Perun Posted June 21, 2025 Share Posted June 21, 2025 Cześć, Zastanawiam się nad zakupem pakietu Office 2024 ltsc plus MS Visio. Znalazłem oferty na stronach typu kluczesoftxyz.pl. Jak wygląda sprawa z legalnością takiego oprogramowania? Produkty będą używane prywatnie jak i w przyszłości komercyjnie. Proszę o poradę, szczególnie @Mosze Red. Pozdro600 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted June 21, 2025 Share Posted June 21, 2025 @Perun często zdarza się, że jeden klucz jest sprzedawany wielu osobom Masz darmowe alternatywy jak Libre Office i Open Office. A jak chcesz koniecznie MS to szukaj starszych wersji pakietu (pudełkowych) z licencją wieczystą np. MS Office 2010 (płyta) lub MS Office Home and Business 2021 (pendrive). Takie pakiety kupisz poniżej 200 PLN. Rozstrzał cen może być znaczny, czytaj opisy bo jakieś tanie za 120 - 130 złotych to mogą być wersje obcojęzyczne, ciebie interesuje wielojęzyczna jeśli chcesz mieć j. polski, te są droższe. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted June 21, 2025 Author Share Posted June 21, 2025 Zależy mi na intuicyjnym interfejsie, a o to ciężko w libre... Używalbym go do prowadzenia dokumentacji, pisania pism i wizualizacji w MS Visio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted June 21, 2025 Share Posted June 21, 2025 Ja bym kupił w miejscu, gdzie dostanę na to fakturę. Nawet jak będzie tanio. W razie problemów, masz fakturę, która dokumentuje, że kupiłeś ten klucz od danej firmy i tyle. Nie można być ekspertem od wszystkiego, skąd mogłeś wiedzieć, że oprogramowanie może być pirackie? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted June 21, 2025 Share Posted June 21, 2025 Niestety pakiety Libre Office czy Open Office, nie są w 100% zgodne z wersjami MS. Czasami nie da rady wytłumaczyć pani w jakimś urzędzie. I co jej zrobisz, świat chcesz zbawiać. Z takimi kluczami, mam takie doświadczenie, że działa mniej więcej 30% bezproblemowo. Jedyny plus, że większość sprzedawców wie co sprzedaje i nie kłuci się, wysyła następny kod jak aktualny przestaje działać. Nie polecam, jeśli to jedna licencja poświęć czas i poszukaj tak jak napisał Mosz. 3 minuty temu, Maurycy napisał(a): Ja bym kupił w miejscu, gdzie dostanę na to fakturę. Nawet jak będzie tanio. W razie problemów, masz fakturę, która dokumentuje, że kupiłeś ten klucz od danej firmy i tyle. Nie można być ekspertem od wszystkiego, skąd mogłeś wiedzieć, że oprogramowanie może być pirackie? No jasne, jest coś takiego jak zakup w dobrej wierze. Jak ktoś będzie oferował iphone najnowsze po 300 zł na allegro i dawał fakturę to też kupisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted June 21, 2025 Share Posted June 21, 2025 7 minut temu, Maurycy napisał(a): Ja bym kupił w miejscu, gdzie dostanę na to fakturę. Nawet jak będzie tanio. W razie problemów, masz fakturę, która dokumentuje, że kupiłeś ten klucz od danej firmy i tyle. Nie można być ekspertem od wszystkiego, skąd mogłeś wiedzieć, że oprogramowanie może być pirackie? Najlepiej to wersja box plus faktura. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted June 21, 2025 Share Posted June 21, 2025 7 minut temu, Piter_1982 napisał(a): No jasne, jest coś takiego jak zakup w dobrej wierze. Jak ktoś będzie oferował iphone najnowsze po 300 zł na allegro i dawał fakturę to też kupisz? Tak, jeśli to będzie firma, sprzedający będzie miał dobre komentarze i dostanę na to fakturę, to kupię. Bardzo często są organizowane różne promocje, gdzie na prawdę można kupić coś bardzo tanio. Ja tak kupiłem laptopa w zeszłym roku, co prawda nie w Polsce, ale w USA. Laptop o wartości 10k był przeceniony na 3k. Wszystko legit Idę do sklepu, legalnie zarejestrowanego, gdzie właściciel odprowadza podatki. Kupuje dane dobro, dostaje na to potwierdzenie zakupu, widzę, że jest od tego odprowadzony podatek. Ja ze swojej strony zrobiłem wszystko w 100% w porządku. Nie kupiłem od złodzieja, nie kupiłem od pasera, ani tym bardziej od kogoś podejrzanego. Kupiłem legalnie w sklepie. Mam czyste sumienie, mam dowód zakupu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magos Dominus Posted June 21, 2025 Share Posted June 21, 2025 PurePC co jakiś czas wrzuca taką akcję partnerską Dożywotnie licencje na system Microsoft Windows 11 za jedyne 80 zł, a Office tylko za 100 zł. Najlepsza promocja na oprogramowanie | PurePC.pl Wątpię żeby taki portal reklamował coś nielegalnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted July 28, 2025 Author Share Posted July 28, 2025 Kupiłem dziś MS Office 2021 Home& Business, wybrałem chyba legitnego sprzedawcę. Zapłaciłem 158zł brutto 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted July 28, 2025 Share Posted July 28, 2025 @Perun żabko moja, ale czy z fakturą czy bez, czy na ładne oczy. Tyle Panowie wałkują, a Ty jak krew z nosa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted July 28, 2025 Author Share Posted July 28, 2025 12 minut temu, zuckerfrei napisał(a): @Perun żabko moja, ale czy z fakturą czy bez, czy na ładne oczy. Tyle Panowie wałkują, a Ty jak krew z nosa... Z fakturą 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted July 28, 2025 Share Posted July 28, 2025 25 minut temu, Perun napisał(a): fakturą ♥️ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted July 30, 2025 Author Share Posted July 30, 2025 Zamiast Home business otrzymałem proplus. Na fakturze widnieje wersja H&B. Napisałem prośbę o korektę faktury... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted July 30, 2025 Share Posted July 30, 2025 W dniu 21.06.2025 o 18:46, Perun napisał(a): Produkty będą używane prywatnie jak i w przyszłości komercyjnie. Open Office jest darmowy, nie lepiej z niego korzystać ? Albo z programów Online ? Jest podobny program jak Microsoft office, tylko że online, darmowy. https://www.microsoft.com/pl-pl/microsoft-365/free-office-online-for-the-web https://pl.libreoffice.org/poznaj/libreoffice/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted July 30, 2025 Author Share Posted July 30, 2025 Preferuje ms Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted July 30, 2025 Author Share Posted July 30, 2025 Dostałem korektę faktury i super jest😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts