Amper2 Posted June 23 Share Posted June 23 Czołem mam takie pytanie o asertywność, moja kobieta wykazuje się aż chorą asertywnością tylko w moim wypadku. Rozumiem wszystko zdrowo, jakieś granice, a to wygląda tak że praktycznie niczego nie robi co jej zaproponuję. W pracy pomaga, zostaje dłużej jak trzeba coś ogarnąć, czy po prostu zostać za kogoś. Wiem tez że w poprzednich relacjach była taką zabawką, zgoda na wszystko, a ze mną granice. Jej rodzice coś jej mówią to robi, znajomi, a ze mną tak to wygląda że częściowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted June 23 Share Posted June 23 Godzinę temu, Amper2 napisał(a): Cytat praktycznie niczego nie robi co jej zaproponuję. W pracy pomaga, zostaje dłużej jak trzeba coś ogarnąć, czy po prostu zostać za kogoś. Powiedz jej ,że wychodzisz z koleżanką jak ona nie chce bo szkoda bilety marnować. Może poza pracą co innego ogrania z kimś. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zgredek Posted June 23 Share Posted June 23 (edited) Zbyt mało informacji. Może być tak, że w poprzednich relacjach była popychadłem i przez to, albo w wyniku terapii albo własnych doświadczeń, robi inaczej - myśląc, że postępuje właściwie. Częstsze zostawanie w pracy może mieć ważne, prozaiczne lub kurewskie powody: słaby status materialny, walka o awans, bycie po prostu miłym lub spotyka się z kimś a Tobie gada o pracy. Zdecydowanie zbyt mało danych, żeby móc dzielić się jakimiś doświadczeniami. Musisz rozwinąć trochę. Edited June 23 by Zgredek 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amper2 Posted June 23 Author Share Posted June 23 Godzinę temu, Zgredek napisał(a): Musisz rozwinąć trochę Chodzi o status materialny, prześcignięcie brata programisty w którego cieniu ona zawsze jest, typ ma wywalone ego w kosmos, zawsze najlepszy, itp. Drugi aspekt że chce być miła Właściwie z rozmów to takim popychadłem czuła się od podstawówki, teraz chyba chce właściwie, a to rani Co do kurestwa, nie ma praktycznie żadnych znajomych i tyle co gdzieś razem wychodzimy, a to i tak gdzie ona chce bo na moją propozycję zawsze coś się znajdzie innego xd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zgredek Posted June 23 Share Posted June 23 4 minuty temu, Amper2 napisał(a): Chodzi o status materialny, prześcignięcie brata programisty w którego cieniu ona zawsze jest, typ ma wywalone ego w kosmos, zawsze najlepszy, itp. Drugi aspekt że chce być miła Właściwie z rozmów to takim popychadłem czuła się od podstawówki, teraz chyba chce właściwie, a to rani Co do kurestwa, nie ma praktycznie żadnych znajomych i tyle co gdzieś razem wychodzimy, a to i tak gdzie ona chce bo na moją propozycję zawsze coś się znajdzie innego xd Chyba nie do końca status materialny, skoro była popychadłem - dla mnie, bardziej chce pokazać, że robi coś ważnego w swojej pracy, chce poczuć się ważna (no bo skoro ktoś ją prosi by została, to znak, że ogarnia swoją robotę). Generalnie masz przekichane, bo z tego co piszesz, laska ma nieprzepracowane traumy, w których jest sama. Twoje rady będą be, bo będzie odbierać Cię jako osobę, która jest stronnicza. Terapia, terapia, jeszcze raz terapia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pater Belli Posted June 23 Share Posted June 23 Twoja kobieta nie jest chorobliwie asertywna, ona dopiero zaczyna odzyskiwać głos. Problem w tym, że robi to nieporadnie i kosztem ciebie. Twoje zadanie to: - zatrzymać ten schemat, zanim zniszczy zaufanie, - wyznaczyć jasne granice, stworzyć przestrzeń do zdrowej współpracy. Jeśli będzie gotowa, pójdzie z tobą tą drogą. Jeśli nie, wiesz, że zrobiłeś wszystko z miejsca mocy, nie z lęku. Nie poczujesz się lepiej, póki nie zaczniesz działać w sposób, żeby zobaczyć czy jest gotowa podążyć czy nie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted June 23 Share Posted June 23 Możliwe że próbuje odzyskać pewność siebie i co za tym idzie myśli że musi być asertywna na każdym kroku. Wiemy że tak to nie działa. 6 godzin temu, Amper2 napisał(a): Chodzi o status materialny, prześcignięcie brata programisty w którego cieniu ona zawsze jest, typ ma wywalone ego w kosmos, zawsze najlepszy, Też znam takich co gonią za innymi i nieporadnie im to idzie, wylewa się mnóstwo flustracji i irytacji. To zła droga. Moim zdaniem powinieneś z nią odbyć szczerą wyjaśniająca rozmowę, jeżeli ma coś w głowie to posłucha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts