Jump to content

Dzień dobry, potrzebny komputer i do tańca i do różańca, z naciskiem na różaniec

Marek Kotoński

Recommended Posts

Mojej przyjaciółce zepsuł się komputer. Przeżył kilkanaście lat, był tanio kupiony, ale trzeba szybko coś zamówić. Proszę was o info, jeśli znacie sprzęt, który spełnia poniższe wymagania:

- Żadnych gier, a więc masy RAM-u i grafy w cenie skody Fabii

- Przeglądarka ma śmigać

- Ma mieć coś, co odczytuje płyty, najczęściej są to płyty CD

- Chętnie mniejszy rozmiar

- Jak się da, markowy, ale to nie jest priorytet

- Nie musi być super tani, ma być słaby ale nie taki, żeby się coś psuło. Ma sobie chodzić latami bezawaryjnie

- Z windowsem najnowszym, włączam, instaluję ważne aplikacje, antywirusa itd. i tyle

- Do 2, 3 tysięcy złotych

Za ewentualne informacje serdecznie dziękuję, najchętniej w formie linka.

Ma być nowy czy może być używany?

Jak bardzo intensywnie jest używany czytnik płyt czy może być na stacji dokującej?

Ja bym poszukał używanego ThinkPada, woły robocze jeśli dbasz i nie potrzebujesz mocy (w wyższych modelach to i moc jest, ale ceny też  są adekwatne). Ja mam na warsztacie X230, 10 letni, normalnie używam do wyszukiwania czegoś w necie, yt, zakupów itp. Zero problemów. Dwa razy baterie wymieniłem (kolejny plus jak kupisz o zwiększonej pojemności to i 8h popracujesz). Wytłuczony po montażach itp. 

Moim zdaniem zależnie od preferencji (tabletu można używać z klawiaturą i bez, jest też ekran dotykowy) i funduszy, poszukałbym poleasingowego:

X230 Tablet

X13

X1 Carbon

do wszystkich potrzebujesz stacji, żaden nie ma wbudowanego napędu. W tej chwili wbudowany napęd będzie raczej w wyższych modelach, części mechaniczne znacznie podnoszą cenę i nikt się nie kwapi, żeby je umieszczać w każdym laptopie. 

Edited by Piter_1982
  • Like 1

Dziękuję, przyjaciółka wybrała jako najsensowniejszy komputer z zintegrowanym monitorem, najtańszy jaki był. Dziś albo jutro odbiór.

Mam nadzieję że windows w nim normalnie działa po włączeniu a mnie czeka tylko instalka podstawowych programów, a nie jakieś czary mary z windą jeszcze robić.

Antywirus to avast najlepszy? Libre do pisania, kilka przeglądarek na wszelki wypadek, winrar, malwarebytes, styknie chyba?

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.