Jump to content

Trump vs Musk starcie pierwsze

Recommended Posts

Tlący się spór między Muskiem i Trumpem wokół krytykowanej przez miliardera ustawy budżetowej zawierającej realizację wielu z postulatów wyborczych Trumpa (One Big Beautiful Bill) wybuchł w czwartek z pełną mocą.

Trump zarzucił Muskowi, że sprzeciwia się ustawie nie z powodu chęci dokonania większych oszczędności budżetowych, lecz z powodu odebrania ulg podatkowych na zakup samochodów elektrycznych (na czym korzysta należąca do Muska Tesla). Musk odpowiedział poparciem wezwania do impeachmentu Trumpa i zastąpienia go wiceprezydentem J.D. Vancem, a także insynuacjami że Trump był na "liście Epsteina", w domyśle liście osób wykorzystujących nieletnie dziewczyny oferowane przez miliardera Jeffreya Epsteina. Trump przyjaźnił się niegdyś z Epsteinem, ale nigdy nie pojawiły się dowody, by brał udział w jego zbrodniach.

Konflikt zaczął eskalować, gdy Musk skrytykował republikański pakiet obniżek podatkowych i wydatków, co spotkało się z ostrą odpowiedzią ze strony prezydenta Trumpa, zagroził odebraniem wartych miliardy dolarów kontraktów rządowych firmom należącym do Elona Muska. Z kolei dyrektor generalny Tesli zasugerował, że bez jego wsparcia Trump nie zdołałby wygrać wyborów prezydenckich.

Wymiana ciosów między oboma biznesmenami odbywała się głównie na platformach społecznościowych Truth Social i X, prowadząc do poważnych konsekwencji finansowych. Akcje Tesli zanotowały spadek przekraczający 14 procent, co przełożyło się na utratę 152 miliardów dolarów kapitalizacji rynkowej firmy.

Ktoś z Was śledzi ten konflikt na X ?

• Like 2

Miałem podejrzenie, że tam dojdzie do starcia. Nie mam jakiejś szczególnej opinii ani o Trumpie, ani o Musku, ale wiem, że obaj to egomaniacy na poziomie mistrzostw świata. Nie chodzi o to, że nie są skuteczni w tym, co robią, ale jednak takie dwie osobistości - duży dzieciak z kompleksem mesjasza kontra staruszek z kompleksem mesjasza.

• Like 2

Posted (edited)

e11c8ba2-e9a8-46ff-83d2-5c0c28cf6acf.png

Ja tam Trumpa szanuję, swoich własnych wyborców w*jebał na miliony dolarów kasy cryptowalutą Trump i Melania, a ci mu dalej liżą dupę.

Czapka z głów żeby ogolić frajera, a on później po rękach całuje XD 

Edited by niemlodyjoda
  • Haha 2

"Rosyjski deputowany Dmitrij Nowikow: Elon Musk może otrzymać azyl polityczny w Federacji Rosyjskiej, jeśli Trump będzie chciał się go pozbyć."

• Haha 9

On 6/6/2025 at 11:42 AM, Brat Jan said:

Ktoś z Was śledzi ten konflikt na X ?

Nie trzeba X-a:

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/elon-musk-pobil-sie-z-sekretarzem-skarbu-zaraz-po-wyjsciu-z-gabinetu-trumpa/c7cyn0v

https://dorzeczy.pl/opinie/737961/elon-musk-wdal-sie-w-bojke-z-sekretarzem-skarbu-usa.html

"Czas zrzucić naprawdę dużą bombę: Donald Trump figuruje w aktach Epsteina. To jest prawdziwy powód, dla którego nie zostały upublicznione. Miłego dnia, DJT!" – napisał w czwartek na portalu X. W kolejnym wpisie oświadczył, że "prawda wyjdzie na jaw". Musk nie wyjaśnił, w jaki sposób znalazł się w posiadaniu tajnych akt. 

https://www.rp.pl/komentarze/art42490511-jedrzej-bielecki-donald-trump-czyli-najgorsza-inwestycja-elona-muska

Osobiście mam wrażenie, że to farsa. Ustawka. Może odwracają uwagę od jakiejś ustawy, może gdzieś kasa ma przepłynąć po cichu, gdy wszyscy patrzą na szopkę. Może grają na czas, czekając na coś.

• Like 1
  • Thanks 1

7 minut temu, Kespert napisał(a):

Osobiście mam wrażenie, że to farsa. Ustawka. Może odwracają uwagę od jakiejś ustawy, może gdzieś kasa ma przepłynąć po cichu, gdy wszyscy patrzą na szopkę. Może grają na czas, czekając na coś.

Coś jak rajd Wagnerowców na Moskwę...

• Like 2

W dniu 6.06.2025 o 11:42, Brat Jan napisał(a):

także insynuacjami że Trump był na "liście Epsteina", w domyśle liście osób wykorzystujących nieletnie dziewczyny oferowane przez miliardera Jeffreya Epsteina.

Są czipsy jest zabawa. 

W dniu 6.06.2025 o 14:19, Brat Jan napisał(a):

Rosyjski deputowany Dmitrij Nowikow: Elon Musk może otrzymać azyl polityczny w Federacji Rosyjskiej, jeśli Trump będzie chciał się go pozbyć."

KAROL NAWROCKI powinien na X zaproponować azyl polityczny w Polsce :)

• Haha 3

3 godziny temu, Kespert napisał(a):

Palantir. mają zbudować bazę danych na każdego obywatela USofA.

• Like 1
  • Sad 1

3 godziny temu, Kespert napisał(a):

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/9817092,zelenski-usa-przekierowaly-na-bliski-wschod-20-tys-pociskow-dla-ukra.html

Nie podano konkretnego państwa, ale prawie pewne, że chodzi o Izrael.

Więc albo boją się ataku irańskich dronów za to co robią w Gazie.

Albo szykują nową wojenkę, z Iranem?

3 hours ago, Brat Jan said:

Nie podano konkretnego państwa

Więc można założyć dowolne. Tajwan? Emiraty? Niekoniecznie bliski wschód, to może być zmyłka. Chyba że wiedzą coś o jakiejś planowanej kolejnej akcji Hamasu z "rakietami kanalizacyjnymi".

4 hours ago, Confuser said:

Palantir.

https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Starshield

Zdolność obrazowania z niskiej orbity, komunikacji, i wywiadu elektronicznego. 

• Like 1

Posted (edited)
8 godzin temu, Confuser napisał(a):

Palantir. mają zbudować bazę danych na każdego obywatela USofA.

Ciekawe czy Pegazus (kiedy działał) zebrał już dane o was Panowie 🤫

I przesłał wynik odpowiedniej komórce. 

7 godzin temu, Brat Jan napisał(a):

Więc albo boją się ataku irańskich dronów za to co robią w Gazie.

Albo szykują nową wojenkę, z Iranem?

:) przecież ten scenariusz już jest rozgrywany od... 20 a może 30 lat. Albo więcej. 

Czekamy na finał. 

Pamiętacie jeszcze wirówki iranskie do wytwarzania pierwiastków odpowiednich dla. Głowic N? 

Edited by Dowódca plutonu

W dniu 9.06.2025 o 09:48, Kespert napisał(a):

Osobiście mam wrażenie, że to farsa. Ustawka. 

Jeżeli to rzeczywiście ustawka, to obnażająca dość dobitnie, że spektrum autyzmu Muska jest trochę głębsze, niż sam sugeruje. 

Ej, Elon, mam plan.
- Jaki, Donald?
- Kurwa sprytny. Upozorujemy w necie, że mamy kosę i zerwaliśmy współpracę. Media podchwycą temat i będziemy mieli czym odwrócić uwagę gawiedzi od naszych niecnych planów. 
- Wow, dobra, to ja zacznę (pisze na X: ,,DONALD TRUMP RUCHA MAŁE DZIECI " - wyślij)
- Kurwa, Elon... 

• Haha 2

3 hours ago, Throgg said:

spektrum autyzmu Muska jest trochę głębsze, niż sam sugeruje

Zależy jaka kasa wchodzi w grę, i ile dla kogo.

Gdyby ktoś mi zaproponował miliard dolarów amerykańskich, ale stada twitterowych hejterów miałyby w zamian wyzywać mojego najlepszego kumpla od pedofili, a mnie od idiotów, ale on zarobiłby dwa miliardy - biorę, gdzie mamy się zgłosić ;) 

W dniu 9.06.2025 o 09:48, Kespert napisał(a):

Osobiście mam wrażenie, że to farsa. Ustawka. Może odwracają uwagę od jakiejś ustawy, może gdzieś kasa ma przepłynąć po cichu, gdy wszyscy patrzą na szopkę

107% podobnie mam.

Chleba i igrzysk.

W dniu 9.06.2025 o 21:18, Dowódca plutonu napisał(a):

Ciekawe czy Pegazus (kiedy działał) zebrał już dane o was Panowie 🤫

I przesłał wynik odpowiedniej komórce. 

Nie ma takiej potrzebny. Przecież nie dawno był spis powszechny więc większość polaków sama podała się "bestii" na tacy. Co ma i co posiada :). A że wszystkie dane wylądowały jak zwykle na zagranicznych serwerach. Więc starsi i mądrzejszy mają wszystkich jak na widoku :).

• Like 2
  • Thanks 1

https://x.com/sikorskiradek/status/1930734998895878217

Sikorski nie wykorzystał szansy żeby 6 czerwca siedzieć cicho.

Ciekawa sytuacja obecnie z USA. Premier spalony, minister spraw zagranicznych spalony, Klich spalony i zero szans na zostanie ambasadorem w Waszyngtonie. Kontakty z USA nie istnieją, nikt z nimi nawet rozmawiać nie będzie, nie mówiąc o spotykaniu. To się tak musiało skończyć, naobrażali Trumpa to mają efekty.

Wszystko będzie oparte na Nawrockim.

• Like 1

Dziś rano dostałem miłego emaila od Starlinka, sami z siebie obniżyli koszty abonamentu o 33%. Zakładam że to w całej Europie taka promocja. Ciekawe czy następne będą 33% rabaty na Teslę ;) 

Widać, że Elon wrócił do biznesu.

1 hour ago, Lucky Luke said:

Kontakty z USA nie istnieją, nikt z nimi nawet rozmawiać nie będzie, nie mówiąc o spotykaniu

Ciężko pracowali na to, by w USA nikt z "przedstawicielami Polaków" rozmawiać nie chciał.

By przypadkiem nie mogli Amerykanie jakiejś ciekawej oferty "pomocowej" przedstawić. Czy nawet rzucić na zachętę garść koralików Javelinów, Himarsów, Apachy itd.

Jeszcze by się "ciemny lud" zaczął zastanawiać, czy lepiej wybrać USA nad UE. Do tego dopuścić niemiecka ekipa nie może... i dlatego Nawrocki jest im kołkiem w szprychach. Jeśli jakiś prezent podpisze, a rząd i Sejm to odrzuci, Tusk będzie miał problem. Jeśli nie odrzuci, Nawrocki będzie miał laury. Nie mogą z tego wyjść "na swoje".

• Thanks 1

Najlepsze jest to, że ugotowali się sami na własne życzenie, głupimi wypowiedzuami, które nawet nie dawały im korzyści. Takie typowe mielenie oporem dla mielenia.

Klich jakiś tweet z dupy w 2022, Tusk 2023 durne gadanie w trakcie polskiej kampanii do parlamentu. Nie sądzili, że Trump wróci, więc uznali, że można mówić co się chce.

Totalny ignor, kontaktów brak. Sikorski pozamiatany za siebie plus jeszcze za żonę. Nie było po 1989 roku sytuacji, że relacje, kontakty z USA nie istnieją. 

Co dalej? Może jakiś kompromis w sprawie ambasadora w Waszyngtonie. Jeśli jednak będą się upierać na Klicha to nic z tego. Dzisiaj jakbym kupił bilet lotniczy do USA, załozył na łeb czapeczkę MAGA, dobrze zagadał z ochroną to mam większe szanse wejść do Białego Domu niż Klich. Persona non grata.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.