zuckerfrei Posted June 25 Share Posted June 25 Pany! Mamy to! Jest! Jestem pobudzony. Opinie? Zafascynowani? Zawiedzeni? Pisać tutaj! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ksanti Posted June 25 Share Posted June 25 real time marketing 1 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted June 25 Share Posted June 25 (edited) To który w kosmos poleciał: Uznański czy Wiśniewski? Przepraszam, musialem Edited June 25 by Obliteraror 1 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moriente Posted June 25 Share Posted June 25 Just now, Obliteraror said: To który w kosmos poleciał: Uznański czy Wiśniewski? Prawpraszam, musialem Uznański leci z Kosiniakiem a Wiśniewski zostaje w kraju z Kamyszem 4 1 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted June 25 Share Posted June 25 Wydaliśmy 65 milionów ojro, żeby gość poleciał w kosmos i podobno mamy mieć z tego jakieś korzyści wielkie technologiczne i gospodarcze, tylko nikt w hura optymistycznych mediach nie wymienił jakie xD Dla mnie to jest wydarzenie czysto propagandowe, niewiele wyższej rangi niż robienie sobie foci przy największym samolocie transportowym świata z zapasem maseczek podczas C19 10 5 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted June 25 Share Posted June 25 8 minut temu, Mosze Red napisał(a): Wydaliśmy 65 milionów ojro, żeby gość poleciał w kosmos i podobno mamy mieć z tego jakieś korzyści wielkie technologiczne i gospodarcze, tylko nikt w hura optymistycznych mediach nie wymienił jakie xD Jak już napadną na księżyc i wprowadzą demokrację to mamy dostać kontrakty przy odbudowie . Kwotowo podobne do tych z Iraku i Ukrainy. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krugerrand Posted June 25 Share Posted June 25 (edited) A jak tak nieco z innej beczki, tak bardziej "forumowo" rzekłbym: Cytat Zaczęło się jak w filmie - szedł po ulicy i ją zobaczył. Rozdawała ulotki przed wyborami do Sejmu na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. - Zobaczyłem Aleksandrę, która się do mnie uśmiechnęła. Ten uśmiech mnie pokonał - opowiadał w jednym z wywiadów Sławosz Uznański-Wiśniewski. Oboje uczyli się i pracowali w różnych miejscach, jednak ścieżki Sławosza Uznańskiego i Aleksandry Wiśniewskiej przecięły się w rodzinnej Łodzi, na słynnej ulicy Piotrkowskiej. To było zauroczenie od pierwszego wejrzenia, o czym w "Halo tu Polsat" opowiedział astronauta. - W kampanii wyborczej w 2023 roku Aleksandra przygotowywała się ze swoim sztabem na ulicy Piotrkowskiej. Miała takie hasło – »Rowerem do Sejmu«. Ja akurat przechodziłem i zobaczyłem Aleksandrę, która się do mnie uśmiechnęła. Ten uśmiech mnie pokonał. Ale nie poznaliśmy się wtedy, dopiero kilka tygodni później umówiliśmy się na pierwszą randkę. Też na Piotrkowskiej - wspominał Sławosz. - Nie wiedziałam, jak potoczą się nasze losy. Nie wiedziałam, czy w ogóle zobaczymy się po raz kolejny i w jakim charakterze. Ale pomyślałam sobie, że oto spotykam człowieka, który ma przed sobą tak ogromną misję, tyle pasji i poświęcenia. I jest gotowy wziąć na siebie tak wielkie ryzyko, a jednocześnie jest z naszego rodzinnego miasta - dodawała Aleksandra. Ona, córka milionera, była wówczas pracowniczką humanitarną, która chciała wejść do polityki po stronie Koalicji Obywatelskiej. On był inżynierem i naukowcem, który został wybrany do tego, by dołączyć do Europejskiego Korpusu Astronautów i polecieć w kosmos jako drugi Polak w historii. Nikt nie wiedział, że się pokochali. Wiadomość o ślubie państwa Uznańskich-Wiśniewskich była ogromnym zaskoczeniem. Mało kto wiedział, że się spotykają, a co dopiero, że ich związek jest tak poważny. Tymczasem w mediach społecznościowych opublikowali oni wspólne zdjęcia z cywilnej ceremonii i podzielili się swoim szczęściem. "Wraz ze Sławoszem, naszymi rodzicami, Mają Marquardt-Uznańską i Piotrem Uznańskim & Piengjai i Radosławem Wiśniewskimi, chcielibyśmy poinformować Was, że zaręczyliśmy się ostatniego lata w Teksasie i 2 stycznia 2025 roku wzięliśmy ślub podczas kameralnej ceremonii w naszej rodzinnej Łodzi. Serdecznie dziękujemy pani prezydent Hannie Zdanowskiej za udzielenie nam ślubu" - pisała Aleksandra Uznańska-Wiśniewska. "Jesteśmy wdzięczni za każde dobre słowo, jak i życzliwość wielu osób, która pozwoliła nam dbać o nasze uczucie w ciszy aż do dziś. Mając nadzieję na przychylność losu, chcemy razem kochać, starać się z pokorą rozumieć świat, czynić dobro, i na miarę naszych możliwości - służyć ludziom, Polsce i Europie. I świętować nasze wesele w większym gronie rodziny i przyjaciół po powrocie Sławosza z misji" - podkreślała posłanka. Wcześniej byliśmy przede wszystkim Olą i Sławoszem, Łodzianami i osobami bardzo prywatnymi. Chcieliśmy uszanować nasze uczucie i pielęgnować je w ciszy - opowiadała o ich relacji polityczka w "Halo tu Polsat". W związku z przygotowaniami do lotu w kosmos jej świeżo upieczony mąż musiał się przenieść do USA. Przeszedł tam między innymi kwarantannę. Żona jechała do niego, gdy tylko pozwalały jej obowiązki. - Widujemy się, kiedy tylko możemy, zawsze staraliśmy się to robić. Mieszkając w innych krajach, spotykaliśmy się właściwie co weekend. [...] Od kiedy jestem w Stanach Zjednoczonych, jest to troszeczkę trudniejsze, ale mimo wszystko staramy się spędzać tego czasu razem jak najwięcej. Udało nam się - podkreślał Sławosz. Oboje podkreślają, że rozumieją pojęcie misji i służby publicznej, więc w obliczu sytuacji dobrze się rozumieją. Astronauta zdradził, że do gwiazd chce zabrać symbol ich miłości. Chciałbym wziąć ślubne obrączki, nad którymi pracowaliśmy. [...] Połączyliśmy nimi nasze historie. Aleksandra, jako pracowniczka humanitarna, spędziła dużą część swojej historii w bardzo trudnych miejscach, prowadząc misje humanitarne w Iraku, Jemenie, Ukrainie. Z Jemenu przywiozła nabój i jego fragment jest w obrączkach. [...] A z mojej strony jest to kawałek meteorytu księżycowego, który trafił na Ziemię - opowiedział w "Halo tu Polsat". Aleksandra i Sławosz przed misją przeżyli nie tylko rozłąkę wymuszoną przez kwarantannę załogi, ale i dodatkowy stres. Jak się okazało, w pierwszym wyznaczonym terminie lot się nie odbył. Astronauci musieli poczekać i wystartowali dopiero 25 czerwca. W dniu wylotu żona we wzruszających słowach pożegnała lecącego w kosmos męża. "Kochanie, nasze myśli, nasze uczucie, jest razem z Tobą w tej malutkiej kapsule przemierzające przestrzeń kosmiczną. Jesteśmy tam z Tobą i myślimy o Tobie w każdej minucie, jak jesteś tam na górze. Wszyscy jesteśmy z Ciebie po prostu tak, tak cholernie dumni. I poruszeni. I bardzo Cię kochamy" - powiedziała na Instagramie Aleksandra Uznańska-Wiśniewska łamiącym się głosem. Opublikowała filmik, na którym widać ją i męża oraz nawiązania do jego misji. https://kobieta.wp.pl/ich-slub-zaskoczyl-wszystkich-oto-historia-milosci-slawosza-7171422160153472a Można? Można😁 Tylko my tu incele i mizogini siedzimy w naszych piwnicach czytając forum oraz łykając różnorakie pigułki😉 Edited June 25 by Krugerrand 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted June 25 Share Posted June 25 @Mosze Red, sporo w tym racji, ale moim zdaniem w sumie lepiej, że na Polaka w kosmosie wydane (pan Sławosz wydaje się bardzo sympatycznym i ogarniętym gościem, w przeciwieństwie do swojej żony xD), niż by miało trafić w całości np. do administracji pana Zelenskiego 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted June 25 Share Posted June 25 @Obliteraror mianuję cię 200% Polakiem i przyznaję order z ziemniaka To już nie tylko głosujemy na mniejsze zło, ale również jak marnują kasę z podatków to cieszymy się, że somsiad złodziej jej nie dostał xD Taki żarcik, też wolę Polaka w kosmosie niż kolejne wille dla kolegów dej deja xD 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 25 Author Share Posted June 25 18 minut temu, Mosze Red napisał(a): mianuję cię 200% Polakiem i przyznaję order z ziemniaka A ja? 37 minut temu, Moriente napisał(a): Wiśniewski To bierze kolejny rozwód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumTrarara Posted June 25 Share Posted June 25 31 minut temu, Mosze Red napisał(a): Wydaliśmy 65 milionów ojro, żeby gość poleciał w kosmos i podobno mamy mieć z tego jakieś korzyści wielkie technologiczne i gospodarcze, tylko nikt w hura optymistycznych mediach nie wymienił jakie xD Kiedy oni go tam wstawili? Według wiki to w 2024 ESA coś ogłosiła. A ile to trwało wcześniej? Bo to takie w sumie ciekawe. Z tego tekstu miłosnego w poście tam powyżej to wynika, że ona to jest bardzo polityczna. "Sławosza Uznańskiego i Aleksandry Wiśniewskiej przecięły się w rodzinnej Łodzi, na słynnej ulicy Piotrkowskiej. To było zauroczenie od pierwszego wejrzenia, o czym w "Halo tu Polsat" opowiedział astronauta. - W kampanii wyborczej w 2023 roku Aleksandra przygotowywała się ze swoim sztabem na ulicy Piotrkowskiej. Miała takie hasło – »Rowerem do Sejmu«." BTW Pani Alekssandra Wiśniewska dostała się do sejmu z listy POKO. 🤡 https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksandra_Uznańska-Wiśniewska 23 minuty temu, Mosze Red napisał(a): Taki żarcik, też wolę Polaka w kosmosie niż kolejne wille dla kolegów dej deja xD Czyli mówisz, że willa jest gorsza od męża posłanki PO w kosmosie? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted June 25 Share Posted June 25 Godzinę temu, Mosze Red napisał(a): Wydaliśmy 65 milionów ojro, żeby gość poleciał w kosmos i podobno mamy mieć z tego jakieś korzyści wielkie technologiczne i gospodarcze, tylko nikt w hura optymistycznych mediach nie wymienił jakie xD Dla mnie to jest wydarzenie czysto propagandowe, niewiele wyższej rangi niż robienie sobie foci przy największym samolocie transportowym świata z zapasem maseczek podczas C19 Polacy się zesr*li ponieważ oficjalnie wydano "wiele" milionów na naukę czyli na coś co może przynieść pozytywne skutki, ale nie musi. Ta podróż przyniesie skutki niewymiernie pozytywne. Badźmy szczerzy - jak na to ile wydajemy na naukę (a wydajemy jako kraj najmniej w UE), to nie zbankrutujemy przez to. Polska powinna wydawać grube miliardy na naukę, rozwój, high-tech, research&development by wyrosły z tego własne wysokomarżowe marki, których nam brakuje jak tlenu. Jednakże nikomu na tym nie zależy jak widać, bo nie jest to pewna inwestycja. Można stracić. Trzeba dobrze zainwestować. Można wiele zainwestować i stracić. Ale te kraje, które to uczyniły, to teraz spijaja z tego największe soki i my na nich pracujemy. Oni popełnili ryzyko, a my bezpiecznie robimy pracę wtórna. I jak widać pracować będziemy dalej. A i jeszcze jedno do krytyków pomysłu eksplorowania świata, wysyłania ludzi w kosmos, badania go oraz generalnie tej misji (bo ola boga drogo) - jaki jest sens życia? Jaki jest interes człowieka. Parę lat temu wstawiłem tutaj pewien bardzo interesujacy wpis z bloga Aarona Clareya i tam był poczatek taki: "Trzy główne