Rnext Posted June 5 Share Posted June 5 Myślę, że warto przypomnieć, że dziś przypada rocznica spisku zawiązanego przez agenturę w celu obalenia rządu Jana Olszewskiego, który to szykował się do wykonania uchwały sejmu o ujawnieniu agentów. Niestety, po szybkiej dostawie kontenera Pampersów, gang patriotów obcych państw w celu ochrony własnych anusów, błyskawicznie i zdradziecko podjął działania mające na celu utrzymanie ich w "konspiracji". Chyba tylko w PL przechodzą takie numery, że przez dekonspirację (poszlakową) została zachowana konspiracja i ciągłość obsady postkiszczakowskich chochołów w polskiej polityce. Być może, jak powiedział kiedyś główny macher tego spisku - "polskość to nienormalność" i faktycznie Polacy to jakiś inny gatunek człowieka. Tak czy inaczej, warto zapamiętać nazwiska głównych aktorów będących zapalczywymi obrońcami agenturalnego status quo. Zatem, żeby już nie przedłużać wiązankami "mowy nienawiści" i dla przypomnienia na skróty, krótkie video jednego z moich ulubionych komentatorów: Natomiast dla bardziej dociekliwych, pełny film Jacka Kurskiego 9 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 6 Share Posted June 6 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted June 7 Share Posted June 7 W dniu 5.06.2025 o 22:05, Rnext napisał(a): Zatem, ż 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted June 7 Share Posted June 7 To by i tak by nic nie zmieniło, bo nasza strona przegrała zimną wojnę, fabryki były nierentowne i jedyne dobrego co mogło się stać to penetracja zachodniego kapitału, co się zresztą stało. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted June 7 Share Posted June 7 I od tej penetracji do tej pory dupa boli 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted June 7 Share Posted June 7 https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=218939213377129&id=100057831561128 Kaczyński głosował przeciwko odwołaniu rządu Jana Olszewskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoLe Posted June 7 Share Posted June 7 Jakies 2 miesiace temu odtajnili papiery jak w Polsce, niszczono przemysł masarki w latach 80/90. Jak wciskano nam kit, ze to dla naszego zdrowia, bezpieczeństwa. Polecam poczytać. Oczywiście śledztwo amerykańskie. 3 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmpireState Posted June 7 Share Posted June 7 52 minuty temu, WoLe napisał(a): Jakies 2 miesiace temu odtajnili papiery jak w Polsce, niszczono przemysł masarki w latach 80/90. Jak wciskano nam kit, ze to dla naszego zdrowia, bezpieczeństwa. Polecam poczytać. Oczywiście śledztwo amerykańskie. Masz linki jakies? Ja polecam książkę "Piaty rozbiór polski" ładnie są opisane dokładnie procesy rozbijania naszego przemysłu. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WoLe Posted June 7 Share Posted June 7 Tutaj macie trop, nie chce mi się szukać dokładnie. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 7 Share Posted June 7 1 godzinę temu, WoLe napisał(a): masarki w latach 80/90. Mój tato był kierownikiem produkcji w ubojni. Potwierdzam. Plus głupota I krótkowzroczność związków zawodowych. 51 minut temu, EmpireState napisał(a): Piaty rozbiór polsk Link? Do sklepu? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted June 7 Share Posted June 7 Teraz, zuckerfrei napisał(a): Plus głupota I krótkowzroczność związków zawodowych. Wyjaśnij nam wszytskim jeśli możesz o jakiej głupocie i jakiej krótkowzroczność piszesz? Czytam takie wpisy w sieci i przecieram oczy. Okazuje sie, że rządzi rząd. Jest prezydent. Senat. Za PRL była partia a nad nią stał ZSRR. I słuchaj... Nagle Zdzichu ze Zbychem nie. Zakładają związki zawodowe. Bo pracodawca nie płaci za pracę w niedzielę. No i tak się dzieje, że upada ZSRR i PRL. A także upada państwowa firma nie. No i nagle okazuje się, że ktoś pisze w necie, że to wina "solidaruchów". Ze to wina związkówów. To oni doprowadzają do upadku firm 🤣🤣🤣 A Zarząd. Prezes. Dyrektorzy. Kierownicy. Nieeee eee oni nie zajmują się prowadzeniem firmy. No gdzie tam. To Zbychu ze Zdzichem w pomieszczeniu 2m x 2m. Siedzą. Gadają i wymyślają jak obalić firmę i państwo 🤣🤣🤣 No kurde jak wam się to skleja niektórym to ja nie wiem.. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmpireState Posted June 7 Share Posted June 7 45 minut temu, zuckerfrei napisał(a): Mój tato był kierownikiem produkcji w ubojni. Potwierdzam. Plus głupota I krótkowzroczność związków zawodowych. Link? Do sklepu? https://allegro.pl/listing?string=piąty rozbiór polski - henryk pająk na allegro sa. Ogólnie ciekawy autor, temat Covidu i Ukrainy też wyjaśniał. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 7 Share Posted June 7 (edited) Godzinę temu, Dowódca plutonu napisał(a): Wyjaśnij nam wszytskim jeśli możesz o jakiej głupocie i jakiej krótkowzroczność piszesz? Ubojnia, której mój tata był kierownikiem, jak zapewne się domyślasz miała swoje związki zawodowe, akcja dzieje się na początku lat 90. Ubojnia kurczaków i indyków, zakład działa jak szwajcarski zegarek. Załoga odkrywa, że jako związek kontroluje i wywiera wpływ na to jak zakład pracuje. Poszło o nadgodziny. Tzn załoga na walnych zgromadzeniach forsuje nadgodziny i ultra ubój ptactwa. Wszytko się zgadza, zakład pracuje na 120%, idzie solidna nadprodukcja i pełne magazyny… Mało tego podnajmowane są dodatkowe magazyny… Odbiorcy z Polski i DE (blisko zachodniej granicy) nagle nie odbierają towaru, a magazynować trzeba… nie muszę przypominać co i jak jeżeli chodzi o składowanie mięsa. Góra zakładu, w tym i kierownictwo prosiło, sygnalizowało, że tak biznesu się nie prowadzi… i tak oto decyzja związków zawodowych doprowadziła do tego, że zakład upadł. Zarobili w parę miesięcy więcej. Tyle! Związki wtedy miały taką moc! Jakiś niemiaszek odkupił upadły zakład… nie wydaje mi się, że ktoś to zaplanował aby przejąć zakład - czysta głupota i krótkowzroczność. Taki zbiorowy Maliniak z 40-latka. Dalej. Kontrole dużych ubojni, że woda ma być tak i tak, że to i tamto, a w tym samym czasie dwie wioski dalej malutka prywatna ubojnia, bez kontroli, bieżącej wody - dziś pewno u nich moja mama kupuje mięso - firmy rodzinne z tradycjami xd, mój ojciec zawsze ciśnie bekę. Jak widzę tego typa z solidarności to zbiera mnie na wymioty… @Dowódca plutonu w dupie byłeś i gówno widziałeś. Sorry, taka prawda. Tak w Polsce związki zawodowe rozjebały niejeden zakład. Czemu kierownictwo dyrektorzy nie robili z tym nic - zmiana systemu. To była inna Polska. Wolne związki zawodowe wiedzą lepiej. Godzinę temu, Dowódca plutonu napisał(a): No kurde jak wam się to skleja niektórym to ja nie wiem.. Patrzysz przez pryzmat dzisiejszych czasów - błąd! Wolne związki zawodowe, miały sens w kopalniach, stoczni, tam się zgodzę, ciężka tyra, spawarki, metal itd itc odpowiednie BHP. Tam tak. Zgoda. Pracodawca ma dbać o pracownika i jego bezpieczeństwo. Tak uczyliśmy się kapitalizmu. Ps. a kiedy odkryto ile można zarobić na pierzu innych ptaków… hehhe Kapitalizm, krwiożerczy ale zawsze musi być jakiś. XD 🤣 Godzinę temu, Dowódca plutonu napisał(a): Czytam takie wpisy w sieci i przecieram oczy. Może posłuchaj tych co kierowali zakładami w 90, bo za dużo wierzysz chyba w googla. Edited June 7 by zuckerfrei 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted June 7 Share Posted June 7 (edited) @zuckerfrei moj ojczulek tez gdzies w tym czasie stracil prace w przemysle miesnym . Z tego co mowil pamietam tylko tyle na zakladzie krazyla plotka ze podstawieni cwaniacy wykupywali takie zaklady aby je z premedytacja zadluzyc po uszy i zlikwidowac . Aby byl pretekst i mozna bylo zwalic na konkretnego slupa aby gawiedzi nie wcoorviac ze im sie rynek demontuje . Zapewne robiono miejsce dla wchodzacych na rynek pre-korpo-tworow , ktore pozniej juz otwarcie weszly pod swoimi nazwami . Edited June 7 by thyr 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted June 7 Share Posted June 7 Tutaj chodziło o wstąpienie do EWG. Zaraz znajdę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted June 7 Share Posted June 7 Godzinę temu, zuckerfrei napisał(a): dupie byłeś i gówno widziałeś. Sorry, taka prawda. Kocham takie wpisy. Normalnie uwielbiam. W dupie byłeś gówno widziałeś. Iiiii taka jest prawda 🤭. Byłem w związkach zawodowych. Nie podam w jakich. Byłem skarbnikiem a później wice przewodniczącym. I wiesz co? To o czym piszesz ma się ni jak do rzeczywistości. Ja nie wiem o jakim zakładzie mięsnym piszesz. Podaj nazwę. Nazwisko dyrektora. Członków zarządu. I nazwiska zwiazkowocow. Poszukam. Posprawdzam. Dam znać. Nigdy. Nigdy. Nigdy. Przenigdy nie słyszałem o takim cyrku o jakim piszesz. Ja rozumiem, że zrzucenie winy upadku firm w latach 90 na związki zawodowe jest wspaniałym i chytrym wytrychem. Łatwo wskazać winnego i teraz wyjaśnij nam jak związki zawodowe mają się bronić? Obecnie nie jestem w żadnym związku zawodowym. Wiesz dlaczego? Wiesz dlaczego nie warto za darmo poświęcać się społeczeństwu i im pomagać? Rozwiazywać ich problemów. Pisać w czasie wolnym pisma do zarządu żeby nie zwalniali Kowalskiego, który totalnie napierdolił się w pracy i zwyzywał kierownika. I teraz pisz papiery i ratuj chłopa bo ma rodzinę i kredyty. I wiesz co na końcu się okazywało? Że nie było warto go ratować. Ale trzeba bo jest członkiem i ma ogromne wymagania 🤭 Wracając do meritum. Czekam na konkrety. Wyślij mi na pw jak nieee chcesz publicznie. Ja to sprawdze tyle ile mogę i dam Ci znać czy masz rację czy nie. I PROSZĘ Ciebie na przyszłość. Nie pisz mi, że w dupie byłem i gówno widziałem. A dyrektorowi upadającego zakładu to co? Kto na tym zyskał Zazwyczaj? Kto przejmował ten zakład po upadku? Nie czasem dyrektor upadającego zakładu? 🤭 Widziałem dziesiątki razy takiel schemat. A jak nie widziałeś to pogadaj sobie z tymi co widzieli. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 7 Share Posted June 7 14 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): I wiesz co? To o czym piszesz ma się ni jak do rzeczywistości. Wczoraj zmyśliłem całą tą sytuację. I postanowiłem dziś opisać. Po co miałbym kłamać, skoro jako dzieciak byłem światkiem tych zdarzeń, zupełnie nic wtedy nie rozumiejąc? I dalej będę podtrzymywał swoje zdanie. Sam już jesteś w związkach? Sam widzisz. 18 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): Kocham takie wpisy. Normalnie uwielbiam. W dupie byłeś gówno widziałeś. Iiiii taka jest prawda Ręce mi opadły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted June 7 Share Posted June 7 3 minuty temu, zuckerfrei napisał(a): Ręce mi opadły. Mi trochę też. Smutno mi się zrobiło. Jak chcesz to mogę Ci opisać jak to wyglądało z perspektywy władzy zamykanie polskich przedsiębiorstw. Jak sprytnie to wszytsko wymyśliły służby i 5o ooo agentów w PRL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 7 Share Posted June 7 21 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): I wiesz co? To o czym piszesz ma się ni jak do rzeczywistości. Wczoraj zmyśliłem całą tą sytuację. I postanowiłem dziś opisać. Po co miałbym kłamać, skoro jako dzieciak byłem światkiem tych zdarzeń, zupełnie nic wtedy nie rozumiejąc? I dalej będę podtrzymywał swoje zdanie. Sam już jesteś w związkach? Sam widzisz. 21 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): Kocham takie wpisy. Normalnie uwielbiam. W dupie byłeś gówno widziałeś. Iiiii taka jest prawda Ręce mi opadły. ps Ciągle uważam, że w dupie byłeś. Sorry taki jestem. Teraz, Dowódca plutonu napisał(a): Jak sprytnie to wszytsko wymyśliły służby i 5o ooo agentów w PRL. Ale ja to kurwa wiem, opisałem tylko to czego byłem świadkiem jako mały chłopak. 1 minutę temu, Dowódca plutonu napisał(a): Smutno mi się zrobiło. Baba z Typa! Godzinę temu, thyr napisał(a): moj ojczulek Tam to tak nie wyglądało, wszystkie głowy spadły w tym i mojego ojca, ale wykluczyć nie można. Załoga to byli ludzie z okolicznych wiosek. Chcieli zarabiać jak najwięcej i pracowali solidnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted June 7 Share Posted June 7 🛠️ ROLA ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH W PRZETRWANIU ZAKŁADÓW MIĘSNYCH: ✅ 1. Tam, gdzie związki działały konstruktywnie: Pomoc w negocjowaniu przekształceń własnościowych W zakładach takich jak Łmeat-Łuków S.A., związek zawodowy miał pewien udział w dopilnowaniu, by zakład trafił w ręce pracowników i lokalnego samorządu, a nie zewnętrznych spekulantów. Zachowanie miejsc pracy i łagodzenie restrukturyzacji W zakładach rodzinnych lub lokalnych, gdzie związki współpracowały z zarządem, udało się wynegocjować stopniowe redukcje zatrudnienia, a nie masowe zwolnienia. Ochrona tradycyjnej produkcji i lokalnego know-how Związki bywały obrońcą lokalnej tradycji i jakości produkcji – co miało znaczenie dla marek stawiających na produkty regionalne. ❌ 2. Gdzie związki nie miały większego wpływu lub były bierne: W wielu mniejszych, prywatnych firmach rodzinnych (np. Hańderek, Mościbrody), związki zawodowe nie odgrywały istotnej roli – głównym motorem przetrwania była szybka adaptacja, inwestycje właścicieli i dobre zarządzanie. Tam, gdzie związki były silne, ale konfrontacyjne, np. w wielkich państwowych zakładach mięsnych, czasem utrudniały restrukturyzację, co mogło przyspieszyć upadek firmy zamiast jej ratować. ⚖️ PODSUMOWANIE **W zakładach, które przetrwały, związki zawodowe odegrały raczej rolę pomocniczą 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 7 Share Posted June 7 43 minuty temu, Dowódca plutonu napisał(a): Nigdy. Nigdy. Nigdy. Przenigdy nie słyszałem o takim cyrku o jakim piszesz. To chyba żyjesz w innej rzeczywistości, o aferze FOZZ też nie słyszałeś? Tak to się odjebało w naszym kraju. Dobra Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Nie dziwi mnie Twoja postawa, do swojego gniazda wszak się nie sra. Sam napisałeś, o typie co nadużył ja napisałem o pracownikach i ich krótkowzroczności. To wszytko członkowie związków… Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted June 7 Share Posted June 7 Teraz, zuckerfrei napisał(a): Dobra Ty wiesz swoje, ja wiem swoje. Nie dziwi mnie Twoja postawa, do swojego gniazda wszak się nie sra. Spoko jak by się dupa paliła to wiesz do kogo przyjść. Jak Cie zwolnią z pracy za alhokol. Przyjdź. Pogadamy. Podziumamy. Jakieś pisemko napiszemy. Będzie dobrze 😜🤫🤣👋🙂🍻 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 7 Share Posted June 7 1 minutę temu, Dowódca plutonu napisał(a): Spoko jak by się dupa paliła to wiesz do kogo przyjść. Jak mój ojciec jestem etatowcem (tak niewolnikiem), pracuję na etacie w małej firmie. Nie mam potrzeby. Dziękuję. Sam ogarniam życie. Swoje dłubię po etacie. (UK) Natomiast koleżanka, pracuje w szpitalu jako laborant, jest zapisana do związków i tu mi szczęka opadła w UK to naprawdę jest od nich pomoc. Od psychologa do pomocy finansowej nawet. Ale Polska przepraszam, ale mam alergię na pierdolenie głupot, chory kraj, chora mundurówka, chore związki zawodowe. Wybacz zdania nie zmienię. Pozwolisz że zostanę przy swoim? 8 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): Jak Cie zwolnią z pracy za alhokol. Płycej się nie dało? 6 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): Jak Cie zwolnią z pracy za alhokol. Ale ja nie mam tego problemu. Wybacz. Ten big boss z solidarności to też ancymon co? Czy to nagonka na niego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dowódca plutonu Posted June 7 Share Posted June 7 (edited) 2 godziny temu, zuckerfrei napisał(a): Góra zakładu, w tym i kierownictwo prosiło, sygnalizowało, że tak biznesu się nie prowadzi… i tak oto decyzja związków zawodowych doprowadziła do tego, że zakład upadł. Zarobili w parę miesięcy więcej. Tyle! 🤣🤣🤣🤣🤣 Góra zakładu.... Kierownictwo... Prosiło? Sygnalizowalo? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Nie. Nie wierzę. I Ci ludzie na górze wzięłi na siebie pełna odpowiedzialność za działanie na szkodę firmy? Bo co? Bo związki naciskały? No i co. Niech sobie naciskają. Komuś grozili? Nie. Sorry ale nie uwierzę. Edited June 7 by Dowódca plutonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 7 Share Posted June 7 (edited) 15 minut temu, Dowódca plutonu napisał(a): Sorry ale nie uwierzę. To nie wierz, mam to w chuju. Tak, jak napisałem Ty wiesz w swoje ja wiem swoje. Skończ się błaźnić. Wiesz co to skrót myślowy? Bo o FOZZ też nie słyszałeś. Kurwa, jesteś z tego środowiska, to nie ma o czym rozmawiać. Ty wiesz swoje ja swoje. Teraz przypierdol się do każdego zdania które napisałem, rozbierz na czynniki pierwsze. Ps. sobie napisz pisemko. Beka i stypa z Typa. Już nic Tobie nie odpiszę. Szkoda mojego czasu. Nie pozdawiam. Edited June 7 by zuckerfrei 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts