Marek Kotoński Posted July 14 Share Posted July 14 Dobry wieczór, Przemyślałem sprawę dokładnie i zawieszę działalność. 2100 ZUS, jakieś podatki, później opłaty za wszystko - nie udźwignę tego, a co miesiąc się prosić, wstyd. Co zniknie ewentualnie, dam znać. Najlepsze że wszystko śmigało, dałem radę to ogarnąć, nawet po kradzieży książek, sądach, tej całej szarpaninie, ale głównie ten ZUS mnie tak przetrącił. Jak ktoś się zna, proszę o info - co z chorobowym, płaci się czy idzie do bezrobotnych rejestrować? 1 13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOHC Posted July 15 Share Posted July 15 Przykra sprawa. Myślę że trzeba znaleźć sposób na sprzedaż nowych książek i rozpropagowanie w social mediach tematu. Zauważyłem i wiem po swoim przykładzie, że mikrokanał na YT w shortach potrafi dać 600-2000 i więcej wyświetleń, a Ty z pewnością masz setki razy większe zasięgi. W życiu czekają nas różne wzloty i upadki, generał Maczek wyprowadził swoje oddziały z Polski, jak już sprawa była przegrana zapobiegając ich wyniszczeniu, a później wyzwolił tymi ludźmi kraje Beneluxu pokonując Niemców. Całe nasze życie prywatne i państwowe przestawiamy na specjalne tory, wszyscy jesteśmy żołnierzami, musimy myśleć tylko o jednym - walka, aż do zwycięstwa! 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted July 15 Share Posted July 15 Też mam ostatnio pod górkę. Trzeba radę dać. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted July 15 Share Posted July 15 13 hours ago, Marek Kotoński said: Jak ktoś się zna, proszę o info - co z chorobowym, płaci się czy idzie do bezrobotnych rejestrować? Jak masz JDG i L4 to nie płacisz składek a nawet coś tam z ZUSu Ci skapnie. Tyle że żadnych faktur nie wystawisz wtedy. Niestety PL jest zaprojektowana jako żerowisko wielkiego biznesu, dla małych nie ma być miejsca. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qooofffeeel Posted July 15 Share Posted July 15 Dzień dobry, Ale działalność forum BS/plusujemy.pl też? Kiedyś było ogłoszenie o poszukiwaniu "na gwałt" ( ) informatyka. Pracuję w tym zawodzie, jeśli jest potrzeba postaram się jakoś pomóc, alfą i omegą nie jestem, ale, ile umiem, pomogę... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgen Svensson Posted July 15 Share Posted July 15 7 godzin temu, Rnext napisał(a): Jak masz JDG i L4 to nie płacisz składek a nawet coś tam z ZUSu Ci skapnie. Tyle że żadnych faktur nie wystawisz wtedy. Niestety PL jest zaprojektowana jako żerowisko wielkiego biznesu, dla małych nie ma być miejsca. Nie do końca prawda. Jak to w pl idiotyzm goni idiotyzm, nawet jak chorujesz na jdg to składkę zdrowotną i tak musisz zapłacić. Pamiętam moje pierwsze chorobowe. Chorobowego dostałem ok. 700 zł, jeszcze wtedy niski ZUS, a składki zdrowotnej zapłacić musiałem ok. 600 zł. Jakieś 100 zł na życie na miesiąc. Żyć nie umierać. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf Posted July 15 Share Posted July 15 W chorym kraju są chore zasady. Mikroprzedsiębiorstwa w większości są skazane na porażkę z powodu beznadziejnych zasad które są nieaktualne do zmieniającego się rynku. Wszelkie podatki i opłaty powinny być proporcjonalne do dochodów danej firmy, zwłaszcza jednoosobowej. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted July 15 Share Posted July 15 27 minut temu, Jorgen Svensson napisał(a): Nie do końca prawda. Jak to w pl idiotyzm goni idiotyzm, nawet jak chorujesz na jdg to składkę zdrowotną i tak musisz zapłacić. Pamiętam moje pierwsze chorobowe. Chorobowego dostałem ok. 700 zł, jeszcze wtedy niski ZUS, a składki zdrowotnej zapłacić musiałem ok. 600 zł. Jakieś 100 zł na życie na miesiąc. Żyć nie umierać. Ale nie zawieszałeś działalności jak mniemam. Jeśli ktoś czuje się wypalony , chory a przecież różne bywa to L4 potem zawieszenie działalności i rejestracja w pośredniaku dla zdrowotnego bo po 30 dniach od zawieszenia nie ma już zdrowotnego i wizyta lekarska ( to akurat pól biedy ) czy jakiś szpital to trzeba bulić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted July 15 Share Posted July 15 Jest mi cholernie przykro, że do tego doszło i mam nadzieję, że jeszcze uda ci się odbić od tego... Jak oglądam/słucham Cię od początku 2017 roku, to mogę w pełni przekonania powiedzieć, że hejterzy zabrali ci smak życia. Pamiętam audycje z 2017 - to był content dosłownie 10/10. Opowieści z życia - historie, których mogłem słuchać godzinami i słuchałem. Polecałem Cię każdemu - bratu, koledze z czasów szkolnych, znajomym... Potem hejt się nasilił, usunięte konto, sprawa z Awięcem, a od 2019, a właściwie 2020 już tylko ciężej gdy na pełnej weszły rozprawy sądowe. I większość ostatnich audycji, które opierają się na podjudzaniu na wiadomych sąsiadów podczas gdy tutaj w ścianie wschodniej poza Polakami i turasami w kebabach nikogo nie ma... Stąd sam bardziej widzę problem imigracji do Polski gdy wyjeżdżam do Warszawy, Krakowa czy Wrocławia, ale nie od Ukraińców, ale od nacji południowych i to w jakiej skali biorą sobie za żony nasze rodaczki. Jak pisałem wcześniej - zaoferuj swoje stare audycje za pieniądze. Nawet 50 zł za jedno i sam nie będę sobie szczędził. Co do kwestii bezrobocia, to mogę podpytać brata, który mieszka 5 km od Ciebie i rejestrował się niedawno, jako że był rok czasu na bezrobociu ostatnio. Także był na działalności gospodarczej. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca1980 Posted July 16 Share Posted July 16 (edited) Trzymam kciuki żeby wszystko się ułożyło. Bo jestem jeszcze z tych co pamiętają ecoego z 2009 r :). 10 godzin temu, Strusprawa1 napisał(a): Potem hejt się nasilił, usunięte konto, sprawa z Awięcem, a od 2019, a właściwie 2020 już tylko ciężej gdy na pełnej weszły rozprawy sądowe. I pomyśleć że teraz po kobiecej "depresji" internet jedzie jak po burej suce :). A tematy które p. Marek poruszał już ponad dekadę temu. Są już obecne na salonach :). Ktoś musiał być tym kamykiem który wyzwoli lawinę. Ku Chwale Imperium i do góry łeb. Edited July 16 by Baca1980 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarek2 Posted July 16 Share Posted July 16 Przemyślałeś inne formy działalności? JDG to chyba najgorsza forma prowadzenia działalności w PL. Od jakiegoś czasu w necie na kanałach gospodarczych mówi się aby likwidować działalność JDG i zakładać spółki ZOO. Ostatnio czytałem, że w PL jest fala przekształceń na Spółki ZOO. O sprawach sprzedażowych się nie wypowiadam bo się nie znam. 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted July 16 Share Posted July 16 21 godzin temu, DOHC napisał(a): Myślę że trzeba znaleźć sposób na sprzedaż nowych książek i rozpropagowanie w social mediach tematu. Za dużo ludzi weszło w tą niszę mniej lub bardziej komercyjnie i moim zdaniem nie da się już powrócić do dawnych czasów w których Marek był jedyny. Można by pomyśleć nad wejściem w jakąś nową niszę/branżę. Może z kimś z forum wejść w spółkę/spółki. Ale takie dyskusje to nie na ogólnym... 4 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ksanti Posted July 16 Share Posted July 16 Na kanale YT brakuje na pewno shortów, a to reklama jest dźwignią handlu, 10k subów ma niewykorzystany potencjał do robienia małych virali. Czasy się zmieniły i trzeba być bardziej dynamicznym w przekazie, a ilość wyświetleń stoi na podobnym poziomie od dłuższego czasu. Drugorzędnie TikTok z jakimś bardziej ugrzecznionym przekazem by się przydał. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted July 16 Share Posted July 16 28 minut temu, Brat Jan napisał(a): Za dużo ludzi weszło w tą niszę mniej lub bardziej komercyjnie i moim zdaniem nie da się już powrócić do dawnych czasów w których Marek był jedyny. Można by pomyśleć nad wejściem w jakąś nową niszę/branżę. Może z kimś z forum wejść w spółkę/spółki. Ale takie dyskusje to nie na ogólnym... Tu nawet nie chodzi o to by był jedyny, bo jego twórczość z 2016-2017 zmiata z powierzchni Ziemi twórczość Pawła z drugiej strony medalu czy Romana Warszawskiego, ale o to by mówił o tym o czym wtedy mówił, a nie jedynie narzekał albo na hejterów albo na sytuację międzynarodową. Rozumiem, że to są ciężkie tematy, ale to zabiło rozwój jego kanału od 2019 roku.Niestety jak się o tym napisze na YT, to też potem nie widać komentarzy, a to jest wartościowa rada. W biznesie sprzedaży książek i podcastów liczy się przekaz oraz wizerunek, który trzeba na bieżąco tworzyć i odświeżać. Te branże, w które łatwo wejść i jest nisza, to są trudne lub wymagają dużo poświęceń. AI na razie wydaje się bańką. Większość branż niewymagających wiedzy technicznej lub dużego kapitału wydaje się pełna. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted July 16 Share Posted July 16 Mniejsze składki ZUS - ulga Mały ZUS Plus | Biznes.gov.pl - Serwis informacyjno-usługowy dla przedsiebiorcy https://share.google/YYqUlea4XvjgjtK2q Podstawowe wymogi to przychody poniżej 120 tys i prowadzenie działalności przez co najmniej 60 dni w roku poprzednim . Niestety to zgłasza się do 31 stycznia czyli na ten rok termin minął. Na tym można jechać 36 miesięcy. W sumie już lipiec . Pytać u źródła nie poddawać się . 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted July 16 Share Posted July 16 Może zaczniesz udzielać prywatnych konsultacji? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian Posted July 16 Share Posted July 16 Czy z tej wiedzy i doświadczenia da się zrobić kurs/kursy albo płatne ebooki? Jeśli tak to kontakt z panem Kołodziejem i jazda! 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tornado Posted July 16 Share Posted July 16 W dniu 15.07.2025 o 11:50, zuckerfrei napisał(a): Też mam ostatnio pod górkę. Trzeba radę dać. Na wuspach bergamutant. Podobno jest ujj w butach. ..... widziano także posła, którego benefit żona niosła. Love mesage to World. And the World peace. Blue Blue, Blue Glue T.......razor. X Ambrela. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted July 16 Share Posted July 16 (edited) 23 minuty temu, Tornado napisał(a): butach. Te, a szczecinskie mokasyny ma? Edited July 16 by zuckerfrei 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morfeusz Posted July 17 Share Posted July 17 (edited) @Marek Kotoński Trzymam kciuki za odbicie się i wierzę, że tak będzie, ale tutaj potrzeba dużo samozaparcia i nowych form działania. Książki, ebooki, nagrania można sprzedawać w ramach działalności nierejestrowanej z limitem do 3499,50 zł przychodu miesięcznie. Jednak osoba prowadząca taką działalność nie może w ciągu ostatnich 60 miesięcy (5 lat) prowadzić innej działalności gospodarczej. Więc możesz podpiąć sprzedaż pod matkę, ojca, przyjaciółkę, kogoś zaufanego, kto nie ma działalności od 5 lat. Faktury firmom możesz wystawiać bez działalności, np. poprzez portal Useme.com. Platforma ta zapewnia legalne wystawianie faktur VAT, nawet jeśli nie prowadzisz firmy. Przeniesienie albo konwersja forum na tańszy hosting/platformę typu Hostido, Hostline. Darmowa migracja za którą odpowiada firma: https://hostido.pl/migracja Niewykorzystany potencjał forum opisałem w tym poście: Edited July 17 by Morfeusz 4 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Kotoński Posted July 17 Author Share Posted July 17 Dzięki za wszelkie rady. Pomysłów jest wiele, ale nie ma urlopu, żadnego odejścia na jakiś czas od tych treści. Ja już mam po prostu tego dość, ponieważ zwykli ludzie mają nie tylko urlopy, ale i zwykły weekend, ja nie mam nic wolnego, a noc? Może zadzwonić że jest problem tu i tu. Jestem tym tak przemęczony, że myśl o nowej książce itd., sprawia że uciekam myślą natychmiast. Mam pewien pomysł, natomiast musiałbym utrzymać się na powierzchni jeszcze chociaż 2 miesiące, czyli 2 ZUS-y po 2100zł, Teraz opłaciłem za forum dwie domeny ważne po 183zł, miesięczna opłata 350zł i jeszcze patrzę usługa roczna - 1044zł, rok temu były jakoś 675 zł. Wszystko co jeszcze zarabiam, darowizny, idzie na biznes, ja nie mam dosłownie nic. Dam jeszcze sobie szansę te kilka miesięcy, jak się nie uda to nie uda, a jak uda, będę bogatszy o doświadczenie. Zrobią wątek z prośbą o pieniądze 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tornado Posted July 19 Share Posted July 19 W dniu 17.07.2025 o 01:59, zuckerfrei napisał(a): szczecinskie mokasyny Szcz to jest paprykaż? Maoo w kasynie ryż przepuszcza? ....nic nie kumam 😕 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ksanti Posted July 19 Share Posted July 19 Można założyć też w długim terminie fundację, wtedy dałoby się odprowadzać 1.5% podatku na ten cel. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qooofffeeel Posted July 21 Share Posted July 21 On 7/17/2025 at 10:39 PM, Marek Kotoński said: Dzięki za wszelkie rady. Dzień dobry Panie Marku, Ja wiem, że jestem "nowy" i macie prawo, aby nie mieć do mnie zaufania - w pełni to rozumiem. Jeśli mógłbym jakoś pomóc, z chęcią to zrobię nieodpłatnie. Wszystko "idzie do góry", wiem... Myślałem, że chociaż wesprę Pana informacją, że można by obniżyć rachunki za certyfikaty SSL dla domen braciasamcy/plusujemy.pl, ale widzę, że są darmowe... Niech się Pan trzyma. Jak mi się uda coś odłożyć, wesprę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Kotoński Posted July 22 Author Share Posted July 22 Bardzo dziękuję za wszelkie rady i przepraszam że rzadko odpowiadam. Obecnie się przeziębiłem konkretnie. Dwa dni gardło bolało jakbym krzyczał, wszystko inne ok, od wieczora wczoraj cała opłucna piecze, boję się głębszego oddechu bo kaszel bolesny. Dlatego jeszcze muszę przetrwać na ZUS-ie, bo nie mam dokładnej wiedzy co i jak. Dostałem jeszcze trzy porady, każda inna. @qooofffeeel Nie ma Pan konta 3 tygodni, meil proton, a do pomocy musiałbym dać Panu wszelkie hasła dostępu, co oznacza że byłbym naiwniejszy niż ustawa przewiduje Ale dziękuję za chęci. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts