Lubelski Posted June 9 Share Posted June 9 Bracia, planujemy z żoną budowę domu i jesteśmy na etapie formalności związanych z działką. Teściowie chcą nam ją przekazać, żebyśmy mogli zacząć inwestycję. Nauczony doświadczeniami innych użytkowników forum, wiem, że nie chcę zaczynać budowy na gruncie, którego formalnie nie jestem współwłaścicielem. Pojawia się więc pytanie: jak to zrobić zgodnie z przepisami, żeby uniknąć podatku od darowizny z mojej strony? Słyszałem, że można to rozwiązać w ten sposób, że teściowie przepisują działkę tylko na moją żonę, a ona następnie daruje mi połowę. Czy to rzeczywiście działa w praktyce? Czy obowiązuje jakaś karencja lub minimalny czas, jaki musi minąć, zanim ona może przekazać mi połowę działki, żeby urząd nie zakwestionował tej operacji? Zależy nam na tym, żeby wszystko odbyło się zgodnie z prawem i bez dodatkowych kosztów podatkowych. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i doświadczenia w podobnych sytuacjach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted June 9 Share Posted June 9 18 minut temu, Lubelski napisał(a): doświadczenia w podobnych sytuacjach. Pierwsze najważniejsze. Czytałeś ? https://samczeruno.pl/sklep/downloads/jak-zabezpieczyc-majatek-na-wypadek-rozwodu-i-innych-zdarzen-losowych-pdf/ 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rapke Posted June 9 Share Posted June 9 Zamiast postów na forum polecam chatGPT. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted June 9 Share Posted June 9 Notariusz poprowadzi, jak córka to pierwsza linia pokrewieństwa z teściami. Podatek wyniesie 0 zł chyba że już wcześniej miała darowizny od rodziców. Na zgłoszenie będziesz miał chyba 6 miesięcy do US. Po rozliczeniu przez US notariusz będzie chciał ten dokument do zrobienia zapisu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted June 9 Share Posted June 9 (edited) @Rapke - nie, z chatagpt można korzystać jak coś wiemy w danym temacie, albo żeby zyskać ogólne rozeznanie. Do szczegółowych pytań eksperckich moim zdaniem się nie nadaje. A używanie wersji bezpłatnej to proszenie się, o kłopoty. @Dzingolo - to, że córce mogą dać bezpłatnie to autor wie doskonale. Pyta co dalej. Artykuł ma niecały rok, ale i tak podszedłbym do prawnika (najlepiej znajomego adwokata i zapłacił mu normalnie, naprawdę ceny usług prawniczych w tej chwili są przystępne, nie ma co dziadować i zgadywać) https://www.infor.pl/prawo/darowizny/podatek-od-darowizn/6681836,czy-trzeba-zaplacic-podatek-od-darowizny-dla-ziecia-lub-synowej-czasa.html Edited June 9 by Piter_1982 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted June 9 Share Posted June 9 Równie dobrze można iść do urzędu skarbowego lub napisać email. W US jest dział spadków i darowizn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts