Zgredek Posted July 15, 2025 Share Posted July 15, 2025 3 godziny temu, thyr napisał(a): Powiem tak , jestes tak samo odklejony jak ten strus . Ten kraj nie ma kurva zadnego zakladu produkujacego masowo samochody , zadnej znaczacej firmy w branzy lotniczej , zadnej znaczacej firmy w branzy elektronicznej . Kurva my nawet nie mamy wlasnych bankow i sklepow a jacys odklejency jeden z drugim beda mi tu wmawiac ze chlop bedzie robil tu biznesy bo polecial z drozdzami w kosmos za jedyne 65 duzych baniek € podatnika . Wam mozna wmowic doslownie wszystko . Ogladales misia ? To jest wlasnie taki mis .😂😂😂 Ty przeczytałeś cały mój post, czy głowa zmęczyła się po pierwszym zdaniu? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted July 15, 2025 Share Posted July 15, 2025 @Zgredek sorry w tym kontekscie rzeczywiscie masz racje . Jednakze dotyczy to i tych ktorzy wierza ze ta wydana kapusta sie zwroci tzw narodowi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted July 17, 2025 Share Posted July 17, 2025 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted July 17, 2025 Share Posted July 17, 2025 120 mld deficytu w połowie roku komu komu bo idę do domu . 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 To przewidziany deficyt , wszystko idzie zgodnie z planem 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 W dniu 26.06.2025 o 12:04, Pietryło napisał(a): W dniu 26.06.2025 o 06:40, Obliteraror napisał(a): podejmie realne działania mające na celu np. zmniejszenie ilości zbiórek rodziców na ciężko chore dzieci w serwisach W tym tygodniu wpłaciłem na pewnego Franka. Jest z tego samego miesiąca co mój syn. 16mln potrzeba. Będę brutalny, ale taniej wyjdzie zrobić kolejnego potomka, a nawet kilkadziesiąt. Wedle forumowych wyliczeń sprzed kilku lat koszt wychowania dziecka po stronie rodziców do 18 roku to ze 200tys. 16 000 000 : 200 000 = 80 Za 16mln pln można wychować aż 80 dzieci. Matematyka.... Co lepsze ratowanie za 16mln dziecka, które nie wiadomo czy będzie pełnosprawne czy zrobienie i wychowanie 80 innych dzieci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 W dniu 15.07.2025 o 07:43, thyr napisał(a): Powiem tak , jestes tak samo odklejony jak ten strus . Ten kraj nie ma kurva zadnego zakladu produkujacego masowo samochody , zadnej znaczacej firmy w branzy lotniczej , zadnej znaczacej firmy w branzy elektronicznej . Kurva my nawet nie mamy wlasnych bankow i sklepow a jacys odklejency jeden z drugim beda mi tu wmawiac ze chlop bedzie robil tu biznesy bo polecial z drozdzami w kosmos za jedyne 65 duzych baniek € podatnika . Wam mozna wmowic doslownie wszystko . Ogladales misia ? To jest wlasnie taki mis .😂😂😂 Zgredek ma rację, że Ty i twoi podobni nie potrafią przeczytać żadnego dłuższego tekstu, o czym też wcześniej pisał @Stefan Batory. Nie mamy żadnego sklepu? A Dino to co? Żadnej firmy? Inpost, ORLEN, LPP, Maspex itd.? Walisz makaron na uszy dla polskiej szur-prawicy i potem się dziwić, że rozmowy z wami przebiegają jak przebiegają gdy najprostsze odpowiedzi są dla was jedynymi tymi prawdziwymi. To wam można wmówić dosłownie wszystko, że nas wykupiono, że jest gorzej niż za PRLu, że 5G powoduje raka albo że Ziemia jest płaska (tak jak ostatnio eter TV powiedział u zurnalisty powiedział). Kiedy ostatnio przeczytałeś coś dłuższego niż ta wypowiedź moja tutaj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 Godzinę temu, Brat Jan napisał(a): Co lepsze ratowanie za 16mln dziecka, które nie wiadomo czy będzie pełnosprawne czy zrobienie i wychowanie 80 innych dzieci? Nie godzi się, Janku, stosowanie takich parareli. Czysto biznesowo masz pewnie rację, ale z perspektywy rodzica to zapewne inaczej wygląda. Ty mi to powiedz - ja rodzicem nie jestem. Wygląda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 @Brat Jan tu chodzi, też o niejasność zasad finasowania. Mentzen w jednym z odcinków Mentzen grilluje podawał, że państwo sfinansowało leczenie kardiologiczne jednemu z obywateli. Oczywiście dane tajne. Pojechała ta osoba do USA, na komisji zdrowia była kwota, nie licha. I tak to się kręci. Pamiętam jak jeszcze były kasy chorych w 2001 mnie odmówili finasowania operacji, no bo porażenia nie ma, a stopień bólu to trudno określić. Jeden z orzeczników wręcz ironicznie powiedział "no zmyślaj dalej" jak opisywałem objawy, ale córka jednego z polityków lokalnych bez problemu dostała pieniądze na usunięcie tatuażu (wtedy to był bardzo rzadki i drogi zabieg) bo wymagał tego jej stan psychiczny. Chodziła i się śmiała, że jej tata załatwił. Renty dla alkoholików itp. Logika byłaby po twojej stronie, ale oni płacą ubezpieczenie. Ubezpieczenie na leczenie. Obywatel powinien znać jego zakres. Nie mam nic przeciwko by do jakiegoś wieku tylko były niektóre zabiegi finansowane, bo potem "się nie opłaca", ale chciałbym to wiedzieć. Dziś to wygląda tak, że u nas położyli jednego z polityków na ginekologii bo była tam winda, a biedaczek miał chorą nogę. Kwik był straszny, no ale takie były wskazania medyczne. Dostał jedynkę z łazienką i koło windy. Dyrektor szpitala co zawiózł prezesowi K. kule, no bo on tak dba o każdego pacjenta, tylko przy tym konkretnym zrobiło się niepotrzebne zamieszanie bo znany. Oleksy co miał swój pokój na w szpitalu MSW do odratowywania, jak pochlał. Rozumiesz gość miał pokój był pacjentem i wychodził na przepustki. Miał zaawansowaną cukrzycę, więc jak pochlał to go ratowali. I to się dzieje w majestacie prawa co dzień. Zresztą te 16mln to jest 1/5 Sasina, ewentualnie połowa premii jaką obiecał premier, bo go wpuścili do szatni na mundialu i chciał być swój chłop? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 (edited) 1 godzinę temu, Obliteraror napisał(a): Nie godzi się, Janku, stosowanie takich parareli. Czysto biznesowo masz pewnie rację, ale z perspektywy rodzica to zapewne inaczej wygląda. Ty mi to powiedz - ja rodzicem nie jestem. Wygląda? Praktycznie za 9m-cy do roku można mieć kolejne... Zamiast koncentrować się jedynie na tym z poważnymi wadami, które może dożyje dorosłości, może nie... Daleka krewna z wadą serca dożyła 30, ale nie można jej było mieć dzieci bo nie wytrzymałaby ciąży i porodu. A jeśli będzie wymagało stałej opieki to już katastrofa. Znam 2 takie pary. Nie zdecydowali się na kolejne. Dawniej ludzie nie byli tacy miękcy, rozczuleni. Nie wyszło jedno to robili kilka następnych dzieci. To chyba też 1 z aspektów zmierzchu cywilizacji "poświęcanie się dla jedynego, ciężko chorego lub niepełnosprawnego dziecka". 39 minut temu, Piter_1982 napisał(a): Oleksy co miał swój pokój na w szpitalu MSW do odratowywania, jak pochlał. Gdy byłem z wizytą u ojca, to w pewnym mieście w szpitalu kolejowym gość też miał solowy pokój, jak wychodził to go zasuwał kluczem. Personel tez traktował go dużo lepiej. Edited July 18, 2025 by Brat Jan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted July 18, 2025 Author Share Posted July 18, 2025 @Brat Jan ja ostatnio pisałem gdzieś o tym, w sensie bardziej o wcześniakach. Jak to potem wygląda ich życie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietryło Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 12 godzin temu, Brat Jan napisał(a): Matematyka.... Matematyka podpowiada mi, że ci na górze robią takie wały iż spokojnie mogli by uratować masę dzieci. Generalnie z biologicznego i ekonomicznego punktu widzenia masz rację. Natomiast jeśli o mnie chodzi głeboko gdzieś mam taką racjonalizację. 11 godzin temu, Obliteraror napisał(a): Wygląda? Wygląda. Dla rodzica dziecko staje się całym światem, cała reszta może nie istnieć, jest po prostu nie istotna. Przynajmniej tak to trochę wygląda w moim przypadku. Uważam też, oczywiście zdaję sobie sprawę że naiwnie, iż współczucie wobec najsłabszych to ostatni bastion człowieczeństwa według mnie. Bez tego jest tylko małpa 2.0. Bez współczucia żadne odkrycia, badania kosmosu nie przykryją mi tego co jest rdzeniem ludzkości. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
doler Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 (edited) Cyrk dla gojów, nigdzie nie byli ,kręcone w studiu. Tak jak z lądowaniem na Księżycu. Niech pokażą spacer w kosmosie, nic takiego nie było. Edited July 18, 2025 by doler 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted July 19, 2025 Share Posted July 19, 2025 (edited) 19 godzin temu, Pietryło napisał(a): Generalnie z biologicznego i ekonomicznego punktu widzenia masz rację. Natomiast jeśli o mnie chodzi głeboko gdzieś mam taką racjonalizację. Dla rodzica dziecko staje się całym światem, cała reszta może nie istnieć, jest po prostu nie istotna. Przynajmniej tak to trochę wygląda w moim przypadku. A wolałbyś siedzieć 24h jedynie z niepełnosprawnym, dorosłym już dzieckiem czy zrobić następne zdrowe i wychować? Edited July 19, 2025 by Brat Jan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietryło Posted July 19, 2025 Share Posted July 19, 2025 (edited) 4 godziny temu, Brat Jan napisał(a): A wolałbyś siedzieć 24h jedynie z niepełnosprawnym, dorosłym już dzieckiem czy zrobić następne zdrowe i wychować? Nie wiem. Nie byłem w takiej sytuacji choć liczyłem się z tym że mogłem być i powoli zacząłem się na to nastawiać... No ale co innego? Zabić? Nie wiem trudne to wszystko. Szczur zabije słabe, bocian wyrzuci z gniazda, co powinien zrobić człowiek? Los rzuca wszelkim gównem w człowieka, no ale właśnie swoją postawą człowiek w takich sytuacjach pokazuję że jest czymś więcej niż zwierzęciem. Wiem, że nie odpowiedziałem na Twoje pytanie, po prostu nie wiem. Prawdopodobnie trwał bym przy takim dziecku, zaciskając zęby. Z tego co się orientuję w zbiórce której podałem jest szansa. Uważam, że jeśli jest szansa to trzeba walczyć. Edited July 19, 2025 by Pietryło 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarek2 Posted July 20, 2025 Share Posted July 20, 2025 W dniu 25.06.2025 o 20:26, Mosze Red napisał(a): Dla mnie to jest wydarzenie czysto propagandowe Szkoda sobie nawet tym dupę zawracać. Każdy kto ma trochę gotówki do wydania może się zapisać na przygodę w kosmosie. W sumie nawet nie wiem po co on tam poleciał. Dla mnie to kompletna ściema tak samo kompletnym kitem są kombinezony tych kosmonautów - jak kombinezon motocyklisty. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CzarnyR Posted July 23, 2025 Share Posted July 23, 2025 W dniu 18.07.2025 o 21:14, doler napisał(a): „Niech pokażą spacer w kosmosie, nic takiego nie było.” Kasztan 🌰 i tyle. Jak widziałem lądowanie Hindusów z roku czy przed dwóch to myślałem że pęknę ze śmiechu. Animacje takie że gumisie wyglądały bardziej realistycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted July 28, 2025 Share Posted July 28, 2025 Coraz więcej osób zauważa, że głównym bohaterem misji została, żona naszego astronauty. Maciej Kawecki z This is IT, napisał bardzo dobitny post, że nigdzie na świecie nie widział, by rodzina astronauty tak angażowała się przy locie. Nie wspomniał pani z nazwiska, ale wiadomo o co chodzi. Tomasz Rożek narzekał, że Europejska Agencja Kosmiczna zakazała Polskiej Agencji współpracy z nim. Zapłaciliśmy kupę siana za lot, a oni trzymają wszystko pod swoją kontrolą. Żeby przypadkiem nie wzrosło zainteresowanie fizyką czy kierunkami inżynierskimi w Polsce. Przecież moment był idealny, akurat jak ludzie czekali na wyniki matur. Wiadomo, że często taką decyzję podejmuje się emocjonalnie, a potem odkrywa dopiero jak interesujący jest kierunek, Lepiej robić zarządzanie dla inżynierów i lekarzy przybyłych z najdalszych zakątków globualbo gender study dla pań z kolorowymi włosami. Z drugiej strony, lot wzbudza takie emocje, że każdy kto chciał robił potem karierę polityczną. Mirosław Hermaszewski był w Radzie, która wprowadzała stan wojenny (około 20 osób), Walentina Tierieszkowa chyba do dziś siedzi w Rosyjskiej dumie, a ma z 90 lat. Tak samo w USA. Francja ma wręcz modelowy przykład zaangażowania astronautów w pracę popularnonaukową - nie przez przypadek mają rozwinięty przemysł kosmiczny i atomowy. To są dziesiątki lat ciężkiej pracy na tym kierunku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManBehindTheSun Posted July 30, 2025 Share Posted July 30, 2025 Mam świetny pomysł. Jeśli ktoś z Was ma znajomości u "władzy" to proszę przekazać. Zamieńmy te nasze rezerwy złota na dolary i wyślijmy za to kilkudziesięciu Polaków w kosmos takim prywatnym lotem. Będziemy wtedy w czołówce a kilku użytkowników forum utwierdzi się w przekonaniu, że teraz to już jesteśmy potęgą i czas ruszać własną rakietą na Marsa:] 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted July 30, 2025 Share Posted July 30, 2025 https://wiadomosci.wp.pl/slawosz-uznanski-wisniewski-coraz-bardziej-krytykowany-w-sieci-kpiny-7183005627185760a#comments-root Pierogi pojawiły się w programie, bo to właśnie ten specjał Polak zabrał ze sobą na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Po powrocie w programie na żywo miał sprawdzić, czy pierogi smakują lepiej na ziemi, czy w kosmosie. - Pierogi na ziemi smakują zupełnie inaczej - stwierdził Uznański-Wiśniewski. Nagranie "testu" kosmonauty TVP zamieściła w swoich mediach społecznościowych. Natychmiast pojawiło się mnóstwo komentarzy. "Jestem załamany" - napisał krótko fizyk Piotr Chmielewski, radny z Łomży. "Czekam na test naleśnika" - skomentował w kpiącym tonie fotograf Andrzej Hrechorowicz. z komentarzy pod tekstem Powiedz mi, po co jest ten Sławosz?- Właśnie, po co?- Otóż to. Nikt nie wie po co i nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten Sławosz? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa To jest Sławosz na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym Sławoszem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to jest nasz Sławosz i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest Sławosz narodowy, w oparciu o budżet sześciu instytucji.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted July 30, 2025 Share Posted July 30, 2025 27 minut temu, ManBehindTheSun napisał(a): Mam świetny pomysł. Jeśli ktoś z Was ma znajomości u "władzy" to proszę przekazać. Zamieńmy te nasze rezerwy złota na dolary i wyślijmy za to kilkudziesięciu Polaków w kosmos takim prywatnym lotem. Będziemy wtedy w czołówce a kilku użytkowników forum utwierdzi się w przekonaniu, że teraz to już jesteśmy potęgą i czas ruszać własną rakietą na Marsa:] Zloze sie jakby co na naszego ukrofila z forum . Niech leci zwiedzac wszechswiat i byle tylko w “kopule “ nie przyebal tym swoim sformatowanym przez matrix lbem . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tornado Posted July 30, 2025 Share Posted July 30, 2025 W dniu 18.07.2025 o 10:44, Brat Jan napisał(a): Gdy byłem z wizytą u ojca, to w pewnym mieście w szpitalu kolejowym gość też miał solowy pokój, jak wychodził to go zasuwał kluczem. Personel tez traktował go dużo lepiej. Taka zadyma bez mnie??? Gdyby nie społeczna piramida socialna, to truchlo starego leżałoby na schodach pod kościołem. ......czyli są beneficjęci i frajeży tej zrzuty narodowej. Co innego MATEMATYCZNiE* określać ilość monet do rzucania we wspólną miermanę......na podstawie zdrowia, nadwagi, alkoholizmu innych nałogów cywilizacyjnych. PODAM PROSTY PRZYKŁAD MATEMATYKĄ KONTRA WOLNOŚĆ. Prawo o ruchu drogowym jest DUŻYM generatorem KASY pod przykrywką bezpieczeństwa. Ograniczenia prędkości/foto radar ~~bezpieczeństwo/kasa do budżetu. Pytanie......A co z TRANGULACJĄ GSM użytkownika? Większość nie wyłączy telefonu podczas jazdy. Można śledzić prędkość GSM'a.....bez wychodzenia za biurka za pomocą kilku programów(różni operatorzy). Mandaty będą przychodzić jak ulotki i kasa będzie się zgadzać. Wolność i swoboda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted July 30, 2025 Share Posted July 30, 2025 9 minut temu, Tornado napisał(a): Taka zadyma bez mnie??? Gdyby nie społeczna piramida socialna, to truchlo starego leżałoby na schodach pod kościołem. ......czyli są beneficjęci i frajeży tej zrzuty narodowej. Co innego MATEMATYCZNiE* określać ilość monet do rzucania we wspólną miermanę......na podstawie zdrowia, nadwagi, alkoholizmu innych nałogów cywilizacyjnych. PODAM PROSTY PRZYKŁAD MATEMATYKĄ KONTRA WOLNOŚĆ. Prawo o ruchu drogowym jest DUŻYM generatorem KASY pod przykrywką bezpieczeństwa. Ograniczenia prędkości/foto radar ~~bezpieczeństwo/kasa do budżetu. Pytanie......A co z TRANGULACJĄ GSM użytkownika? Większość nie wyłączy telefonu podczas jazdy. Można śledzić prędkość GSM'a.....bez wychodzenia za biurka za pomocą kilku programów(różni operatorzy). Mandaty będą przychodzić jak ulotki i kasa będzie się zgadzać. Wolność i swoboda Musiałby jeszcze ktoś logować się do samochodu jako kierowca. Bo tak to każdy byłby pasażerem. Po drugie kwestia homologacji, przepisów międzynarodowych zobacz ile problemów było jak GUM wprowadzał cyfrowe tachografy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tornado Posted July 30, 2025 Share Posted July 30, 2025 5 minut temu, Piter_1982 napisał(a): Musiałby jeszcze ktoś logować się do samochodu jako kierowca. No nie! 4 osoby w aucie ==4 mandaty do kasy budżetu państwa. HEREZJE! BEZSENS! TY ŁAJDAKU...... ble ble ble. Pocxemu? SYSTEMU jako takiego nie interesuje kto prowadzi suto. Dzieci w samochodzie robią rodzice. ....Ale utrzymuje państwo(społeczeństwo).....a inwestycja ma sie ZWRACAĆ. Nie chcesz płacić mandatów za dzieci? To wykonaj pracę z ODŁĄCZENIEM ich od odmużdżaczy i weź na klatę dorosłe rodzicielstwo. ITD.......ideologią sobie poradzi z wcisnięcirm opłat za lenistwo umysłowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts