Jump to content

Fundacja Filar - przerywamy milczenie. Nowa męska inicjatywa

Recommended Posts

Miałem kiedyś autora tego kanału za kukolda, ale jak widać robił najpierw dobrą krecią robotę, aby zdobyć zasięgi. Teraz mówi wprost o problemach mężczyzn i nawet nagrał jakiś czas temu materiał o geomaxingu. Może Gonciarz też niedługo w pełni przejdzie na drugą stronę mocy po perypetiach z Kasiami.

• Like 7

Naprawdę warto poczytać komentarze pod filmem. Ilu ludzi potrzebuje pomocy, ilu było w podbramkowej sytuacji. Oni są pośród nas, tylko się ukrywają ze swoimi problemami. Sam straciłem 2 kolegów 

• Like 1

Mniej więcej rok temu gość zorganizował taką debatę:

Grupy dobrał tak, że mężczyźni w swojej mieli lewackiego i gynocentrycznego trolla. Coś jak @SzatanK na naszym forum.

Z tego powodu DSM odmówił udziału. A szkoda, bo poziom merytorycznej przemocy byłby na wyższym poziomie.

Wszelkie męskie głosy z tejże grupy idące w pewne znane nam pigułki połączone z pewną znaną z forum narracją antykobiecą i jednocześnie stawiającą mężczyzn w zależności od kontekstu na pozycji przegranej i kobiety na wygranej lub dużo lepszej były przez niego uciszane i zbijane w zarodku.

Od tamtej pory gościa w subskrypcjach nie mam i nie oglądam oraz nie słucham. Tym filmem się dla mnie totalnie spalił. Rozliczyłem go za to co faktycznie robi, a nie co głosi. Mimo, że kanał jest bardzo merytoryczny i porusza męskie problemy w momencie najważniejszym totalnie zawiódł.

W pewnym momencie mówi o autodestrukcji, w której jesteśmy mistrzami, ale czy nie mówi wtedy o sobie i swoim kanale? A może przez ten rok czegoś się nauczył w przeciwieństwie do naszego forumowego rodzynka.

Edited by Krugerrand
  • Like 4
  • Haha 1

@Krugerrand wklejonego przez Ciebie filmiku nie widziałem.

Kiedyś od czasu do czasu słuchałem tych jego deluzji podczas pracy i tak jak piszesz - kukonarracja.

Postanowiłem że nie będę marnować swojego czasu i jednocześnie nabijać mu zasięgów po tym jak w którymś podcaście spłycił całą  manosferę to pua'sów, cwaniaków chcących podstępem zapeklowac czy mizoginów i frustratow. Zastanawiam się czy tu zrobić wyjątek.

CBOS właśnie wydał raport: "Kondycja psychiczna młodych Polaków" - źródło.

Cytat

Myśli samobójczych przynajmniej raz w ciągu 12 miesięcy poprzedzających ankietę doświadczył więcej niż co piąty badany w wieku 18-44 lata. 3 proc. bardzo często, 5 proc. często, a 13 proc. rzadko - wynika z opublikowanego we wtorek badania CBOS o kondycji psychicznej młodych Polaków.

Artykuł - 1, artykuł 2

• Sad 3

15 godzin temu, Krugerrand napisał(a):

Grupy dobrał tak, że mężczyźni w swojej mieli lewackiego i gynocentrycznego trolla. Coś jak @SzatanK na naszym forum.

Z tego powodu DSM odmówił udziału. A szkoda, bo poziom merytorycznej przemocy byłby na wyższym poziomie.

Heh...lols. Długo musiałeś czekać na okazję by wbić szpilę 😉 

Nie wiem tylko co jest zabawniejsze. To, że tacy jak Ty zarzucają mi, że jestem po stronie kobiet, czy kobiety jakby chociaż eks użytowniczka tego forum, że jestem zupełnie taki jak Wy :D 

Anyway, bawcie się dobrze ale beze mnie - obie strony. Jeżeli tak bardzo pragniecie się atakować, poniżać, mieć gównianą komunikację i wielkie ego jak stąd do Chin to wasza sprawa. Ja mam serdecznie dosyć tych zaczepek, przepychanek walk i tłumaczenia się, że brakuje wam obiektywności i stawać w obronie jednej czy drugiej strony - chcecie to się pozbabijacie. Poza tym jeżeli taką sprawia Ci to radość Krug, to niech będę tym gynocentrycznym lewakiem i czym tam jeszcze, cokolwiek co sprawi, że trochę złości z Ciebie uleci. Ja naprawdę o to nie dbam Od siebie życzę absolutnie wszystkiego dobrego.

Pozdro.

Edited by SzatanK

W dniu 29.06.2025 o 22:36, Krugerrand napisał(a):

Słabe, chłopie. Cios poniżej pasa. Jako moderator sam sobie powinieneś dać ostrzeżenie.

Dokładnie o tym traktuje wątek i materiał z pierwszego posta: o odrzuceniu, braku wsparcia w momencie kryzysu, narracji potrzeby trzymania cały czas podniesionej gardy i posiadania grubego pancerza przez mężczyzn.
Dlaczego? Bo zawsze znajdzie się jakiś gamoń o inteligencji emocjonalnej szympansa, który wykorzysta sytuację, żeby dosrać drugiemu lub przeprowadzić osobistą krucjatę, bo inny mężczyzna posiada różniący się światopogląd, większą introspekcję czy wrażliwość. Powyżej mamy tego doskonały przykład.

Wracając do głównego wątku: cenna i potrzebna inicjatywa - będę obserwował, jak się rozwinie. Niestety zmiany będą karkołomne i długotrwałe, bo będą musiały zajść na głębokim, społeczno-kulturowym poziomie. O tym też wypowiadał się Masłowski z okazji Dnia Ojca. Przy okazji polecam materiał.

Edited by TajemniczyDonPedro
  • Like 2
  • Thanks 2

Posted (edited)
10 godzin temu, TajemniczyDonPedro napisał(a):

Słabe, chłopie. Cios poniżej pasa. Jako moderator sam sobie powinieneś dać ostrzeżenie.

Witam i dziękuję za wsparcie bracie 🙂 

Myślę, że jednak nie ma co się na brata moderatora złościć. Jego metody działania faktycznie pozostają wiele do życzenia, ponieważ zwyczajnie to wychodzi z jego pewnej formy miłości/dbania o te miejsce i należy to zrozumieć. Zwyczajnie i po prostu uważa, że moja obecność szkodzi w tym miejscu nam wszystkim i może ma co do tego rację i dlatego próbuje mnie najprawdopodobniej sprowokować. To się nie uda, ponieważ tego typu zarzuty naprawdę mnie nie ruszają i niczemu nie służą oprócz prób wywołania we mnie agresji, która zostałaby przekształcona w mój atak na niego i w konsekwencji ban dla mnie. Wielokrotnie na przestrzeni bycia w tym bożym miejscu usłyszałem, że jestem taki i owaki. Wystarczy przytoczyć mój przykład z wcześniej, gdzie nieustannie słyszę jaki to jestem od strony męskiej i co ciekawe od osoby, którą naprawdę lubiłem to samo, więc może jest w tym ziarenko prawdy, że należę do jakiegoś dna. To zróbmy może tak panie i panowie bo jestem zmęczony tymi zarzutami, że psuję forum a z drugiej strony, że "jesteś taki jak chłopaki z forum i nie chcę mieć z wami/nimi nic wspólnego". Po prostu zarówno jedna i druga strona wrzuccie mnie do mentalnego czarnego worka i zawiążcie oraz przyklejcie etykietę na tym worku z napisem "nie dotykać". Nie będę więcej już tutaj mącił bo faktycznie może forum ma specyficzną narrację i wizję, którą ja próbowałem zmieniać i balansować. Być może nie taką drogę wyznaczają użytownicy i należy to uszanować. Natomiast gdybym miał własne medium to starałbym się uzyskać - zdrowy balans i zdrowe poszanowanie dwóch stron oraz jakiś konsensus. Być może to mój znak zodiadku a być może cecha charakteru obojętnie nie ma to znaczenia. Broniłem kobiet na tym forum to fakt ale niekoniecznie to wynikało z mojego białorycerstwa tylko z tego, że ja wiem co to jest nie fair traktowanie. Doświadczyłem go i od pań i od pańów. Wstawiałem się również za kolegami (choć fakt częściej poza forum), tylko oczywiście tego te miejsce już nie widzi ale mniejsza o to. Także czy to cios poniżej pasa? @TajemniczyDonPedro? Możliwie. Jednak to nie wiele zmienia. Skrzywdzeni panowie i zarówno skrzywdzone panie nie bardzo chcą realnej równości tylko by ich siła, moc i większa sprawczość leżała w ich rękach i to zrozumiałe bo czują się umniejszeni. Sam nie byłem inny, po prostu z mojej dawnej perspektywy to kobiety posiadały wszelki power i denerowało mnie to, że jeszcze się je często broni. Z drugiej strony nawet w rodzinie jestem wyzywany, że jestem zbyt stronniczym w stronę męską bo bronię mojego wujka, który faktycznie trochę jest zaślepiony, i który miał specyficznego ojca i współzależną mamę oraz ma żonę, która wszystkich nienawidzi i w tym jego najbardziej. Zwyczajnie widzę jego tło i to jak został skrzywdzonym i mu współczuję ale też jestem świadom, że nie do końca chce się zmienić i chociażby spokornieć co go właśnie kosztowało prawie, że wszystko. To jest mój dar i moje przekleństwo, że widzę dwie strony, rozumiem dwie strony i często gęsto widzę też tło pochodzenie problemu.

Także za pozwoleniem moderacji @Krugerrand i @Iceman84PL nie będę was więcej nie pokoił. Rozumiem, że widzicie we mnie to i owo i możliwie, że macie w tym wiele racji. Marek zaufał w wasz osąd i dostaliście funkcję moderatorskie, także ufa waszemu osądowi. Jednak byłbym wdzięczny gdybym mógł korzystać z forum w działach technicznych czy praktycznych, pytając o proste rzeczy. Natomiast jeżeli jestem faktycznie aż takim szkodnikiem to po prostu poproszę perma bana i nie będę się nawet logować ani korzystać z żadnego działu. Wiem, że mogą być obawy o to, że będę atakować czy pójdę, gdzie indziej i będę robił jakieś ciosy poniżej pasa ale nic takiego się nigdy nie stanie.

Życzę wszystkim spokojnego poniedziałku i nacieszmy się tym słońcem w najbliższych dwóch miesiącach :) 

Zdrowia i pomyślności wszystkim. Dziękuję za to, że mogłem tutaj się wypowiadać bo wiele wyniosłem i poznałem interesujących ludzi.

Dziękuję i pozdrawiam.

Edited by SzatanK
  • Like 2
  • Confused 1

2 godziny temu, SzatanK napisał(a):

To jest mój dar i moje przekleństwo, że widzę dwie strony, rozumiem dwie strony i często gęsto widzę też tło pochodzenie problemu.

De facto nie ma żadnych stron, jest sytuacja i jej kontekst, który można rozszerzać na ile wiedza i zmysły pozwalają.

• Like 2

Kanał kojarzy mi się z bajdurzeniem kuka, bo wielokrotnie wyśmiewał manosferę, a także rzuciło mi się w oczy, że też szurów. Jednak jako, że nic nie jest czarno białe, to dobrze, że ktokolwiek rusza te kwestie. To, że jesteśmy śmieciami niewartymi splunięcia w tym kraju już wiemy od dawna, szczególnie ludzie na tym forum. Dobrze, że ktoś o tym mówi głośno, przydałoby się jeszcze dosadniej.

• Like 3

Też mnie trochę uderzyło, że powiedział coś tam o 'incelskim redpillu' czy jakoś tak. No, ale grunt że jest taka inicjatywa. Nie możemy robić z siebie żniwa dla polityków, którzy mają nas w dupie i kobiet, które śmieją się z naszego cierpienia.

• Like 1

@Krugerrand, to buło bardzo słabe. Moderacja powinna dawać przykład i jak widać tutaj to problem. Wy wiecie co to znaczy moderacja w ogóle. Zachowujecie się jak szczeniaki i tyle. Tyle czasu "pilnujecie porządku", kiedy okazuje się, że porządek to tylko jedyny sposób myślenia i pisania. Tacy moderatorzy, powodują że to miejsce jest postrzegane jako komora echa dla ludzi wiecznie niepewnych i ludzie się wstydzą przyznawać, że biorą udział w dyskusjach w tym miejscu.

Jestem pełen podziwu dla @SzatanK, że dalej tutaj przesiaduje, bo jest często obrzucany błotem. Może traktuje to jak wyzwanie, może chce komuś za coś zadośćuczynić może to jakaś mutacja syndromu sztokholmskiego. Moglibyście się od niego wiele nauczyć Panowie Moderatorzy, bo cechą tej roli powinien być spokój, zrozumienie i zapewnienie stabilności projektu. Zachęcanie do dyskursu. słowa którego znaczenia nie do końa rozumiecie, zamiast obrażania użytkowników prowokując ich bez powodu. Takie zachowania u kobiet są przez Was wyśmiewane, jako robienie dramy z przysłowiowej d**y. 

5 godzin temu, SzatanK napisał(a):

To jest mój dar i moje przekleństwo, że widzę dwie strony, rozumiem dwie strony i często gęsto widzę też tło pochodzenie problemu.

Rozumiem, ale to nie znaczy, że można akceptować takie zachowania. Jak ktoś próbuje kogoś upokorzyć, się wywyższa, nie tłumaczymy, że miał trudne dzieciństwo i przeszedł wiele w życiu, ale jako mężczyźni jesteśmy w obowiązku go ustawić do pionu i pokazać co nie tak i wesprzeć podczas zmiany, albo zastosować "terapię" szokową. Ten dar to jest świadomość i nie wiem czemu tkwisz w tej "żałobie" i się każesz za coś, co powinno być traktowane jak zaleta. Chcesz być dobry dla wszystkich, a przez to jesteś podły dla samego siebie. Takie wrażenie mam.

Godzinę temu, I1ariusz napisał(a):

Też mnie trochę uderzyło, że powiedział coś tam o 'incelskim redpillu'

Bo tak jest postrzegany i nie ma co się oszukiwać. Sprawdzałem nie tak dawno i tak jest odbierany. 

• Thanks 3
  • Confused 1

W dniu 29.06.2025 o 22:22, castillo20 napisał(a):

Cele do zrealizowania są naprawdę ambitne. Warto wesprzeć, ja mam zamiar to robić. Wierzę w tą akcję, mamy grono poważnych ludzi, znanych youtuberów to może się udać 

Mi się niestety zapala czerwona lampka, gdy słyszę prośby o wpłacanie pieniędzy na jakąś akcję. Aczkolwiek nie wczytywałem się w szczegóły, jak to będzie rozliczane (czy będzie itd.), może ktoś to wie i skróci?

W dniu 30.06.2025 o 14:00, SzatanK napisał(a):

to niech będę tym gynocentrycznym lewakiem i czym tam jeszcze

No I?

.....generalnie jest jakiś rodzaj ryb, które zmieniają ubarwienie samca na samicze.

W konfrontacji nie giną bo samce tłuką się między sobą.

I cyk. 

Są blisko.... pocieszą samiczkę.

Chyc do łóżeczka.

No ale to nie z poziomu demokraty.

Bardziej styl karamba/Zielona pietruszka.

W dniu 29.06.2025 o 22:22, castillo20 napisał(a):

Warto wesprzeć, ja mam zamiar to robić. Wierzę w tą akcję, mamy grono poważnych ludzi,

Wierzę, że Ty wierzysz.

Wierzę w ciebie, że wesprzesz za mnie bo ja nie do końca wierzę.

Wierzę, że dasz radę.

Masz moje błogosławieństwo i moją wiarę.

Mój mandat błogosławienstwa.

O ja puch marny.

Nie mam siły wytrwać w wierze.

Wytrwaj za mnie w imię nasze.

• Haha 2

W dniu 30.06.2025 o 22:42, TajemniczyDonPedro napisał(a):

15 godzin temu, Pater Belli napisał(a):

, to buło bardzo słabe. Moderacja powinna dawać przykład i jak widać tutaj to problem. Wy wiecie co to znaczy moderacja w ogóle. Zachowujecie się jak szczeniaki i tyle.

Kukoldstuhrm w akcji.😂😅 

W dniu 30.06.2025 o 14:00, SzatanK napisał(a):

bawcie się dobrze ale beze mnie

Powodzenia!

Dobrze pisałeś.

Może spróbuj na forum byłych użytkowników i nie mam tu na myśli "masłowego diskorda".

@Szarak się tam przeniósł.

• Thanks 1

16 godzin temu, Pater Belli napisał(a):

Bo tak jest postrzegany i nie ma co się oszukiwać. Sprawdzałem nie tak dawno i tak jest odbierany. 

Moim zdaniem już od dłuższego czasu nie jest :) Chyba że myślisz stricte o w pełni zideologizowanych, lewoskrętnych środowiskach.

• Like 2

Posted (edited)

Hej @Brat Jan

Dzięki bardzo za sugestię ale do konkurencji nie pójdę to na pewno. 

10 godzin temu, Kiroviets napisał(a):

Kukoldstuhrm w akcji.😂😅

Nie. Po prostu faktyczni bracia-samcy/koledzy :) 

Takich ludzich chcesz mieć przy sobie jak @Brat Jan @Pater Belli @TajemniczyDonPedro Czuć w powietrzu pewną sympatię, ochronę i takie swoiste braterstwo no i to jest serio świetne przy czym męskie. Moim zdaniem trochę tego tu za mało, tej takiej faktycznej "braterszczyzny". Jak wspomniałem na tamte forum się nie wybieram ale, kiedyś gdy wbiłem na chwilę gdy wielokropla mi podesłała, że tam przesiaduję to oprócz tego, że stwierdziłem że jest tam we większości sama śmietanka, której ja chcę unikać to jest jeszcze coś czego u nas nie ma. A mianowicie chłopy się spotykają i organizują jakieś wypady, także to jest bardzo fajna sprawa z ich strony.

W dniu 1.07.2025 o 15:05, Pater Belli napisał(a):

ale to nie znaczy, że można akceptować takie zachowania.

To prawda.

Edited by SzatanK
  • Like 1

3 godziny temu, SzatanK napisał(a):

ale do konkurencji nie pójdę to na pewno. 

A byłby problem aby pisać na obu?

3 godziny temu, SzatanK napisał(a):

kiedyś gdy wbiłem na chwilę gdy wielokropla mi podesłała, że tam przesiaduję to oprócz tego, że stwierdziłem że jest tam we większości sama śmietanka

Mówisz, że robią sobie dobrze sami?:D

Posted (edited)
18 godzin temu, Brat Jan napisał(a):
21 godzin temu, SzatanK napisał(a):

ale do konkurencji nie pójdę to na pewno. 

A byłby problem aby pisać na obu?

Problemu nie ma ale to w gruncie rzeczy jest dosyć specyficzne, spróbuję wyjaśnić. To trochę jak wpraszanie się na jakiś bal, gdzie jesteś mniej więcej akceptowanym i te kilka osób Cię lubi z tym, że generalnie ludzie na tym balu mają inne spojrzenie na politykę i jesteś trochę jak na ostrzu noża i mniej więcej zawsze będziesz wytykanym palcem. Stąd mój awatar - czarna owca. ""Czarna owca" to w języku polskim idiom oznaczający osobę, która w grupie, zazwyczaj rodzinie lub zespole, jest postrzegana jako inna, wyróżniająca się negatywnie i niepasująca do reszty. Często jest to osoba, która ma inne poglądy, zachowania lub styl życia niż reszta grupy, co powoduje, że jest odrzucana lub traktowana jako problematyczna". Natomiast btw jest też druga strona: "W kontekście mistycyzmu, "czarna owca" może być rozumiana pozytywnie jako symbol indywidualności, odrzucenia konformizmu i poszukiwania własnej duchowej ścieżki, odmiennej od utartych schematów. Chociaż w potocznym rozumieniu "czarna owca" kojarzy się z negatywnym piętnem i wykluczeniem, w sferze duchowej może oznaczać osobę, która odrzuca ograniczenia narzucone przez społeczeństwo czy religię, by odnaleźć własną prawdę". 

Muszę uszanować, że jestem na czyjeś platforme a nie na swojej @Brat Jan i oni (narracja właściciela oraz ząrząd/idea/polityka firmy) dyktuje co jest dobre a co jest złe i kto jest tu mile widziany a kto jest trochę mniej. I choć wiem, że Marek najprawdopodobniej mnie lubi to muszę mieć na uwadze, że pisząc tutaj powoduje pewną dysharmonię i nie potrzebne konflikty. Ta moja arogancja, która chciała moją własną wizję i zmianę wprowadzać, sprawia że bystre chłopaki, które tu inwestują czas tracą nerwy na mnie, ponieważ ja zaburzam w pewnym stopniu platformę tym co gryzgolę. I niestety ale to jest element mojego własnego problemu i tego, że forsowałem zmianę na zewnątrz siebie. Robiłem to w szczególności z jedną osobą z tego miejsca i nauka, którą wyciągłem sprawiła, że nie chcę zmieniać nikogo pod swoje własne dyktando z kolei Krug, mi pokazał, że nie powininenem zmieniać zewnętrznej narracji danego miejsca, dlatego jestem wdzięcznym mu za to. Możma to porównać do tego jak ja bym założył forum i przyszli by mi chłopy i chcieli zmieniać na ich własne widzi mi się - też by mnie to mogło zacząć wkurzać. Także jak zwykle wszystko wraca do mnie niczym bumerang i uwypukla mi mój problem czyli bycie osobą współzależną z gigantycznym deficytym miłości własnej i czuciem się nie wystarczającym. Bardzo wiele zrobilem w tym zakresie, jednak ten problem jest bardzo złożony i ja nie mogę ignorować tego, że mój własny debilizm rani zwyczajnie innych w szczególności tych, którzy mi zaufali. W tym Marka, który mnie zaprosił dawno temu przez YT oferując miejsce w tej wspólnocie. Moge mieć tylko nadzieję, że zrobiłem więcej dobrego niż złego. Trzeba też brać pod uwagę, że faktycznie i mówię to zupełnie serio te miejsce może REALNIE stać się lepsze jak ja odejdę z moimi "mądrościami". A przynajmniej będzie bardziej wysublimowane i określone w kontekście jego narracji, która być może jest podważana - zupełnie bez sensu.

18 godzin temu, Brat Jan napisał(a):
21 godzin temu, SzatanK napisał(a):

kiedyś gdy wbiłem na chwilę gdy wielokropla mi podesłała, że tam przesiaduję to oprócz tego, że stwierdziłem że jest tam we większości sama śmietanka

Mówisz, że robią sobie dobrze sami?:D

Nie no z tego co kojarzę to chłopaki się umawiają nawet za granicę na jakieś spotkania - możliwie, że nawet z "rezerwatkami" - ja tam serio nie wiem. W każdym razie fajnie, że mają swoją paczkę i nawet by było jeszcze fajniej gdyby jeden drugiemu pomagał - nie wiem ogarnąć pracę czy coś. A nawet jeżeli się grzmocą między sobą, to niech im wyjdzie na zdrowie - mi to serio obojętnie.

Chcesz być dobry dla wszystkich, a przez to jesteś podły dla samego siebie. Takie wrażenie mam.

Możliwie, że tak jest ciężko mi stwierdzić. 

zamiast obrażania użytkowników prowokując ich bez powodu.

Powody są.

No nic, nie będę przeszkadzał. @castillo20 przepraszam, że w Twoim wątku tego typu wyszły sprawy.

Dziękuję za Twój temat i wyrozumiałość.

Wszystkiego dobrego chłopaki i dziewczyny.

Edited by SzatanK
  • Like 2

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.