie byłem.

Mnie uczono że zamknięto szczelnie granicę ze Słowacją ( Czechosłowacją) i Ukraińską SRR.

Nasze wojsko na początku sobie nie radziło z dobrze wyszkoloną partyzantką. Dopiero jak powołano rezerwę wojenną przyszły sukcesy!

Wojsko szło w kilku szczelnych liniach i pierd........ się w tańcu, kto uciekał lub nie podporządkował się rozkazom kulka w łeb bez ostrzeżenia.

Jak natrafili na wieś, okrążali i dawali godzinę na spakowanie najpotrzebniejszych rzeczy. Potem na wozy, do pociągu i Ukraina.

Wieś palono na oczach mieszkańców by nikt nie miał do czego wrócić.

Kto się chował w zabudowaniach lub nie posłuchał płonął razem z inwentarzem.

Śmierć jednego człowieka to tragedia,

Śmierć milionów to tylko statystyka!

Rosja jest najgorszym sąsiadem jakiego mamy.

Po okresach spokoju zawsze później dostawaliśmy po dupie!

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.