cele ludzkości Jak daleko sięga moja logika, ludzkość ma trzy główne cele: 1. Dowiedzieć się, dlaczego tu jesteśmy 2. Osiągnąć całkowitą wiedzę o wszechświecie/odkryć jego tajemnice, a przy okazji 3. Osiągnąć nieśmiertelność. To oczywiście nie stanie się w ciągu jednej nocy. W rzeczywistości wszystkie trzy z tych celów są odległe o tysiąclecia, jeśli nie więcej. I niestety oznacza to, że większość ludzi po prostu nie osiągnie nieśmiertelności, a wszyscy żyjący obecnie będą jedynie współtwórcami tych celów, a nie ich ostatecznymi realizatorami." 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosze Red Posted June 25 Share Posted June 25 1 godzinę temu, zuckerfrei napisał(a): A ja? Wszystko już poszło na lot w kosmos, nie zostało kasy na ziemniaki 🤣 Orderu nie będzie xD 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted June 25 Share Posted June 25 Nie wiem jakie eksperymenty on zrobi. Z tych co szybko przeleciałem wzrokiem to szału nie ma. Wiem jakie robił Hermaszewski, I co by nie mówić , w tamtym czasie miały one sens. Polska sama mogła wtedy zrobić co chciała, oczywiście wyniki musiała udostępnić "starszym braciom". M.in. miał zarodniki do produkcji kryształów wykorzystywanych w elektronice (z tego co pamiętam galu, chodziło o sprawdzenie jak krystalizują właśnie w nieważkości). Robił też na pewno zdjęcia linii brzegowej Bałtyku (wtedy nie było tak popularnych i tak dobrych zdjęć z satelitów) chodziło o erozję brzegów. Dziś rzeczywiście większość można pewnie za ułamek kupić od komercyjnych dostawców, albo przeprowadzić badania płacąc za wystrzelenie mikrosatelity. Niech by każdej politechnice dali możliwość wysłania jednego rocznie. Podejrzewam, że większy byłby pożytek, a pieniądze mniejsze. Zupełnie w nieplanowany sposób przeprowadzono też eksperyment jak alkohol działa w stanie nieważkości na organizm człowieka. Właśnie załoga Hermaszewskiego przemyciła na stację. Bali się spożyć, więc się przyznali. Pod kontrolą lekarza i wcześniejszej konsultacji spożyli przywiezione suweniry. Pamiętam jak Wipler powiedział, że Polską Agencję Kosmiczną powołuje się w celu robienia kosmicznych wałów i jakie oburzenie wywołało to na sali. Wygląda, że tak to ma być. Wystarczy sobie przypomnieć jak koleżanka premiera została pierwszą jej szefową. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
doler Posted June 25 Share Posted June 25 Nie ma co tego brać na poważnie, zwykła wycieczka Polaka w kosmos 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patton Posted June 26 Share Posted June 26 Pewnie kolejny temat zastępczy. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted June 26 Share Posted June 26 9 godzin temu, Mosze Red napisał(a): mianuję cię 200% Polakiem i przyznaję order z ziemniaka ❤️ 9 godzin temu, Strusprawa1 napisał(a): Jak daleko sięga moja logika, ludzkość ma trzy główne cele: 1. Dowiedzieć się, dlaczego tu jesteśmy 2. Osiągnąć całkowitą wiedzę o wszechświecie/odkryć jego tajemnice, a przy okazji 3. Osiągnąć nieśmiertelność. Bardzo fajnie, podoba mi się. Ale może tak w pierwszej kolejności państwo polskie, zanim zacznie finansować tematy z zakresu "skąd jesteśmy, dokąd zmierzamy", podejmie realne działania mające na celu np. zmniejszenie ilości zbiórek rodziców na ciężko chore dzieci w serwisach wspieram/pomagam? Ot, taki przykład pierwszy z brzegu, na co realnie powinny iść pieniądze podatników To są aspiracje, wybacz, rodem z old money, gdy realnie nadal robisz kupę do sławojki pod domkiem. 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiroviets Posted June 26 Share Posted June 26 9 godzin temu, Strusprawa1 napisał(a): 10 godzin temu, Mosze Red napisał(a): Rozwiń Polacy się zesr*li ponieważ oficjalnie wydano "wiele" milionów na naukę czyli na coś co może przynieść pozytywne skutki, ale nie musi. Ta podróż przyniesie skutki niewymiernie pozytywne Jak zwykle chyba 9 godzin temu, Strusprawa1 napisał(a): Ta podróż przyniesie skutki niewymiernie pozytywne. Taaa ku*@ dowiemy się, że księżyc to ono / jemu. Tak w skrócie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moriente Posted June 26 Share Posted June 26 „Sławosz również będzie mógł do nas zadzwonić, więc zapisał mi numer do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej - mówiła w TVN24.„ „- Ja oczywiście nie będę mogła zadzwonić do niego, ale on będzie mógł zadzwonić do mnie i wiem, że jest to dla niego ważne, że w momencie, w którym już jakoś się zadomowi, przejdzie przez tę adaptację organizmu, bo oczywiście on łamie wszelkie tutaj zasady działania Homo sapiens, biologii ludzkiej, to być może będzie mógł wykonać kilkunastosekundowy telefon na Ziemię - stwierdziła.” Ja rozumiem lot w przestrzeń ale robić taką dramaturgię że będzie mógł wykonać kilkunastosekundowy telefon na ziemię? 🤡 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted June 26 Share Posted June 26 Tymczasem na polskiej "prawicy" amok i odlot trwa XD Proponuję przeprowadzić tam misję poszukiwawczą Twardowskiego lub zaplanować budowę pomnika wyższego niż w świebodzinie XD 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 26 Author Share Posted June 26 Panowie ale jadu tutaj daliście. Jestem przerażony. Gdyby nie słupek gdyby nie poprzeczka Gdyby się nie przewrócił byłaby rzecz wielka! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted June 26 Share Posted June 26 4 godziny temu, Kiroviets napisał(a): Taaa ku*@ dowiemy się, że księżyc to ono / jemu. Tak w skrócie. Tak w skrócie skracanie całej nauki (SCIENCE po angielsku) do mody używania zaimków to jest jedno wielkie XD. Gdyby nie loty w kosmos, to bym nie przeczytał twojego wpisu. Właśnie podróże w kosmos dla Polaków sa po to by pokazać, że się da i warto np. budować roboty czy różne rzeczy, które maja użyteczność w kosmosie i to się opłaca. Na przykład powiedzmy wykorzystywanie robotyki (np. zrobionej w Polsce) do wydobywania surowców z ciał niebieskich w kosmosie. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietryło Posted June 26 Share Posted June 26 (edited) 5 godzin temu, Obliteraror napisał(a): podejmie realne działania mające na celu np. zmniejszenie ilości zbiórek rodziców na ciężko chore dzieci w serwisach W tym tygodniu wpłaciłem na pewnego Franka. Jest z tego samego miesiąca co mój syn. 16mln potrzeba. Nie wiem chyba właśnie z Marsa ten lek będą brać. Takich przypadków jest masa. https://www.siepomaga.pl/franio-walczy-z-dmd?fbclid=IwY2xjawLJ-rNleHRuA2FlbQIxMQABHhZLCBhcV51s65sCOzVKekrhIEFda7Yk_Kwuvt_cGwiYYd9d8muD8_mwegAI_aem_AfJktGQKnRULU4I_zSPWDA Najchętniej widział bym misje kosmiczną gdzie wszyscy politycy lecą na słońce. Edited June 26 by Pietryło 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 26 Author Share Posted June 26 30 minut temu, Pietryło napisał(a): Najchętniej widział bym misje kosmiczną gdzie wszyscy politycy lecą na słońce. Szkoda słońca. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gixer Posted June 26 Share Posted June 26 (edited) 17 godzin temu, zuckerfrei napisał(a): Pany! Mamy to! Jest! Jestem pobudzony. Opinie? Zafascynowani? Zawiedzeni? Pisać tutaj! Jakim trzeba byc incelem zeby przyjąć nazwisko zony ? Niech zgadnę, to była ich wspólną decyzja... Edited June 26 by Gixer 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts