Jump to content

Umiejętności przydatne podczas wojny, które sprawią, że nie pójdziesz na pierwszą linię

Recommended Posts

2 godziny temu, Kespert napisał(a):
23 godziny temu, Strusprawa1 napisał(a):

Jak ma się umiejętności odpowiednie to się nie trafi. Kropka.

Statystyka. Nigdy pewnik.

Pewnik, pod warunkiem, że tą umiejętnością jest opracowanie rakiety V2.  Dzięki temu nie trafisz do okopu, a nie jako operator dronu, którym może być nawet typ z otyłością. Potem jeszcze możesz liczyć na ciepłe przyjęcie u niedawnego wroga. 

Coś mi się wydaje, że zaczną mobilizować bez pytania do czego kto się nadaje. Umiejętności nabyte w cywilu a umiejętności wojskowe i specjalizacje wojskowe, to dwie różne sprawy. Będą brali ludzi i dawali ich tam, gdzie są braki. 

Tak czy inaczej, lepiej wtedy nie być w Polsce. Mam nadzieję, że ta wojna się nie wydarzy. 

• Like 2

5 godzin temu, Piter_1982 napisał(a):

Obce obywatelstwo ci nic nie da w chwili ogłoszenia mobilizacji.

I tak i nie.

Jeśli masz paszport zagraniczny na inne nazwisko to zwiększa twoje szanse, w zagranicznym paszporcie masz np. Gonzalo Martinez ;)

Jeszcze bardziej zwiększa twoje szanse jak w zagranicznym paszporcie wyglądasz inaczej np. jesteś łysy i nosisz okulary ;)

Masz obywatelstwo w innym kraju (poza UE) i tam zmieniasz nazwisko, dostajesz dokumenty na nowe.

W Polsce funkcjonujesz pod starym nazwiskiem bo np. "zapomniałeś" zgłosić do USC.

W razie W, wyciągasz zagraniczny paszport, golisz dynię na łyso zakładasz okularki i jazda :)

Żeby było śmieszniej wszystko jest legalne, nazwisko zmieniłeś legalnie ale nie poinformowałeś administracji, sankcji za to brak.

Jeśli cię zatrzymają na granicy i sprawdzą dokładniej no to wpadniesz (chociaż w razie W nikt się w dokładność nie będzie bawił szczególnie jak imię i nazwisko będzie niepolskie, norma że obywatel obcego kraju ucieka z takiego terenu), ale dalej nie popełniłeś przestępstwa, co najwyżej cię nie wypuszczą bo użyłeś innego dokumentu niż polski na granicy.

Natomiast na 100% cię nie wypuszczą jak na polskim będziesz chciał wyjechać.

Unikacie lotnisk, bo tam dokładne trzepanie, wyjeżdżacie autokarem/ pociągiem/ rowerem/ przekraczacie granicę z buta ;) 

• Like 4
  • Thanks 2

Ok. 

Ciekawe. Nie sprawdzałem.

Wiem, że w Szwecji można zmienić nazwisko i zastrzec, dane. Tylko nie wiem czy trzeba wcześniej obywatelstwo dostać czy wystarczy być na pobyt stały. To coś jak nasze zastrzeżenie numeru telefonu tylko dotyczy danych w bazach. Nawet jak ktoś jest zaginiony w Polsce, to wiem, że nie szukają, a pomagają wręcz się ukryć, jeśli ktoś chce zerwać kontakty z rodziną. Nie trzeba pisać oświadczenia, jak w Polsce. Słowem nie dają znać, że znaleźli, nawet służbom (jeśli sprawa nie jest kryminalna).  

Edited by Piter_1982

Ja tylko jeszcze podam, że w niektórych krajach nie tylko możesz zmienić nazwisko, ale też w pakiecie wybrać fikcyjną datę, miejsce urodzenia, imionami rodziców i dostajesz na te dane wszystkie dokumenty łącznie z nowym aktem urodzenia, a jedyny ślad po takiej operacji to jeden papierowy kwit w aktach sądowych, które nie są dygitalizowane. 

• Like 2
  • Thanks 1

Godzinę temu, Mosze Red napisał(a):

Unikacie lotnisk, bo tam dokładne trzepanie, wyjeżdżacie autokarem/ pociągiem/ rowerem/ przekraczacie granicę z buta ;) 

Według mnie, przekraczanie granicy tylko z buta i to najlepiej "zielonej granicy" a nie jakiejś oficjalnej, bo tam na pewno będzie wszystko elegancko uszczelnione, w taki sposób, że autokar/samochód ani rower nie przejedzie. 

Druga kwestia, to ile tych granic trzeba przekroczyć? I jak konflikt będzie wyglądał? Może być tak, że przekroczenie granicy nic nie da, bo uciekniesz z Polski nie wiem - do Niemiec, albo do Czech i tam sytuacja będzie podobna. Mogą się dogadać tak, że nawzajem będą mobilizować lub odsyłać sobie swoich obywateli. 

Szczerze mówiąc, wątpię, żeby w UE było bezpiecznie w trakcie konfliktu. Na pewno trzeba będzie opuścić Polskę jako krok numer jeden, ale trzeba też pomyśleć co dalej, gdzie z takich Niemiec można wyjechać dalej (o ile będzie taka możliwość). 

Ja w razie konfliktu jestem przygotowany na to, że w ciągu maksymalnie dwóch godzin odkąd się dowiem, jestem w stanie przekroczyć "zieloną granicę" i znaleźć się w innym kraju UE. Wiem gdzie jechać, wiem gdzie przejść, i wiem gdzie się znajdę po przejściu granicy. Oczywiście o ile to będzie możliwe, ale na pewno bardziej możliwe, niż przekroczenie granicy samochodem. Nie przygotowywałem się specjalnie do tego, po prostu pochodzę z regionów przygranicznych i pamiętam z czasów liceum, jak piliśmy browary po drugiej stronie granicy, którą przekraczaliśmy z buta drogą leśną ;) Teraz mieszkam w mieście wojewódzkim, stąd 2 godziny. Gdybym dalej mieszkał w swoim mieście rodzinnym, to jest to dla mnie 15 minut. 

Polecam obejrzenie kanału "Nie uciekniesz" na YT. Autor kanału opowiada w jaki sposób będzie wyglądała sytuacja w Polsce po wybuchu potencjalnego konfliktu. 

• Like 2

@Mosze Red - a jak widzisz przy posiadaniu 2 obywatelstwa zrzeczenie się polskiego? Nie łatwiej zamiast kombinować ze zmianą nazwiska na zagranicznym paszporcie?  Chyba że są jakieś minusy braku polskiego obywatelstwa będąc w PL o których nie wiem ?

A ten cały Ryczek to dla mnie może i techniczną wiedzę to ma, ale jak na jakimś live powiedział, że głosuje na Trzaska, bo Tusk i jego ekipa są szanowani w UE, no to się ośmieszył dla mnie chłopak.

Godzinę temu, Tryq_80 napisał(a):

a jak widzisz przy posiadaniu 2 obywatelstwa zrzeczenie się polskiego?

Różnie, zależy jaki masz drugi paszport.

I piszę "różnie" w kontekście tego czy chcesz zostać w PL czy nie chcesz zostać.

Jeśli chcesz zostać w PL, to paszport innego kraju UE daje ci względnie łatwą drogę do pozwolenia na pobyt, zostania rezydentem, po tym jak zrzekniesz się obywatelstwa polskiego.

Jak masz paszport kraju z poza UE, to już może być bardzo różnie.

• Like 1

• 3 weeks later...
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.